Viikon 44 ruokapäiväkirja – jälkiruokaa ja hapankaalia

viikon 44 ruokapäiväkirja

Viikon 44 ruokapäiväkirja on taas vähän rennompi versio. Viime viikolla hölläsin selkeästi ruokailuiden kanssa varsinkin viikonloppuna. Keskiviikkona minulla alkoi todella kova astmaattinen yskä, jonka vuoksi en uskaltanut treenata ollenkaan. Treeniä tuli siis ma-ti salilla ja la-su lenkkeilyä ja joogaa. Tiesin, että pienempi treenimäärä tarkoittaa minun kohdallani suurempaa painon putoamista, joten söin vähän extraa viikon varrella enkä juuri laskeskellut saati miettinyt ruokailuita viikonloppuna sen enempää. Ihan hyvin näkyy toimivan näinkin ja oon kyllä iloinen miten hyvin kroppa toimii tällä hetkellä!

Tässäpä teille viikon 44 ruokapäiväkirja, olkaapa hyvät!

MAANANTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 munia, pinaattia, punakaalia, tomaattia ja teetä kookosöljyllä

9.00 teetä

11.00 puuroa, mustaviinimarjoja ja saksanpähkinöitä

14.15 hera ja omena

16-18 salilla tabata-treeni + vatsat

treenin aikana malto + eaa ja jälkeen palkkari

19.00 lohkoperunoita, kanakastiketta ja vihanneksia

21.30 kalkkunaleikettä ja riisikakkuja

TIISTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15

5.20 pasitetuja munia, kurkkua, tomaattia ja pinaattia sekä teetä kookosöljyllä + viherjauhetta ja vitamiinit

9.00 vihreää teetä

11.15 puuroa, mansikoita, maapähkinävoita ja tyrnijauhetta

14.00 hera ja banaani

15.30-17.30 treeni, jossa työntävät lihasryhmät

treenin aikana malto + eaa ja jälkeen palkkari

19.00 lohkopottujen jämät, kanakastiketta, ruisleipä kalkkunaleikkeellä ja kurkulla

21.15 kalkkuneleikettä ja vihanneksia

KESKIVIIKKO

viikon 44 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 paistettuja munia, pinaattia, kurkkua ja teetä kookosöljyllä

9.00 vihreää teetä

11.00 puuroa, mustikoita ja maapähkinävoita

14.00 hera ja banaani

16.15 kotona cappucino ptkästä aikaa

18.30 jauhelihaa, riisiä, parsakaalia ja hapankaalia

21.00 kalkkuneleikettä, vihanneksia ja riisikakkuja

TORSTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15

5.20 paistettuja munia, parsakaalia ja teetä kookosöljyllä

9.00 teetä kupillinen

11.00 puuroa, mustikoita, maapähkinävoita ja tyrnijauhetta

13.00 teetä

16.15 riisiä, jauhelihaa ja vihanneksia

jälkiruuaksi pari palaa maraboun minttusuklaata

20.00 pari palaa Oivallusta kalkkuneleikkeellä ja kurkulla + kupillinen teetä

PERJANTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

Töissä 10-18

8.00 munia, vihanneksia ja teetä gheellä (kirkastamaton voi)

12.00 puuroa, mustaviinimarjoja ja maapähkinävoita

16.00 hera ja banaani

18.45 spagettia, jauhelihakastiketta ja vihannestikkuja

21.00 kalkkunaleikettä ja riisikakkuja

LAUANTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

10.00 munia ja vihanneksia, teetä kookosöljyllä

45 minuutin jooga

14.00 pari oivallista päällisillä ja pala Pullavan korvapuustipitkosta

16.30 banaani ja cappucino + pari riviä maraboun suklaata lehteä lukiessa

19.00 muutama pala pizzaa

Ben & Jerry´s jätskiä

SUNNUNTAI

viikon 44 ruokapäiväkirja

10.00 kaksi oivallusta juustolla ja paistetulla munalla, hapankaalia ja teetä gheellä

tunnin kävelylenkki anoppilassa

13.30 lihapullia, perunamuussia, punajuurta, fetajuustoa ja salaattia

jälkiruuaksi kaura-omenapaistosta vaniljakastikkeella

kahvin kanssa pala itse tehtyä sitruuna-limepiirakkaa

18.00 spagettia, jauhelihastiketta ja vihanneksia

21.00 kaksi paahdettua ruisleipää kalkkunaleikkeellä, juustolla, avocadolla ja kurkulla

Viime viikolla tuli taas vähän vähemmän treeniä, mutta sain sentään jo joogattua! Se olisi kyllä niin mukavaa kun vain saisi aikaiseksi. Aina on muka jotain muuta tekemistä, vaikka oikeasti kaipaisin enemmän lihashuoltoa ja rauhtoittumista. Tämän asian kanssa saan vielä tehdä töitä… Otan myös joka aamu viherjauheen ja vitamiinit, joita en ole merkannut kuin yhdelle päivälle.

Miltäs viikon 44 ruokapäiväkirja näyttää?

Lomakilot – kuka niitä laskee?

lomakilot

Täällä ollaan onnellisesti rentouttavan loman jälkeen kotona! Kyllä kotiin on sitten aina mukava tulla! Vaikka täällä odottikin paljon tekemistä ja minut tuntien en pysty olemaan hetkeäkään tekemättä jotain, niin kaikki tämä projektien määrä ei kyllä haittaa yhtään. Olen siivoillut kotona, pessyt pyykkiä ja kasannut myyntiin laitettavia kamoja yhteen. Vielä pitäisi alkaa kuvaamaan niitä ja suorittaa itse ilmoituksen tekeminen. Tyttöönkin iski joku ihmeellinen siivouspuuska eilen illalla hän siivosi ja puunasi huonettaan melkein tunnin. Tänään hän järjesteli kirja- ja paperilaatikkoaan ja heitti ison nipun kaikkea turhaa paperinkeräykseen. Keneenkähän liene tullut..

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

Söin lomalla ihan vapaasti sen enempää miettimättä. Treenasin koko loman aikana tasan kerran, vaikka olin suunnitellut käyväni ohjatuissa jumpissa, vesijumpassa ja salilla. Toisin kuitenkin kävi sillä olin aivan jumissa koko alkuloman. Treenaamisen sijasta kävinkin kerran hamam-hoidossa ja kaksi kertaa hieronnassa. Otin siis koko loman täysin palautumisen kannalta. Uitiin paljon ja lekoteltiin. Tekemistä riitti kyllä aamusta iltaan eli koko loma oli varsin aktiivista. Ruokaakin riitti varsin hyvin! All inclusiveen kuului aamupala, lounas ja illallinen ja näiden lisäksi sai syödä jäätelöä niin paljon kuin jaksoi + juoda yhtä sun toista. Jos iski pikkuhiuko niin tarjolla oli myös snäkiä koko päivän. Nälkä ei siis todellakaan tullut 😀

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

Niin ne lomakilot. Niitä tuli kokonaista yksi mikä on varsin outoa ruokamäärällä, jonka minäkin vedin päivänä aikana. Annoksista enemmän sitten ruokapäiväkirjassa. Jälkkäriä syötiin kaksi kertaa päivässä. Päivällä jäätelöä kera cappucinon ja illallisella maisteltiin vähän yhtä sun toista. Ruoka oli mielettömän hyvää ja jokaiselle illalliselle oli oma teemansa: oli amerikkalaista, aasialaista, bbq, turkkilaista, dinner….Turkkilainen oli kaikista paras ja se sattuikin viimeiselle illalle. Huh, miten hyvää! Ei ihme, että turkkilaiset ovat niin kovin onnellisen oloista kansaa. Kyllä minäkin olisi tuollaisella ruualla! Luulen, että ihan jo se etten stressannut mistään syömisistä tai herkutteluista vaikutti ”lomakiloihin”. Jos olisin koko ajan vahdannut syömisiäni ja tuskastellut niitä niin ihan varmasti olisin kantanut matkassani useamman kilon extraa. Tänään olikin muuten energiavarastot aivan täynnä ja treeni kulki kuin unelma! On ainakin kroppa hyvin täytetty 🙂

Miltäs näyttää Sunwing Side beach -hotellin ruuat? Onko lomakilot sun mielestä tuskastelun arvoinen juttu?

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

lomakilot

Lue myös:

Ei kai lomalla kannata treenata

Miksi lomallakin täytyy miettiä kilojaan?

Mustikkakukko – Oletko koskaan maistanut?

mustikkakukko

Kuopiossa viikonloppua viettäessäni sain huomata miten paljon enemmän metsässä oli kypsiä mustikoita kuin esimerkiksi mökillämme, joka sijaitsee Tampereen lähistöllä. Mökillä oli raakileita, mutta Kuopiossa pääsin upottamaan kätöset mustikkapuskaan ja kauhomaan sinistä herkullisuutta suuhuni mielin määrin. Nuorempana vihasin marjastusta ja menin kesäisin mansikkapellolle lähinnä rahan toivossa. Niillä pelloilla tulikin vietettyä ihan jokunen kesä nuorempana…Nykyään rakastan marjastusta! Odotan joka vuosi kieli pitkällä aikaa, kun mustikat kypsyvät ja pääsen kerämään mökin pihalta musta- ja punaviinimarjoja. Meillä menee jo viikossa järjetön määrä marjoja, joten kerään niitä joka syksy hullun kiilto silmissä. Mitä enemmän sen parempi! Meillä on herukkapensaiden lisäksi kaksi karviaispensasta (tosin ihan vauvoja vielä), kaksi aroniapensasta, neljä tyrnipensasta sekä jokunen rivi mansikkaa. Tyrni on melko hankala kasvattaa ja joskus se tekee marjaa ja joskus ei. Vadelmapensaitakin on ympäristössä vaikka kuinka paljon ja niitä odotan aina eniten mustaviinimarjojen lisäksi.

Sisko ilmoitti jo pari viikkoa sitten tekevänsä mustikkakukkoa lauantain jälkiruuaksi ja niinhän hän tekikin. Seurasin silmä tarkkana vierestä, koska en olut henkilökohtaisesti kyseistä kukkoa koskaan maistanut. Tiesin, että siihen tulee mustikoita ja jonkinlainen kuori, mutta mausta ei ollut mitään hajua. Kotona äiti teki useasti muikku- ja ahvenkukkoa, mutta ei koskaan mustikkakukkoa. Mustikkakukon teko näytti simppeliltä eikä sen valmistamiseen mennyt kovinkaan kauan. Mustikkakukkohan on perinteinen suomalainen jälkiruoka, jota kutsutaan myös rättänäksi. Kylkeen kannattaa kauhoa vaniljakastiketta tai -jäätelöä! Onko kenelläkään tietoa mistä päin Suomea tämä jälkiruoka on peräisin?

Mustikkakukko

  • 200g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 3,5 dl ruisjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 8 dl mustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl perunajauhoja

Tarjoiluun kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaniljajätskiä.

Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja voi-sokerivaahto.

Erottele taikinasta 2/3 ja taputtele se uunivuoan (halkaisija 18-20cm) pohjalle ja 3-4 cm korkeudelle reunoille. Taputtele lopusta taikinasta leivinpaperin päälle katto ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada seos ruispohjan päälle ja aseta jääkaapissa ollut kansi päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Alkuperäinen ohje täältä.

Onko mustikkakukko teille tuttu?

Töhnämunat – pääsiäisen trendiherkku

Tämän pääsiäisen ehdoton trendiherkku ja paljon puhuttu jälkkäri on töhnämunat. Vähintäänkin epäilyttävästä nimestään huolimatta töhnämunat ovat melkoisen vekkuli uutuus jälkkäririntamalla. Mietittiin siskon kanssa tämän pääsiäisen jälkiruokia ja leivonnaisia ja päädyttiin tekemään kinderkakkua ja töhnämunia. Viime vuonna kinderit nautittiin piirakan muodossa, mutta tänä vuonna valmistuu kunnon överisuklainen kinderkakku! Töhnämunat jakoi meidän seurueessa mielipiteet kahtia. Toiset tykkäsivät, toiset ei. Itse kuuluin niihin, jotka tykkäsivät. Täyte on kivan raikasta ja kevyttä ja se sopii hyvin yhteen suklaan kanssa. Makeammasta täytteestä ja suklaamunasta olisi tullut aivan liian raskasta. Se huono puoli näissä taas on, että omaan napaani näitä uppoaisi helposti useampikin…

Muista aloittaa töhnämunien teko ajoissa. Ne ovat helppoja ja nopeita tehdä, mutta täytteen maustuminen vie hieman aikaa.

Töhnämunat 

munia syöjien mukaan

  • 250g rahkaa
  • 2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • mangososetta

Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi ja sekoita rahkan kanssa tasaiseksi. Tee makutesti ja lisää sokeria halutessasi. Täytteeseen voi sulattaa myös valkosuklaata jos kaipaat enemmän makeutta ja makua. Silloin sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä sen hetken aikaa ennen täytteeseen sekoittamista. Nosta täyte kylmään maustumaan pariksi kolmeksi tunniksi.

Leikkaa varovasti suklaamunista hattu pois ja täytä rahkaseoksella. Tee mangososeesta keskelle keltuainen. Tarjoile jälkiruokana tai herkuttele muuten vaan!

Täytettä tulee suhteellisen paljon eli jos syöjiä on vähän, puolita täytteen ainekset. Hyvää pääsiäistä!

Töhnämunat keltuaista lukuunottamatta siskoni käsialaa 🙂

Herkkuhetkeen suklaa-appelsiinitryffelit

Joskus sitä kaipaa viikollakin jotain makeaa ja hyvää. Teen itse pääasiassa arkisin vain terveellisempiä herkkuja, joista jätän valkoisen sokerin, voin ja vehnäjauhot pois. Nämä perinteisemmät herkut jätän sitten viikonloppuun. Erilaiset fudget ja tryffelit ovat oiva tapa herkutella arkisin terveellisemmin. Ne ovat myös nopeita tehdä ja säilyvät hyvin jääkaapissa. Meillä tosin ei mikään säily kovin pitkään ja nämäkin suklaa-appelsiinitryffelit hävisivät parissa päivässä parempiin suihin! Reseptin löysin Deliciously Ella -blogista ja en voi muuta kuin suositella 😉

Suklaa-appelsiinitryffelit

  • 200g taateleita kivet poistettuna
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • loraus appelsiinimehua
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta + lisää pyörittelyyn
  • ripaus suolaa

Laita kaikki ainekset blenderiin. Laita appelsiinimehua vain pieni loraus ettei taikina mene liian vetiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä palluroita.

Laita raakakaakaojauhetta lautaselle ja pyörittele tryffelit siinä. Voit hieroa vähän kookosöljyä käsiin niin taikina ei tartu niihin niin helposti. Nosta tryffelit jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi ja Herkuttele!

 

Jälkiruuaksi kardemummapannacotta

Processed with VSCO with 4 preset

Havahduin juuri siihen, että valmistan aika harvoin jälkiruokia, vaikka leivon ja laitan ruokaa paljon. Tykkään todella paljon myös jälkiruuista (no mistäpä en…), joten tässä asiassa voisi ehkä hieman petrata! Ostetaan usein viikonloppuisin vain jäätelöä kaupasta, mutta entäpä jos tekisinkin useammin jälkiruokia itse? Ei ollenkaan huono idea! Nyt kun yritän saada mieleeni hyviä jälkiruokia niin mieleen ei tule muuta kuin jäätelö. Kertonee paljon mun jälkiruokakokemuksista. Toisaalta, jäätelö on melkeinpä poikkeuksetta todella hyvää eikä maska aikaa eikä vaivaa, rahaa kylläkin. Me ostetaan todella harvoin mitään peruspakettijädeä, joten jäätelöönkin saa uhrattua aika paljon rahaa. Varsinkin kun mies syö yksinään ainakin purkillisen..

Pannacottaa tein nyt ensimmäistä kertaa Makuviikon ohjeella ja hyvää tuli! Mies ei tykännyt, koska ei juuri välitä kardemummasta, mutta minä ja tyttö tykättiin todella paljon. Pannacotta on mielettömän helppoa valmistaa ja senhän voi tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Lämpimät suosittelut tälle reseptille 🙂

Kardemummapannacotta

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maitoa
  • 60g sokeria
  • 1 pss kardemummaa
  • 2 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Sekoita kattilassa kerma ja maito ja lämmitä melkein kiehuvaksi. Lisää sokeri ja kardemumma. Lisää ja sekoita kattilaan myös vedessä lionneet ja puristetut liivatelehdet. Jäähdytä seos ja siivilöi se sopivan kokoisiin laseihin. Nosta pannacotta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi. Tarjoile esimerkiksi kaurakeksimurun kera!

Vinkki: Voit tehdä pannacottan myös yhteen isoon kulhoon, kuten minä tein!

Ps. Vlogissa uusi video! Pääset siihen tästä.

Viikonlopun mieletön herkku taikapannari

Processed with VSCO with a6 preset

Oletteko koskaan kuulleet taikapannarista? Minä törmäsin nimeen muutamassa eri paikassa ja oli pakko ottaa selvää mistä oikein on kyse. Taikapannari on vähän niin kuin tavallista pannaria, mutta ei kuitenkaan. Se on normaalin pannarin pikkuisen hionostuneempi serkku, joka taikoo itseensä uunissa kolme herkullista kerrosta. Alimmaisena on pannukakkumainen pohjakerros, välissä vanukasta ja päällimmäisenä ihanan rapsakka ja kuohkea kerros. Taikapannari on hienosta nimestään huolimatta varsin helppo valmistaa, mutta vieläkin ihmettelen kuinka nämä kerrokset voivat muodostua ihan itsestään? Maagista!

Jos joskus kaipaat aavistuksen glamoröösimpää jälkkäriä niin taikapannari on sinun juttusi!

Processed with VSCO with a6 preset

Taikapannari (9 palaa)

  • 115 g voita
  • 5 dl kevytmaitoa
  • 4 kpl munaa (luomu, eroteltuina)
  • 2 1/2 dl tomusokeria
  • 1/4 tl omenaviinietikkaa
  • 115 g vehnäjauhoja (1 3/4 dl)
  • 1 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 165 asteeseen. Voitele 20×20-senttinen neliövuoka tai vuoraa leivinpaperilla.

Sulata voi ja maito kattilassa. Vaahdota keltuainen tomusokerin kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Toisessa kulhossa vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi, kääntele joukkoon rauhallisesti omenaviinietikka.

Lisää hieman jäähtynyt voi-maitosula keltuaisvaahdon joukkoon, taikina tulee olemaan todella vetistä joten sekoita käsin. Lisää joukkoon myös vaniljasokeri. Siivilöi sekaan vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi.

Kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon kärsivällisesti. Taikina on vetistä ja valkuaisvaahto ei aluksi tunnu sekoittuvan joukkoon, mutta kärsivällisillä ja hellävaraisilla liikkeillä valkuaisvaahto sekoittuu taikinaan. Hankkiudu eroon isoimmista möykyistä, pieniä kokkareita taikinaan saa jäädä.

Kaada taikina vuokaan, paista uunissa n. 45 min – 1 tunnin ajan. Kypsynyt leivonnainen on pinnalta ruskea ja hieman ryppyinen ja vuokaa heiluttaessa taikina ei hylly kauhean paljoa.

Anna leivoksen jäähtyä huoneenlämmössä täysin, sirottele päälle reilusti tomusokeria ja leikkaa 9 palaan. Nauti sellaisenaan tai marjojen tai hillon kanssa!

Ohje on otettu Lunni leipoo-blogista. Pääset blogiin tästä.

Processed with VSCO with a6 preset

Juhannuksen suunnitelmia

juhannus_mangojuustokakku

Niin se vaan juhannuskin kolkuttelee taas ovella. Tuntuu, että koko ajan ollaan menossa joko joulua tai juhannusta kohti. Me ollaan vietetty juhannusta mökillä siitä lähtien kun alettiin seurustelemaan eli aika monta vuotta! Olisko tämä nyt sitten kymmenes vuosi putkeen, jos en väärin muista. Niin kuin jouluakin niin juhannustakin vietetään aina isolla poppoolla. Miehen suku on aika läheistä keskenään, joten näissä kekkereissä väkeä on aina paljon. Juhannuksena ehkä vielä enemmän, koska seuraan liittyy sukua muualtakin Suomesta perheineen. Ruokaa ja juomaa on tarjolla yllin kyllin, kokko poltetaan joka vuosi, nauru raikaa ja hauskaa on. Viime vuosina meidän porukka tosin on lähtenyt näistä bileistä jo ennen kokon polttamista, koska tyttö ei ole jaksanut valvoa niin pitkään ja itikoitakin on mun makuun myöhään illalla vähän liiankin paljon. Ehkä tänä juhannuksena jaksetaan katsoa kokkoakin?

juhannus_ateriajuhannus_salaatti1juhannus_ruokia

Moni varmasti miettii mitä valmistaisi ruuaksi juhannuksena. Me ollaan melkeinpä aina oltu jonkun toisen vieraana, joten ruokapuoli ei ole meidän hallussa. Tykkään itse syödä juhannuksena todella rennosti ja juuri sitä mitä on tarjolla. Kaipasitte vinkkejä vähän kevyempiin ja terveellisempiin tarjottaviin, joten tässä tulee muutama! Yleensä juhannuksen pääpointti on grillaamisessa (jos sää sallii) ja kaikki lähtee mun mielestä marinoimisesta. Ostaisin itse kaikki tarjottavat lihat, kanat ja kalat marinoimattomina ja marinoisin itse. Hyviin marinadeihin on netti täynnä ohjeita, mutta käytän itse aina marinointiin oliiviöljyä, valkosipulin kynsiä, yrttejä sekä mausteita. Itse marinoimalla saat aina parempaa ja laadukkaampaa syötävää tarjolle!

juhannus_marjabrita

Proteiinin kaveriksi iso salaatti tai grillattuja vihanneksia. Esimerkiksi vuohenjuusto-mansikkasalaatti, itse tehty coleslaw ja perunasalaatti ovat aivan ihania ja grillissä voi kypsentää melkeinpä minkä vihanneksen tahansa. Me grillataan melkeinpä aina paprikaa, maissia ja kesäkurpitsaa lihan kaveriksi. Grillattavien kaveriksi sopii tietysti myös uudet perunat ja miksei myös bataattiranskikset! Mä tykkään, että grillattavien kaverina on monta erilaista salaattia enkä kaipaa muuta hiilaria siihen kylkeen. Menee liian raskaaksi mun makuun. Hei, muista myös erilaiset grillattavat vartaat!

juhannus_salaatti

Entäs sitten jälkiruoka? Myös jälkiruuan voi käyttää grillin kautta jos tykkää. Itse pidän suunnattomasti grillatusta ananaksesta sekä persikasta. Kaveriksi jäätelöä tai mascarponevaahtoa. Me tehtiin pari vuotta sitten mökillä jälkiruuaksi grillattua persikkaa ja vaniljakermaa. Tämä oli todella helppo jälkkäri ja maistui kaikille. Ohjeen löydät täältä. Näin juuri jossain lehdessä ohjeen grillattuihin banaaneihin, joiden sisään laitetaan nutellaa. Näitä ajattelin kokeilla itse, jos vaan löydän ohjeen jostain.. Jos haluat valmistaa jälkkärin reilusti etukäteen niin juhannuksena toimii erinomaisesti perinteinen mansikkakakku, raparperi- ja mustikkapiirakka sekä erilaiset juustokakut. Jos tahdot terveellisemmän kakun niin kokeile raakakakkuja tai vaikkapa edellisen postauksen key lime pieta!

juhannus_ateria1mansikkakakku

grillatut_persikat

Jos näistä mun ehdotuksista ei mikään napannut niin tsekkaavaikkapa Maku-lehden ja K-ruoan ja sivut lisäinspiraatiota tuomaan 😉 Mitä herkkuja te aiotte laittaa juhannukseksi? Kuvat meidän kahdelta edelliseltä juhannukselta!

Terveellinen key lime pie

Processed with VSCO with c1 preset

Tein key lime pieta ensimmäistä kertaa joskus vuosia sitten. Ai että se oli hyvää! Joku siinä kirpeydessä viehättää mua ja saa makunystyrät syyhyämään. Jo silloin mieleen jäi itämään ajatus terveellisemmästä versiosta. Voisikohan sellainen olla mahdollista? Olen jo kauan koonnut pinterestiin suurta reseptipankkia ja löysin tämän reseptin sieltä pari päivää sitten. Tein alkuperäiseen englanninkieliseen reseptiin muutamia muutoksia ja tässä on lopputulos – mun lautasella! Tämä terveellisempi versio käsittää piirakan maidottomana, viljattomana ja sokerittomana, mutta ei todellakaan mauttomana. Mies väitti, että tämä olisi jopa parempaa kuin tämän piirakan normaaliversio, jonka muuten löydät mun vanhoista resepteistä täältä.

Processed with VSCO with c1 preset

Näiden terveellisempien versioiden etu on siinä ettei näitä syödessä tule huono olo saati ala väsyttämään. Tätäkin piirakkaa voisi hyvällä omalla tunnolla syödä vaikka aamupalaksi! Key lime pie on helppo ja suhteellisen nopea tehdä ja se säilyy jääkaapissa useamman päivän, jos sitä sattuu yhtään jäämään säilytettäväksi….niin hyvää se on!

Terveellinen key lime pie (maidoton, sokeriton, viljaton)

POHJA

  • 2,5 dl pekaanipähkinöitä
  • 2,5 dl taateleita (pehmitä vähän aikaa mikrossa pienessä määrässä vettä)
  • 2 dl kookoshiutaleita
  •  2 tl hunajaa

TÄYTE

  • 2 kananmunaa + 1 keltuainen
  • noin dl puristettua limemehua (about 3 limeä!)
  • 0,5 dl hunajaa
  • reilu dl kookoskermaa
  • 1 rkl raastettua limen kuorta
  • 2 rkl arrowroot-jauhoa (myös perunajauho ajaa saman asian)

KOOKOSKERMAVAAHTO

  • 1 tlk kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jähmetä yön yli jääkaapissa)
  • 1rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 0,5 tl aitovaniljajauhetta

Voitele 23-24 cm kokoinen piirakkavuoka kookosöljyllä. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa! Laita kaikki pohjan ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Voi olla, että joudut kaapimaan massaa reunoilta useampaan otteeseen ja käyttämään blenderiä taas päällä. Ole kärsivällinen! Taputtele pohjamassa piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Yhdistä kulhossa kananmunat + keltuainen sekä hunaja. Sekoita. Lisää seokseen kookoskerma, limemehu, limen kuori sekä arrowroot-jauho ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa ensin 15 minuuttia, peitä vuoka foliolla ettei reunat pala ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia. Piirakka on valmis kun keskusta vielä tutisee hieman heiluteltaessa.

Nosta valmis piirakka pois uunista ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Nosta sen jälkeen puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen kuin lisäät vaahdotetun kookoskerman piirakan päälle.

Valmista kookoskermavaahto lusikoimalla jähmettynyt osa kookosmaitotölkin pinnalta. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää vanilja sekä hunaja ja vatkaa sekaisin. Lusikoi kookoskermavaahto jäähtyneen piirakan päälle. Koristele piirakka vielä raastetulla limen kuorella, kutsu ystävät kahville ja herkuttele!

Varoitus: tähän jää koukkuun…

Processed with VSCO with c1 preset

 

 

Maidottomat mansikka-suklaa tikkujädet

Processed with VSCO with c1 preset

Vaikka kelit on nyt olleet vähän mitä on (perinteinen Suomen kesä..) niin jäde meillä maistuu aina! Terveellisiä nicecreameja mä olen tehnyt useastikin, mutta muunlaisia maidottomia jätskejä harvemmin. Tikkujädejä en ole tehnyt itse yhtään kertaa! Sain kotiin testattavaksi Lèkuèn silikonisia jätskimuotteja ja teinkin nämä mansikka-suklaa jätskit niihin. Näissä muoteissa on hauskoja ja erilaisia muotoja ja tytön suuri suosikki oli jalan muotoinen jätski. Lapsille hyvä idea on myös hedelmäjääpuikko johon voi pakastaa erilaisia hedelmiä jäätelöpuikon muotoon. Me tosin käytettiin tätäkin ihan vain jäden tekoon. Nämä Lékuén jätskimuotit ovat konepestäviä ja valmistettu 100% platinasilikonista eli samasta materiaalista kuin vauvojen tutitkin! Saatavilla hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista sekä tietysti Mastermarkbrandsin nettisivuilta.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Itse jäätelömassan tekoon ei kauan mennyt. Tähän sokerittomaan, maidottomaan ja vegaaniin jäätelöön tehdään kaksi erilaista jäätelömassaa – mansikka ja suklaa. Näitä kahta massaa lusikoidaan muotteihin kerroksittain jolloin saadaan jäätelöön eri makuisia ja värisiä kerroksia. Tuoreet mansikat käyvät mielettömän hyvin tähän jäätelöön!

Maidottomat mansikka-suklaa tikkujädet (6-10 kpl muoteista riippuen)

SUKLAAKERROS

  • 2 isoa banaania
  • 2 kukkuraista ruokalusikallista maapähkinävoita
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl kaakaonibsejä

MANSIKKAKERROS

  • 1 tlk (400ml) kookosmaitoa (jähmetetty yön yli jääkaapissa)
  • 1/2 tl vaniljauhetta
  • 2 rkl kookossiirappia tai muuta makeutusta (käytin vaahterasiirappia)
  • reilu desi tuoreita mansikoita pieneksi pilkottuna

Laita banaanit, maapähkinävoi ja kaakaojauhe blenderiin ja aja tasaiseksi. Lisää kaakanibsit ja sekoita kevyesti. Kaada seos pieneen kulhoon ja jätä odottamaan (tai voit jättää blenderin kulhoonkin).

Lusikoi kookosmaitopurkista päällimmäinen jähmettynyt osa toiseen kulhoon. Lisää vaniljajauhe sekä makeutus ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Lisää vielä tuoreet mansikat ja sekoita ne muun massaan joukkoon kevyesti.

Ota esille jäätelömuottisi ja lusikoi niihin vuorotellen suklaa- ja mansikka seosta. Laita täydet muotit pakastimeen ja pakasta jätskejä 4-6 tuntia tai kunnes ne ovat jähmettyneet kunnolla. Irrota jäätelöt muoteistaan lämpimän veden avulla!

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Tämä resepti on peräisin Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion englanninkielisestä kirjasta nimeltä N´ice cream, jonka tilasin itselleni amazonista. Tästä on saatavilla myös suomenkielinen versio! Jos nicecreamit ja maidottomat sekä vegaanit jäätelöt innostavat niin tämä on hankkimisen arvoinen opus 🙂

 

Terveellistä herkuttelua arkeen: Mustikka-nicecream

Processed with VSCO with f2 preset

Minusta on ihanaa syödä jälkkäriä myös arkisin ja erilaiset maidottomat jätskit ja vanukkaat ovat arkiherkutteluun mitä parhaimpia! Edellisestä banskupohjaisesta nicecreamista on vierähtänyt jo tovi, joten nyt oli jo aika ottaa tämäkin jälkkäri taas haltuun. Ideahan lähti siitä, kun tyttö vonkui ruuan päälle jäätelöä ja muistin pakastimessa odottavat banaanit. Mulla on muuten melkeinpä aina pari banskua pakkaseen pilkottuna ja ainakin yksi kookosmaito valmiina jääkaapissa! Nyt on myös ite tehtyä suklaafudgea pakkasessa, mutta parin päivän sisällä täytyy tehdä uusi erä sillä fudget on kelvanneet muillekin kuin minulle…jännä juttu!

Tähän nicecreamiin ei tarvita kuin muutama hassu raaka-aine sekä tehokas blenderi. Äläkä hermostu, jos blenderi ei tee banskuistasi jäätelöä yhdellä hurauksella. Minäkin jouduin kaapimaan banskuja blenderin reunoilta useampaan kertaan eli malttia vaaditaan, mutta se kyllä palkitaan 😉 Tämä mustikkainen nicecream on maidoton ja sokeriton eli todella hyvä jälkkäri arkeen ja viilentää myös mukavasti kesä kuumalla!

Mustikka-nicecream

  • 2 pakastettua banaania
  • loraus kookoskermaa tai muuta nestettä (laitoin noin 3 rkl)
  • ripaus kanelia
  • 1 dl jäisiä mustikoita

Laita jäiset banaanit blenderiin ja lorauta vähän kookoskermaa joukkoon. Blendaa niin pitkään kunnes sinulle on pientä banaanimurua. Lisää kaneli ja mustikat ja jatka blendaamista, kunnes seos alkaa muistuttaa jäätelöä.

Kaavi jäätelö kulhoon ja koristele esimerkiksi pienellä lorauksella kookoskermaa sekä palalla tummaa suklaata. Nauti heti!

Täyteläinen suklaafudge marjoilla ja pähkinöillä

 

suklaafudgeYritän viedä ruokavaliota pikku hiljaa terveellisempään suuntaan – myös herkkujen osalta. Älkää pelätkö, minusta tuskin mitään sokerinatsia tulee, mutta jos haluan herkutella myös viikolla niin terveellisemmät ja sokerittomat herkut ovat oiva ratkaisu tähän! Minusta on ihanaa ottaa joku pieni herkkupala kahvin kanssa ja aika usein se on jotain suklaista. Siksipä päätin itse tehdä pitkästä aikaa suklaafudgea ja höystää sen  pähkinöillä ja kuivatuilla marjoilla, koska niitä minulla oli laatikossa yllin kyllin. Suurena maapähkinävoin ystävänä ujutin myös tätä kyseistä ihanuutta fudgeen ja väitänpä, että se sopii muiden ainesosien kanssa yhteen täydellisesti! Yksi pala tätä täyteläistä suklaafudgea vie taatusti makennälän sen siliän tien 😉

Täyteläinen suklaafudge marjoilla ja pähkinöillä

MAAPÄHKINÄVOISEOS

  • reilu desi pehmeää maapähkinävoita
  • 2 rkl kookossokeria
  • 2 rkl sulatettua kookosöljyä
  • lusikan kärjellinen aitovaniljajauhetta

SUKLAASEOS

  • 70g mahdollisimman tummaa suklaata (mulla 87%)
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 3 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 2-3 rkl kookossokeria
  • 0,5 dl kookoskermaa
  • ripaus merisuolaa
  • n. 0,5 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä (mulla CocoVin marjamixiä + rusinoita)
  • n. 0,5 dl haluamiasi pähkinöitä

Vuoraa noin 10 x 20 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Jos käytät pienempää niin saat vain paksumpia paloja ja isommassa ohuempia 😉

Sekoita kaikki maapähkinävoiseoksen ainekset kulhossa tasaiseksi ja jätä odottamaan.

Sulata tumma suklaa pienessä kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, lisää joukkoon kookosöljy, kaakaojauhe ja kookossokeri. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon vielä kookoskerma, nosta kattila pois levyltä ja sekoita koko ajan kunnes seos alkaa paksuuntua. Sekoita kunnes seos on tasaista ja paksua.

Nostele suklaaseos maapähkinävoiseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon ripaus merisuolaa ja puolet pilkotuista pähkinöistä ja kuivatuista marjoista. Lusikoi seos leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele loput marjat ja pähkinät suklaafudgen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Kun fudge on jähmettynyt, leikkaa se paloiksi ja nauti esimerkiksi hyvän kahvin keran! Voit myös pakastaa fudgea!

 

*Maapähkinävoi Nu3:lta ja pähkinät, kookosöljy sekä raakakaakaojauhe Luontaistukulta saatuja.

terveellinen_suklaafudge

Keväinen melonisorbetti

Processed with VSCO with c1 presetOikein mukavaa lauantaita kaikille! Kuinkas teillä on viikonloppu lähtenyt käyntiin? Me palattiin juuri Jumbosta ostoksilta ja syömästä. Käytiin katsastamassa uusi Amerikan diner ja sellaisen jättipurilaisen jälkeen on olotila melkoisen raskas ja tunkkainen. Ihan erilainen kuin tämän kevyen melonisorbetin jäljiltä! Meidän tyttö tykkää vesimeloneista kuin hullu puurosta ja päätin kokeilla tehdä hänelle vähän terveellisemmän version sorbettia jälkiruuaksi. Täytyy sanoa, että lopputulos oli jälleen kerran varsin onnistunut!

Tein melonisorbetin vähän samalla ajatuksella kuin viime kesäisen kiivisorbetin, muistattekos tuon ohjeen? Ihan tulee kesä mieleen kun noita kuvia katselee! Tein sorbettia mökillä ja kaikki ihastuivat siihen appivanhempia myöten. Kiivisorbetin kuvat nappasin aitan rapulla. Ei ole enää pitkä aika, kun päästään taas mökille!

Keväinen melonisorbetti (2 annosta)

  • Noin 300g vesimelonia pakastettuna
  • puolikas banaani
  • pikku loraus hunajaa tai vaahterasiirappia makeutukseksi
  • 3-4 rkl kookosvettä (käytin raakakakun teosta jääneet purkin jämät) voit käyttää muutakin!
  • puolikas kiivi (valinnainen)

Anna vesimelonipalojen sulaa hetki huoneenlämmössä. Surauta ne ensin tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää muut ainekset ja aja tasaiseksi massaksi. Lusikoi sorbetti kippoihin, nappaa kuva snäppiin ja herkuttele 😉

Suklaakakku mukissa

Processed with VSCO with a6 preset

Olen kovin tykästynyt näihin mukikakkuihin niiden helppouden ja annoskoon vuoksi. Suurin osa näistä valmistaa ihan parissa minuutissa mikrossa, mutta voihan näitä toki valmistaa myös uunissa. Tein tätä suklaakakkua viime viikolla kahvin kaveriksi, mutta koko resepti oli painunut vallan unholan kaiken kiireen ja hössötyksen keskella ja muistui mieleen, kun löysin kuvat puhelimelta. Olen yrittänyt metsästää täydellistä suklaisen sufflen ohjetta viljattomana ja maidottomana, mutta vielä en ole täyttä kymppiä onnistunut tekemään. Tässä mentiin jo aika lähelle, mutta lopputulos kaipaa vielä pientä hiomista. Ei silti ollut mikään huono kaveri kahvihetkeen 😉

Resepti on maidoton, viljaton ja sokeriton.

Suklaakakku mukissa (yhdelle)

  • 2 rkl kookosjauhoja
  • 2-3 rkl makeuttamatonta kaakaota
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl kookosmaitoa tai mantelimaitoa
  • 2 rkl sulatetua kookosöljyä
  • 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • ripaus aitovaniljajauhetta
  • pala tummaa suklaata

Yhdistä pienessä astiassa kookosjauho, kaakao ja leivinjauhe. Sekoita. Lisää muna, kookosmaito/mantelimaito, kookosöljy, vaahterasiirappi ja vanilja ja sekoita kaikki hyvin. Kaada taikina mikron kestävään mukiin ja paina suklaapala taikinaan. Mikrota täydellä teholla 2-2,5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen herkuttelua!

Mitä tekisin toisin? Lisäisin toisenkin palan tummaa suklaata ja mikrottaisin vähemmän aikaa. Itse pidin tuon 2,5 minuuttia ja se oli ainakin meidän mikrossa liikaa. Suosittelen tsekkaamaan koostumuksen jo 1,5 minuutin kohdalla! Tämä kannattaa ehdottomasti jättää snadisti pehmeäksi 😉

Processed with VSCO with a6 preset

Minttusuklaa raakaleivokset

Processed with VSCO with a6 preset

Jo viikko sitten päätin, että yritän tänä viikonloppuna herkutella edes pikkasen terveellisemmin. Noh, kyllähän me purkillinen uutta Ben&Jerry´siä ostettiin ja tuhottiin se miehen kanssa kahteen pekkaan, mutta muuten otin homman kerrankin vähän iisimmin. Jossain vaiheessa tein raakakakkuja todella paljon, mutta sitten innostus hiipui. Nyt olen taas pikku hiljaa alkanut keräilemään mielenkiintoisia reseptejä taltaan ja tarkoituksena olisi tehdä raakaleivoksia vähän useammin. Raakakakut hakkaa ravintoarvoillaan vehnä-sokerikakut mennen tullen eikä raakakakkuja tarvitse syödä läheskään niin paljon kuin normaaleja leivonnaisia. Melkoisen tuhtia tavaraahan nämä on ja jo yksi pala riittää taltuttamaan herkkuhimon!

Olen kerran pari aikaisemmin tehnty minttusuklaista raakakakkua, mutta näiden leivosten ohjeen bongasin Ainon blogista. Aino oli tehnyt tällä ohjeella isomman kakun ja minä tein omat leivokseni vähentämällä kakun raaka-ainemääriä. Jos siis tahdot leivosten sijaan tehdä kokonaisen kakun niin käytä Ainon ohjetta. Neliön muotoiset leivosmuotit sain appiukolta, joka oli ostanut ne minulle Lidlistä. Olin kuulemma tullut mieleen heti kun hän oli ne nähnyt. Olen näitä samoja muotteja nähnyt aika ajoin Lidlin valikoimissa eli kannattaa pitää silmät auki jos pienet leivosmuotit kiinnostaa! Noissa muoteissa on muuten se kätevyys, että voin tehdä vain muutaman leivoksen kerralla. Kokonaisesta kakusta saattaa jäädä huonolla tuurilla osa syömättä, mutta muutama leivos häviää ainakin meillä parempiin suihin varsin vauhdikkaasti 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Minttusuklaa raakaleivokset

POHJA

  • 1,5 dl pähkinöitä (itse käytin Luontaistukun cashew- ja parapähkinöitä)
  • ripaus suolaa
  • 3 taatelia kivet poistettuna
  • 1,5 rkl raakakaakaojauhetta (omani on Luontaistukulta sekin)

TÄYTE

  • 2 patukkaa Puhdistamon raakaminttusuklaata (TAI 1 Cocovin 60g raakaminttusuklaalevy)
  • 4 rkl kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jähmetetty jääkaapissa)
  • 1 rkl kookosöljyä (Nu3)
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 4 taatelia kivet poistettuina
  • lusikan kärjellinen aitovaniljajauhetta

Valmista ensin pohja. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Muoteissa ei ollut pohjaa, joten laitoin muotit lautaselle ja painelin pohjamassan muottien pohjalle tiiviisti.

Valmista seuraavaksi täyte. Laita paloitellut suklaat, kookosöljy ja kookosmaito pieneen kattilaan ja keittele seosta miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut ja ainekset ovat sekoittuneet. Kaada suklaamassa tehosekoittimeen ja lisää joukkoon raakakaakaojauhe, taatelit sekä aitovaniljajauhe. Aja tasaiseksi. Lusikoi täytettä pohjamassan päälle jokaiseen muottiin yhtä paljon. Nosta jääkaappiin asettumaan tai jos on oikein kiire niin laita leivokset pakkaseen.

Koristele esim. cashewpähkinöillä ja kaakaonibseillä.

Processed with VSCO with a6 preset

Tsekkaa myös mun minttusuklaa raakakku, Balilainen suklaakakku sekä vadelmainen raakasuklaakakku.