Irti herkkuhimoista – viikon 19 ruokapäiväkirja

Perinteinen keskiviikko ja käydään läpi viikon 19 ruokapäiväkirja sekä fiiliksiä sen osalta. Kaksi viikkoa on tarvittu siihen ettei viikonlopun kynnyksellä herkkuhammas ala ilmoitella olemassa olostaan. Viime viikonloppu oli huomattavasti helpompi kuin sitä edellinen. Puhuttiin juuri miehen kanssa miten jännää on kun ihan tavallinen ruoka maistuu mielettömän hyvältä eikä kroppa mieli oikeasti enää halaja karkkia, leivoksia ja muuta mättöä. Tehtiin lauantaina gluteenittomasti leivitettyjä broilereita ja huokailtiin kumpikin onnesta lautastemme edessä. Tähän fiilikseen jää helposti koukkuun ja mietin jo etten lähde herkkujen tielle enää ollenkaan. Tätä en kyllä mene lupaamaan käsi raamatulla, mutta tämän hetkinen olotila on miljoona kertaa parempi kuin kunnon sokerimätön jälkeinen aamu…Normaalisti en kauheasti vaa´alla ramppaa enkä siihen kannusta, mutta nyt kävin tsekkaamassa lukemat silkasta mielenkiinnosta. Herkuista kieltäytyminen kahden viikon ajan on pudottanut myös vaakalukemaa parin kilon verran! Tämä taas tarkoittaa sitä, että oikeaa ruokaa saa lisätä ihan reilulla kädellä 😉

Tältä näyttää viikon 19 ruokapäiväkirja.

MAANANTAI

Töissä 7.30-15

5.20 Linssi-bataattisämpylä juustolla ja kurkulla, protskujuoma ja teetä

11.15 kanasalaatti, jossa vihanneksia reilusti + viinirypäleitä

14.15 riisikakkuja ja banaania

16-17 crossfit-treeni

kävely kotiin + palkkari

18.45 makaronilaatikkoa ja vihanneksia

21.00 appelsiini ja linssi-bataattisämpylän puolikas lohella

TIISTAI

Töissä 7.30-15

5.20 ruisleipää lohella, tomaattia ja teetä

9.00 teetä ja Delight raakapatukka

11.15 salaattia, jossa paljon vihanneksia, viinirypäleitä, fetaa ja lohta

14.15 riisikakkuja ja banaania

16.17.30 treeni: kyykky, penkki ja negatiiviset leuat

kävely kotiin + palkkari

19.00 makaronilaatikkoa ja parsakaalia

21.00 mysliä ja protskuvanukas

KESKIVIIKKO

Töissä 10-18

7.15 kauraleipää, juustoa ja paistettuja munia, omenaa ja teetä

12.00 Picnicin kana-fetasalaatti

16.00 riisikakkuja ja avocadoa

18.45 makaronilaatikkoa ja parsakaalia

21.00 mysliä ja suklaista protskuvanukasta

TORSTAI

Töissä 7.30-15.30

5.20 kauraleipää päällisillä, mandariinia ja teetä

9.00 teetä ja Delightin raakapatukka

11.15 kaksi kanawrappia

14.15 riisikakkuja ja banaania

16-17.30 treeni: mave, tempausveto, raakaveto ja yhden käden pystypunnerrus

kävely kotiin + palkkari

18.30 pannulla paistettua makaronilaatikkoa, fetaa ja parsakaalia

21.00 mysliä ja vaniljaprotskuvanukasta

PERJANTAI

Töissä 7.30-15

Ei treeniä!

5.20 kauraleipää päällisillä + teetä

9.00 omena ja teetä

11.15 kana-cesarsalaatti + raejuustoa

16.00 kauraleipää juustolla ja paistetulla kananmunalla

18.30 itse tehtyjä pinaattilettuja tomaatti-kevätsipuli-fetatäytteellä

21.00 mysliä & Alpron kookosjogurttia

LAUANTAI

9.30 kaksi kauraciabattaa juustolla ja paistetulla munalla

11.30-13 treeni valmentajan kanssa: paaaljon tempausta!

14.00 pinaattilettuja ja pari leipää päällisillä

17.00 mysliä ja Alpron kookosjogurttia

19.30 riisiä, polentalla leivitettyä kanaa ja kreikkalaistyylinen salaatti

21.30 proteiinifluff

Lauantain koko ruokapäiväkirjan aterioiden valmistuksineen löydät videona täältä.

SUNNUNTAI

9.30 kaksi kauraciabattaa juustolla ja paistetulla munalla + teetä

13.30 perunaa, lihakastiketta ja salaattia

14.30 teetä

15.30-17 treeniä: etukyykkyä, mave pukeilta ja hyvää huomenta

18.45 kana-pistaasipähkinä-ricottapastaa

21.00 suklaaprotskuvanukas + omenaa

Mä hurhadin viime viikolla täysin pannulla höyrytettyyn parsakaaliin ja söin sitä todella monena päivänä! Höyrytän siis parsakaalin tilkassa vettä pannulla ja loppuvaiheessa nakkaan makaronilaatikot/pastat sinne perään ja lorautan vähän öljyä. Hitsi vie miten hyvää! Toinen mihin koukutuin jollain tapaa on mysli yhdistettynä protskuvanukkaaseen. Olen ostanut nyt vain Ehrmannin vanukkaita ja suklaa on niistä ehdottomasti mun valinta. Minttusuklaata en ole vielä nähnyt missään, mutta sellainenkin on kuulemma valikoimissa. Keskiviikkoa ja sunnuntai on mulla sellaisia päiviä jolloin syön selkeästi vähemmän ihan vain päivän rytmityksen vuoksi. Niihin päiviin voisi yrittää keksiä vielä jonkun aterian….

Miltäs näytti viikon 19 ruokapäiväkirja?

Helpotusta arkeen yhden kattilan pastoilla!

En tiedä teidän arjestanne, mutta mun arki kulkee välillä kello kaulassa. Aamut ovat hektisiä ja illallakin tekemistä riittää ihan kivasti. Tulen kotiin treeneistä kuuden maissa ja siinä vaiheessa nälkä on jo luokkaa kuolema. Tyttö syö usein jo aikaisemmin miehen kanssa, mutta joskus hän on syönyt vain pienemmän välipalan ja haluaa odotella minun tekemää ruokaani. Meillä tehdään paljon ihan perusruokaa: spagettia ja jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, kanaa ja riisiä, pastaa ja jauhelihaa. Mitä näitä nyt on! Yritän löytää arkeen reseptejä, jotka on nopeaa valmistaa ja pastaa meillä syödään myös paljon eri muodoissaan. Se on aina helppoa, nopeaa eikä petä koskaan.

Meillä tehdään useimmiten pinaatti-lohipastaa ja aloin kaipaamaan siihen jo jotain vaihtelua. Sain blogin kautta luettavaksi Yhden kattilan pastat -kirjan ja siinä sitä vaihtelua ja ideoita nyt on. Kirjassa on kehitelty pastareseptejä, joiden ainekset kypsyvät samassa kattilassa samaan aikaan yhdessä pastan kanssa. Pakko sanoa, että hauskan ja arkea helpottavan kuuloinen idea! Kirjasta löytyy ohjeet 33 erilaiseen pastaan ja näihin sisältyy liha-, kala-, kasvis- sekä juustopastoja. Kasvispastatkin kuulostavat niin herkullisilta, että jopa minun lihansyöjänä tekee niitä mieli testata! Mulla on aina tapana selata kaikki reseptikirjat useampaan kertaan ja painaa sieltä mieleen omia suosikkejani ennen kuin tartun toimeen. Tässä kirjassa mielenkiintoisimmilta vaikuttavat lihapastoista perinteinen carbonara, parsa & pekonipasta, chorizo+maissi+paprikapasta, kana-pistaasipähkinä-ricottapasta sekä jauheliha-paprikapasta. Kalapastoista voisin kokeilla thailohipastaa, tonnikala-kapris-parmesaanipastaa sekä kesäkurpitsa-katkarapu-sitruunapastaa. Kasvis- ja juustopastoista eniten houkuttelee tomaatti-basilika-chilipasta, munakoiso-tomaatti-mozzarellapasta, herkkusieni-gorgonzola-saksanpähkinäpasta sekä tomaatti-oliivi-vuohenjuustopasta (ilman oliivia tosin :D). Tekemistä siis riittää hetkeksi näiden parissa!

Kysyin sunnuntaina tytöltä mitä hän haluaisi maistaa ensimmäisenä näistä ja hän suosikkinsa oli kana-pistaasipähkinä-ricottapasta. Pasta oli siinä mielessä helppoa valmistaa että kaiken sai vain viskoa samaan kattilaan, vettä päälle ja kiehumaan miedolla lämmöllä. Meidän kattila ei ehkä ollut paras tuollaisen ruokamäärän kerralla keittämiseen, koska loppuvaiheessa pasta meinasi palaa kattilaan kiinni. Yhden kattilan pastoille suositellaankin halkaisijaltaan vähintään 24 cm kokoista kattilaa, pidemmille pastoille 28 cm. Saatoin myös keittää pastaa liian kauan jolloin pasta ylikypsyi. Yhden kattilan pastoja tulisi keittää noin 15 minuuttia ja nostaa sitten pois levyltä hautumaan vielä 5 minuutiksi. Multa saattoi tuo haudutusvaihe unohtua kokonaan :d No, ei sen niin väliä! Hyvää tuli joka tapauksessa. Alla vielä ohje tähän meidän valmistamaamme pastaan.

Kana-pistaasipähkinä-ricottapasta

  • 250g gnoccheja
  • 6 ohutta kananrintapalaa (itse käytin filesuikaleita!)
  • 250g ricottaa
  • 50g pinjansiemeniä
  • 50g kaltattuja pistaasipähkinöitä
  • 2 suurta pilkottua salottisipulia
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 rosmariininoksaa (en laittanut)
  • 4 korianterinvartta
  • 1 tl jauhettua anista (en laittanut)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria ja suolaa
  • 7,5 dl vettä

Laita sivuun puolet ricotasta sekä korianterit. Laita pastat kattilan pohjalle, lisää kaikki muut ainekset sekä vesi ja sekoita hyvin. Anna kiehua keskilämmöllä noin 15 minuuttia, muista sekoitella välillä! Keittele kunnes kattilan pohjalla on kaksi senttiä nestettä. Nosta kattila levyltä ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia välillä sekoitellen. Tämä on tärkeä vaihe, koska nyt pasta kypsyy valmiiksi eikä ota enää kattilan pohjaan kiinni. Myös kastikkeen rakenne paranee. Viimeistele ruoka ricottan lopulla sekä korianterilla.

Ricotta tuo tähän pastaan ihanaa kermaisuutta ja pistaasipähkinät taas ovat kiva suolainen lisä pastan joukossa. Mun kuvat eivät todellakaan ole eduksi tälle herkulliselle annokselle. Parempi onni keittämisen kanssa ensi kerralla 😀

Jos kiinnostuit kirjasta, voit tilata sen esimerkiksi täältä.