Koskenlaskija-broilerit ja tomaatti-ananassalsa

koskenlaskija-broilerit ja tomaatti-ananassalsa

Yritän joka viikko kokeilla jotain uutta reseptiä. Aina se ei onnistu, mutta suurimmaksi osaksi kyllä. Meillä haastetta tuo ehkä eniten se ettei tyttö suostu ihan mitä vain syömään. Kahta ruokaa en ala laittamaan, joten yritän löytää reseptejä, jotka sopisivat meille kaikille. Tämän reseptin löysin omista kätköistäni. Minulla on iso pino reseptejä laatikossa odottamassa ja päätin alkaa niitä käymään läpi systemaattisesti. Laatikosta löytyikin todella paljon helppoja ja hyviä arkiruokaohjeita, joten ideat eivät ihan heti lopu kesken 😉 Ensimmäisenä testiin pääsi tämä koskenlaskija-broilerin resepti, jonka kaveriksi löysin vielä ohjeen tomaatti-ananassalsaan. Alun perin molemmat on tulostettu yhteishyvän sivuilta. Koskenlaskija-broilerissa on alkuperäisessä ohjeessa käytetty Valion Mustapekkajuustoa, mutta koska sitä ei lähikaupasta löytynyt, tartuin Koskenlaskijaan eikä muuten mennyt pieleen! Lapsuudessa meillä oli usein Koskenlaskijaa kotona, mutta omaan kotiin en ole sitä ostanut vuosikausiin. Näitä broiskuja syötyäni ihmettelin miksi.

Koskenlaskija-broilerit ja tomaatti-ananassalsa

  • 1 rs (n.600g) kananpojan maustamattomia paistileikkeitä (Kariniemi)
  • Koskenlaskija-juustoa (tähän menee n. 1/3 paketista)
  • suolaa ja mustapippuria
  • hammastikkuja

Tomaatti-ananassalsa

  • 2 tomaattia
  • 2 säilykeananasrengasta tai ananaspaloja
  • puolikas kurkku
  • 2 rkl hienonnettua basilikaa
  • 1 limetin mehu ja raastettu kuori
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nostele broilerin paistileikkeet leikkuulaudalle. Leikkaa jokaisella leikkeelle noin puolen sentin paksuinen pala Koskenlaskijaa. Aseta se keskelle leikettä, kääräise rullalle ja sulje hammastikulla. Nosta paistileikkeet uunivuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia.

Valmista tomaatti-ananassalsa broilerien paistuessa uunissa. Leikkaa kurkku, ananakset ja tomaatit pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kaikki salsan ainekset. Anna maustua hetki viileässä ennen tarjoilua.

Tarjoile broilerit tomaatti-ananassalsan kanssa ja lisukkeeksi sopii lisäksi myös riisi!

Herkullista viikon alku toverit!

koskenlaskija-broilerit ja tomaatti-ananassalsa

koskenlaskija-broilerit ja tomaatti-ananassalsa

Edellinen postaus: Meidän kotona

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Uusi tuttavuus: Taco-kanapasta

taco-kanapasta

Löysin joskus aikoja sitten K-ruoka -sivustolta taco-kanapastan ohjeen ja siitä asti se on kummittellut mielessä. Olen monesti jo ollut matkalla kauppaan ostamaan ainekset, mutta muuttanut viime hetkellä mieleni. Lapsesta on tullut hiukan nirso eikä hän suostu syömään ruokia, joissa on esimerkiksi paistettua tai uunitettua paprikaa joukossa. Taco-kanapastaan paprikaa tulee reilusti, joten en ole viitsinyt alkaa valmistamaan ruokaa, jota ei sitten kuitenkaan syödä. Eilen bussimatkalla salilta kotio pasta tuli jälleen kummittelemaan mieleen ja päätin, että nyt on oikea hetki. Kipitin kauppaan hakemaan muutamat puuttuvat raaka-aineet ja ei muuta kuin kotiin hellan ääreen.

Taco-kanapasta valmistuu seuraavasti.

Tarvitset:

  • 1 rs (450g) maustamattomia broilerin filesuikaleita
  • öljyä
  • 1 pss (25g) tacomausteseosta (Pirkka)
  • 2 paprikaa, esim. keltainen ja punainen (tulee kivasti väriä)
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pennepastaa
  • 1 tlk (400g) kuorittuja luomutomaatteja
  • 5 dl vettä
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • suolaa

Ruuan kylkeen esim. avocadoa, tomaattia, juustoraastetta sekä creme fraichea.

Tästä määrästä tulee noin 6 annosta.

Ruskista broilerit rasvassa paistinpannulla. Mausta broilerit tacomausteella (1/2 pss) ja siirrä kulhoon odottamaan. Pilko paprikat noin 2-3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota paprikat, punasipuli ja valkosipulit öljyssä pannulla ja mausta lopulla tacomausteella. Siirrä kasvikset broilereiden kanssa samaan kulhoon.

Kaada pasta kattilaan ja lisää pastan päälle myös kuoritut tomaatit liemineen. Murskaa tomaatit haarukalla. Kaada tomaattipurkilla vettä pastojen päälle noin 5 dl. Lisää tomaattisose ja suola. Anna pastan porista kannen alla noin 11 minuuttia. Yhdistä broilerin ja vihannesten kanssa.

Tarjoile Taco-kanapasta esimerkiksi viipaloitujen tomaattien, avocadon, juustoraasten sekä creme fraichen kera!

Edellinen postaus: Pahimmat talousmokani

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Pasta nokkospestolla – helppoa arkiruokaa

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla – todellista lohturuokaa!

Ennen reissuun lähtöä tein kolmannen ja samalla viimeisen ruokalajin Anton & Antonin arkikassista. Luulen etten nyt hetkeen tilaa sitä, vaan alan testailla läpi reseptejä, joita mulle on kertynyt kasapäin kotiin odottamaan. Mulla on olemassa ikeasta ostettu laatikko jonne olen leikellyt lehdistä hyvän kuuloisia reseptejä. Kyseinen laatikko alkaa olemaan jo ihan täynnä, joten lienee aika käydä lippulappusten kimppuun. Leipoakin voisi pitkästä aikaa ihan urakalla, koska tyttö on kinunnut leivontahommia jo tovin. Nythän olisikin hyvä sauma sekä opettaa tytölle leipomista että viedä herkkuja työkavereille. Ei huono suunnitelma ollenkaan!

En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt nokkosta ruuanlaitossa aikomuksista huolimatta. Jo monena kesänä mun on pitänyt tehdä nokkoslettuja, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt pääsin testaamaan nokkosta ensimmäistä kertaa ja pakko myöntää, että hyvää tuli! Pesto ei petä koskaan ja varsinkin itse tehtynä se on jumalaisen hyvää. Kunnon lohturuokaa, sanoisin 😉 Mun suosikkilohturuoka on ehdottomasti pestopasta, jota olen tehnyt useamman kerran. Reseptin löydät täältä. Teen pestopastaa aina kun olen yksin kotona, koska muut perheenjäsenet eivät siitä niin paljon välitä. Mutta hei, en pistä vastaan koska mä rakasta pestopastaa! Nokkospasta yltää aika lailla samoihin pestopastan kanssa, joten tästä lähtien onkin vaikeaa valita kumpaa tekisin…

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla

  • 80g manteleita (kuorettomia)
  • 1 rasia nokkosia
  • 1 rasia basilikaa
  • 50h parmesaanijuustoa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • pastaa syöjien mukaan

Paada mantelit kuivalla pannulla, noin pari minuuttia. Kääntele kunnes ne saavat väriä pintaan. Anna hetken jäähtyä.

Nypi basilikanlehdet, raasta juusto, purista puolikkaan sitruunan mehu ja hienonna valkosipuli. Lisää kulhoon tai tehosekoittimeen.

Ryöppää nokkosenlehtiä muutama minuutti kiehuvassa vedessä ja huuhdo kylmällä vedellä. Valuta.

Lisää tehosekoittimeen nokkoslehdet, oliiviöljy ja 2/3 manteleista ja soseuta. Lisää vettä ja/tai öljyä tarpeen mukaan. Lämmitä tilavassa kattilassa vesi kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää runsaasti pestoa ja murskatut loput mantelit valmiiseen pastaan. On hyvvää!

Onko pasta nokkospestolla teille tuttu tai oletteko ylipäänsä käyttäneet nokkosta ruuanlaitossa?

Tässä vielä kuvat basilika- ja nokkosrasioista.

pasta nokkospestolla

pasta nokkospestolla

Täyttävä nordic bowl

nordic bowl

Nordic bowl – Pohjoismainen salaattikulho lämminsavulohella ja ohrasuurimoilla. Tällaisen annoksen tein viikonloppuna mökillä Anton & Antonin arkikassin sisällöstä. Raahasin kassin loput ainekset mukanani ettei kävisi köpelösti niiden kanssa. Harmittaisi suunnattomasti, että ainekset jäisivät käyttämättä kun niistä on kuitenkin maksettu! Erilaiset kulhoruuathan ovat viime aikoina olleet kovin trendikkäitä ja suosittuja, mutta itse en ole valmistanut yhtäkään sellaista smoothiekulhojen lisäksi. Sellaisestakin on jo todella pitkä aika! Kulhoruokien ideahan on vain survoa erilaisia ainesosia syvään kulhoon ja syödä. Toimii varmasti ihan normilautasellakin 😀

Resepti vaikutti kaikkinensa todella hyvältä, freesiltä ja erittäin syömäkelpoiselta. Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen eli keittelemään ohrasuurimoita ja valmistelemaan vihanneksia. Ainoa mikä mietitytti oli fenkoli. En ole kauheasti fenkolia syönyt eikä minusta sen suurta fania tullut vieläkään. Pilkoin fenkolit annokseen todella pieniksi ja niistä tuli ihan kiva aniksen vivahdus siellä täällä. Suurina määrinä se ei tosin uppoaisi minulle mitenkään päin. Nordic bowl sopii erinomaisesti esimerkiksi treenin jälkeen syötäväksi ja miksei myös lounaaksi! Hiilaritkin on helppoa pilkkoa halutessaan pois. Jättää vain ohrasuurimot kokonaan pois. En kyllä näe mitään syytä tehdä niin, koska ohrasuurimot käyvät tähän komboon kuin voisilmä puuroon, joten suosittelen pitämään sen menossa mukana.

Sitten ei muuta kuin reseptin kimppuun.

nordic bowl

Nordic bowl – pohjoismainen salaattikulho lämminsavulohella ja ohrasuurimoilla (2 annosta)

  • 2 dl ohrasuurimoita
  • kasvislientä
  • 150g lämminsavustettua kirjolohta
  • 2 kananmunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1/2 fenkoli
  • 1/2 sitruuna
  • 1 pieni pala punakaalia (laitoin vähän isomman!)
  • oliiviöljyä

Kermaviilikastike

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 tl sinappia
  • 1 nippu tilliä
  • sokeria, suolaa, pippuria
  • tilkka sitruunamehua

Keitä ohrasuurimot kasvisliemessä paketin ohjeiden mukaisesti. Keitä kananmunia noin 7 minuuttia.

Suikaloi ohuesti punakaali ja fenkoli. Kuori porkkanat ja suikaloi kuorimaveitsellä ohueksi.

Jaa ohrasuurimot kahteen kulhoon. Kuori kananmunat, puolita ne ja asettele kulhoihin. Jaa lohi, punakaali ja fenkoli kulhoihin. Lisää hieman oliiviöljyä.

Kermaviilikastike: Sekoita 1 prk kermaviiliä, sinappi ja leikattu tilli kulhossa. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.

Jos tahdot annokseen lisää ruokaisuutta, paista leipäkrutonkeja esim. ruisleivästä ja lisää niitä annoksen päälle!

Nautiskele!

Luomu makkarakastike, perunat & maustekurkut

luomu makkarakastike

Nyt olis taas helppoa arkiruokaa tarjolla: luomu makkarakastike, perunat ja maustekurkut! En yhtään ajatellut, että lähdetään perjantaina mökillä ja menin tilaamaan meille kotiin Anton & Antonin ruokakassin, joka saapui eilen. Olen taas vaihteeksi ollut kipeänä, mutta ruokaa on laitettava kun perheeseen kuuluu muitakin kuin minä. Onneksi tämän kertainen resepti oli todella helppoa toteuttaa ja kelpasi kerrankin myös jälkikasvulle. Tein vähän aikaa sitten nakkikeittoa, jota hän on kovasti kinunnut, ja arvatkaa miten sen kanssa kävi? Ei kelvannut ei. Kuulemma päiväkodissa on parempaa! Saattoi jäädä nakkikeitot viimeiseen kertaan. Kypsässä 5 vuoden iässä alkaa olemaan nirsoutta ruokaa kuin ruokaa kohtaan ja pian tulee varmasti se aika kun mikään ei kelpaa. Tämä ruoka kuitenkin kelpasi ja hyvä niin! Makkaraa käytin enemmän ruuanlaitossa, kun olin innostunut paleoresepteistä. Teen niitä aika ajoin edelleenkin, mutta harvemmin olen mitään makkarasta kokkaillut.

Luomu makkarakastike oli todella helppoa valmistaa ja sen on kyllä todellista kotiruokaa isolla koolla. Kotona meillä tehtiin usein makkarakastiketta, mutta omalle ruokalistalleni tämä ei ole kovin usein toteutettuna vielä päätynyt. Ruuasta tuli kuitenkin niin hyvää, että uskallan tehdä sitä uudemmankin kerran kun tiedän vielä, että se kelpaa jälkikasvullekin. Onneksi jäi vähän tällekin päivälle 😉 Eihän tämä mitään fitnessruokaa ole, mutta en ole mikään fitnesstyyppi päästä varpaisiin minäkään. Rakastan rehtiä ja hyvää kotiruokaa ja sellaista meillä todella usein laitetaankin. Varsinkin arkena kiireessä 😉

luomu makkarakastike

Luomu makkarakastike, peruna & maustekurkut

  • perunoita syöjien mukaan
  • n. 350g Westcharkin Raaseporilainen -makkaraa (mikä tahansa makkara käy!)
  • 1 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • 2 rkl ketsuppia
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl vihanneslientä (keitin itse liemikuutiosta)
  • 1 dl kermaa
  • suolaa & pippuria
  • 1 purkki maustekurkkuja (valinnainen)

Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä.

Kuutioi makkara ja ruskista. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli, kuullota pehmeiksi.

Sirottele seokselle jauhot, sekoita, lisää liemi. Anna hetken kiehua hiljaa. Lisää tomaattimurska, kerma, ketsuppi ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua.

Koristele tuoreella persiljalla.

Tarjoa luomu makkarakastike keitettyjen perunoiden ja maustekurkkujen kanssa.

Kokkaatteko te paljon makkarasta? Mikä on sinun lempi makkararesepti?

Tsekkaa myös makkaraperunat goes 2014

luomu makkarakastike

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

Tilasinpa pitkästä aikaa meille kotiin Anton & Antonin ruokakassin! En ole pitkään aikaan tilannut mitään ruokakasseja tai -bokseja meille, koska menu ei vain ole napannut kunnolla. Eilen viiden jälkeen ovikello soi ja lähetti seisoi ovella mielettömän freshin ja upean kala-kasviskassin kanssa. Vitsi mä tulin iloiseksi sen sisällöstä! Olen koko viikon ollut kotona kipeänä, joten iloa on pitänyt repiä varsin pienistä asioista. Mietin pitkään jaksanko edes alkaa tekemään ruokaa, mutta tämä resepti vaikutti niin helpolta, että nälkä vei voiton. Sanotaanko näin, että mun ruokavalio ei ole viime päivinä ollut mikään kovin monipuolinen ja runsas…Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella luki listassa ja koska kala ei kovin kauan aina säily niin sillä aloitettiin. Turskaa olen tehnyt aiemminkin ja pidän siitä kovasti. Tyttö on meillä myös hulluna kalaan, mutta kookosleivitys ei oikein läpäissyt hänen makuseulaansa. No, näinä päivinä mikään ei läpäise sitä. Tässä reseptissä mango-chilikastike oli valmiista purkista, muut tehtiin itse. Tämä resepti oli harvinaisen nopea toteuttaa!

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

  • 300g turskafileitä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja pippuria
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 1 avokado
  • 1 paprika
  • 1/2 ruukku korianteria
  • oliiviöljyä
  • chilijauhetta
  • 1 lime
  • 1 purkki Lallerstedtin mango-chilikastiketta
  • riisiä lisukkeeksi

Keitä riisiä syöjien lukumäärän mukaan. Kaada kookoshiutaleet lautaselle. Riko kananmuna toiselle lautaselle.Riko keltuainen haarukalla ja sekoita. Käännä kalafileet ensin kananmunassa ja sitten kookoshiutaleissa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista seuraavaksi salsa. Jaa avokado kahtia, poista kivi ja vedä veitsellä hedelmälihaan poikkiviiltoja vaakaan ja pystyyn. Koverra lusikan avulla valmiit kuutiot avokadosta kulhoon. Kuutioi paprika. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta chilijauheella, limemehulla, oliiviöljyllä ja korianterilla.

Paista kalaa 2-3 minuttia per puoli, jotta se saa kauniin värin.

Tarjoa kala keitetyn riisin, mango-chilikastikkeen ja avokadosalsan kanssa! On hyvää!

Tsekkaa myös:

Pestopasta ja sitruunalla maustettu kala

Viljattomat pinaatti-broileripullat

Vuohenjuusto-tomaattipasta

Kookoslohi ja nuudelit

Röstiperuna, katkaraputahna ja avokado

Viikon 32 ruokapäiväkirja – vähän lipsahti

viikon 32 ruokapäiväkirja

Viikon 32 ruokapäiväkirja olisi taas esiteltävänä, kiinnostaisiko? Viime viikolla mun ruokailuista puuttui kokonaan suunnitelmallisuus ja söin lähinnä muiden jämiä jääkaapista. Eipähän ainakaan tullut ruokahävikkiä, jos nyt jotain positiivista haluaa tästä hakea. Jostain syystä ruuanlaitto ei oikein innostanut, joten koko viikko oli aika lailla lihapainotteinen. Päätin joku aika sitten panostaa enemmän kasvisruokaan, mutta sen osalta viime viikko oli kyllä pohjanoteeraus. Eipä silti huolta, tällä viikolla olen taas tsempannut sen asian kanssa! Viime viikolla treenitkin jäivät vielä vähemmälle tulehtuneen ranteen takia, mutta tällä viikolla ollaan jo hyvässä vauhdissa siltäkin osin! Ei kait tässä, polkaistaanpa käyntiin viikon 32 ruokapäiväkirja!

MAANANTAI

 

 

viikon 32 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30 – 15.30

5.20 ruisleipää, salaattia, juustoa, kananmunia ja teetä

9.00 omena ja protskuvanukas + teetä

11.15 puuroa, marjoja, pähkinäsekoitusta ja pari kananmunan valkuaista

16.15 kotona cappucino ja pari kauraleipää vihanneksilla, juustolla ja kananmunalla

kotona jooga 45 minsaa

19.30 riisiä, kanakastiketta, kurkkua, avocadoa ja yrttivoipatonkia

TIISTAI

viikon 32 ruokapäiväkirjaTöissä 7.30 – 15.30

5.20 ruisleipää salaatilla, juustolla ja kananmunalla + teetä

9.00 teetä ja Maraboun keksi

11.15 tortillaa, jonka välissä edellisen päivän kanakastiketta, vihanneksia, avocadoa ja fetajuustoa

14.15 riisikakkuja ja banaania

Töiden jälkeen kävelylenkki

19.00 spagettia ja jauhelihakastiketta, vihanneksia ja parmesaanijuustoa

21.15 turkkilaista jogurttia, marjoja ja Nutisalin jogurttimixiä

KESKIVIIKKO

viikon 32 ruokapäiväkirja

Töissä 10-18

7.30 kauraleipää juustolla ja paistetulla kananmunalla, turkkilaista jogurttia mustikoilla ja teetä

12.45 spagettia ja jauhelihakastiketta, porkkanoita

päivän aikana pari kuppia teetä

16.30 protskuvanukas ja pähkinäsekoitusta, banaani

18.45 latte machiato

19.45 lämpimiä voileipiä, joissa jauhelihakastiketta ja juustoa

TORSTAI

viikon 32 ruokapäiväkirjaTöissä 7.30 – 15.30

5.20 kauraleipää juustolla ja kananmunalla, turkkilaista jogurttia mustaherukoilla ja teetä

9.00 teetä ja Fastin patukka

11.15 puuroa, marjoja ja pähkinöitä ja pala pizzaa (kiitos lääke-esittelijän!)

16.30 cappucino ja kauraleipää juustolla ja kananmunilla

jooga 45 minsaa

19.15 itse tehtyjä pinaattilettuja tomaatti-fetajuustohässäkällä

PERJANTAI

viikon 32 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30 – 14.15

5.20 kauraleipää vihanneksilla, juustolla ja kinkulla, turkkilaista jogurttia mustikoilla ja teetä

9.00 teetä ja riisipiirakka

12.00 pinaattilettuja ja kanakastikkeen jämät + omena

Salilla rinta + kädet

treenin aikana malto + bcaa ja jälkeen palkkari

18.45 pinaattilettuja ja kananmuna-fetajuustosekoitusta

jälkkäriksi latte machiato

jooga 35 minsaa

21.30 riisipiirakka juustolla ja paprikalla, pala pizzaa ja kananmuna-fetasekoituksen jämät

LAUANTAI

viikon 32 ruokapäiväkirja9.30 kauraleipää vihanneksilla, juustolla ja paistetulla kananmunalla + teetä

13.15 banaani ennen tubeconiin lähtöä

16.15 pinaattilettuja,kanakastiketta ja riisipiirakka

19.15 bataattiranskalaisia ja itse tehty burgeri

jälkkäriksi 3 kaverin jäätelöä paahdettu pähkinä ja suolainen kinuski

pari lusikallista Tescon juustokakkua, ei ollut kummoista…

SUNNUNTAI

viikon 32 ruokapäiväkirja9.30 kauraleipää juustolla ja paistetulla kananmunalla, vihanneksia ja teetä

13.30 mysliä, omenaa ja kauramaitoa

salilla selkätreeni

treenin aikana malto + bcaa ja jälkeen palkkari

18.00 mexicolaistyylistä riisiä, hampurilaispihvi, fetajuustoa ja vihanneksia

21.00 kauraleipää juustolla ja kasvispihveillä

Yhtään kokonaista kasvispäivää ei tullut viime viikolla (eikä kyllä kalaakaan!), mutta niin kuin sanoin, tällä viikolla olen panostanut siihen asiaan enemmän. Vielä ei ole kasvisruuat niin hyvin selkärangassa että kaupassa keksisin tuosta noin vain mitä tekisin ruuaksi. Ihanaa kun pääsin taas treenaamaan aktiivisemmin. Ruokahommatkin pysyy paljon paremmin hanskassa ja siistimpinä. Aloitin tosiaan nyt ihan perus kuntosalitreenit ja olen kovin innoissani! Ranne vaivaa edelleen, mutta ei niin paljon kuin ennen. Joku tulehdus siellä ilmeisesti on, joten tulehduskipulääke kuurilla mennään nyt hetki. Ihanaa olisi taas leipoa jotain viikonlopuksi, mutta katsotaan löydänkö mökkimatkan aikana mitään mielenkiintoista reseptiä!

Hyvää viikonloppua murut! Miltäs viikon 32 ruokapäiväkirja näyttää?

 

Helpot kasvispihvit – Kasvisruokaa parhaimmillaan

Mulla on kausia jolloin oikein himoitsen kasvisruokaa ja sen jälkeen saattaa mennä pitkänkin aikaa ettei se kiinnosta ollenkaan. Olen monta kertaa päättänyt, että viikossa pitäisi pitää edes yksi kasvisruokapäivä, mutta hyväksi aikeeksi se on jäänyt. Periaatteessa en kannata kauheaa lihamättöä tai kanan syömistä monta kertaa viikkoon, mutta paljon treenaavana sitä luulee ettei saa muista lähteistä riittävästi proteiinia. Pavuista en tykkää eikä ne mun vatsalle edes sovi. Toki on paljon muitakin hyviä kasviproteiinin lähteitä olemassa ja niitä pitäisi vaan rohkeasti alkaa testaamaan. Hankaluuksia projektiin tuo jälkikasvu, joka ei suostu syömään mitään epämääräistä. Härkiksellä yritin joskus huijata, en onnistunut!

Nämä Makuviikon ruokaboksin ansiosta valmistetut helpot kasvispihvit olivat ehkä parasta kasvisruokaa, jota olen koskaan maistanut tai valmistanut. Ei kun ei olekaan. Parasta maistamaani kasvisruokaa söin pari vuotta sitten Peurungan kylpylän reissulla, kun siskon käly valmisti meille kasvislasagnea. Jestas miten hyvää! Sitä ruokaa en unohda ehkä koskaan. Mutta joo, kannattaa testata näitä kasvispihvejä. Herkullisia olivat!

Helpot kasvispihvit

  • 1/2-1 kesäkurpitsa
  • 300g porkkanaa
  • noin 1 dl raastettua parmesaania
  • muutama persiljan oksa pieneksi silputtuna
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä tai voita paistamiseen

Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa karkeaksi. Valuta se siivilässä. Kuori ja raasta porkkanat.

Lisää munat raasteeseen. Lisää parmesaani  ja jauhot. Mausta seos persiljalla, suolalla ja pippurilla. Anna turvota hetki.

Ota kahdella ruokalusikalla nokareita kasvispihvitaikinasta ja paista ne paistinpannulla tai lettupannulla öljyssä/voissa kauniin värisiksi ja rapeiksi, 3-4 minuuttia per puoli.

Jos kaipaat kastiketta pihveille, tässä erinomainen ohje siihen:

  • 200g turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl sitruunamehua ja 1 rkl sitruunan raastettua kuorta
  • mustapippuria
  • lehtipersiljaa silputtuna

Sekoita jogurttiin mustapippuria, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä lehtipersilja. Valmista kastike ennen pihvien paistoa ja nosta kylmään odottamaan.

Tarjoile helpot kasvispihvit ja jogurttikastike esimerkiksi riisin kanssa!

 

Maalaiskanan parmesanleikkeet ja spagettia aglio et olio

*Sis.mainoslinkin

Älkää säikähtäkö otsikossa seisovaa sanahirviötä, sillä tämä ruoka oli todella hyvää! Tilasin pitkästä aikaa Makuviikon ruokaboksin ja aloitettiin testailut eilen tällä annoksella. Erilaiset ruokaboksit ja -kassit on hyvä tapa testailla uusia ruokia ja tuoda uudenlaisia makuelämyksiä pöytään. Sanoisin, että parmesanleikkeet eivät ehkä ole mistään kevyimmästä päästä, varsinkaan jos ruoka höystetään vielä kunnon tujauksella parmesaania. Mutta kukapa ei tykkäisi parmesaanista!? Mun mielestä myös viikolla voi syödä vähän paremmin ja vähän tuhdimmin. Mulla on ollut viime päivinä järjettömän kova energian tarve ja tämä annos vaimensi alati mouruavan mahan edes hetkeksi. Spagettiin tuo kivasti lisä makua öljyssä paistetut valkosipuli ja chili ja tämä kikka jää varmasti säännölliseen käyttöön. Jopa meidän chili- ja parmesaanivastainen tyttökin söi ruokaa suurella ruokahalulla ja pyysi jopa lisää. Kertonee aika paljon ruuan mausta 😉

Maalaiskanan parmesanleikkeet & spagettia aglio et olio

  • 1 pkt Naapurin maalaiskananpojan parmesanleikkeitä
  • spaghettia syöjien mukaan
  • suolaa & mustapippuria
  • 3 rkl öljyä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 tuore chili
  • lehtipersiljaa
  • parmesaania raastettavaksi ruuan päälle
  • 1 rasia lehtikaalin versoja
  • 200g kirsikkatomaatteja

Ota kanat huoneen lämpöön. Keitä spaghetti ohjeen mukaan kypsäksi reilusti suolatussa vedessä.

Paista kanaleikkeet pienessä määrässä öljyä kypsiksi miedolla lämmöllä välillä käännellen. Kypsymiseen menee noin 10 minuuttia.

Kuori valkosipulit ja pilko ne pieneksi yhdessä chilin kanssa. Paista valkosipulia ja chiliä öljyssä, kunnes valkosipuli saa kauniin kullankeltaisen värin. Ripauta päälle hieman suolaa.

Kun spaghetti on kypsää, valuta vedet pois ja lisää valkosipuliöljy joukkoon. Sekoita huolellisesti.

Annostele spaghettia ja kanaa lautaselle, raasta päälle parmesaania silppua hieman persiljaa. Tarjoile lehtikaalinversojen ja kirsikkatomaattien kera!

Ps. Jos ruokakassin testaaminen kiinnostaa niin iso suositus Sannan ruokakassille*, Makuviikolle sekä Anton & Antonille!

Mehukas lihamureke pekonilla (paleo)

Sunnuntai on hyvä päivä jakaa helppoja, nopeita ja maukkaita arkiruokia. Kaikki suunnittelee seuraavan viikon ruokalistaa ja josmolette yhtään samanlaisia kuin minä niin joka viikonloppu tekee mieli kokeilla jotain uutta reseptiä. Meilläkin turvaudutaan aika pitkälti tuttuihin ja turvallisin arkiruokiin, mutta joka viikko on saatava lautaselle jotain uutta ja makunystyröitä herättelevää apetta. Meillä syödään aika paljon lihaa ihan siitä syystä, että sitä on helppoa ja nopeaa valmistaa ja siitä saa taiottua yhtä sun toista maukasta. Tällä kertaa jaossa on pekoniin käärityn lihamurekkeen ohje, joka ei jätä maullaan ja mehukkuudellaan varmasti ketään kylmäksi! Tai oikeastaan tämä on kanamureke, koska se on valmistettu broilerin jauhelihasta, mutta yhtä hyvin sen voisi tehdä myös naudan jauhelihasta. Alkuperäinen resepti on Paleo running momma -blogista.

Mureketta voi tarjoilla niin perunan, riisin kuin pelkkien vihannestenkin kanssa, kokeiltu on! Toimii ihan minkä kaverina vain. Mureketta on maidoton ja viljaton, joten se sopii erinomaisesti myös keliaakikoille.

Mehukas lihamureke pekonilla

  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 5 rkl mantelijauhoja
  • suolaa
  • mausteita reilusti  (itse laitoin sipuli- ja valkosipulijauhetta, jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, chilijauhetta..)
  • 1 pkt pekonia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset pekonia lukuunottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta murekemainen pötkö leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ota pekonit paketista ja asettele ne vierekkäin murekkeen päälle. Käännä siivujen päät kalsinkerroin. Pujota ensin pekonien päät murekkeen alle toiselle puolelle ja sitten vielä toiselle puolelle. Paista mureketta uunissa 35-45 minuuttia. Itse paistoin täydet 45 minuuttia ja siitä tuli täydellistä!

Anna murekkeen jäähtyä hetki ennen pilkkomista lautasille.

Tacomaustetulla jauhelihalla täytetyt bataatit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä on kokattu ja syöty viime aikoina todella paljon bataattia. Mies syö sitä muutenkin melkein päivittäin, mutta mulla bataatti kuuluu ruokavalioon kausittain. Nyt olen syönyt sitä lyhyellä aikavälillä ranskalaisina, keitettynä, piirakassa, paistettuna…ja tykkään! Isoon ja nopeaan nälkään bataatti valmistuu hetkessä mikrossa, jossa tämän ohjeen bataatitkin kypsensin. Laitan ensi viikolla tulemaan aivan ihanan bataattipiirakankin ohjeen, se oli täysi hitti! Ilmeisesti meillä syödään tulevaisuudessakin paljon bataattia, koska olen haalinut kauhean kasan ideoita ja reseptejä itselleni! Syöttekö te paljon bataattia?

Tämä resepti on peräisin Anton & Antonin ruokakassista!

Tacomaustetulla täytetyt bataatit, ranskankerma ja avocado

  • 2 pientä bataattia tai 1 iso
  • 250g jauhelihaa
  • vettä
  • 3 kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl tacomaustetta
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • öljyä paistamiseen
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 avocado
  • 1 lime, raastettu kuori ja mehu
  • 1 tomaatti
  • suolaa ja pippuria

Huuhtele bataatit ja pistele niihin reikiä haarukalla. Kypsennä bataatteja mikrossa 5-10 minuuttia bataatin koosta riippuen.

Hienonna kevätsipuli ja valkosipulit. Lämmitä öljy paistinpannussa ja lisää sipulit. Kuullota hetki. Lisää liha ja paista kunnes se saa väriä, lisää tilkka vettä. Mausta tomaattipyreellä, tacomausteella, suolalla ja pippurilla.

Hienonna tomaatti. Koverra avocadon liha ja survo se haarukalla tasaiseksi. Lisää tomaatti, raastettu limenkuori ja -mehu ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.

Halkaise bataatit ja täytä puolikkaat lihaseoksella, avocadoseoksella ja nokareella ranskankermaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helppoa arkiruokaa: Pestopasta & sitruunalla maustettu kala

*Sisältää mainoslinkkejä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Sis.mainoslinkin

Minä olen oppinut rakastamaan kalaa jo pienenä. Isä kalasti meillä todella paljon ja pakkasesta löytyi aina haukifile jos toinenkin. Myös kuha ja made olivat tuttuja ruokapöydässä. Itse en ole kovin kummoinen kalan laittaja, mutta pidän siitä edelleenkin. Lohta tulee ostettua ehkä eniten, vaikka olisihan sitä paljon muitakin hyviä vaihtoehtoja aina hauesta muikkuihin ja silakoihin. Pitäisi vaan rohkeasti opetella valmistamaan kaikkia. Pyritään ainakin kerran viikossa laittamaan kalaa jossain muodossa ruuaksi, mutta aina se ei taida toteutua. Tyttö on ihan hulluna kalaan ja tyhjentää lautasen joka kerta salaman nopeasti. Viime viikolla valmistettiin Anton&Antonin ruokakassista varsin nopea ja herkullinen arkiruoka. Ihan äskettäin ei ole meidän pöydässä nähty kampelafileitä! Ruokakassien etu on juuri se, että pääsee kokeilemaan erilaisia raaka-aineita, joita ei välttämättä itse ostaisi. Ainakin tämä resepti oli meillä täysi hitti! Tyttö ei niin välitä pestopastasta, joten valmistin hänelle ihan normaalipastaa. Itse sen sijaan rakastan pestopastaa ja onneksi sain herkutella sillä vielä seuraavana päivänä töissäkin 😉

Pestopasta & sitruunalla maustettu kala

Valmistusika noin 30 minuuttia.

Ainekset:

  • 300g kampelafileitä
  • 1 sitruuna, raastettu kuori ja mehu
  • suolaa & mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • voita
  • pastaa syöjien mukaan

Pesto:

  • 50g parmesaanijuustoa
  • 1 dl basilikaa
  • 50g manteleita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa & mustapippuria
  • 1/2 pkt fetajuustoa (n. 100g)

Aloita valmistamalla pesto. Paahda manteleita kuivassa paistinpannussa ja anna jäähtyä. Lisää kaikki peston ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi seokseksi tai käytä sauvasekoitinta.

Keitä pasta suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan kypsäksi.

Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla kummaltakin puolelta. Huuhdo sitruuna ja raasta puolet sitruunan kuoresta kalalle. Kuumenna paistinpannussa öljy ja voi ja paista kalafileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Lisää raastettua sitruunankuorta ja tilkka sitruunamehua ja oliiviöljyä.

Valuta pastasta vedet ja sekoita pesto pastaan. Lisää tilkka oliiviöljyä tarpeen mukaan.

Tarjoa pestopasta paistetun kalan kanssa ja raasta vielä hieman sitruunankuorta ja murusta fetajuustoa päälle. Herkuttele! Tästä ei juuri arkiruoka parane 😉

Jos ruokakassin tilaaminen kiinnostaa niin tsekkaa esimerkiksi Sannan ruokakassi täältä*.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helppoa arkiruokaa: viljattomat pinaatti-broileripullat

Processed with VSCO with 6 preset

Kiireisen arjen keskellä arvostan ehkä eniten helppoja ja nopeita arkiruokia. Nykyään en halua enää syödä pahaa ruokaa ihan vain sen takia, että se olisi todella terveellistä tai todella nopeaa. Haluan syödä hyvää ruokaa, vaikka aikaa olisi kokkailuun kuinka vähän. Mulle ruoka on todella tärkeä asia elämässä ja haluan nauttia siitä vuoden jokaisena päivänä. Mun ajatusmaailmaan ei oikeastaan sovi enää ajatus ruoka on vain polttoainetta. Ruoka on paljon muutakin kuin polttoainetta. Ruoka on mulle päivittäinen nautinto johon haluan panostaa ja uhrata aikaa.

Tein alkuviikosta meille ruuaksi yksinkertaisia, mutta maukkaita broileripullia. En käyttänyt pulliin laisinkaan jauhoja, maitotuotteita saati kananmunaa. Ajattelin, että pullista tulisi kuivia, mutta mitä vielä! Broileripullat olivat niin maukkaita, että näitä tehdään meillä jatkossakin.

Viljattomat pinaatti-broileripullat

  • 1 sipuli puolitettuna ja ohueksi suikaloituna
  • iso kourallinen pinaattia huuhdeltuna ja pieneksi pilkottuna
  • muutama ruokalusikallinen kirkastettua voita (voit käyttää tavallistakin)
  • 400g broilerinjauhelihaa
  • suolaa, pippuria ja muita mausteita (oman maun mukaan) reilusti

Sulata voi pannulla miedolla lämmöllä ja lisää sipulit pannulle. Sekoittele hetki ja mausta suolalla. Karamellisoi sipulia pannulla miedolla lämmöllä säännöllisesti sekoitellen noin 15 minuuttia.

Lisää sekaan pilkotut pinaatit, sekoita hyvin ja annan pinaattien pehmetä hetki. Nosta pannu pois liedeltä.

Anna sipuli-pinaattiseoksen jäähtyä hetki ja siirrä se sitten suurempaan kulhoon. Lisää sekään broilerin jauheliha sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta pieniä pullia. Paista pullat voissa kauttaaltaan kypsiksi säännöllisesti käännellen. Itse paistoin pullat pannulla, mutta paistuvat varmasti hyvin myös uunissa: 200 astetta ja noin 15 minuuttia!

Tarjoile esimerkiksi riisin sekä salaatin kera!

Processed with VSCO with 6 preset

Savulohi-pinaattipasta

Processed with VSCO with 4 preset

Helppoa ja maukasta arkiruokaa taas tarjolla! Mä niin tykkään pasta sekä lohesta. Ai että! Lohipasta on yksinkertaisesti yksi parhoista pastoista mitä tiedän. Edelle menee ehkä pestopasta juuri ja juuri. Erilaiset pastat ovat mitä parhainta arkiruokaa niiden helppouden ja nopeuden ansiosta. Toki pastoihinkin sa upotettua aikaa ja hifistelyä halutessaan, mutta meillä pastaruuat kuuluvat ehdottomasti arkeen. Olen aikaisemminkin jakanut yhden lohipastan ohjeen tänne, mutta laitetaanpa jakoon toinen, joka on hieman erilainen kuin tuo linkkaamani. Vaikea kyllä valita kumpi on parempi…Savulohi-pinaattipastan ohje on peräisin Makuviikon ruokaboksista ja tämä olin täysi vastakohta epäonnistuneelle kasviscurrylle. Lohipasta oli todella maukasta ja sen valmistamiseen meni noin 20 minuuttia. Melkoisen nopsaa arkiruokaa siis!

Savulohi-pinaattipasta

  • noin 300 g (tai syöjien mukaan) pappardellepastaa
  • 200g kylmäsavukirjolohta
  • 1/2- 1 rasia piparjuuri-tuorejuustoa
  • 100g babypinaattia
  • suolaa

Keitä pasta paketin ohjeiden mukaan kypsäksi. Siivuta lohi ja huuhtele pinaatit.

Kaada pois keitinvesi valmiista pastasta, mutta jätä noin 0,5 dl vettä kattilaan. Laita tuorejuusto nokareina kattilaan ja sekoita pastaan.

Lisää viimeisenä sekaan lohi sekä pinaatti.

Herkuttele heti!

Ps. Muistakaa osallistua arvontaan Palasia arjestani vlogissa! Pääset sinne tästä.

Processed with VSCO with 4 preset

Maalaiskanakeitto

Processed with VSCO with 5 preset

Tämä maalaiskanakeitto on toinen Makuviikon ruokaboksin testaamistani resepteistä. Keittoja tulee ylipäätään laitettua aivan liian harvoin. Se on sääli sillä ne ovat mitä mainiointa ja helpointa arkiruokaa. Kasvissosekeittoja meillä tehdään suhteellisen usein, mutta tällaisia lihaa sisältäviä harvemmin. Mä en ole tehnyt koskaan esimerkiksi jauhelihakeittoa, ajatelkaa! Tämä kanakeitto oli todella hyvää ja erittäin näppärä tehdä, mutta pieniä muutoksia tekisin reseptiin seuraavaa kertaa varten. Lisäisin ehkä pastaa sekaan ja jättäisin sellerin ja kikherneet pois, kun en niistä juurikaan pidä. Mutta muuten oli oikein mainion makuinen soppa!

Maalaiskanakeitto 

  • 350g maalaiskanan jauhelihaa
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyreetä
  • 1/2 prk kikherneitä
  • 100g porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 palsternakka
  • 2 kpl varsisellerin varsia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 kanaliemikuutio + 4 dl vettä
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria, timjamia ja chilihiutaleita

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja leikkaa paloiksi porkkana, palsternakka ja sellerin varret.

Kuullota jauhelihaa kattilassa oliiviöljyssä niin että väri muuttuu ja jauheliha kypsyy. Lisää sekaan tomaattipyree ja sekoita. Lisää joukkoon mausteet, pilkotut vihannekset sekä kikherneet ja paista niitä hetken aikaa.

Lisää kanaliemikuutio, vesi ja tomaattimurska. Hauduta hiljalleen kypsäksi ja tarkista maku.

Tarjoile tuoreen leivän kera!