Hävikkiviikko on taas täällä!

*Sisältää mainoslinkkejä

hävikkiviikko

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään tällä viikolla eli 10.-16.9.2018. Tiesittekö, että Suomessa 10-15% tuotetusta ruuasta eli noin 450 miljoonaa kiloa menee hukkaan. Vuosittain jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 24 kiloa (lähde). Kuulostaa todella hurjalta määrältä ja kun kääntää määrän vielä rahaksi, niin puhutaan todella suurista summista! Ruokahävikkiä syntyy niin kaupoissa, ravintoloissa kuin kotitalouksissakin. Hävikkiviikko on todella hyvä keino herätellä ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan sekä asennettaan ruokaa kohtaan. Ostetaanko ruokaa aina liikaa ja meneekö osa joka kerta roskiin? Vai rakastaako ruokaa niin paljon, että on halukas oppimaan käyttämään sen kaiken tavalla tai toisella? Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on monia!

Minulle kierrättäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat todella lähellä sydäntä, joten olen pikkuhiljaa luonut omat rutiinit niitä ajatellen. Tänä päivänä meillä kierrätetään lähes kaikki ja sekajätettä syntyy koko ajan vähemmän ja vähemmän. Aloitin kierrättämisen vähitellen ja samaa systeemiä olen käyttänyt myös ruokahävikin pienentämiseen: yksi asia kerrallaan haltuun.

hävikkiviikko

hävikkiviikko

hävikkiviikko

 • Kerran viikossa käydään läpi pakastin, jääkaappi ja kuiva-aineet. Mitä niistä saisi aikaiseksi? Kauppalistan teossa olen vieläkin todella huono, mutta nykyään pärjään ilman sitäkin jo mainiosti. Jo olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta etsin uusia kokeiltavia reseptejä tai kehittelen omia.
 • Siirrän jääkaapissa kaikki pian vanhenevat asiat etualalle, jotta ne tulee käytettyä nopeasti. Kuiva-aine kaapeissa siirrän vajaat purnukat etummaiseksi ja kehittelen aterioita niiden ympärille. Rakastan sitä, että saan viskata tyhjentyneen purkin kierrätykseen!
 • En usko sokeasti parasta ennen -merkintöihin, vaan tarkastelen, haistelen ja maistelen ruoka-aineita. Samaa tyyliä käytän myös viimeinen käyttöpäivä -tuotteiden kanssa. En syö enää lihaa enkä kalaa, mutta valmistan niistä ruokaa tyttärelleni ja näiden raaka-aineiden kanssa olen tarkka.
 • En osta enää kastikkeita tai muita ruoka-aineita, jos niitä tarvitaan reseptiin vain pieni määrä. Mietin voisinko korvata kyseisen aineksen jollakin muulla? Pyrin ostamaan vain asioita, joille on oikeasti usein käyttöä.
 • Suosin kaupassa alelappuja. Kukkaro kiittää eikä ruokahävikkiä synny näin kauppiaalle! En silti osta alennuksellakaan asioita vain sen takia, että ne ovat halpoja. Tässäkin asiassa mietin tarvitsenko sitä alelapullista asiaa oikeasti? Tuleeko se käytettyä vai haluanko ostaa sen vain sen takia, että saan sen halvalla?
 • Pyrin tekemään usein hävikkiruokia, joihin saan upotettua jos jonkinlaisia kaapin jämiä. Erilaiset laatikot ja sosekeitot ovat mitä parhainta hävikkiruokaa! Rakasta myös kaikenlaisia bowleja sekä ”pannuja” joihin uppoaa niin nahistuneet vihannekset, riisipussin jämät kuin viimeistä käyttöpäivää lähenevät proteiinin lähteet. Minusta on ihanaa, että lautaselle on sen kymmentä eri sorttista asiaa!
 • Pakastaminen on ruokahävikin vähentämisessä suuri apu. Jos teen isompia satseja ruokaa, laitan osan saman tien pakkaseen. Päivämäärä vain päälle, niin tiedän milloin ruoka täytyy viimeistään käyttää pakkasesta. Muistathan ettei ruoka säily pakkasessakaan ikuisuuksia! Myös kasviksia ja hedelmiä voi pakastaa hyvällä omalla tunnolla ja heitellä niitä pakkasesta vaikkapa smoothiehin.
 • Erilaiset smoothiet ja itse puristetut mehut ovat hyvä tapa käyttää nahistuneita hedelmiä ja vihanneksia.
 • Jos sinulla on lapsia, muista ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun, jos lapsesi on sairas tai pitää vapaata. Näin ruuan määrät voidaan arvioida uudestaan eikä hävikkiä synny.
 • Jos vierailet usein lounasbuffeteissa, ota ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä!
 • Tilaa ruoka-aineita hävikkiruokakaupoista! Olen aivan rakastunut Matsmartiin sekä Fiksuruokaan. Tällä hetkellä olen tilannut enemmän Matsmartista, koska sen valikoima on sopinut minun tarpeisiini paremmin. Tänään juuri hain kotiin yhden Matsmartin paketin…
 • Joko sinun paikkakunnallasi on hävikkiruokarinki facebookissa? Jos ei, niin suosittelen perustamaan! Hävikkiruokaringin sisällä ihmiset voivat ilmoitella tarjolla olevista ruuista, joita eivät itse saa käytettyä. Ehkä olet leiponut ison kakun etkä saa sitä yksin syötyä? Tai ehkä olet lähdössä matkalle ja sinulla on iso vuoallinen makaronilaatikkoa jäljellä? Meidän seudulla ei ole vielä hävikkiruokarinkiä, mutta mietin josko perustaisin sellaisen…
 • Jäikö jotain sanomatta? Kerro kommenttiboksissa omat vinkkisi!

Minulla pistää suunnattoman paljon välillä vihaksi, kun näen miten paljon ihmiset heittävät hyvää ja syömäkelpoista ruokaa roskiin. Meillä on lapsellekin opetettu pienestä pitäen, että se mitä otetaan myös syödään. Mieluummin pieniä annoksia useampia kuin yhtä suurta, jota ei jaksa syödä. Rinnastan itse aina ruuan roskiin heittämisen suoraan rahaan ja jos kaikki ymmärtäisivät tämän, saisimme varmasti ruokahävikkiä pienemmäksi. En todellakaan ole itsekään täydellinen tässä asiassa ja lipsahduksia sattuu itse kullekin, mutta se riittää kun kiinnittää asiaan huomiota ja opettelee pikku hiljaa! Vai mitä olette mieltä asiasta? Onko ruokahävikin vähentäminen lähellä sinunkin sydäntäsi?

hävikkiviikko

hävikkiviikko

Hyödyllisiä sivuja tsekattavaksi:

 • Marttojen Ekokokki (ja muutenkin koko Martat -sivusto!)
 • Saa syödä! –verkkopalvelu (syötä reseptihakuun raaka-aineita, joita sinulla on kaapissa ja saat hyviä reseptejä niihin pohjautuen)
 • Hävikkiviikko (tärkeää tietoa ruokahävikistä täältä)
 • Tarjottavaa tähteistä (Yhteishyvän ja Marttojen vinkkejä hävikkiruokaan täältä)
 • Asiaa ruokaringeistä täällä

Edellinen postaus: Vähän iloa murheiden keskelle

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen?

Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen?

Luin pysäyttävän artikkelin ja siihen liitetyn tutkimuksen täältä. Siinä kerrottiin pikamuotiin erikoistuneista halpavaateketjuista (H&M, Mango, Zara, Ginatricot…), jotka tekevät heikkolaatuisia vaatteita halvalla ja synnyttävät järjettömän määrän vaatehävikkiä. Artikkelissa kerrottiin, että koska vaatteet ovat nykyään heikkolaatuisia eivätkä ne kestä, ne myös saastuttavat enemmän maapalloa kuin lento- ja laivaliikenne. Suuri osa vaatteista päätyy heikkolaatuisuutensa vuoksi kierrätyksen sijasta kaatopaikalle, sillä kukapa nyt haluaisi ostaa itselleen huonokuntoista ja virttynyttä rättiä? Ja ei muuta kuin ostamaan taas uutta halpisrättiä huonoksi menneiden ja pois heitettyjen tilalle. Piiri pieni pyörii. Sillä nämä vaateketjut varmasti niin hyvin menestyvätkin.

Havahduin itse jokin aika sitten tähän kauheaan kulutushysteriaan. Myynnissä on paljon huonolaatuista tavaraa ja huolimattomasti valmistettuja rättejä. Tavarat menevät rikki muutamassa kuukaudessa ja vaatteet kestävät hyvinä pari pesukertaa. Vaatekaapit tursuavat kaiken maailman nuhjaantuineita rättejä, koska halpoja vaatteita vain on niin kiva ostella. Tulee syksy ja uudet mallistot. Taas on saatava uudet vaatteet, kunnes tulee kevät ja taas on saatava uudet vaatteet. Kuulostaako tutulta? Olin itse todellinen fiilispohjalta shoppailija ja saatoin joskus ostaa kassillisen vaatteita tuosta noin vain. Nyt en edes muista koska olisin ostanut vaatteita uusina mistään. Mieluummin ostan kunnollista ja kestävää kangasta ja valmistan vaatteen itse. Jos en osaa, opettelen. Vaatteita osaa arvostaa ihan eri tavalla, kun sen eteen on nähnyt vaivaa ja siihen on laittanut mukaan myös ripauksen rakkautta ja ylpeyttä omista taidoistaan. Vaatteesta myös pitää huolta tarkemmin, jos tietää sen olevan valmistettu kestävästä ja ekologisesta materiaalista ja se on ehkä maksanutkin hiukan enemmän kuin halpaketjujen vaatteet.

Vaatebrändit ovat viime vuosina heränneet ekologisuuteen ja useilla brändeillä on jo omat ekologiset merkkinsä. Esimerkiksi Adidas on lanseerannut juoksukenkämalliston, johon upotettu meristä kerättyä muovijätettä. Nikellä on ekovaatteita, samoin kuin H&M:llä. Pumalla on oma biohajoava mallistonsa. On siis selvää, että brändit haluavat tuoda ekologisuutta esille ja ymmärtäneet ekomuodin hyvät puolet. Mikäpä parantaisi brändin imagoa paremmin ekotietoisten ihmisten keskuudessa kuin oma ekomallisto ja ekologisuuden korostaminen?

Mielestäni meidän jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta kulutuksestaan ja panoksestaan tämän maapallon tilaan. Haluatko hukkua paskaan vai antaa tuleville sukupolville mahdollisuuden elää puhtaassa ympäristössä ja hengittää raikasta ilmaa? Entä mitkä ovat seuraukset elimistöön kertyvistä mikromuoveista? Kuluttajan osa ei ole helppo. Toisaalta sitä ajattelee, että ei minun panokseni auta yhtään, mutta jos kaikki ajattelevat näin, metsään mennään. Kauhistuttaa ajatuskin siitä miten paljon vaateteollisuus laittaa vesistöön mikrokuituja. Artikkelin mukaan määrä vastaa 50 miljardia muovipulloa. Kuulostaa hurjalta! Jo tämä tieto vähentää minun ostohalujani ns. pikamuotiin. Mikromuovit ovat vaarallisia niin meren eläville kuin linnuillekin ja niitä syöville ihmisille voi kertyä myös elimistöön mikromuoveja. Sen mitä jokainen voisi tehdä, on ottaa selvää vaatteidensa alkuperästä, pitää huolta jo olemassa olevista vaatteista, ostaa ekologisesti tuotettuja tekstiilejä, kierrättää ja ylipäänsä miettiä tarvitseeko oikeasti juuri sitä vaatetta, jonka tekisi mieli ostaa. Mitä enemmän ihmiset tulevat tietoisiksi vaatteiden alkuperästä ja ympäristövaikutuksista ja mitä enemmän ihmiset alkavat pitää siitä ääntä sitä enemmän vaatebrändien on pakko alkaa panostamaan asiaan. Ei ole pakko tyytyä vallitsevaan tilanteeseen, vaan asioihin voi saada muutoksia. Se vain vaatii panosta itse kuluttajilta. Mikään ei muutu, jos vaatebrändit kokevat ettei muutosta tarvita.

En voi sanoa olevani mikään asiantuntija tässä asiassa, mutta opiskelen sitä koko ajan enemmän ja enemmän. Minun vaatekaapistani löytyy ihan yhtä lailla vielä myös halpisvaateketjujen vaatteita, mutta niitä en aio enää kaappiini hankkia. Haluan kaappiini kestäviä ja ekologisesti valmistettuja vaatteita, mutta aion hankkia niitä pikku hiljaa. Toiveissa on minimalistinen, ajaton ja kestävä vaatekaapin sisältö. Jos tiedät hyviä vaatebrändejä näillä kriteereillä, niin vinkkaahan ihmeessä!

Miten on: Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen? Kiinnostaako vaatteiden ekologisuus tai niiden alkuperä sinua?

Miten säästää rahaa (ja samalla luontoa)?

Miten säästää rahaa (ja samalla luontoa)?

Jännästi raha-asiat alkavat nousta mieleen aina lomamatkan lähentyessä. Ovat ne toki muutenkin aina mielessä ja olen mielestäni kohtuullisen säästäväinen ihminen. Tällä hetkellä kerään käyttörahaa syyskuun reissulle, joten kotona odottaa iso pino tavaraa myyntiin laitettavaksi. Talven ja kevään aikana vein paljon kodintavaroita ja vaatteita suoraan SPR:lle, mutta nyt ajattelin yrittää myydä joitain asioita ja loput vien sitten kierrätykseen. Olen pohtinut paljon missä pienissä arjen asioissa ja teoissa voi säästää? Niitä asioita on yllättävän monta ja melkeinpä joka päivä tulee jokin uusi juttu mieleen. Olen myös huomannut, että rahan säästäminen käy usein käsikädessä luonnon säästämisen kanssa. Esimerkkinä vaikkapa se, että bussikortin ostamisen sijaan pyöräilee tai kävelee. Ei tarvitse maksaa bussikorttia (täällä seutulippu noin 106e/kk) ja samalla luontoa säästyy, koska kävelystä ja pyöräilystä ei tule esim. pakokaasupäästöjä. Omalla kohdallani yksi parhaita keinoja säästää rahaa on käydä säännöllisesti omat kaapit läpi ja kokata jo olemassa olevista ruoka-aineista. Näin ei tarvitse mennä kauppaan ja tuhlata mahdollisiin heräteostoksii, ei tule ruokahävikkiä ruokien vanhentuessa kaappiin eikä myöskään mahdollisia muovijätettä.

Kuvasin pitkästä aikaa rahaa ja säästämistä käsittelevän videon, toivottavasti tykkäätte! Mun muita videoita pääset katselemaan täältä. Muistahan tilata myös kanava, se ei maksa mitään 😉

Onko sulla hyviä ideoita miten säästää rahaa (ja samalla luontoa)? Tuliko videolla jotain uusia vinkkejä vai onko kaikki jo käytössä?

Edellinen postaus: Viikon 29 ruokapäiväkirja – hulluna karviaisiin!

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Mun on kerrottava teille salaisuus

Mun on kerrottava teille salaisuus

Mun on kerrottava teille salaisuus, jota olen tässä jo tovin pohdiskellut. Ehkä teistä tarkkanäköisimmät ovatkin tämän jo huomanneet tai ainakin aistineet. Tämä on vähän sellainen asia, jota olen työntänyt pois pikku hiljaa ja nyt olen tehnyt ratkaisuni. Olen nimittäin jo pitkään halunnut pyristellä irti somen tuomista paineista. Paineesta sopia tiettyyn muottiin, paineesta näyttää tietynlaiselta, paineesta ostaa koko ajan uutta blogin vuoksi. Olen jo pitkään tiennyt sen etten ole mikään fashionista tai kauneusguru. Pidän toki vaatteista ja kauneudesta, mutta ne eivät ole mulle mitenkään kauhean tärkeitä asioita. Jokapäiväisiä toki, mutta elämässä on tärkeämpiäkin juttua. En halua määritellä enää itseäni sen mukaan paljonko mulla on seuraajia somessa tai saada slaagia, kun huomaan instaseuraajien määrän vähentyneen. Koska sellaisialla asioilla ei ole yksinkertaisesti mitään merkitystä tässä elämässä.

Otetaanpa esimerkiksi vaatteet, tyyli ja some. Aina pitäisi näyttää hyvältä. Päällä pitäisi olla viimeisimpien trendien mukaisia vaatteita. Jotta voisit olla suosittu bloggaaja tai instaaja, sun pitäisi myös kuvata ne vaatteet ja olla aina todella tyylikäs ja siloteltu. Instatili pitäisi miettiä harkitusti ja huolellisesti. Minkälaisia kuvia sinne otetaan ja miten ne käsitellään. Mikä sopii teemaan ja mikä ei. Noup, ei onnistu. En jaksa kuvata lavastettua elämää saati silotella mitään. Pidän toki vaatteista ja seuraan muotia jonkun verran, mutta vihaan sitä, että rahaa pitäisi kuluttaa uusiin vaatteisiin. Tuntuu hullulta ostella vaatekappaleita, joita ei kuitenkaan kovin montaa kertaa käytetä. Vain ja ainoastaan blogin tai instagramin takia. Tunnen todellakin välillä kateutta ja alemmuutta, kun treffaan bloggaajakollegoita, joilla on täydellinen outfit. Mietin aina miksi minä en näytä tuolta? Nyt olen alkanut ymmärtää, että en vain ole sellainen. Kerran kehuin erään tuttavani kaunista asukokonaisuutta ja huokaisin, että osaisinpa minäkin pukeutua yhtä hyvin. Vastauksena sain pitkän päästä varpaisiin mittailevan katseen ja ”niin, ehkä sunkin kannattaisi vähentää värejä ja alkaa pukeutumaan niin kuin sun ikäiset”. Jep, kiitos. Totesin vain, että pidän väreistä ja kuoseista enkä niistä luovu. Sitä mieltä olen vielä tänäkin päivänä. Haluan olla tällainen kuin olen ja pukeutua juuri niin kuin haluan. Tuntematta alemmuuden tunnetta ja ”juntteutta”. Ehkä se on myös itsetuntokysymys?

Mun on kerrottava teille salaisuus

Mun on kerrottava teille salaisuus

Mun on kerrottava teille salaisuus

Mä olen jo todella pitkään haahuillut ja etsinyt omaa tyyliäni ja suuntautumistani. Nyt olen alkanut ymmärtää, että olen löytänyt sen jo aika päiviä sitten, mutta olen antanut sen hukkua somen ja muun maailman vaatimuksiin. Olen verrannut itseäni ihan liikaa muihin ja yrittänyt sopia samaan muottiin. Mutta kun en ole samanlainen kuin moni muu, vaan juuri tällainen kuin olen. Vähän erilainen nuori. Vielä kun soppaan lyödään oma haluni ekologisempaan elämäntapaan ja turhanpäiväisen shoppailun vähentämiseen, niin on pakko kulkea juuri sitä omaa polkua. Oltava rohkeasti juuri minä. Tehtävä niin kuin oma mieli ja sydän sanoo, ei niin kuin joku muu asian määrittelee. Tykkään osta käytettyjä vaatteita ja nyt olen aivan hurahtanut ompelemiseen! Haluan ehdottomasti ommella jatkossa enemmän itselleni ja perheelleni vaatteita ja nimenomaan niitä omanlaisiani vaatteita. Oli siellä sitten kuoseja ja värejä tai ei. En halua haalia koko ajan uusia ja kalliita vaatteita kaappiin ja esitellä niitä täällä blogissa vain blogin takia tai sen vuoksi, että olisin enemmän in.

Mikä se mun salaisuus siis olikaan? Se, että olen väsynyt sopimaan muottiin ja haluan irti siitä. Haluan kulkea omaa polkuani ja tukea ekologisuutta. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin. En halua tukea jumalatonta kulutushysteriaa, vaan haluan kannustaa ihmisiä miettimään asioita muistakin näkökulmista kuin omasta. Voisiko omilla valinnoilla tukea jotenkin yhteistä hyvää? Voisiko kymmenien halpisrättien sijasta hankkia jotakin laadukasta ja kestävää, etenkin kotimaista? Voisiko ylipäänsä vähentää kulutusta? Muistakaahan lukea myös ekologisuushaasteesta! Moni ei ehkä ymmärrä näitä bloggaajien ja somettajien paineita, mutta ne on välillä turhan kovat. Ei ole leikin asia se.

Mun on kerrottava teille salaisuus

Kuvissa ensimmäinen omatekemäni mekko juuri minulle! Siitä tulikin täysin mun tyylinen ja näköinen 🙂 Kangas on suomalaisen Vimman sininen lettikangas. Vimma on tunnettu korkealaatuisista kankaistaan sekä ekologisesta puuvillasta. Kankaat on painettu baltian maissa tarkoin valvotuissa tehdasolosuhteissa. Kaava: Suuri Käsityö 3/17.

Tuetko sinä ekologisuutta vai kulutushysteriaa?

Edellinen postaus: Nyt on kova: Itse tehty Oreo-jäätelö

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Viikon 22 ruokapäiväkirja

viikon 22 ruokapäiväkirja

Heips, istutaan juuri junassa tytön kanssa kohti Kuopiota ja ajattelin näyttää teille minkälainen on viikon 22 ruokapäiväkirja! Yritän normaalisti laittaa tän tulille perjantaisin, mutta luulen ettei huomenna ole juuri aikaa kirjoitella. Ollaan juuri matkalla siskon tykö ja lauantaina on siskon tytön valmistujaiset, joten leipomista ja muuta homma riittää varmasti koko päiväksi. Ihanaa päästä leipomaan taas ihan urakalla ja järjestelemään juhlia 🙂 Tykkään hurjan paljon!

Löpinät sikseen ja laitetaas tulille viikon 22 ruokapäiväkirja!

MAANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 16-20 (tyttö sairaana)

6.30 kauraleipää juustolla ja kananmunalla, omenaa ja teetä gheellä

11.30 puuro, marjoja, mehukeittoa ja prodevanukas

jälkkäriksi Super-jäde

15.00 hera ja banaani + pähkinöitä

18.00 kaupan kana-cesarpatonkin ja bcaa-juoma

21.00 rahkaa, omenaa, siemeniä ja mehukeittoa

TIISTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

kotipäivä, tyttö edelleen sairaana

8.00 kauraleipää juustolla ja kananmunalla, Alpron mango-kerrosjogurtti ja teetä gheellä

12.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

14.30 banaani ja protskuvanukas

salitreeni

18.30 jämäruokaa kaapista: perjantaina paistettuja kalafileitä, riisiä ja vihanneksia

21.00 rahkaa mehukeitolla

KESKIVIIKKO

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.00

5.20 kauraleipää juustolla, salaatilla ja paistetulla munalla, Alpron mango-kerrosjugu ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla (olin unohtanut ostaa raikkua…)

14.15 protskuvanukas ja pähkinä-marjasekoitusta

17.30 tytön kevätjuhlassa jäätelö

18.30 spagettia, jauhelihakastiketta ja vihanneksia

21.00 ruisleipää lämminsavulohella

TORSTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 kauraleipää, salaattia, juustoa ja paistettua kananmunaa, Alpron uusi soijarahka persikan maussa ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pala raparperipiirakkaa

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

pitkin päivää duunipaikan brunssiherkkuja: patonkia tuorejuustolla/sinihomejuustolla, marjoja, raparperipiirakkaa, pari namua ja keksiä

14.30 banaani ja protskuvanukas

treeni salilla

18.45 jämäruokaa: pizzaleipiä, joissa jauhelihakastiketta ja vanhat juustonkannikat. Lisäksi vihanneksia.

21.00 rahkaa, pähkinöitä ja mehukeittoa

PERJANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-14 (koska loma!!!)

5.20 kauraleipää salaatilla, juustolla ja paistetulla kananmunalla, Alpron soijarahka mustikan makuisena ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinöillä

13.15 banaani ja Alpron soijarahka

treeni salilla

17.30 kanaa, lohkoperunoita ja vihanneksia

jälkkäriksi Ingmannin appelsiini-suklaakrokanttijädeä (mielettömän hyvää!!)

21.15 hapankorppua ja vihanneksia

LAUANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

9.00 ruisleipää salaatilla, juustolla ja kananmunalla, omenaa ja teetä gheellä

13.00 tytön serkun synttäreillä herkkuja: pitsaveneitä, nutellajuustokakkua, täytekakkua ja mielettömän hyvää marjapavlovaa

16.00 kaupasta täytetty patonki (joku kanapatonki)

19.00 sushia kotiin tilattuna (oli ihan ok)

vähän jädeä

SUNNUNTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

6.00 kauraleipää salaatilla, juustolla ja kananmunalla + teetä gheellä

8-11 mökkimatka + kauppareissu

mökkimatkalla autossa pähkinöitä ja protskuvanukas

13.30 kanaa, riisiä, paistettua sipulia ja vihanneksia

16.00 teetä ja munkki

19.00 kauraleipää juustolla ja kananmunalla + prodevanukas

Kananmunat ovat tulleet jäädäkseen! Olin ennen niin laiska etten jaksanut alkaa paria munaa paistelemaan, joten tyydyin aina leikkeleeseen leivän päällä. Nyt kun olen alkanut syömään leivän päällä kananmunia, ei meidän jääkaapissa ole juuri leikkeleitä näkynyt. Yksi liha-asia pois meidän kaapista. Tiedostan koko ajan omaa lihansyöntiäni ja uskon, että jossain vaiheessa se alkaa vähentyä näkyvästi. Lueskelin tutkimusta, jossa sanottiin että jo naudanlihan vaihtaminen broileriin vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Yritän nyt alkuun vähentää nimenomaan punaista lihaa ja syödä ennemmin kanaa ja kalaa. Ja niitä kasvisruokiakin välillä. Kyllä tästä vielä hyvä tulee! Olen persoonana sellainen, että mun täytyy hetki aina makustella ja miettiä asioita. Tutkia ja lukea. Sisäistää kunnolla.

Viikolla kävin aika paljon taas jääkaappia läpi ja söin sieltä mahdollisimman paljon asioita pois. Loman ajaksi ei ole kiva jättää mitään pilaantuvaa kaappiin haisemaan. Ei kyllä muutenkaan. Ollaan saatu pienennettyä ruokahävikkiä tosi hyvin. Silloin tällöin menee enää pieni nöttönen biojätteeseen, mutta muuten tulee käytettyä lähes kaikki tai laitettua pakastimeen. Välillä on todella ihanaa, kun voi vain ottaa pakkasesta ruokaa ja lämmittää sen. Ei tavitse nähdä ruuanlaiton vaivaa. Kun ihan aina ei vain jaksa 🙂

Miltäs viikon 22 ruokapäiväkirja näyttää?

*Ruokapäiväkirjasta puuttuu jälleen kerran treenin aikana juotava juoma sekä palkkari. En ole myöskään merkannut päivittäistä bcaa-juomaa ruokapäiväkirjaan.

Edellinen postaus: Viime päivinä olen…(+ uusi video!)

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Ota vastaan ekologisuushaaste!

ekologisuushaaste

Mitä ekologisuus merkitsee sinulle? Minkälaisia ekologisia valintoja teet päivittäin vai etkö tee ollenkaan? Huolettaako maapallon ilmaston ja vesistön tila vai eikö kiinnosta yhtään? Luin vähän aikaa sitten Saran mielettömän hyvän postauksen ekologisuudesta ja miten itseään voisi haastaa sillä saralla. Itse olen herännyt asiaan vasta ihan viime vuosina. Ajattelin pitkään, että minun teoillani tuskin on kovin suurta vaikutusta maapallon tilaan, mutta jos kaikki ajattelevat näin, ja jättävät asioita tekemättä, kukaan ei tee loppujen lopuksi mitään.

En oikein itsekään ymmärrä mistä kaikesta hiilidioksipäästöjen vähentämisessä on kysymys ja miten siihen voisin vaikuttaa itse omilla teoillani. Sara linkkasi omaan postaukseensa todella hyvän artikkelin: Miten vähennän päästöjäni niin, että sillä on oikeasti vaikutusta? Linkkaan sen tähänkin postaukseen, sillä se kannattaa lukea läpi. Ajatuksella. Äärimmäisen hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli.

Mitkä asiat ovat nyt hyvin ja missä voisi vielä petrata? Mehän ei kauheasti matkustella, joten sanoisin että kerran vuodessa lento Eurooppaan lienee ok. Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen, joten se puoli on kunnossa. Minä kuljen pyörällä tai bussilla ja mies omalla autolla. Ruokahävikkiä meillä ei enää juurikaan tule, mutta tässäkin asiassa on aina parannettavaa. Vaatteita en juuri uutena enää ostele ja nyt olen alkanut tekemään niitä itsekin. Jos jossain haluaisi alkaa petraamaan, niin se olisi vedenkulutukset vähentäminen (kyllä, minä rakastan lorottaa vettä suihkussa), sähkön vaihtaminen ekologisempaan sähköön, kodinkoneiden vaihtaminen energiatehokkaampiin, lihankulutuksen vähentäminen ja juuston kulutuksen vähentäminen (tulee olemaan vaikeaa juuston rakastajalle!). Artikkelissa oli monta muutakin kohtaa lueteltuna mihin meidän perhe voisi panostaa enemmän.

ekologisuushaaste

Kaikkea ei kannata ahnehtia kerralla, joten Saran ehdottama asia per kuukausi voisi olla hyvä tahti. Siinä ajassa ehtii sisäistämään asiat ja tekemään niistä tapoja. Mistä sitten aloittaisin? Sanoisin, että suihkussa lotraamista voisi hyvin vähentää. Tyttö käy meillä kylvyssä, joten hänenkin kohdallaan voisi joskus pitää suihkupäiviä. Toisaalta uskon, että sama vesimäärä kuluu kuitenkin lillui hän kylvyssä (pieni muovinen amme) vai suihkussa. Omalla kohdallani pystyn suihkuaikaa vähentämään reilustikin, joten otan tämän ensimmäiseksi askeleeksi! Niin ja kasvisruokaa voisin syödä entistä enemmän. Välillä se vain tuntuu niin turhalta, koska mies kuitenkin ostaa ja syö lihaa ihan entiseen malliin. Tiedän etten häntä saa vähentämään sitä millään. Ehkä naudanlihan saisi vaihdettua useammin kanaan, mutta olisihan sekin jo jotain. Ehkä siitä kuitenkin jotain hyötyä olisi, jos itse vain vähentäisi?

Se on varmaa, että alan tutkailemaan enemmän zero waiste -aihetta! Asia kiinnostaa koko ajan enemmän ja enemmän.

Minkä asian sinä voisit/haluaisit muuttaa ekologisemmaksi? Lähdetkö mukaan haasteeseen!?

Tyhmä ei ole se joka pyytää

Processed with VSCO

Mä olen aloittanut kirppiksillå kiertäminen joskus yläasteella. Muistan, että kotipaikkakunnalla oli pieni ja nuhjuinen kirppari, jossa suurin osa myytävästä tavarasta oli kauheaa shaibaa. Silloin tällöin sieltä kuitenkin löytyi jotain ihanaa ja olin aivan haltioissani. Sainhan edullisesti hankittua itselleni kauniita ”uusia” vaatteita. Käytettyjen vaatteiden ostaminen hävetti kuitenkin niin paljon etten koskaan kertonut kenellekään mistä vaatteet olivat peräisin. Tiesin ettei kukaan kavereistani ostanut vaatteita kirpparilta ja pelkäsin, että minulle naurettaisiin.

Nykyään Kirppareilta ja fb-kirppiksiltä ostaminen on trendikästä ja ekologista. Voidaan siis sanoa, että olen ollut trendien aalloharjalla jo teini-ikäisenä 😀 Myyn itse paljon hyväkuntoista, mutta minulle tarpeetonta tavaraa ja ostankin paljon kamaa ja vaatteita käytettynä eikä muuten yhtään nolota! Käyn aika vähän varsinaisilla pöytäkirppareilla, koska kotona netin kautta shoppaaminen ja myyminen on paljon helpompaa. Ehkä pöytäkirpparilla saisi omia tavaroita kerralla myytyä enemmän, mutta se vaatisi joko oman läsnäolon tai vierailun kirpparilla päivittäin eli aikaa kuluisi siihen touhuun ihan tuhottoman paljon. Fb-kirppareissa ainakin säästää aikaa, mutta melkoista aikataulujen yhteensovittamistahan se ostajan kanssa on.

Processed with VSCO

Tänään pyörähdin taas pitkästä aikaa Orivedellä Hohto-kirpparilla, jossa on hienot tilat ja aina paljon ihmisiä liikkeellä. Suurin osa tavarasta on hyväkuntoista ja fiksusti hinnoiteltua ja melkein aina olen sieltä tehnyt hyviä löytöjä. Mutta sitten on näitä, jotka kiikuttaa myyntiin ihan kauheaa skeidaa ja luulevat saavansa siitä vielä hyvät rahat! Kuka oikeasti haluaisi ostaa käytettyjä leikkuulautoja, rikkinäisiä kenkiä tai nuhjaantuneita ja reikäisiä vaatteita? En minä ainakaan! Ihan ällöttää katsella valkoisia puseroita, joissa on kainalossa keltaiset läikät tai kauluksissa meikkivoidekerros. Miten ihmiset kehtaa tuoda sellaisia edes myyntiin? Ja sitten on näitä, jotka tuovat uuden vaatteen myyntiin ja luulevat saavansa siitä saman hinnan kuin kaupassa. Juu ei! Sitten ihmetellään miksi ne omat kamat eivät mene kaupaksi. Nytkin oli monessa pöydässä tasan samat ylihinnoitellut tai rikkinäiset tavarat myynnissä kuin edellisellä kerralla kuukausi sitten. Ehkä pitäisi joku kello kilkattaa päässä, jos kukaan ei niitä tavaroita huoli…Mutta tyhmähän ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa!

Processed with VSCO

Tein minä tänään hyviäkin löytöjä! Ostin itselleni kaksi uudenveroista paitaa 4 eurolla ja tytölle fleeceasun puvun alle 4 eurolla ja hyväkuntoiset goretex kengät 8 eurolla. Kun myydään hyvälaatuista kamaa oikealla hinnalla niin menee varmasti kaupaksi! Silläpä munkin nurkat ja kaapit ovat tyhjentyneet vauhdilla 😉

Minkälaisia kirppiskokemuksia teillä on? Ostatteko tai myyttekö itse paljon? Mitä hyviä löytöjä olette tehneet?