5 x herkkua viikonloppuun

Perjantai ja ajatukset alkavat suuntautua viikonloppuun. Moni miettii viikonlopun ruokalistaa ja mahdollisesti myös herkkuhetkiä. Itselläni on tapana alkaa suunnittelemaan viimeistään perjantaina lauantain herkkupäivää ja selaan mahdottoman määrän reseptejä läpi. Usein niistä joku vaikuttaa niin kiinnostavalta, että se päätyy keittiössäni toteutettavaksi. Meillä on miehen kanssa vielä herkuton toukokuu menossa, joten mitään sen kummempia herkkuja en leivo, mutta vieno pyyntö tuli tehdä erästä tiettyä raakakakkua annosvuokiin ja saattaapa olla, että tämän pyynnön toteutankin! Kokosin teille, jotka saatte herkutella ihan normaaliin tapaan, viisi herkkua viikonloppuun, joista voitte ottaa kopin, mutta ei oo pakko hei 😉

1. Mangojuustokakku browniepohjalla

Tein tätä juustokakkua muistaakseni maaliskuussa ihan vain huvikseni. Rakastan sekä brownieta että juustokakkuja, joten niiden risteytys kuulosti todella houkuttelevalta. Sitä se olikin! Ehdottomasti yksi parhaista koskaan tekemistäni juustokakuista. Reseptin löydät täältä.

2. Viljaton banaani-suklaaleipä

Banaanileipiä olen tehnyt vaikka minkälaisilla resepteillä, mutta tämä suklaasattumin varustettu oli mielettömän maukasta! Kukapa nyt ei suklaasta pitäisi!? Saatoin sipaista vielä nutellaa kylkeen…ah ja voih! Reseptin löydät täältä.

3. Brookies

Pohjalla brownie, päällä cookie. Tarvitseeko sanoa muuta? Jos en olisi herkuttomalla, tekisin ehdottomasti tätä uudestaan! Huh, nyt alkaa kuola valua näppikselle, pakko siirtyä seuraavaan! Reseptin löydät täältä.

4. Kaura-kookossämpylät

Nämä kaura-kookossämpylät on ehdottomasti parhaat gluteenittomat sämpylät, joita olen koskaan tehnyt. Niin pehmeitä ja maukkaita unohtamatta todella hyvää makua! Jos kaipaat hyvää reseptiä gluteenittomiin sämpylöihin niin testaappa näitä 😉 Reseptin löydät täältä.

5. Vadelmainen raakasuklaakakku

Tämä on kakku, jota mies pyysi minua tekemään tänä viikonloppuna. Olen ovela ja puolitan ainesten määrän ja teen kakun pieniin neliönmuotoisiin irtopohjavuokiin jolloin kakkua ei toivottavasti jää yhtään yli! Appiukon minulle ostamista vuoista on ollut raakakakkujen teossa paljon iloa. Ei tarvitse tehdä niin isoa määrää, jos tekee mieli syödä vain vähän 😉 Reseptin löydät täältä. Tämä kakun ohje on muuten tämän blogin suosituin ja haetuin resepti eikä turhaan! Onneksi kaupastakin saa jo tuoreita vadelmia…

Mitäs herkkua te meinasitte tehdä viikonlopuksi?

Rouskuva banaani-mustikkaleipä (viljaton, maidoton)

Processed with VSCO with a6 preset

Ai että nämä erilaiset banskuleivät on hyviä! Olen tehnyt näitä vaikka millä ohjeella ja soveltanut niitä mieleisekseni. Tällä kertaa luvassa on vähän rouskuvampi versio, kiitos pähkinöiden, joilla korvasin osan jauhoista. Mustikat antavat banaanin lailla kosteutta ja ihanaa marjaisaa makua. Tämä oli varsin onnistunut ja herkullinen kokeilu! Banskuleivät rules 😉 Ohje on viljaton, maidoton ja sokeriton. Pitäisi tosin kokeilla sitä ihan perinteistäkin banaanileipää, mutta ihan vielä ei ollut sen aika.

Rouskuva banaani-mustikkaleipä

  • 4 kypsää banaania
  • 3 kananmunaa
  • 150g pähkinöitä (mulla puolet cashewpähkinöitä ja toinen puolikas manteleita)
  • 100g mantelijauhoja
  • 1/4 dl sulaa kookosöljyä
  • 3 rkl hunajaa/vaahterasiirappia
  • 1 tl vaniljauutetta tai ripaus aitovaniljajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus kanelia
  • 2 dl mustikoita

Muussaa banaanit haarukalla. Laita muussatut banaanit, munat, kookosöljy, vanilja sekä hunaja kulhoon ja sekoita hyvin. Yhdistä murskatut pähkinät, mantelijauho, kaneli sekä leivinjauhe toisessa kipossa, sekoita ja lisää nestemäisten aineiden joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää mustikat. Pyöräytä hellästi sekaisin.

Voitele leipävuoka kookosöljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada leipätaikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa uunin alatasolla, kunnes pinta alkaa ruskistua. Oman leipäni paistuminen vei noin 70 minuuttia. Voit tarkistaa leivän kypsyyden upottamalla siihen hammastikun tai veitsen. Jos tikkuun ei jää taikinaa, leipä on kypsä! Anna leivän jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Herkullista viikonloppua!

Banaanileipä mantelivoi päällisellä (G, M, VEG)

Mun mielestä banaanileipä on gluteenittomista leivistä melkeinpä paras! Se on suht makea eikä vaadi päällisiä. Menee aamupalana, välipalana ja herkkupalana kahvin kanssa. Ja mikä parasta, mehevöityy ja paranee jääkaapissa! Banaanileipää olen tehnyt useastikin, mutta en ihan tällaista. Tähän versioon tulee hieman sokeriakin ja lisää makua antamaan vielä mantelivoita päälle <3 Mantelivoin sijasta voit käyttää mitä tahansa pähkinävoita! Tai olla käyttämättä. Banskuleivän tekoon ei kauan mene ja koko höskän valmistaa alusta loppuun samassa kulhossa. Vain paistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja odottelua…

OLYMPUS DIGITAL CAMERABanaanileipä mantelivoi päällisellä

Muussaa banaanit haarukalla suuressa kulhossa aivan tasaiseksi mössöksi. Lisää sekaan vaniljauute, kookosöljy, sokerit, vaahterasiirappi, leivinjauhe ja mantelimaito ja sekoita aivan tasaiseksi. Lisää seokseen mantelijauhot, gluteenittomat jauhot sekä kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoita pinta. Nostele lusikalla leivän pinnalle nökäreitä mantelivoista ja tee niistä kauniita (tai vähemmän kauniita) kuvioita leivän pinnalle.

Paista banaanileipää 175 asteessa uunin keskitasolla 1h 5min – 1h 15 min uunin tehosta riippuen. Leipä on valmis kun pinta on kauniin ruskea ja hieman halkeillut. Anna leivän jäähtyä hetki vuoassaan ja nosta sen jälkeen jäähtymään esim. ritilän päälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista. Herkuttele vaikkapa hyvän kahvin kanssa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAResepti ei suinkaan ole omaa tuotostani vaan muunnelma Minimalistbakerin reseptistä 1 bowl nutella banana bread. Alkuperäisen reseptin löydät englannin kielisenä täältä.

*postaus sisältää mainoslinkkejä.

Mies keittiössä: Banaani-cashewleipä (viljaton, maidoton)

Mies tahtoi tehdä jotain gluteenitonta leipää kotona. Hän tykkäsi kovasti mun tekemästä banaanileivästä, mutta halusi kuitenkin tehdä pikkasen erilaisen version ja olihan tämä ihan erilainen. Todella hyvän makuinen, mutta silti erilainen. Banaanileivät on todella maukkaita ja kosteita. Yhdeltä istumalta pystyy syömään helposti puoli leipää. Onko tuo sitten hyvä vai huono asia, jokainen päättäköön itse 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Banaani-cashewleipä

Sekoita kuivat aineet keskenään kipossa. Muussaa banaanit mössöksi haarukalla ja vatkaa munien rakenne rikki. Yhdistä munat ja banaanimössö ja lisää sekaan vielä hunaja sekä omenaviinietikka. Sekoita kunnolla. Lisää kuivat ainekset muna-banaaniseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada seos pieneen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (n. 10 x 20 cm) ja ripottele päälle vielä cashewpähkinät. Paista 150 asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kun haarukkaan ei tartu taikinaa, on taikina kypsää. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irroitusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä leipä on sen verran kosteaa ettei se vaadi mitään erityisiä päällisiä. Toimii tosin erittäin hyvin muussatun avocadon kanssa 😉

Banaanileipä – viljattomien leipien aatelia

Eräänä kauniina päivänä mieleni teki viljatonta leipää, joka toimisi hyvänä ja maukkaana välipalana myös tytölle. Koska hän on yhtä hulluna banaanin kuin äitinsäkin, päätin pitkästä aikaa leipoa banaanileipää! Banaanileipä on miellyttävän makea ja kostea leipä, joka ei vaadi mitään päällisiä. Menee muuten hyvin kahvileivästäkin 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viljaton banaanileipä

  • 3 kypsää banaania
  • 4 rkl sulaa luomuvoita
  • 3 kananmunaa
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 2,5 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl kookosjauhoja
  • 0,5 dl arrowroot-jauhoja tai perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • Ripaus suolaa
  • 2 dl pilkottuja pekaanipähkinöitä
  • 1 rkl psylliumia (ei välttämätön)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla tai voitele hyvin luomuvoilla. Muussaa banaanit kulhossa täysin. Lisää sekaan sula voi, munat ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki loput kuivat ainekset, lukuunottamatta pekaanipähkinöitä. Varmista, että saat kaikki jauhomöykyt tasaiseksi, kookosjauhot nimittäin ovat usein möykkyisiä.

Sekoita kuivat ja märät ainekset keskenään ja sekoittele taikina tasaiseksi. Lisää pekaanipähkinät ja sekoittele vielä vähän. Kaada taikina leipävuokaan ja paista uunissa keskitasolla noin 50 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Kokeile kypsyyttä haarukalla: leipä on kypsä jos haarukkaan ei jää yhtään taikinaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*vinkki: mun leipävuoka on aina näille viljattomille versiolle liian iso (15,5 x 30,5 cm), joten tuunaan siitä pienemmän laittamalla vuoan toiseen päähän leivinpaperin taakse pienen uuninkestävän keraamisen kipon. Toinen vaihtoehto toki olisi tehdä taikina kaksi kertaisena 😉