Näppärä mango-chiavanukas

 

Processed with VSCO with 4 preset

Kaikille on ehkä jo tullut selväksi mun himo erilaisiin vanukkaisiin. En tiedä mikä ihme niissä kiehtoo, mutta mun on saatava vanukasta tasaisin väliajoin. Mä en edes muista kuinka monta vanukasreseptiä olen tänne blogiinkin jakanut! Niitä täytyy olla vähintään kymmenen ellei jopa enemmän. Aika harvoin teen kahta samanlaista reseptiä peräjälkeen, vaihtelunhaluinen kun olen. Seuraavassa satsissa on aina joku uusi twisti. Chiavanukkaiden hienous onkin siinä, että niitä voi muunnella loputtomuuksiin vaihtelemalla mausteita, marjoja, hedelmiä jne. Ainoa huono puoli näissä on aika. Vanukas vaatii muutaman tunnin jähmettyäkseen ja odottelu on ainakin mulle joka kerta yhtä tuskaa. Niinpä jätän aika usein vanukkaan jääkaappiin jähmettymään yön yli ja nautiskelen sen vasta seuraavana päivänä. Yöllä ei ehdi ravaamaan jääkaapilla ihmettelemässä josko herkku olisi jo tekeytynyt 😀

Resepti on gluteeniton, sokeriton, maidoton sekä vegaanikin, jos käytät makeutukseen vaahterasiirappia.

Mango-chiavanukas

  • 2,5 dl kookosmaitoa
  • 4 rkl Chia-siemeniä
  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • loraus hunajaa tai vaahterasiirappia makeutukseen
  • pieni loraus vaniljauutetta
  • tuoretta tai pakastettua mangoa

Itse käytin vanukkaaseen jäisiä mangokuutioita ja otin ne sulamaan pieneen kippoon samaan aikaan kun aloitin vanukkaan valmistuksen.

Laita kaikki ainekset mangoja lukuunottamatta blenderiin ja blendaa sekaisin. Kaada seos haluamaasi tarjoiluastiaan ja nosta vanukas jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Nosta myös jäiset mangot jääkaappiin sulamaan. Jos aiot tehdä vanukkaan samana päivänä, voit jättää mangot huoneenlämpöön sulamaan.

Nosta seuraavana päivänä vanukas jääkaapista, pilko mangoja pienemmiksi ja upota ne vanukkaaseen. Säästä osa pinnalle koristeeksi. Ripottele pinnalle vielä kookoshiutaleita koristeeksi. Nauti välipalaksi tai iltapalaksi!

Processed with VSCO with 4 preset

Ellan aamiaisvanukas

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Taas yksi resepti testattua Deliciously Ella keittokirjasta! Tällä kertaa jaan todella helpon aamiaisvanukkaan reseptin. Tai no, tätä voi ihan yhtä hyvin syödä myös väli- ja iltapalanakin. Myös tähän vanukkaaseen on käytetty chia-siemeniä ja niiden avulla vanukas valmistuukin jääkaapissa ihan itsestään. Makeutta vanukkaaseen tuo vaahterasiirappi ja ihanaa pähkinäistä makua manteli voi sekä mantelimaito. Taidanpa tehdä uuden satsin huomisaamua varten!

Ellan aamiaisvanukas 

  • 3 dl mantelimaitoa  (valmista tai itse tehtyä)
  • 1 kypsä banaani kuorittuna
  • 1 rkl mantelivoita (valmista tai itse tehtyä)
  • 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • kourallinen mustikoita
  • 5 rkl Chia-siemeniä

Laita kaikki ainekset chia-siemeniä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes seos on tasaista ja täyteläistä. Kaada seos juomalasiin tai muuhun astiaan ja sekoita joukkoon chia-siemenet.

Peitä astia kelmulla ja laita se yöksi tai vähintään 6 tunniksi jääkaappiin, jotta chia-siemenet turpoavat ja vanukas hyytyy. Nauti vanukas sellaisenaan tai lisää joukkoon marjoja ja granolaa.

Vanukkaaseen saat helposti vaihtelua vaihtamalla marjoja ja hedelmiä. Kokeile vaikkapa ananasta, mansikoita tai mangoa!

Kirpsakka chia-marjavanukas

Edellisen postauksen jatkuvaa leivän mussutusta estämään tein iltapalaksi chia-marjavanukkaan. Tätä söinkin sitten sekä ilta- että aamupalaksi. Yksinään tästä ei mulle aamupalaksi ehkä olisi, mutta kun lisää siihen jotain niin tällainen mahtimasukin täyttyy hyvin ja nälkä pysyy loitolla useamman tunnin! Iltapalana vanukas toimi itse asiassa erinomaisesti eikä aamulla edes ollut mikään kiljuva nälkä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanukas on erittäin helppo tehdä ja se on rakennettu yksinkertaisista sekä terveellisistä raaka-aineista. Mikään pikavälipala tämä ei ole, koska chia-siemenet vaativat muutaman tunnin, mielellään yön yli, turvotakseen. Hyvää kannattaa odottaa, tässäkin tapauksessa 😉

Kirpsakka chia-marjavanukas (2 annosta)

  • Noin 1 dl marjoja valintasi mukaan (tuoreita jos mahdollista)
  • 0,5 dl chia-siemeniä
  • 0,5 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl Stevia Sweet Crystalia
  • 1 sitruunan mehu (+ raastettua kuorta koristeluun jos haluat)
  • 1 Granny Smith omena kuorittuna ja raastettua
  • 3,5 dl mantelimaitoa (vajaa 3 dl jos käytät pakastemarjoja)

Kuori ja raasta omena. Yhdistä kaikki aineet kipossa ja sekoita kunnolla. Jaa vanukasainekset kahteen astiaan. Kelmuta astiat ja nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Koristele ennen tarjoilua esim. raastetulla sitruunan kuorella, mintulla sekä marjoilla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA