Koko kesä kännissä, mahtavaa!

koko kesä kännissä

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka viettävät koko kesäloman kännissä kuin käet. Jo nuorena tunsin ihmisiä, jotka joutuivat oikeasti kesäloman lopuksi katkaisuun, koska putki oli jäänyt päälle. Sen lisäksi että ne tyypit olivat karmean näköisiä, oli myös terveys aika huonossa jamassa. Tällaisilla parin kuukauden putkilla saattaa olla aika kauaskantoiset seuraukset puhumattakaan mitä tällainen tekee ihmissuhteille (ei hyvää).

En ole absolutisti minäkään, mutta niskavillat nousivat aika rajusti pystyyn, kun luin tänään jutun Ilta-Sanomien nettisivuilta Porilaisesta pariskunnasta, jotka hakivat autolastillisen viinaa Latviasta. Artikkelissa mainittiin miten he olivat säästäneet satoja euroja, kun ostivat lastillisen viinaa Viron sijasta Latviasta. Viinaa oli oikeasti paljon se oli tarkoitettu illanviettoihin mökille kesäksi. Valehtelematta normaalille ihmiselle sellainen lasti riittäisi ainakin vuodeksi ja silloinkin saisi pämpätä aika ahkerasti. Mulle se olisi riittänyt varmasti loppuelämäksi. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan täältä.

Ymmärrän sen, että häihin haetaan edullisemmat juomat tai alkoholia haetaan oikeasti maltillinen määrä Virosta tai vaikka sitten sieltä Latviasta. Mutta että oikein autolastillinen kesän illanviettoihin? Mun kaaliin ei alkoholistisuvun lapsena mene tällainen juomakulttuuri ollenkaan. Se että haetaan autolastillinen viinaa mökkeilyä varten, tarkoittaa sitä, että mökillä aiotaan oikeasti olla kännissä oikein pitkän kaavan mukaan. Porukalla. Miksi pilata loma tai viikonloppu vetämällä viinaa? Tätä mä en ymmärrä. Ilmeisesti ajattelen alkoholin käytöstä hieman eri tavalla kuin monet muut. Mun mielestä viina nimenomaan pilaa asioita, ei tee niistä parempia tai hauskempia. Toivon todella ettei tuolla pariskunnalla ole lapsia tai näillä kavereilla, joita mökille kutsutaan. En tiedä mitään hirveämpää kuin seurata vierestä aikuisten kännäämistä. Ei ole kiva, kun kukaan ei juttele tai tee mitään sun kanssa, koska ovat niin kännissä. Lapsi saa huolehtia noissa kemuissa itsestään eikä se todellakaan ole fine. Pahimmassa tapauksessa kukaan ei anna sulle ruokaa ja istut koko illan yksinäsi jossain nurkassa seuraamassa humalaisia aikuisia. Jos lapselle sattuu jotain, kukaan ei huomaa mitään. Tuollaisiin viinabileisiin ei yleensä liity pelkkää hauskanpitoa. Aina tulee jostain riitaa ja pahimmassa tapauksessa tappelu tai jotain muuta vakavempaa. Ja jos vielä lapsia todistamassa sitä…

Mahtavaa, jos tämä pariskunta oikein säästää rahaa hakemalla isot lastit viinaa jostain muualta. Entäpä jos olisi jättänyt viinat hakematta ja viettänyt loman vaikkapa selvinpäin? Paljonko rahaa olisi silloin säästynyt? Veikkaan, että aika paljon enemmän. Ennemmin olisin lukenut tällaisen jutun Iltiksestä: Kuinka paljon säästät rahaa, kun jätät kesäloman viinat ostamatta? Jokainen saa rahoillaan ja elämällään tehdä mitä haluaa, mutta mun mielestä tuollainen elämä on lähinnä säälittävää. Niin kuin sanoin, en ole absolutisti, mutta näen punaista tällaisissa tapauksissa, kun oikein hehkutetaan miten viinaa saa isot lastit halvalla. Mikä siinä kännäämisessä niiin viehättää? Eikä ihminen oikeasti osaa pitää hauskaa tai viettää lomaa ilman viinaa? Tai ilman suurta viinalastia? Mahtavaa maata seuraava ja ehkä sitä seuraavakin päivä darrassa ja potea huono oloa. No niin, siinähän menikin jo kolme päivää hukkaan! Eikun selvää säästöähän se oli, kun viinaa on haettu autolastillinen. Ei muuta kuin korkki auki ja menoksi.

Mun mielestä on ihan fine ottaa pari saunaolutta tai -siideriä. Tai ottaa pari lasillista viiniä silloin tällöin. Tai käydä baarissa silloin tällöin. Mutta koko kesän kestävä pämpääminen ei todellakaan ole fine mun näkökulmasta. En itse katselisi sellaista ollenkaan. Onneksi mies on tässä asiassa samalla kannalla kuin minäkin. Aion kyllä juhannukseksi ostaa taas pienen viinipullon, mutta taidan hakea sen ihan vain Oriveden alkosta. Mun ei tarvii säästää satasia lähtemällä Latviaan hakemaan autolastillinen viinaa. Säästän sen rahan jättämällä viinat kauppaan. Tai no, tässä tapauksessa Latviaan.

Kuuluuko kännääminen sun kesään? Aiotko hakea autolastillisen viinaa Latviasta mökkiviikonlopuiksi?

Edellinen postaus: Tervetuloa lomakilot!

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Ihmisten elämäntavat järkyttää

elämäntavat

Joskus en haluaisi kuulla kaikkea mitä kuulen. Rakastan ihmisten parissa työskentelyä, mutta joskus se saa minut todella hämilleen ja surulliseksikin. Kuulen päivittäin rankkoja elämäntarinoita, mutta myös iloisia selviytymistarinoita. On ihmisiä, jotka arvostavat elämää ja vaalivat terveyttään ja niitä, joita ei voisi vähemmän kiinnostaa. On myös niitä, jotka ovat alkaneet arvostaa omaa terveyttään vasta kun joku läheinen tai he itse ovat sairastuneet vakavasti. Miksi asioiden täytyy aina mennä niin? Että herätään vasta kun jotain sattuu? Ehkä me totutaan terveyteen eikä osata arvostaa sitä. Sitä ei ajatella ennen kuin on pakko. Moni tekee elämäntapamuutoksen vasta kun on pakko. Vasta kun diabetes on puhkeamaisillaan tai kun lääkäri ehdottaa lääkitystä. Parempi kuitenkin myöhään kun ei silloinkaan!

Elämäntavat ja niiden muuttaminen

Juttelen paljon ihmisten kanssa elämäntavoista, ruuasta, liikunnasta ja henkisestä jaksamisesta. Kun keskustelee näistä asioista noin 40 ihmisen kanssa, saa aika kattavan otannan vuositasolla. Päivittäin törmään ihmisiin, jotka ovat onnistuneet elämäntapamuutoksessa, laihduttaneet useita kymmeniä kiloja ja välttyneet näin diabetekselta sekä useilta eri lääkityksiltä. Nämä ovat niitä hienoimpia kohtaamisia. Monet sanovat etteivät ymmärrä miten olivat päästäneet itsensä siihen jamaan ja kuinka helppoa elämäntapojen muuttaminen oli, kun siihen vain ryhtyi tosissaan. Ja näinhän se on. Jostain sen oivalluksen on tultava, joka muuttaa kaiken. Älkääkä käsittäkö väärin, en sano että kaikki ylipainoiset ovat sairaita, mutta valitettavan useilla (nuorillakin!) on useita lääkityksiä käytössä huonojen elämäntapojen myötä. Siihen kun lisätään vielä suvun tuomat huonot geenit niin soppa on valmis. Olen itsekin suvusta, jossa on diabetesta, korkeaa kolesterolia, alkoholismia ja mitä näitä nyt on. Kaikki sairaudet eivät ole vain ylipainoisten sairauksia vaan esim. diabetes ja kolesteroli kummittelee myös normaalipainoisen ovella jos sukurasite on kova. Siinä saa olla aika tarkkana elämäntapojen kanssa, että välttää näihin liittyvät lääkitykset ja aina ei sekään riitä!

Elämäntavat: ruoka ja liikunta

Kauhistelen päivittäin miten huonosti ihmiset syövät. Yllättävän monilla aamupalan korvaa pelkkä kahvi ja varsinainen ruoka syödään vasta lounaalla jos silloinkaan. Ihmisen elimistö tottuu mihin vaan, mutta tuskin normaalikokoiselle miehelle, joka tekee rankkaa ruumillista työtä, on riittävää syödä kaksi kertaa päivässä? Ainakin omaan korvaan kuulostaa melko karulta. Yhä nuoremmat sairastuu diabetekseen ja usein syynä on juurikin ruokavalio. Syödään paljon roskaruokaa, karkkia, suklaata, sipsiä…mitä vaan on helppo ostaa ja syödä. Moni ei osaa edes valmistaa kunnollista ruokaa, mutta siitä ei ehkä voi syyttää kuin vanhempia. En nimittäin itsekään osannut laittaa ruokaa kun muutin omilleni 16-vuotiaana. Mitä siitä seurasi? Melkein 20kg lisää painoa lyhyessä ajassa! Ehkä monikaan ei tiedä mitä terveellinen ruoka oikeasti tarkoittaa. En ainakaan itse tiennyt nuorena. Luulin, että voista ja vehnäjauhoista tehty jauhelihakastike on todella terveellistä. Vihanneksia en juurikaan syönyt ja söin todella suuria annoksia ettei tarvitsisi syödä niin usein. Yhtä lailla myös hoikat ihmiset syövät huonosti kuin ylipainoisetkin. Toiset elävät pelkällä roskaruualla ja se kyllä sitten näkyy myös veriarvoissa! Ja myöhemmin lääkearsenaalina yöpöydällä. En itsekään ole mikään niuho ruuan suhteen, mutta syön kuitenkin perusterveellisesti. Välillä ihmetyttää ihmisten syömistavat. Mistä ne on oikein peräisin? Monille ei tunnu olevaan aikaa tai tahtoa liikuntaan, joka kuitenkin selkeästi kohentaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Kun itse löytää perheellisenä aikaa viisi kertaa viikossa treenaamiseen, on vaikeaa ymmärtää miten joku ei löydä edes yhteen. Ehkä se on vain ihmisen omasta halusta kiinni ja jotkut eivät vain ymmärrä (tai halua ymmärtää) liikunnan hyviä vaikutuksia. Onhan se toki kauheaa kun hengästyy ja hikoilee..

Elämäntavat: tupakointi ja alkoholi

Järjetöntä alkoholin käyttöä ja tupakointia en ymmärrä myöskään. Olen itse tupakoinut joskus nuorempana ja nyt jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu todella typerältä ja jopa häpeän sitä. En ymmärrä mitä järkeä on pistää satoja euroja vuodessa savuna ilmaan ja kaupan päälle haista hirveälle? Ihan vain sen takia että saa pilata keuhkonsa. Ei tupakoinnista nimittäin mitään hyötyä ole vai onko joku eri mieltä? Voin sanoa, että on aika järkyttävää nähdä reilu parikymppinen vastasyntyneen lapsen vanhempi, joka on sairastunut keuhkoahtaumatautiin tupakoituaan kolme vuotta. Siinä tilanteessa ihminen todellakin alkaa miettimään miksi on pitänyt olla niin tyhmä? Useimmat luulevat, että keuhkoahtaumaan sairastuu vain vanhemmat pitkän linjan sauhuttelijat, mutta yhä useammin tulee vastaan reilusti alle kolmekymppisiä sairastuneita. Entäs sitten alkoholi? Käytän itsekin alkoholia silloin tällöin, mutta en todellakaan viikoittain tai edes kuukausittain. Liika alkoholin käyttö ei pelkästään sairastuta ihmistä fyysisesti vaan myös henkisesti. Eivät nämä henkilöt mitään maailman positiivisinta porukkaa ole! Olen itse nähnyt alkoholismin ja sen vaikutukset niin läheltä, että tunnistan liikakäyttäjät jo kilometrin päästä. Ja kierrän heidät myös kaukaa. Surullista mitä ihminen voi itselleen (ja läheisilleen) tehdä.

Koko postaus perustuu asioihin, joita olen kuullut asiakkaiden kertomana. Ei siis tilastoihin tai mutu-tuntumaan. En myöskään puhu tässä masentuneista ym vaan ihan työssä käyvistä normaaleista ihmisistä. En ole itsekään mikään malliesimerkki kaikessa, mutta kyllä nämä asiat pistävät miettimään: eikö ihmiset oikeasti arvosta terveyttään? Miksi monella on niin huonot elämäntavat? Herääkö ajatuksia?

Täällä erittäin hyvää ja tärkeää tekstiä lasten vanhemmille!

Se on kaikki tai ei mitään

Processed with VSCO

Oltiin eilen miehen serkun ihanissa häissä. Rakastan yli kaiken hääjuhlia, mutta aivan liian harvoin pääsen sellaisiin. Edellisestä kerrasta on aikaa…öö, no niin paljon etten edes muista! Tykkään siitä, että juhla on iloinen ja rakkauden täyteinen. Pidän hyvästä ruuasta ja jutustelusta ihmisten kanssa. Pidän siitä, että voin ottaa pari lasia viiniä ruuan kanssa ja lähteä jatkamaankin iltaa vielä jonnekin jos huvittaa. Pidän tanssimisesta ja hauskanpidosta, koska niitä tulee nykyään harrastettua aivan liian harvoin.

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

Mitä vanhemmaksi olen tullut niin sitä enemmän mua aina harmittaa viinin lipittäminen seuraavana päivänä. Tämänkin asian suhteen olen hyvin mustavalkoinen ihminen. Joko ei oteta ollenkaan tai sit otetaan kunnolla. Otin eilen muutaman lasin viiniä ja lonkero ja sehän tarkoittaa sitä ettei tänään ainakaan salille lähdetä. Lähdettiin kymmenen jälkeen kotiin, joten tuntuu että join nekin viinit ikään kuin turhaan. Väsyttää ja harmittaa, kun en pääse salille. Olisi pitänyt olla ottamatta kokonaan tai sit lähteä yökerhoon. Nyt tämä päivä on tällainen blaah.

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

Pitäisi ajatella asiaa ehkä eri tavalla. Aina ei tarvitse lähteä baariin. Silloin tällöin voi nauttia muutaman lasin viiniä silläkin uhalla, että seuraava päivä kuluu lorvien. Sekin on välillä vaan hyvästä! Varsinkin tällaiselle joka paikan höylälle. Seura oli hyvää ja meillä oli hauskaa. Häät oli kauniit ja mä nautin niistä. Ja ruoka ja juomakin oli hyvää. Ehkä voisin ajatella niin enkä miettiä että ”jos en olisi…”

Huomenna uusi päivä ja uusi viikko! Tänään vaan ollaan.

Ps. Hääkutsuja voi laittaa osoitteeseen [email protected]

Pss. Ihan kommelluksitta en selvinnyt eilisestäkään. Onnistuin pudottamaan uuden puhelimeni nurmikolle autosta noustessani. Siellä se ehti pötkötellä märällä nurtsilla kaatosateessa ennen kuin tajusin, että jotain puuttuu…saa nähdä toimiiko miehen idea puhelimen riisikippoon upottamisesta vai tuliko siitä entinen kallis puhelin 🙁