Mustikka-kardemummakakku

Eräänä kauniina sunnuntaina kälyni bongasi lehden sivuilta – olisko ollut Iltalehti – ohjeen kakkuun, jota tahtoi päästä maistamaan. Koska olen kuulemma niin innokas ja taitava leipuri niin sain osakseni suurisilmäisen kostean puoleisen koirankatseen ja pyynnön josko voisin kakkua joku päivä tehdä. Koska rakastan 3 kaverin mustikka-kardemummajätskiä yli kaiken tahdoin itsekin päästä tätä kakkua maistamaan. Eihän se noilla mauilla voisi olla huonoa! Jos en ihan väärin muista niin kakun ohje on Vappu Pimiän käsialaa. Tällä muistilla voin tosin olla väärässäkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kakun taikinaa ei muuten kannata mennä raakana juuri maistelemaan. Se maistuu ihan pullataikinalle ja itse taisin lusikoida suuhuni vähän turhankin monta annosta 😀

Mustikka-kardemummakakku

  • 200g mustikoita
  • 175g voita
  • 2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
  • 150g creme fraichea, josta puolet kakkutaikinaan
  • voita ja korppujauhoja vuoan leivittämiseen

Kuorrutus

  • 200g Philadelphia-tuorejuustoa
  • 1/2 prk creme fraichea
  • 2 dl tomusokeria
  • 1-2 dl mustikoita koristeluun (tuoreet parhaita, mutta pakastetutkin käy)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten koko ajan. Lisää joukkoon vaniljauute/-sokeri ja sekoita. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, kardemumma ja leivinjauhe ja sekoita ne varoen taikinaan, mutta älä enää vatkaa! Lisää creme fraiche ja mustikat ja sekoita. Itse käytin taikinaan jäisiä mustikoita, jolloin ne näkyvät kakussa kivoin sattumina.

Kaada taikina leivitettyyn n. 23 senttiseen vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä haarukalla: jos haarukkaan ei tartu taikinaa niin kakku on kypsä. Kumoa kakku tarjottimella ja anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään sileäksi tahnaksi. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle ja koristele mustikoilla. Huom! Kuorrutteesta tulee melko löysää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHerkuttele hyvässä seurassa vastajauhetun kahvin kera 🙂

Amerikkalainen porkkanakakku

Tässäpä tulee tämän mehevän porkkanakakun ohje, jota teille jo lupailinkin. Mies tykkää meillä kovasti porkkanakakusta, mutta tällaisena ”täytekakku” versiona en ole aiemmin sitä tehnyt. Olo hyvää näinkin, mutta kannattaa tehdä kakku ajoissa, koska se vain paranee kylmässä! Jos leivot tätä vaikkapa juhliin niin voit hyvin valmistaa kakun jo paria päivää ennen kunhan säilytät sitä kylmässä! Reseptin tähän kakkuun löysin helmikuun Yhteishyvän ruokaliitteestä.

porkkanakakku

Amerikkalainen porkkanakakku 

  • 300g porkkanoita
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl tummaa sokeria (alkuperäisessä ohjeessa fariinisokeria)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 70g saksanpähkinöitä  (meillä osa saksanpähkinöitä ja osa Luontaistukun cashewpähkinöitä)
  • 2 dl rypsiöljyä

Täyte ja Kuorrutus

  • 400g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150g margariinia
  • 3 dl tomusokeria

Kuori porkkanat ja raasta hienoksi. Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Rouhi pähkinät ja säästä muutama ruokalusikallinen koristeluun.

Siivilöi kuivat aineet munavaahtoon. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, pähkinät ja öljy.

Vuoraa leivinpaperilla 24 cm kokoinen irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa kakun keskeltä kokeiltaessa.

Anna kakun jäähtyä. Vatkaa kuorruteen aineet keskenään. Halkaise kakku. Levitä puolet kuorrutteesta väliin ja loput kakun pinnalle. Koristele esim. pähkinärouheella. Peitä kakku ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herkuttele hyvässä seurassa tai vie työkavereiden iloksi 🙂

Kesäkurpitsa-kaakaokakku

Löysin tämän mainion kakun ohjeen uusimmasta Maku-lehdestä (5/2014). Olen aiemminkin käyttänyt kesäkurpitsaa kakussa ja todennut, että kesäkurpitsa ei kakuissa maistu ollenkaan mutta tuo sitäkin enemmän kosteutta! Vaikka kesäkurpitsa kakussa kuulostaakin vähintäänkin epäilyttävältä niin lupaan, että ihastut jos vain uskaltaudut kokeilemaan 😉

kuvia 008

 

kuvia 006

Kesäkurpitsa-kaakaokakku

  • 1 n. 350g kokoinen kesäkurpitsa
  • 75g voita
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 2 1/2 dl piimää

Vuoan voiteluun voita ja kaakaojauhetta

Kuorrutus

  • 50g voita
  • 3 rkl vahvaa kahvia
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 4-5 dl tomusokeria

Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa. Tarvitset n. 5 dl raastetta kakkuun. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, voisula ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (vetoisuus 2 litraa). Itse käytin n. 26 cm irtopohjavuokaa. Tasoita pinta. Kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.

Sulata voi. Lisää vahva kahvi tai espresso. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Omasta kuorrutuksestani tuli kohtuullisen löysää ja se valui pitkin kakun reunoja. Kannattaa siis joko jähmettää kuorrutusta hetki vaikkapa jääkaapissa tai siirtää kakku takaisin vuokaansa (jos käytät irtopohjavuokaa) ja levittää kuorrute kakun päälle siinä ja antaa jähmettyä jääkaapissa. Näin kuorrutteesta tulee kauniimpi.

kuvia 007

Ehkäpä seuraavaksi punajuuri-suklaakakkua?

Päärynä-kinuskikakku

Torstai on näemmä hyvä päivä postata leivontaohjeita ja miksi ei olisi? Eikös viikonloppua kohden ihmiset ala miettimään josko leipoisi viikonlopuksi tai viikonloppuna jotain hyvää? Leipominen on mulle itselleni yksi parhaista tavoista rentoutua ja onhan se joka kerta aivan yhtä mahtavaa maistaa omaa tuotostaan ja tarjota sitä muillekin 🙂 Taas on mielessä kolme eri ohjetta, joita täytyisi päästä kokeilemaan: yksi raakakakku, yksi makea piirakka jenkkityyliin ja yksi suolainen resepti!

kuvia 028

Tämä päärynä-kinuskikakku on tuttu monien lehtien mainossivuilta ja alkuperältään Valion ohje. Vaikka olen ohjeen nähnyt kymmeniä kertoja ja joka kerta miettinyt että tätä on pakko tehdä niin aina se vaan on jäänyt. Viime viikolla mies sitten sanoi tahtovansa juuri tätä tiettyä kakkua mökillä niin mikäs siinä sitten, ei muuta kuin vispilät heilumaan!

kuvia 026

Päärynä-kinuskikakku

Pohja

  • 150g kaurakeksejä
  • 50g voita
  • 50g Snickers-suklaapatukkaa

Täyte

  • 4 liivatelehteä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 prk ( á 200g) päärynä-kinuskirahkaa (Valio)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
Pohjan ainekset.
Pohjan ainekset.
Täytteiden ainekset.
Täytteiden ainekset.

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai vanhanajan perunanuijalla, kuten minä 😀 Sulata voi mikrossa ja pilko Snickers-patukka pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki tasaiseksi massaksi keskenään. Vuoraa n. 22cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele pohjamassa tiiviisti vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan täytteen teon ajaksi. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Yhdistä rahka ja sokerit keskenään. Kiehauta noin 1 rkl vettä kattilassa, puristele vedet liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele viimeisenä hellävaraisesti kerma rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan ja peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa 4-6 tuntia, mielellään yön yli. Tarjoa kakun kanssa Aurajuustoa, viinirypäleitä sekä kinuskikastiketta. Myös tuoreet tai säilykepäärynät toimivat kera suolapähkinöiden!

Täyte itsessään on melko platun makuista eli kakku vaatii maistuakseen nuo härpäkkeet ympärilleen. Meillä oli tarjolla Aurajuustoa sekä kinuskikastiketta. Viinirypäleet unohtuivat kauppaan, mutta ne olisivat sopineet kakun kylkeen täydellisesti! Testaile eri makuyhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi 🙂

kuvia 025

kuvia 027

Mustaherukka-valkosuklaakakku

Viikonloppuna vietettiin siskon pojan valmistujaisjuhlia sekä siskon tyttären rippijuhlia. Minä himoleipurina olin onneni kukkuloilla, kun pääsin leipomaan ihan urakalla! Tehtiin nimittäin muutaman päivän aikana kakku jos toinenkin ja pääsin seuraamaan vierestä siskoni taiturointia täytekakkujen parissa. Mä en osaa yhtään tehdä täytekakkuja, mutta olis hauska oppia!

Tällä kertaa jaan teille taivaallisen herkullisen mustaherukka-valkosuklaakakun ohjeen, jota siskoni teki viimeksi meidän tytön risitäisiin. Silloin kakku oli niin suosittua, että sain itse sitä vain pienen palan lautaselle! Lauantaiksi kakkuja tehtiin kolme, joten pääsin maistelemaan sitä hieman enemmänkin 😀 Aivan loistava vaihtoehto juhliin! Valkosuklaa tasoittaa todella hyvin mustaherukoiden kirpeyttä ja keksipohja sitoo kokonaisuuden yhteen rapeudellaan. Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

kuvia 2014-06-28 014

Mustaherukka-valkosuklaakakku

Pohja

  • 300g kaurakeksejä
  • 75g sulatettua voita

Täyte

  • 6 liivatelehteä
  • 300g valkosuklaata
  • 4 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 500g maitorahkaa
  • 0,5 dl vettä

Pinnalle

  • 400g pakastemustaherukoita
  • 2 dl hyytelösokeria
  • 2 dl vettä

Murenna kaurakeksit monitoimikoneessa ja sekoita sulatettu voi keksimurskan joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (26 cm) pohjalle tiiviisti. Nosta vuoka jääkaappiin odottelemaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata valkosuklaa varoen joko mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita rahka vaahdotetun kerman joukkoon. Sekoita jäähtynyt valkosuklaa täytteeseen. Kuumenna vesi kattilassa, puristele ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja sekoita ne kuumaan kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetken ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa.

Levitä jäiset mustaherukat kakun päälle. Kiehauta hyytelösokeri ja vesi ja jätä jäähtymään hetkeksi. Lusikoi kiille marjojen päälle. Laita vielä hetkeksi jääkaappiin viilentymään ennen kuin asettelet kakun tarjolle. Koristele vielä vaikkapa mintun lehdillä 🙂

kuvia 2014-06-28 011

Loman kunniaksi: Mansikka-mariannekakku

Viime torstaina ilahdutin työkavereita tulevan lomani kunniaksi ja leipasin mansikka-mariannekakkua. Resepti oli minulle uusi ja se on peräisin uusimmasta Maku-lehdestä (4/2014). Suurimmaksi osaksi noudatin lehden ohjetta, mutta joitakin määriä olen muutellut omien varastojeni mukaan. Alla ohje ainesmäärillä, joilla itse tein kakun.

IMG_0986

Tykkään kokeilla paljon erilaisia kakkureseptejä ja juustokakun kaltaiset suhteellisen helpot reseptit on ehdottomasti mun bravuuri. Ne epäonnistuvat todella harvoin! Tässä kakussa käytin tuoreita mansikoita ja vaikka täytteestä ei tulekaan kovin voimakkaan makuista niin pohjan selkeät ja voimakkaat maut tasoittaa sitä kivasti. Oikein hyvä makujen balanssi minun mielestäni ja taisivat työkaveritkin tykätä 😉 Ihanaa kun tähän vuoden aikaan voi käyttää tuoreita mansikoita leivonnassa!

IMG_0987

 

Mansikka-mariannekakku

Pohja

  • 1 pkt (260g) LU Bastogne-keksejä
  • 1 pss Marianne crush-rouhetta
  • 100g voita sulatettuna

Täyte

  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl tuoreita mansikoita soseutettuna
  • 6 liivatelehteä
  • 2 rkl mansikkameuhutiivistettä

Murskaa keksit hienoksi monitoimikoneessa. Lisää Marianne-rouhe ja hieman jäähtynyt voisula. Vuoraa irtopohjavuoan (22-24cm) pohja leivinpaperilla. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä hetkeksi jääkaappiin asettumaan.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon turkkilainen jogurtti, tomusokeri, hunaja ja vaniljasokeri. Sekoita puolet mansikkasoseesta kerma-jogurttitäytteeseen. Säästä loput seoksesta koristeluun.

IMG_0985

Liota liivatelehtiä viitisen minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna mansikkamehu kattilassa tai pienessä paistinpannussa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Nosta kattila/paistinpannu liedeltä ja liuota liivatelehdet kuumaan mehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ja sekoita haaleana kerma-jogurttitäytteeseen ohuena nauhana.

Levitä täyte keksipohjalle ja tee lopusta mansikkasoseesta pyörteitä tai haluamiasia kuvioita kakun pinnalle. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään 4-5 tunniksi tai yön yli. Siirrä kakku vadille ja koristele haluamallasi tavalla tuoreilla mansikoilla sekä tuoreella mintulla.

20140619_092404

Mustikkaraakakakku.

No nyt on taas herkkua tarjolla! Pääsin maistamaan tätä samaista kakkua kevätmessuilla käydessäni ja olin superiloinen kun kakun resepti napsahti sähköpostiin Greenstreetin uutiskirjeessä. Kakku on siis täysin Greenstreetin poikien käsialaa, minä vain jaan tätä herkullista ilosanomaa eteen päin teille lukijoille 🙂

Messuilla kakkua maistelemassa!
Messuilla kakkua maistelemassa!

Mustikkaraakakakku on maultaan aivan erilainen kuin tämä todellinen suklaaholistin unelma eli vadelmainen raakasuklaakakku, joka sekin on saavuttanut melkoisen suosion. Mustikkaraakakku on jotenkin paljon raikkaampi ja maukkaampi. Molemmat ovat erittäin hyviä, mutta kovin erilaisia! Tehkää, maistakaa, valitkaa suosikki 😉 Mustikkaraakakakku ei sisällä mitään harvinaisia raaka-aineita ja se on erittäin helppo valmistaa.

kuvia 012

Mustikkaraakakakku

Pohja

  • 3 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 dl rusinoita
  • 1 dl taateleita
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 tl laadukasta suolaa

Täyte

  • 400g sulia mustikoita
  • 200g (n. 3 normaalikokoista) avocadoa
  • 160g liotettuja cashewpähkinöitä
  • 100g kaakaovoita
  • 90g kookosöljyä
  • 25g (n. 5 rkl) raakakaakaojauhetta
  • 60g hunajaa
  • 50g taateleita
  • ripaus suolaa

Valmista ensin pohja. Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Homma hoituu hyvin myös sauvasekoittimella, jota itse olen tottunut käyttämään (Vitamixille olis tarvetta!!). Vuoraa irtopohjavuoan (21-22cm) pohja leivinpaperilla. Lusikoi pohjan ainekset vuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja nosta vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin.

kuvia 006Laita kaakaovoi ja kookosöljy sulamaan vesihauteeseen. Blendaa kaikki täytteen raaka-aineet kaakaovoita ja kookosöljyä lukuunottamatta blenderissä tasaiseksi. Lisää kaakaovoi ja kookosöljy mahdollisimman nopeasti joukkoon ja blendaa sileäksi. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin asettumaan muutamaksi tunniksi. Pakkasessa kakku jähmettyy tunnissa.

kuvia 007 IMG_20140524_114615Koristele esimerkiksi kookoshiutaleilla tai mantelilastuilla ja nauti <3

kuvia 011 kuvia 013

Makoisia herkutteluhetkiä!

Lime pie.

Olen joskus juhliin tehnyt perinteistä key lime pietä,  mutta tämä Valion sivuilta löytynyt Lime pie oli ihan uusi ja jännittävä tuttavuus. Mielestäni tämä on enemminkin kakku kuin piirakka, ihan kuin juustokakku, mutta tehty rahkasta! Helppo ja suht nopea tehdä eikä vaadi mitään ihmeellisiä raaka-aineita tai valmistusmenetelmiä.

Tein lime pien viime perjantaiksi duunin kevätjuhliin ja kakun hyvästä mausta kertonee paljonkin se ettei sitä jäänyt kuin pienen pieni pala jäljelle 🙂

20140509_173202

 

Lime pie

Pohja

  • 175g kaurakeksejä
  • 75g voita

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 prk Valion lime-valkosuklaa rahkaa
  • 1/ 2 dl sokeria
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 tl limetin kuorta
  • 1/ 2 rkl limetin mehua

Koristeeksi esim. kermavaahtoa,  limetin siivuja sekä kuorta.

Murskaa keksit monitoimikoneessa.  Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla. Taputtele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille tiiviisti n. 4 cm:n korkeuteen. Esipaista pohjaa uunin alaosassa 175 asteessa 7 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa rahka, sokeri ja keltuaiset. Pese 1 – 2 limettiä kuumalla vedellä (limettien määrä riippuu niiden koosta). Kuivaa. Raasta ohut pintakuori. Lisää 1 tl kuorta täytteeseen. Säästä loppu kuoriraaste koristeeksi. Purista limeteistä mehu. Lisää sitä 1/2 rkl täytteeseen.

Lisää täytteeseen vaahdotettu kerma. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 23 min tai kunnes kypsä. Vinkki: laita vuoka pellille tai suuremman vuoan sisään ettei pohjan rasva valu uuniin.

Jäähdytä täysin kylmäksi. Irrota kakku varovasti veitsellä vuoan reunoista. Siirrä vadille. Koristele ennen tarjoilua haluamallasi tavalla.

20140509_173218