Pasta nokkospestolla – helppoa arkiruokaa

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla – todellista lohturuokaa!

Ennen reissuun lähtöä tein kolmannen ja samalla viimeisen ruokalajin Anton & Antonin arkikassista. Luulen etten nyt hetkeen tilaa sitä, vaan alan testailla läpi reseptejä, joita mulle on kertynyt kasapäin kotiin odottamaan. Mulla on olemassa ikeasta ostettu laatikko jonne olen leikellyt lehdistä hyvän kuuloisia reseptejä. Kyseinen laatikko alkaa olemaan jo ihan täynnä, joten lienee aika käydä lippulappusten kimppuun. Leipoakin voisi pitkästä aikaa ihan urakalla, koska tyttö on kinunnut leivontahommia jo tovin. Nythän olisikin hyvä sauma sekä opettaa tytölle leipomista että viedä herkkuja työkavereille. Ei huono suunnitelma ollenkaan!

En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt nokkosta ruuanlaitossa aikomuksista huolimatta. Jo monena kesänä mun on pitänyt tehdä nokkoslettuja, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt pääsin testaamaan nokkosta ensimmäistä kertaa ja pakko myöntää, että hyvää tuli! Pesto ei petä koskaan ja varsinkin itse tehtynä se on jumalaisen hyvää. Kunnon lohturuokaa, sanoisin 😉 Mun suosikkilohturuoka on ehdottomasti pestopasta, jota olen tehnyt useamman kerran. Reseptin löydät täältä. Teen pestopastaa aina kun olen yksin kotona, koska muut perheenjäsenet eivät siitä niin paljon välitä. Mutta hei, en pistä vastaan koska mä rakasta pestopastaa! Nokkospasta yltää aika lailla samoihin pestopastan kanssa, joten tästä lähtien onkin vaikeaa valita kumpaa tekisin…

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla

  • 80g manteleita (kuorettomia)
  • 1 rasia nokkosia
  • 1 rasia basilikaa
  • 50h parmesaanijuustoa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • pastaa syöjien mukaan

Paada mantelit kuivalla pannulla, noin pari minuuttia. Kääntele kunnes ne saavat väriä pintaan. Anna hetken jäähtyä.

Nypi basilikanlehdet, raasta juusto, purista puolikkaan sitruunan mehu ja hienonna valkosipuli. Lisää kulhoon tai tehosekoittimeen.

Ryöppää nokkosenlehtiä muutama minuutti kiehuvassa vedessä ja huuhdo kylmällä vedellä. Valuta.

Lisää tehosekoittimeen nokkoslehdet, oliiviöljy ja 2/3 manteleista ja soseuta. Lisää vettä ja/tai öljyä tarpeen mukaan. Lämmitä tilavassa kattilassa vesi kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää runsaasti pestoa ja murskatut loput mantelit valmiiseen pastaan. On hyvvää!

Onko pasta nokkospestolla teille tuttu tai oletteko ylipäänsä käyttäneet nokkosta ruuanlaitossa?

Tässä vielä kuvat basilika- ja nokkosrasioista.

pasta nokkospestolla

pasta nokkospestolla

Hitaat aamut ja superhyvät pinaattiletut

*Sisältää mainoslinkkejä

Processed with VSCO with a6 preset

*Sis.mainoslinkin

Ai että mä rakastan hitaita aamuja! Elän suorastaan niitä varten. Laitan arkenakin kellon soimaan pikkasen liian aikaisin ihan vain sen takia, että saan heräillä ja tehdä asioita ihan rauhassa. Teen näin ihan senkin kustannuksella, että yöunet jää vähäisemmäksi, mutta tarvitsen joka aamu hieman omaa aikaa. Muuten ei päivä lähde hyvin käyntiin. Testattu on! Tänään oli juuri tällainen ihanan hidas aamu, kiitos ylimääräisen vapaapäivän. Heräsin pikku hiljaa, selasin sähköpostit, keittelin teetä ja laitoin aamupala. Söin rauhassa ja katselin ohjelmaa tabletilta. Suunnittelin päivän kulkua. Tällä tavalla mun päivä käynnistyy ehdottomasti parhaiten. Olen aamuisin todella energinen ja ajoitan mahdolliset kotityöt aina vapaapäivinä aamupäivään. No, kauan en ehtinyt siivoilla ennen kuin mies ilmoitti että lähdetään anoppilaan. Onneksi huomenna on uusi hidas aamu tiedossa!

No sitten ne pinaattiletut. Pinaattulettuja olen tehnyt viime aikoina useammin itse kuin ostanut kaupasta. Oma tekemät pesee kaupan valmiit plädyt 100-0! Tällä viikolla tein pinaattilettuja Anton&Antonin ruokakassin ohjeen mukaan. Vitsi niistä tuli hyviä! Varmasti parhaita, joita olen koskaan syönyt. Näitä tulen tekemään uudestaankin, koska ne menivät meillä kuin kuumille kiville. Lettujen kylkeen valmistin ohjeen mukana vielä ihanan tomaatti-fetahässäkän, joka sopi pinaattilettujen kanssa mielettömän hyvin. Suosittelen kokeilemaan!

Processed with VSCO with a6 preset

Pinaattiletut ja tomaatti-kevätsipulisalatti fetajuustolla

  • 100g tuoretta pinaattia
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl maitoa
  • 2 dl spelttijauhoja
  • suolaa
  • 1 rkl voisula
  • voita paistamiseen

Tomaatti-kevätsipulisalaatti

  • 2 tomaattia
  • 2-3 kevätsipulia
  • oliiviöljyä
  • 1/2 pkt fetajuustoa

Huuhdo ja hienonna pinaatti. Vatkaa kananmunat, maito, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi kulhossa. Lisää voisula ja pinaatti taikinaan ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Paista letut kullanruskeiksi voissa. Itse päädyin tekemään pieniä lettusia, koska ne ovat helpompia kääntää. 

Tomaatti-kevätsipulisalaatti: Viipaloi tomaatit ja kevätsipulit. Sekoita salaattiainekset ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja muusta salaattiin fetajuustoa. Tarjoa pinaattulettujen kanssa!

Jos ruokakassit kiinnostavat niin tsekkaa esim. Anton&Antonin ruokakassi täältä ja Sannan ruokakassi täältä*. Näillä saa kyllä kivasti vaihtelua arkiruokiin ja kaupassa käynti helpottuu huomattavasti 🙂

 

 

Helppoa arkiruokaa: Kookoslohi ja nuudelit

Processed with VSCO with c1 preset

Harvoin postaan kahta reseptiä päivän aikana, mutta nyt on ihan pakko! Tilasin pitkästä aikaa kotiin Anton & Antonin arkikassin ja tein tänään kassin aineksista ensimmäisen aterian. Jestas miten hyvää oli taas kerran! Täytyy isosti peukuttaa arkikassin puolesta, koska aina raaka-aineet ovat olleet laadukkaita ja ruuat todella hyviä. Kerran jäi porsaankyljyksistä ja uunikasviksista osa syömättä, kun sain tytöltä vatsataudin, mutta vika oli silloin ihan muualla kuin ruuassa. Tämä kookoslohi on hieman itämaisvivahteinen muttei liian. Mies kehui kastikkeen maasta taivaisiin ja tyttö kommentoi ruokaa sanoilla äiti, sä olet maailman paras kokki! Mitäpä tuohon lisäämään 😉

Aikaa aterian tekemiseen meni noin puoli tuntia eli tämän reseptin turvin saat hyvää ruokaa nopeasti ja pienellä vaivalla! Tästä annoksesta syö kaksi suursyömäriä tai kolme pienempi vatsaista tyyppiä. Mulle jäi sopivasti lounasta huomiseksi töihin 🙂

Kookoslohi ja nuudelit

  • 300g kirjolohta
  • 1 keltainen sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 rkl inkiväärijauhetta
  • 1 rkl curryjauhetta
  • chilikastiketta oman maun mukaan
  • 1 prk (400 ml) kookosmaitoa
  • 1 paprika
  • 1 rkl öljyä
  • 200g nuudeleita
  • 3 salaattisipulia
  • 0,5-1 lime

Poista kalasta nahka ja kuutioi se. Paista kalapalat öljyssä kauttaaltaan kuumassa paistinpannussa n. 3 minuuttia. Mausta suolalla. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja viipaloi sipuli. Viipaloi paprika. Kuullota sipulia öljyssä n. 1 minuutti. Lisää curry, inkivääri ja 3 rkl kookosmaitoa. Kuullota 1-2 minuuttia, sekoita. Lisää loput kookosmaidon tai ja anna kiehua hiljaa n. 5 minuuttia. Mausta oman makusi mukaan chilillä.

Lisää kala ja paprikasuikaleet kookoskastikkeeseen ja kiehauta hiljaa n. 2 minuuttia. Mausta limemehulla (itse käytin puolikkaan limen mehun), suolalla ja pippurilla.

Keitä nuudelit (itse käytin munanuudeleita) pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi salaattisipulit ja ripottele annoksen päälle. Nauti!

Processed with VSCO with c1 preset

Kasvisruokaa: Täyteläinen linssikeitto

Processed with VSCO with a6 presetTänään ollaan kokkailtu kasvisruokana linssikeittoa. Tämä on Anton & Antonin viime viikon ruokakassin viimeinen resepti, joka venyi tälle viikolle sattuneista syistä. Mä olen joskus aikaisemminkin tehnyt linssikeittoa ja linssejä meiltä löytyy kaapista jos jonkinlaista. Näitä on siis varmasti tulossa jatkossakin! Mä olen oikeastaan viimeisen vuoden aikana oppinut syömään ja käyttämään linssejä ruoanlaitossa, mutta papujen kanssa en ole vieläkään ystävystynyt kunnolla. Voisin ottaa pavut seuraavaksi projektiksi.

Tämän aterian valmistukseen menee noin 20 minuuttia, varsinaista pikaruokaa siis, mutta terveellistä sellaista 😉 Jos käytät kasvisliemikuutioita niin aloita resepti valmistamalla vihannesliemi keittämällä vettä noin 8 dl ja sulattamalla 1,5 kavisliemikuutiota. Näin saat keittoa varten valmista vihanneslientä.

Täyteläinen linssikeitto

  • 3 dl punaisia linssejä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 2 porkkanaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 7-8 dl vihanneslientä
  • suolaa, pippuria ja ripaus sokeria, jos tahdot laittaa sitä
  • tarjoiluun kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • lisukkeeksi tuoretta leipää (valinnainen)

Processed with VSCO with a6 presetHuuhdo linssit hyvin. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja paista kattilassa kera oliiviöljyn pehmeiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat ja laita kattilaan. Lisää tomaattipyree ja oregano sekä linssit.

Lisää tomaattimurska ja vihannesliemi ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Sekoita keito sauvasekoittimella ja mausta suolalla, pippurilla ja ehkä ripauksella sokeria. Lisää nestettä, jos keitto on liian paksua

Tarjoile tuoreen leivän sekä jogurttinokareen kera!

Helppoa arkiruokaa: röstiperuna, katkaraputahna ja avocado

Processed with VSCO with a6 presetOlen vihdoin saanut ruokahaluni ja samalla kokkausinnon takaisin, hiphei! Eilen tehtiinkin taas tytön kanssa yksi Anton & Antonin ruokakassin aterioista ja voi itku miten hyvää se oli. En kestä! Näiden reseptien takan on melkoinen velho, koska kaikki ruuat on tähän mennessä olleet todella helppoja sekä hyviä. Oikeaa arjen juhlaruokaa! En ole kauheasti kokkaillut katkaravusta, koska en yksinkertaisesti pidä siitä, mutta röstiperunan kanssa katkaraputahna sopii todella hyvin.

Vinkki: aloita ruoanvalmistus röstiperunoista ja laita samalla katkaraputahnan kananmunat kiehumaan. Tahna valmistuu nopeasti röstin paistuessa!

Röstiperuna

  • 7-8 keskikokoista kiinteää perunaa (noin 700g)
  • puolikas keltainen sipuli
  • voita ja 2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
  • suolaa & pippuria

Pese, kuori ja raasta perunat. Hienonna sipuli. Laita kaikki kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä suuri paistinpannu, jossa on voita ja oliiviöljyä. Lisää raastettu perunaseos pannulle ja painele se lastan avulla tasaiseksi kakuksi. Laita kansi pannun päälle ja paista röstiä keskilämmöllä ensin 5 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 10 minuuttia. Tarkasta välillä röstin pohjaa ettei se vain pala pohjaan!

Laita suuri lautanen paistinpannun päälle ja kippaa rösti lautaselle. Liu´uta sen jälkeen rösti takaisin pannulle paistamaton pinta alaspäin. Jatka paistamista 10 minuuttia siten, että alapuolikin paistuu kauniisti. Kumoa valmis rösti lautaselle.

Katkaraputahna

  • 200g pakastekatkarapuja
  • 2 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 3 rkl ranskankermaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa, pippuria ja tilliä

Sulata katkaravut ja valuta ylimääräinen vesi niistä. Keitä kananmunia noin 10 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Hienonna katkaravut ja kananmunat ja sekoita ne kulhossa ranskankerman, suolan, pippurin, sitruunamehun sekä tillin kanssa tasaiseksi tahnaksi.

Koko lautaselle annos röstiperunasta ja katkaraputahnasta ja koristele avocadolla sekä pilkotuilla kirsikkatomaateilla.

Helppoa kotiruokaa: porsaankyljykset, omenaa ja paahdetut juurekset

Processed with VSCO with a6 preset

En tee kauhean usein ruoaksi possua, mutta tänä Anton & Antonin ruokakassin mukana tullut resepti kuulosti niin hyvältä, että pakkohan se oli testata. Liha oli vielä Reinin Lihan luomupossua, joten mistään turhanpäiväisestä kyljyksestä ei tosiaankaan ollut kyse. Vaikka ruoka sinänsä oli hyvää niin tuskin tulen jatkossakaan possua kovin usein tekemään. Mieluummin syön kanaa 🙂

Aloita tämän ruoan tekeminen uunijuureksista eli hyppää suoraan loppuun! Kaiken muun teet kätevästi uunijuuresten kypsyessä.

Ainekset

  • 2 porsaankyljystä
  • puolikas sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • öljyä paistamiseen
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 3 rkl vettä
  • 0,5 rkl liemijauhetta (ei pakollinen)
  • 1 dl ruokakermaa
  • 1 rkl rouheaa sinappia
  • 1 tl sokeria
  • 1 syysomena lohkoina
  • suolaa ja pippuria

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista liha öljyssä paistinpannussa kunnes se saa hienon paistopinnan. Nosta sivuun odottamaan.

Lisää sipulit ja rosmariini pannulle ja ruskista kunnes sipuli on pehmeää. Mausta sinapilla. Lisää vesi ja liemijauhe, kerma ja omenalohkot. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Laita liha takaisin pannulle ja anna kiehua hiljaa 3-4 minuuttia kunnes liha on läpikypsää ja omenalohkot pehmeitä.

Paahdetut uunijuurekset 

  • n. 3/4 l juureksia (2 porkkanaa, 1 palsternakka, noin 6 perunaa)
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori ja kuutioi juurekset ja siirrä uunivuokaan. Valuta päälle oliiviöljy ja hunaja. Mausta suolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla. Paahda juureksia 20-25 minuuttia tai kunnes saavat väriä ja ovat pehmeitä.

Mites teillä possun kanssa, yes or no?

Helppoa arkiruokaa: aasialaiset lihapullat ja nuudelisalaatti

Processed with VSCO with a6 preset

En ole kauheasti kokkaillut aasialaista ruokaa tai oikeastaan mitään sen tyyppistäkään. Kaikissa ohjeissa on ollut jotain aivan outoja ainesosia ja reseptit on jääneet kokeilematta. Mulla on itseasiassa kirjahyllyssä useampi aasialainen keittokirja, jotka on täysin koskemattomia. Nämä aasialaiset lihapullat oli niin helppoja tehdä, että ehkä uskaltaudun vielä avaamaan ne keittokirjatkin joku päivä…

Tämä resepti on peräisin Anton & Antonin ruokakassista ja mielestäni tämä oli kaikista kolmesta kokeilemastani reseptistä ehdottomasti paras! Nämä lihapullat on jotain järjettömän hyvää ja sopii erinomaisesti haalean nuudelisalaatin kaveriksi.

Aasialaiset lihapullat

  • 2 rkl korppujauhoja
  • 0,5 dl vettä
  • 1 kananmuna
  • noin 250g luomu jauhelihaa
  • 1/2 keltainen sipuli
  • 1 rkl hienoraastettua inkivääriä
  • 1/2 punainen chili
  • 2 rkl soijaa
  • suolaa, pippuria

Nuudelisalaatti 

  • 150 g täysjyvänuudelia
  • 1/2 punainen luomupaprika
  • 100g lehtipinaattia
  • limetin mehu
  • 2 rkl seesaminsiemensekoitusta ( kuorimaton valkoinen seesaminsiemen, kurpitsansiemen, musta seesaminsiemen)
  • 1 rkl seesamiöljyä (ei pakollinen)
  • 1 ruukku korianteria

Sekoita korppujauhot veteen syvässä kulhossa. Anna vetäytyä 5 minuuttia. Lisää kananmuna ja jauheliha, sekoita. Kuori ja raasta joukkoon puolikas sipuli ja lisää 1 rkl inkivääriraastetta.

Poista siemenet ja hienonna chili. Lisää puolet lihataikinaan (säästä loput salaattiin). Lisää vielä 2 rkl soijaa sekä suola ja pippuri. Pyöritä lihapullat valmiiksi esim. lautaselle.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Poista siemenet ja ja suikaloi paprika. Sekoita nuudelit paprikan ja pestyn pinaatit kanssa lämpimässä paistinpannussa tilkassa öljyä. Mausta soijalla, inkiväärillä, chilillä ja limetin mehulla. Mausta vielä seesamiöljyllä, jos sinulla sattuu sitä kaapissa olemaan.

Paahda seesaminsiemensekoitusta kuivassa kuumassa paistinpannussa. Jäähdytä ja lisää nuudeleiden joukkoon.

Paista lihapullat öljyssä paistinpannulla kypsiksi. Muista käännellä paiston aikana. Tarjoile lihapullat nuudelisalaatin kera. Koristele korianterilla!

Kokkailun riemua – viime viikon ruokapäiväkirja!

Processed with VSCO with c1 presetViime viikolla olin vielä vähän flunssainen enkä uskaltanut juuri treenata. Siitä vapautuneen ajan käytin sitten keittiössä hääräämiseen. Viime viikollahan meille tuli ensimmäistä kertaa Anton & Antonin ruokakassi ja sen ansiosta laitoinkin useamman aterian viikon aikana. Aivan liian usein syön samaa ruokaa monta päivää putkeen. Tällä viikolla on käynyt just niin…

Maanantai

PicsArt_10-22-09.08.12Aamupalaksi ruisleipää päällisillä, maustamatonta jogurttia & marjoja, vettä ja kahvia // välipalaksi töissä omena ja kahvi // lounaalla pastaa, jauhelihakastiketta, fetajuustoa ja vihanneksia // kotona iltapäivällä pari ruisleipää kinkulla ja avocadolla // iltaruuaksi samaa kuin lounaaksi + jälkkäriksi viinirypäleitä // iltapalaksi maustamatonta jogurttia, mysliä, pähkinöitä ja rusinoita.

Tiistai

PicsArt_10-22-09.09.39Aamupalaksi ruisleipää kinkulla, juustolla ja paprikalla, vettä ja kahvia // välipalalla Elovena keksi ja kahvi // lounaalla pastaa ja jauhelihakastiketta + vihanneksia (ei kuvaa) // iltapäivällä ruisleipää päällisineen // iltaruuaksi itse tehtyjä kalapuikkoja, kermaviilikastiketta, riisiä ja mummon kurkut RESEPTI // iltapalaksi pala raakabrownieta ja mandariini.

Keskiviikko

PicsArt_10-22-09.11.36Aamupalaksi ruisleipää juustolla ja paistetulla munalla, vettä ja kahvia // kuvauksen lomassa pala raakabrownieta // ennen töitä marjasmoothie (ei kuvaa) // töissä ruuaksi edellispäivän illallista eli itse tehtyjä kalapuikkoja // välipalaksi mandariinia // iltapalaksi ruisleipää kinkulla ja avocadolla (ei kuvaa).

Torstai

PicsArt_10-22-09.13.07Aamupalaksi Anton & Antonin luomuleipää päällisillä, mandariinia, vettä ja kahvia // välipalaksi omena, Elovena-keksi aja kahvi // lounaaksi riisiä ja kanaa + vihanneksia (ei kuvaa) // päivällä pari luomuleipää päällisillä ja kahvi // iltaruuaksi porkkanakeittoa raejuustolla // iltapalaksi maustamatonta jogurttia, marjoa, siemeniä ja pähkinöitä.

Perjantai

PicsArt_10-22-09.43.21Aamupalaksi ruisleipää pällisillä, vettä ja kahvia // välipalaksi omena ja kahvia // lounalla porkkanakeittoa, avocadoa ja raejuustoa // välipalaksi riisipiirakoita päällisillä ja kahvia // iltaruuaksi aasialaisia lihapullia ja nuudelisalaattia (resepti tulossa!).

Lauantai

PicsArt_10-22-10.07.41Aamupalaksi ruisleipää päällisillä, vettä ja kahvia // kakkosaamupala cafe Aallossa: chiapuuroa, hedelmiä, gluteenitonta leipää ja avocadotahnaa, vihersmoothie ja appelsiinimehua // iltapäivällä aasialaisia lihapullia ja nuudelisalaattia // välipalaksi yrttivoipatonkia // illalla töllöä katsellen Pätkis-jäätelöä. Koko pönikkä meni!

Sunnuntai

PicsArt_10-22-10.08.40Aamupalaksi ruisleipää päällisillä, vettä ja kahvia // ennen treeniä kaurapuuroa marjoilla (ei kuvaa) // treenin jälkeen banaani + protsku (ei kuvaa) // välipalaksi mysliä, maustamatonta johurttia, omenaa ja pähkinöitä // iltaruuaksi itse tehtyä kinkkukiusausta // illalla toinen satsi kinkkukiusausta + leipä.

Viime viikolla en tosiaan treenannut juuri ollenkaan, jos kävelylenkkejä ja lihashuoltoa ei lasketa. Sunnuntai oli mun ainoa treenipäivä. Viikonlopun vietin yksin kotona ja sain syödä just sitä mitä halusin. Yleensä ruokailuajat venyvät vähän turhan pitkiksi kotona ollessa, niin myös lauantaina. Onneksi ensi viikolla tulee taas ruokakassi kotiin niin pääsen kokkailemaan uusia herkkuja!

Toi Pätkis-jäde oli muuten todella hyvää…

Helppoa arkiruokaa: porkkanakeitto raejuustolla

Processed with VSCO with a6 presetTeen aika harvoin keittoja, vaikka ne olisivat mitä parhainta arkiruokaa! Yleensä olen tehnyt vihanneskeiton niin, että keitän vihannekset ja muussaan ne omassa keitinliemessään. Lisään lorauksen kermaa ja mausteuta ja siinäpä se. Tämänkertainen porkkanekeiton resepti on aavistuksen verran monimutkaisempi kuin mihin olen tottunut, mutta sata kertaa parempi! Eikä tämän tekemiseen loppupeleissään mennyt kuin parikymmentä minuuttia. Resepti on peräisin Anton & Antonin ruokakassista. Lisukkeena porkkanakeitolle tarjosin raejuustoa sekä tuoretta leipää, mutta sinä voit tarjoilla keiton kaverina mitä ikinä haluat!

Porkkanakeitto (3-4 annosta)

  • 500g porkkanoita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 tl curryjauhetta
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 1 rkl voita
  • 5 dl vihanneslientä (itse keitin 5 dl vettä johon sulatin 1 vihannesliemikuution)
  • 1 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria

Aloita homma kasvisliemen valmistuksesta jos et käytä valmista kasvislientä. Laita 5 dl vettä kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, liuota kasvisliemikuutio siihen kokonaan. Siirrä kattila syrjään odottamaan.

Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa pehmeäksi. Lisää porkkanat ja mausteet. Kuullota hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä 10-15 minuuttia ja lisää kerma.

Sekoita keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile porkkanakeitto esim. raejuuston sekä tuoreen leivän kera 🙂

Helppoa arkiruokaa: itse tehdyt kalapuikot, riisi, kermaviilikastike & mummon kurkut

Processed with VSCOcam with a6 presetTässäpä ensimmäinen resepti, jonka kokkasin Anton & Antonin ruokakassin sisällöstä. Otsikkoa katsoessa saattaa tuntua, että tuossahan on kauheasti tekemistä ja niiden värkkäämisen menee koko ilta, mutta asiahan ei ole ollenkaan näin! Kaikki aterian osat ovat todella helppoja ja nopeita valmistaa ja usko tai älä, kokonaisuudessaan tähän kului aikaa noin 30 minuuttia! Että voi näinkin helpolla ja nopeasti saada aikaiseksi mielettömän hyvän arkiaterian koko perheelle 😉

Aloita urakka kermaviilikastikkeesta sekä mummon kurkuista, koska pieni maustuminen jääkaapissa tekee niille hyvää.

Kermaviilikastike

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 tl sinappia
  • 1/2 ruukkua tilliä, hienoksi leikattu
  • valkopippuria, suolaa
  • sitruunamehua oman maun mukaan (itse taisin puristaa melkein puolikkaan)
  • 1-2 tl sokeria

Sekoita kaikki kastikeainekset ja nosta jääkaappiin maustumaan.

Mummon kurkut

  • 1 kurkku
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 1,5 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • tilliä

Kuori ja leikkaa kurkku noin 3 mm viipaleiksi. Laita viipaleet purkkiin, jossa on tiivis kansi. Lisää sokeri, suola ja valkoviinietikka. Sulje purkki ja ravistele kunnolla. Tarkista maku. Lisää tillisilppu ja nosta purkki jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.

Kalapuikot

  • 300g turskafileitä (tai esim. seitiä)
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • suolaa, valkopippuria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • öljyä ja/tai voita paistamiseen

Kaada lautaselle vehnäjauhot ja lisää niihin suola ja valkopippuri. Riko kananmunat toiselle lautaselle ja sekoita haarukalla. Kaada kolmannelle lautaselle korppujauhot.

Leikkaa fileet sormenpaksuisiksi (omani olivat noin 5-6 cm pitkiä). Kieritä ne ensin jauhoissa, kastele munassa ja kieritä lopuksi korppujauhoissa.

Paista puikot voissa/öljyssä paistinpannussa noin 1-2 minuuttia (riippuen puikkojen koosta) per puoli kullanruskeiksi.

Processed with VSCOcam with a6 presetProcessed with VSCOcam with a6 presetMinä tarjoilin kalapuikkojen kaverina riisiä, mutta yhtä hyvin voit tehdä esimerkiksi perunamuussia tai jotain muuta lisuketta! Suosittelen kokeilemaan rohkeasti, koska nämä eivät todellakaan olleet vaikeita tehdä 🙂

Pois mukavuusalueelta!

Processed with VSCOcam with hb1 presetMä olen jo pitkään harkinnut kokeilevani jonkinlaista kauppakassia, joka kuljetetaan kätevästi suoraan kotiovelle. Viime viikolla kävin Annan kanssa Anton & Antonin aamupalalla ja siellä silmiin osui jälleen kerran ilmoitus heidän valmiista kauppakassistaan. Siitähän se idea sitten lähti. Mietin asiaa rauhassa kotona muutaman päivän ajan ja viimeisellä mahdollisella hetkellä tein ratkaisuni ja tilasin kahden hengen ateriat kolmelle päivälle suoraan kotiovelle. Hintaa kassille tuli 48e! Anton & Antonin tuntien raaka-aineet ovat taatusti laadukkaita ja tuoreita ja ruokien mukana tulee valmiit ruokaohjeet, joiden mukaan kokkaillaan. Yksi idea kassin tilaamisessa oli juurikin se, että astun ulos mukavuusalueeltani ja kokkaan jotain aivan uutta! Sen totisesti tein jo tänään 😀

Processed with VSCOcam with hb1 presetTällainen määrä kamaa kassista kuoriutui ohjenivaskan kanssa. Vihannekset ovat pääosin luomuja, samoin leipä ja jauheliha sekä ruokakerma. En varmasti olisi itse ostanut kaupasta näin paljon luomua! Tässä välissä täytyy muuten mainita, että ainakin Alepat ovat ilmeisesti alentamassa luomutuotteiden hintoja, joten kohta on vara ostaa enemmän niitäkin 😉 No mutta asiaan. Kassin raaka-aineista on tarkoitus tehdä yksi kala-ateria, yksi liha-ateria sekä yksi kasvisateria. Yhteensä kolme erilaista ateriaa kahdelle hengelle. Joitain raaka-aineita, kuten vehnäjauhoja, soijaa ja valkoviinietikkaa piti löytyä omista kaapeista, mutta enpä juuri näiden raaka-aineden lisäksi joutunut kaupasta mitään kantamaan.

Processed with VSCOcam with hb1 presetYllä tämän viikon ruokalista. Ensimmäisen aterian tein jo tänään eli itse tehdyt kalapuikot, riisi, mummon kurkut ja kermaviilikastikkeen. En ole koskaan kokannut turskaa enkä varsinkaan tehnyt kalapuikkoja, mutta olivat niin helppoja tehdä että teen varmasti toistekin! Ruuan hyvästä mausta ehkä kertonee jotain sekin, että tyttö santsasi kalapuikkoja sekä mummon kurkkuja kaksi kertaa 😀 Ensimmäisen aterian ohje tulossa piakkoin tänne blogiinkin!

Olen miettinyt, että voisin tilata ruokakassin kotiin aina kun rahatilanne sen sallii ja listalla on itseäni kiinnostavia aterioita. Ensi viikon kassin jätän todennäköisesti väliin, koska aterialista ei ollut niin mun mieleen. Sen sijaan voisin ensi viikolla tehdä ensimmäistä kertaa eläessäni kaalilaatikkoa…

Onko teillä kokemuksia kotiin kuljetettavista ruokakasseista?

 

Postauksen ensimmäinen kuva: Anna Liljeroos.

Treffeillä Anton&Antonin aamupalalla

Processed with VSCOcam with c1 presetKäytiin tänään Annan kanssa Mariankadun vasta remontoidussa Anton & Antonissa maistelemassa heidän uuden keittiömestarinsa,Farangistakin tutun, Tuomas Tarnan loihtimia herkkuja. Tarjolla oli vaikka mitä ihanaa aamupuurosta, chiavanukkaisiin ja erittäin ruokaisiin ja hyvin maustettuihin salaatteihin. Anton & Antoneita on Helsingin seudulla tällä hetkellä kolme: Kruunuhaassa, Töölössä sekä Ullanlinnassa. Mä tykkään hirmuisesti kaupan sisustuksesta ja tunnelmasta, koska fanitan ruutulattiaa, liitutauluja ja puun käyttöä kalustoissa sekä sellaista vanhan ajan meininkiä todella paljon. Kauppaan astuessa tuntuu kuin astuisi ihan eri maailmaan. Anton & Anton on todella persoonallinen ja lämmin eikä yhtään niin kliininen ja kylmä kuin monet supermarketit. Siellä myydään sesonginmukaista puhdasta ja tuoretta ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa.

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 preset

Vaikken mikään finediningin asiantuntuja olekaan (ainakaan vielä :D) niin kaikista tarjottavista huomasti, että asialla on todellinen ammattilainen. En ole eläessäni syönyt salaattia, jossa olisi niin paljon hyviä makuja yhdessä! Oi jospa joskus osaisin itse laittaa puoliksikaan niin hyvää ruokaa niin voisin kuolla onnellisena ihmisenä. Aamiaiseenhan kuuluu usein puuro ja sitäkin oli tarjolla, mutta ei mitä tahansa puuroa! Tai no, itse puuro oli kyllä ihan kaurapuuroa, mutta ne lisäkkeet… Maailmalla on ilmeisesti ollut jo pidempään vallalla trendi suolaisesta puurosta. Miltäs kuulostaa kaurapuuron päälle persilja/rucola pesto, pikkelöidyt kantarellit, karamellisoitu punasipuli, parmesaani ja pinjansiemenet? Kuulostaa oudolta, mutta maistuu aivan järjettömän hyvältä! Näillä ainesosilla höystettynä puuron voi oikeasti syödä hyvin mielin illallisena. Makeana vaihtoehtona puuron päälle oli puolukka-mascarponea, omenasosetta, herukkahilloa, kondensoitua maitoa (nam!), granolaa, manteleita ja raakasuklaata. Voisin syödä tuon suolaisen version pääruokana ja makean jälkiruokana. Anytime!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetJälkiruoiksi Tuomas oli loihtinut maapähkinä-chiavanukasta, turkkilaista jogurttia ja lakritsikastiketta sekä banaanikreemiäm yogurttia ja hasselpähkinää. Mä olin niin täynnä kaikkien suolaisten ruokien jälkeen etten jaksanut enää syödä makeita, paitsi pari palaa ihanaa pullaa… Mutta! Sain nuo jälkiruuat matkaani ja tuolla ne odottelevat jääkaapissa, että pääsen tuhoamaan ne parempiin suihin 😀 Tänään on nähtävästi mun herkkupäivä!

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetTällaisen aamun jälkeen, kun on saanut höpötellä Annan kanssa ja muiden paikalla olleiden ihmisten kanssa ja maistella ihania herkkuja, päivä on lentänyt kuin siivillä. Mä arvostan todella suuresti, että sain kutsun Anton & Antonille ja pääsin samalla pitämään pienen breikin normaaliin arkeen. Arvostan myös suuresti Anton & Antonin takana olevaa ajatusmaailmaa sekä aitoa ja oikeaa asiakaspalvelua. Useissa liikkeissä et näe myyjiä laisinkaan eikä apua tarjota, mutta tässä kaupassa asiat on toisin. Nyt täytyy ottaa aikaa arjen keskeltä ja viedä mies lihaostoksille Anton & Antoniin 🙂

Lisää tietoa Anton & Antonista täältä. Tsekkaa myös kotiin kuljetettava ruokakassi! Himottaisi kovasti tilata tuollainen kotiin…

Päivän outfit: huivi kirppis // nahkarotsi H&M // harmaa collegebleiseri Bershka // housut Bershka // kengät Adidas

Ruokapäiväkirja – ei mennyt ihan putkeen

Tämä viikko on ollut mulle vähän poikkeuksellinen ja se näkyy syömisissäkin. Jouduin jäämään keskiviikkona sairaslomalle kipeytyneen peukaloni takia ja samalla jättämään treenitkin pois. Tällainen epämiellyttävä muutos arkeen pistää mulla ruokailut ihan sekaisin ja ruokahalukin on loppuviikosta ollut vähän kadoksissa. Toisaalta olen myös nukkunut ruhtinaallisia yöunia, joten senkin takia 1-2 ateriaa on jäänyt päivästä pois. Läjdetäänpä katsomaan miltä mun arkipäivien ruokailut tällä viikolla näyttivät!

Maanantai

PicsArt_1423247151763

Myöhäisellä aamiaisella Sunnuntain uusia tattarisämpylöitä höysteillä // Ennen töitä smoothie, jossa punaviinimarjoja, puolukoita, banaania, avocadoa, heraa ja mantelimaitoa // töissä täytettyjä kesäkurpitsoja ja porkkanoita // Iltapalana turkkilaista juggaa kera omenoiden ja cashewpähkinöiden

Tiistai

PicsArt_1423246782508

Aamupalana sunnuntain gluteenittomat tattarisämpylät höysteillä // töissä välipalalla omena, pekaanipähkinöitä,  kahvi maidolla ja pari palaa CocoVin appelsiiniraakasuklaata //Lounaalla täytettyjä kesäkurpitsoja ja pari palaa appelsiiniraakasuklaata // välipalana marjasmoothie ennen HopLopiin lähtöä // HopLopissa banaani ja kalkkunaleikettä // Treenin jälkeen makkara-lehtikaalilaatikkoa ( resepti tulossa) ja omppua jälkkäriksi

Keskiviikko

PicsArt_1423246513260

Aamupalana ne perinteiset leipäset // lääkärin jälkeen kaikin tuskassa pari leipää lisää// leipien päälle vielä muutamat namit // illalla makkara-lehtikaalilaatikkoa // Iltapalana omena ja pähkinöitä

Torstai

PicsArt_1423246308517

Aamupalana karjalanpiirakoita, itsepuristettua appelsiinimehua ja kiiviä // välipalana smoothie jossa banaania, lehtikaalia, mustikoita, chia-siemeniä ja CocoVin Supermixiä // kampaajalla kahvi maidolla ja pari keksiä // anoppilassa hernekeittoa ja leipä, jälkkärinä pannaria mansikkahillolla ja kermavaahdolla // Iltapalana turkkilaista juggaa, mustikoita, kiiviä ja manteleita

Perjantai

PicsArt_1423295929426

Aamupalana perinteiset leivät kananmunalla, juustolla ja paprikalla // Lounaalla makkara-lehtikaalilaatikkoa // välipalalla kiiviä, avocadoa ja karjalanpiirakoita // illalla lohileivät ja porkkanaa

Oon huomannut kotipäiviä viettäessäni,  että ruikailuvälit venyy ihan huomaamatta. Saatan korvata yhden välipalan vain kupilla kahvia… Kiva löytö oli nuo Sunnuntain uudet kaura-tattarisämpylät ja HK:n lisäaineeton palvikinkku. Pitäis enemmänkin tutkiskella kauppojen uutuuksia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tälle viikolle kokkasin vain kaksi ruokaa: superhelpot täytetyt kesäkurpitsat ja ihan hatusta vedetyn makkara-lehtikaalilaatikon, jota tein taas ihan liikaa! Se on kyllä tosi hyvää,  joten ihan mielelläni oon sitä useampana päivänä syönytkin. Ens viikolle on taas muutama uusi idea ruokiin tallessa 😉 Smoothien sekaan löysin Alpron mantelimaidon rinnalle myös kookosmaidon, sopii hyvin smoothien sekaan ja itseasiassa kahviin ja ihan sellaisenaan juotavaksikin! Ihanan raikas uusi löytö 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ruokapäiväkirjaan en merkannut ollenkaan mun treenin jälkeistä palkkaria tai muita lisäravinteita. Mulla on edelleen käytössä Lidlin palkkari ja sen lisäksi laitan palkkariin kreatiinia ja glutamiinia. Otan päivittäin myös monivitamiinin (d-vitskut väliaikaisesti loppu…), omega3:set ja iltaisin magnesiumia ja sinkkiä. Tuo jälkimmäinen yhdistelmä auttaa nukahtamaan ja syventää unta. On toiminut mulla aina, jos on ollut unen kanssa ongelmia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla jotain kauppakassi-palvelua. Onko ne tuttuja teille tai oletteko jopa kokeilleet joskus? Jostain lehdestä luin Anton&Antonin kauppakassista ja täytyy sanoa, että kiinnostuin todella paljon! Anton&Anton myy laadukkaita raaka-aineita ja heillä on useampi kivijalkakauppa täällä pääkaupunkiseudulla. Kauppakassin voi valita kahdelle tai neljälle hengelle ja siinä on raaka-aineet kolmeen eri ateriaan. Ruokalistatkin vaikuttivat todella hyviltä! Viikolle on suunniteltu yksi liha-, kala- ja kasvisateria. Tulis ainakin kokattua monipuolisesti viikon aikana 🙂 Vielä en ole kassia meille tilannut, mut houkuttaa kovasti…

IMG_20150204_173827

Mitäs mieltä mun ruokapäiväkirjasta tai kauppakassi-palveluista?