Kasvisruokaa: feta-pinaattipasta

feta-pinaattipasta

Hei, pitkästä aikaa kasvisruokareseptiä ja tällä kertaa mun keittiössä on valmistunut feta-pinaattipasta! Mun on pakko kertoa yksi asia kasvisruuan tiimoilta, vaikka se on vasta ajatuksen asteella. Olen ajatellut pitää jossain vaiheessakasvisruokaviikon sekä vegaaniviikon. En tiedä vielä milloin, mutta jossakin vaiheessa on tulossa. Myös paleoviikko kiinnostaa kovasti. Tällaisten teemaviikkojen avulla saisin taas testailtua uusia reseptejä sekä makuja. Nämä ovat asioita, jotka innostavat kovasti kokeilemaan kaikkea uutta!

Olen monta kertaa ostanut kaupasta Kokkikartanon feta-pinaattipastaa, joka on valmisruoista ihan mun ykkössuosikki! Viime viikonloppuna kävin pitkästä aikaa treenaamassa lauantaina (normaalisti mulla välipäivä) ja treenin jälkeen teki ihan hirveästi mieli kavisruokaa ja mieleen tupsahti ensimmäisenä feta-pinaattipasta, mikäs muukaan. En halunnut tällä kertaa ostaa valmisruokaa, joten ei muuta kuin reseptiä hakemaan ja kaupan kautta kotio. Reseptin löysin Soppa365:n sivuilta, joka on muuten yksi mun suosikki reseptisivustoista!

Feta-pinaattipasta (4 annosta)

  • pastaa syöjien mukaan (ohjeessa 400g)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 pss pakastepinaattia (yht. 300g)
  • 2 dl kermaa
  • 200g fetajuustoa
  • suolaa ja mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan runsaassa suolatussa vedessä.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita siinä pari minuuttia. Lisää pannulle pakastepinaatit ja kypsennä viitisen minuuttia, kunnes pinaatti sulaa. Kaada joukkoon kerma ja kiehauta.

Murenna kastikkeeseen fetajuustoa. Anna sulaa hetki ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita kastike pastan kanssa ja yritä ehtiä syömään annoksesi ennen kuin joku muu tulee apajille.

Meillähän kävi niin, että mies tuli vain ”maistamaan” ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, niin herra oli vedellyt nassuun koko mun annokseni. Meni muuten koko kattilallinen kerralla meillä!

Edellinen postaus: Olenko minä someaddikti?

Tsekkaa myös:

Savulohi-pinaattipasta

Kana-aurapasta

Vuohenjuusto-tomaattipasta

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Pasta nokkospestolla – helppoa arkiruokaa

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla – todellista lohturuokaa!

Ennen reissuun lähtöä tein kolmannen ja samalla viimeisen ruokalajin Anton & Antonin arkikassista. Luulen etten nyt hetkeen tilaa sitä, vaan alan testailla läpi reseptejä, joita mulle on kertynyt kasapäin kotiin odottamaan. Mulla on olemassa ikeasta ostettu laatikko jonne olen leikellyt lehdistä hyvän kuuloisia reseptejä. Kyseinen laatikko alkaa olemaan jo ihan täynnä, joten lienee aika käydä lippulappusten kimppuun. Leipoakin voisi pitkästä aikaa ihan urakalla, koska tyttö on kinunnut leivontahommia jo tovin. Nythän olisikin hyvä sauma sekä opettaa tytölle leipomista että viedä herkkuja työkavereille. Ei huono suunnitelma ollenkaan!

En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt nokkosta ruuanlaitossa aikomuksista huolimatta. Jo monena kesänä mun on pitänyt tehdä nokkoslettuja, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt pääsin testaamaan nokkosta ensimmäistä kertaa ja pakko myöntää, että hyvää tuli! Pesto ei petä koskaan ja varsinkin itse tehtynä se on jumalaisen hyvää. Kunnon lohturuokaa, sanoisin 😉 Mun suosikkilohturuoka on ehdottomasti pestopasta, jota olen tehnyt useamman kerran. Reseptin löydät täältä. Teen pestopastaa aina kun olen yksin kotona, koska muut perheenjäsenet eivät siitä niin paljon välitä. Mutta hei, en pistä vastaan koska mä rakasta pestopastaa! Nokkospasta yltää aika lailla samoihin pestopastan kanssa, joten tästä lähtien onkin vaikeaa valita kumpaa tekisin…

pasta nokkospestolla

Pasta nokkospestolla

  • 80g manteleita (kuorettomia)
  • 1 rasia nokkosia
  • 1 rasia basilikaa
  • 50h parmesaanijuustoa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • pastaa syöjien mukaan

Paada mantelit kuivalla pannulla, noin pari minuuttia. Kääntele kunnes ne saavat väriä pintaan. Anna hetken jäähtyä.

Nypi basilikanlehdet, raasta juusto, purista puolikkaan sitruunan mehu ja hienonna valkosipuli. Lisää kulhoon tai tehosekoittimeen.

Ryöppää nokkosenlehtiä muutama minuutti kiehuvassa vedessä ja huuhdo kylmällä vedellä. Valuta.

Lisää tehosekoittimeen nokkoslehdet, oliiviöljy ja 2/3 manteleista ja soseuta. Lisää vettä ja/tai öljyä tarpeen mukaan. Lämmitä tilavassa kattilassa vesi kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää runsaasti pestoa ja murskatut loput mantelit valmiiseen pastaan. On hyvvää!

Onko pasta nokkospestolla teille tuttu tai oletteko ylipäänsä käyttäneet nokkosta ruuanlaitossa?

Tässä vielä kuvat basilika- ja nokkosrasioista.

pasta nokkospestolla

pasta nokkospestolla

Superherkulliset kukkakaaliwingsit ja avokadodippi

kukkakaaliwingsit

Minä en ole mikään trendien aallonharjalla ratsastaja. En ole koskaan ollut enkä varmasti koskaan tule olemaankaan. Oli kyse sitten trendiravintoloista, hittiresepteistä, muodista, kosmetiikasta tai hiuksista, niin minä en todennäköisesti olen ensimmäisten joukossa niitä kokeilemassa ja hehkuttamassa. Kun kuulin ensimmäistä kertaa kukkakaaliwingseistä, ajattelin heti ettei ne voi kovin kummoisia olla. Niinpä olen vältellyt niitä viimeiseen asti. Sama fiilis on myös kukkakaalipizzasta. Ei voi olla hyvää, koska kukkakaali! Noh, viime viikolla meille tuli Anton & Antonin ruokakassi ja menussa oli mitäs muutakaan kuin kukkakaaliwingsejä! Perjantain kunniaksi aloin sitten väkertämään wingsejä hieman epäilevin mielin. Kaveriksi wingseille oli ohjelmoitu avokadodippiä, joka osoittautui mielettömän herkulliseksi. Rakastan yli kaiken avokadopohjaisia soosseja ja tämäkin jää varmasti meillä vakiokäyttöön. Sopii melkeinpä minkä kanssa vain!

Niin ne kukkakaaliwingsit. Aivan. Järkyttävän. hyviä! Jopa mies kehui ne maasta taivaisiin. Mutta hei, ei kannata syödä kerralla koko pellillistä… Just saying! Nämä ovat kyllä kasvisruokaa parhaillaan ja menee todellakin herkuttelusta. Täydellistä perjantairuokaa 😉

kukkakaaliwingsit

Kukkakaaliwingsit ja avokadodippi

  • 2 kukkakaalia

Kastike:

  • 2,5 dl maissi- tai vehnäjauhoa
  • 3 tl valkosipulijauhetta
  • 3 tl sipulijauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2,5 dl kauramaitoa

Kastike 2:

  • 100g voita
  • Cholula-chilikastiketta tai muuta chilikastiketta

Avokadodippi:

  • 2 avokadoa
  • 1 lime
  • 1 dl vettä
  • 2 tl viinietikkaa
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 pieni punasipuli
  • suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 230-asteiseksi. Pilko kukkakaalit sopivan kokoiseksi paloiksi.

Sekoita kastikkeen kaikki kuivat ainekset keskenään, lisää kauramaito ja sekoita tasaiseksi.

Peitä pelti leivinpaperilla. Kasta kukkakaalin palat kastikkeeseen ja asettele ne pellille vierekkäin. Kypsennä uunissa 20-25 minuuttia.

Sekoita sillä välin chilikastike: sulata voi ja lisää chilikastiketta oman maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.

Ota kukkakaalit uunista ja kasta haarukan avulla chilikastikkeeseen. Paahda kukkakaaleja vielä 10 minuuttia uunissa.

Sekoita kaikki avokadodipin ainekset ja soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää vettä kunnes koostumus on mieleinen.

Tarjoile kukkakaaliwingsit avokadodipin ja halutessasi esim. riisin tai couscousin kanssa!

Joko kukkakaaliwingsit on teille tuttu juttu?

Tsekkaa myös:

Maukas jauheliha-pizzapannari – täydellistä perjantairuokaa!

kukkakaaliwingsit

Salaattikääröt ja 5:2 dieetin fiiliksiä

salaattikääröt

Reilun viikon ajan olen noudattanut nyt 5:2 dieettiä, mutta modatulla versiolla, koska olen nössö 😀 Ei vaan, luin jostain että treenaaville ja aktiivisemmille ihmisille 500 kalorin sijaan olisi hyvä paastopäivinä syödä noin 800 kaloria. Ensimmäisellä viikolla lähti 1,3 kg, mutta nyt ollaan takaisin lähtöpainossa mikä on sinänsä ihan normaalia. Viikonloppuna näkynee todellinen tilanne. Ekalla viikolla en pitänyt kuin yhden paastopäivän, mutta tänään on juuri menossa tämän viikon toinen paastopäivä. Täytyy sanoa, että ei tämä nyt kovin vaikeaa ole. Nälkä ei ole ollenkaan, mutta illalla kyllä väsyttää semisti hiilareiden vähyyden vuoksi. Paastoa seuraavana aamuna olen ollut järjettömän väsynyt, mutta osasyynä on varmasti ollut myös aivan liian lyhyet yöunet. Tänään menen ajoissa nukkumaan ja katson mikä on fiilis huomenna. Muutoin on mennyt todella hyvin! Paastopäivinä pidän aina lepopäivän, mutta seuraavan päivänä jaksaa kyllä treenata mahdottoman hyvin, vaikka voisi kuvitella muuta 🙂

Edit. Näin paastoa seuraavana aamuna kyseenalaistan koko touhun. Olo tänäkin aamuna oli tolkuttoman väsynyt, suu kuiva kuin beduiinin pylly ja sokerit niin alhaalla että tärisytti. Monien muiden hehkutuksesta huolimatta voi olla, että tämä ei ole mun pala kakkua. Jos jo näillä kaloreilla olotila on tällainen, mitä se olisi 300 kaloria alhaisemmilla? Hyi.

salaattikääröt

salaattikääröt

salaattikääröt

Ruuat on olleet varsin helppoa keksiä 5:2 dieetin aikana paastopäiville. Syön neljä kertaa päivässä ja jokaisella aterialla tulee 200 kcal. Ateriat on hyvin protsku + vihannespainotteisia ja proteiininlähteinä olen käyttänyt seitä, linssejä ja kananmunan valkuaisia. Olen mennyt kaikki kolme pitämääni paastopäivää pitkälti samoilla ruoka-aineilla, mutta tänään voisin keksiä iltaruualle jo jotain uutta. Alkaa tulla korvista ulos samat sapuskat…Nämä postauksen salaattikääröt olivat todella hyviä ja löysin näihin ohjeen muistaakseni Menaisten nettisivuilta. Ohjeen (+ 7 muuta ohjetta) löydät täältä. Sittemmin olen laiskistunut ja pilkkonut samat asiat vain rasiaan ja syönyt ilman erillisiä kääröjä 😀

5:2 dieetti – Salaattikääröt (noin 170 kcal koko annos)

  • linssejä omien kaloriesi mukaan (minulla 40g kuivapaino)
  • 150 g porkkanaa
  • 1 dl korianterin -tai lehtipersiljan lehtiä (minulla jälkimmäinen + hieman basilikaa)
  • suolaa & pippuria
  • 5 isoa salaatinlehteä

Tee lisäksi halutessasi dippi, jonka ohjeen löydät yllä olevasta linkistä. Itse en dippiä tehnyt ollenkaan.

Huuhtele linssit hyvin ja keitä ne ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Raasta porkkanat ja silppua yrtit pieneksi. Yhdistä kypsät linssit, yrtit ja porkkanaraaste ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täytettä salaatinlehdelle ja kääri rullaksi. Dippaa jos teit dippiä. Nauti!

Tätä ruokaa olen tehnyt kolme kertaa, mutta tänään haluaisin jo jotain muuta. Näitä salaattikääröjä minulla on itseasiassa vielä tälle päivälle välipalaksi. Ei huonovaihto!

salaattikääröt

salaattikääröt

salaattikääröt

Kuvien välineet olen saanut testattavaksi Mastermark Brandsilta. Veitsistä kirjoittelin jo vähän postauksessa Kuinka vähentää lihansyöntiä? Noita värikoodattuja veitsiä on saatavilla omansa mm. raa´alle lihalle, kalalle, hedelmille, maitotuotteille ja kypsälle lihalle. Pienet veitset ovat olleet meillä kovassa käytössä ja noiden tieltä lähti hävitykseen useampi monta vuotta palvellut vanha veitsi. Viktorinox keittiöveitsistä voit lukea enemmän (ja tilata halutessasi) täältä. Sain myös testattavaksi Victorinoxin raastimia ja pakko kehua noita! Pienemmät raastimet on miljoona kertaa kätevämpiä kuin ne perinteisen kolmion malliset. Näillä Victorinoxin raastimille saa esim. porkkanat raastettua tosi kätevästi suoraan rasiaan ja juustot mehevän pastan päälle. Muotoilun ansiosta raasteet ja juustot ei sinkoile minne sattuu, vaan putoavat oikeaan paikkaan. Tykkään isosti! Raastimista enemmän täällä.

Onko salaattikääröt teille jo tuttu juttu jossain muodossa?

 

 

Kasvistortillat – nam mitä herkkua!

kasvistortillat

Viime viikolla käytiin omalla porukalla Särkänniemessä ja yövyttiin Tampereella hotelli Ilveksessä. Tiesin, että mennään illalla johonkin ravintolaan syömään ja olin päättänyt jo etukäteen, että valitsen itselleni kasvisannoksen. Selattiin tripadvisorista Tampesterin ravintoloita läpi, mutta oltiin yli viiden tunnin hurvittelun jäljltä niin väsyneitä koko sakki, että päädyttiin syömään hotellin alakerrassa sijaitsevaan Amarilloon. Amarillo ei tosin ole koskaan huono valinta! Vuosi vuodelta siellä on ruuat parantuneet eikä ole tarvinnut koskaan lähteä pettyneenä tai nälkäisenä kotiin. Lista oli ehkä suppeampi kuin Jumbon Amarillossa, mutta kasvisvaihtoehtoja oli jo aika hyvin tarjolla. Arvoin pitkään hampurilaisen ja fajitaksien välillä ja päädyin jälkimmäiseen. Amarillon fajitaksissa oli paistettua ja mielettömän hyvin maustettua sipuli-paprikasekoitusta, erilaisia kastikkeita, kasvispihviä, vuohenjuustoa, salaattia ja jalapenoja. Ruoka oli niin hyvää, että päätin yrittää toteuttaa samanlaisen ihan kotikonstein. Niinpä eilen ryhdyin toimeen ja loihdin itselleni mahdottoman hyvät kasvistortillat ruuaksi! Voin sanoa ettei tarvinnut pettyä 😉 Tästä ruuasta tuli heittämällä mun uusi suosikki! Mitä ero muuten mahtaa olla fajitaksilla ja tortilloilla….? Vai onko mitään?

Kasvistortillat

  • tortillalättyjä syöjien mukaan
  • paprikaa
  • sipulia
  • herkkusieniä
  • avocadoa
  • fetajuustoa
  • creme fraichea
  • kasvispihvejä (tein tällä ohjeella)

Valmista kasvispihvit mielellään jo edellisenä päivänä linkin ohjeen mukaan tai osta kaupasta valmiita.

Suikaloi 2 paprikaa, 2 sipulia ja kourallinen herkkusieniä. Paista ne pannulla pehmeiksi voissa ja öljyssä. Muussaa tai suikaloi avocado. Lämmitä tortillalättyjä hetki mikrossa. Lämmitä myös kasvispihvejä. Lusikoi lätylle ensin creme fraichea ja täytä sen jälkeen haluamassasi järjestyksessä. Minulla ei ollut tortillassa minkäänlaista kastiketta, koska vihanneksista ja avocadosta tuli todella hyvin kosteutta.

Herkuttele! Hitsi että olikin hyvää! Tänään syön vielä jämiä ja koska kasvispihvejä ei enää ole, taidan keittää sekaan vähän kvinoaa ja sotkea sen kasviksiin.

kasvistortillat

Helpot kasvispihvit – Kasvisruokaa parhaimmillaan

Mulla on kausia jolloin oikein himoitsen kasvisruokaa ja sen jälkeen saattaa mennä pitkänkin aikaa ettei se kiinnosta ollenkaan. Olen monta kertaa päättänyt, että viikossa pitäisi pitää edes yksi kasvisruokapäivä, mutta hyväksi aikeeksi se on jäänyt. Periaatteessa en kannata kauheaa lihamättöä tai kanan syömistä monta kertaa viikkoon, mutta paljon treenaavana sitä luulee ettei saa muista lähteistä riittävästi proteiinia. Pavuista en tykkää eikä ne mun vatsalle edes sovi. Toki on paljon muitakin hyviä kasviproteiinin lähteitä olemassa ja niitä pitäisi vaan rohkeasti alkaa testaamaan. Hankaluuksia projektiin tuo jälkikasvu, joka ei suostu syömään mitään epämääräistä. Härkiksellä yritin joskus huijata, en onnistunut!

Nämä Makuviikon ruokaboksin ansiosta valmistetut helpot kasvispihvit olivat ehkä parasta kasvisruokaa, jota olen koskaan maistanut tai valmistanut. Ei kun ei olekaan. Parasta maistamaani kasvisruokaa söin pari vuotta sitten Peurungan kylpylän reissulla, kun siskon käly valmisti meille kasvislasagnea. Jestas miten hyvää! Sitä ruokaa en unohda ehkä koskaan. Mutta joo, kannattaa testata näitä kasvispihvejä. Herkullisia olivat!

Helpot kasvispihvit

  • 1/2-1 kesäkurpitsa
  • 300g porkkanaa
  • noin 1 dl raastettua parmesaania
  • muutama persiljan oksa pieneksi silputtuna
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä tai voita paistamiseen

Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa karkeaksi. Valuta se siivilässä. Kuori ja raasta porkkanat.

Lisää munat raasteeseen. Lisää parmesaani  ja jauhot. Mausta seos persiljalla, suolalla ja pippurilla. Anna turvota hetki.

Ota kahdella ruokalusikalla nokareita kasvispihvitaikinasta ja paista ne paistinpannulla tai lettupannulla öljyssä/voissa kauniin värisiksi ja rapeiksi, 3-4 minuuttia per puoli.

Jos kaipaat kastiketta pihveille, tässä erinomainen ohje siihen:

  • 200g turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl sitruunamehua ja 1 rkl sitruunan raastettua kuorta
  • mustapippuria
  • lehtipersiljaa silputtuna

Sekoita jogurttiin mustapippuria, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä lehtipersilja. Valmista kastike ennen pihvien paistoa ja nosta kylmään odottamaan.

Tarjoile helpot kasvispihvit ja jogurttikastike esimerkiksi riisin kanssa!

 

The perfect crime – Härkis-italianpata

Processed with VSCO with a6 preset

Härkis-neitsyys menetetty! Oon ihan koukuttunut facebookissa sipsikaljavegaanien ihaniin ruokakuviin ja kuolaan niitä päivittäin. Sipsikaljavegaanien sivulla saa julkaista vain vegaanisia mättöruokia joko itse tehtynä tai kaupasta ostettuna. Vihreitä ja terveellisiä ruokia ei tuolle sivustolle huolita. Olen jo pitkään halunnut ostaa kotiin härkistä ja testata mitä siitä saisi aikaisiksi. Pari päivää sitten bongasin sipsikaljavegaaneista italianpadan kuvan ja siitähän se ajatus sitten lähti.

Härkis-italianpata

  • 1 pkt Härkistä
  • noin 2 dl spagettia pieneksi pilkottuna (tai rakettispagettia)
  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 prk Mutti-tomaattimurskaa
  • 1 pss pakasteherneitä
  • suolaa, kuivattua basilikaa, mustapippuria ym mausteita oman maun mukaan
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2,5 dl vettä
  • öljyä paistamiseen

Ruskista sipulit ja härkis öljyssä pinnoitetussa kattilassa. Lisää tomaattimurskat, kasvisliemikuutio ja mausteet ja anna porista noin 10 minuuttia. Lisää sekaan vesi ja spagetit ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes spagetit ovat kypsiä. Lisää vielä pakasteherneet ja anna kiehahtaa niin, että herneet sulavat. Tarjoile esimerkiksi avocadon ja tuoreiden vihannesten kera!

Processed with VSCO with a6 preset

Yritin kovasti huijata lastani tällä ruualla ja onnistuin puoliksi. Hän ei huomannut eroa jauhelihan ja härkiksen välillä, mutta keitetyt herneet eivät kuulemma miellyttäneet. Nyt mulla on sitten kattilallinen Härkis-italianpataa syötävänä 😀 Ei tartte hetkeen kokkailla…

Lihaton lokakuu vai lihaton loppuelämä? (+ munakoisopizzojen ohje)

Processed with VSCO with q5 preset

*Sis. mainoslinkin.

Niin se vain taas kuukausi vaihtui viikonloppuna ja mennään jo lokakuussa. Aika vilistää kauheaa vauhtia ja kohta on taas joulu. Ihan viime päivinä olen pistänyt merkille ilmojen kylmenemisen ja joka aamua muistan, että olisi pitänyt käydä hakemassa varastosta hanskat ja paksumpi takki. Viikko ollaan jo näillä ajatuksilla menty – ehkä jo marraskuussa saan aikaiseksi? Kylmien ilmojen tullessa oma kokkailuinto sen kuin kiihtyy ja erilaiset keitot ja padat ovat alkaneet taas kiinnostaa entistä enemmän. Blogeissa ja mediassa lihan, ja varsinkin broilerin, syönti on puhututtanut kovasti. Vegaanius ja kasvisruoka ovat kasvavia trendejä eivätkä mielestäni ollenkaan huonoja trendejä – kunhan homma ei vain mene liian fanaattiseksi. Pitäisi muistaa se, että jokainen meistä elää omaa elämäänsä omien arvojensa mukaisesti ja sitä jokaisen täytyy kunnioittaa.

Myös lihaton lokakuu on ollut keskustelua herättävä asia viime päivinä. Itse en ole siihen virallisesti lähtenyt mukaan, mutta kasvisruokien määrää olen lisännyt kyllä huomattavasti. Olen syönyt punaista lihaa, mutta en itse laittamana enkä ostamana. Kyllästyin broilerin syöntiin jo jokin aika sitten enkä ole sitä vähään aikaan ruokavaliooni huolinut. Syynä siihen ei todellakaan ole blogien broilerigate tai kenenkään ulkopuolisen mielipiteet – olen vain kyllästynyt siihen. Mun mielestä ei pidä syödä asioita, joista ei pidä. Punaista lihaa siis syön ja käytän edelleenkin, mutta vähemmän kuin ennen. Sekin vähä mitä meille hankitaan on luomua ja lähitilalta peräisin. Kalaa voisin syödä vaikka joka päivä! Täytyy vain opetella laittamaan sitä monipuolisemmin. Kasvisruokia olen kokkaillut viime päivinä keittojen muodossa sekä mifua käyttäen. Vielä pitäisi suuren suosion saaneet nyhtökaura ja härkiskin testata!

Processed with VSCO with q5 preset

Pari päivää sitten olin kuolemanväsynyt enkä olisi millään jaksanut lähteä kauppaan. Pakko oli kuitenkin jotain ruokaa saada eli aloin penkomaan kaikki laatikot ja kaapit läpi. Löysin jääkaapista kevyesti nahistuneen munakoison ja lähdin kehittelemään sen ympärille jotain. Muistin Virpi Mikkosen kirjasta Kiitos hyvää pikaruokaa ihanan munakoisopizzan ohjeen, mutta eihän minulta löytynyt ohjeen raaka-aineita. Päätinkin sitten soveltaa ihan oman!

Mifu-munakoisopizzat

  • 1 munakoiso
  • suolaa itkettämiseen
  • tomaattipyreetä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • voita paistamiseen
  • puolikas purkki Mifua maussa Meksikon pippuri
  • suolaa, mustapippuria, basilikaa (tuoretta tai kuivattua), oreganoa
  • juustoraastetta

Pese munakoiso ja leikkaa vihreä pää pois. Leikkaa munakoisosta pituussuunnassa noin 1 cm paksuisia siivuja. Laita siivut leivinpaperin päälle ja ripottele niille suolaa. Suolalla itkettäminen poistaa munakoisosta kitkeryyden. Anna munakoisin itkettyä 15 minuuttia ja pyyhi sen jälkeen pinnalle tullut neste pois.

Munakoisojen itkettyessä pehmennä sipuleita ja valkosipuleita pannulla voissa. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää sekaan mifu ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla.

Laita munakoisosiivujen päälle tasaisesti tomaattipyreetä. Lusikoi mifutäyte tomaattipyreen päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta, basilikaa ja oreganoa. Paista munakoisopizzoja uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Nautiskele tuoreen basilikan kera!

Processed with VSCO with q5 preset

Mites teillä, oletteko mukana lihattomassa lokakuussa vai syöttekö ylipäänsä lihaa?

PS. Elloksella olisi taas hyviä tarjouksia, jos on vaikka keittiön sisustaminen ajankohtaista 😉 Koodilla 345724 saatte 20 euroa alennusta vähintään 90 euron ostoksesta, koskee myös merkkituotteita! Voimassa 9.10.2016 saakka. Koodilla 340502 saatte 40% alennusta tillauksen kalleimmasta tuotteesta. Voimassa 20.10.asti. Tilaamaan pääset TÄÄLTÄ.

 

Sunnuntaipäivän pestopasta

Processed with VSCO with c3 preset

Mulle iski eilen joku aivan mieletön himo kasvisruokaan. Mietin Ja mietin mitä voisin valmistaa ilman että tarvitsee lähteä kauppaan. Kolusin kaappeja ja pikku hiljaa mieleen alkoi hahmottua ideoita. Pastaa ehdottomasti! Basilikaa pöydällä, oliiviöljyä kaapissa, pussillinen pinjansiemeniä…pestopastaa! Parmesaaniakin oli jääkaapissa vajaa pussillinen. Ei muuta kuin ohjetta etsimään, koska en ole koskaan valmistanut pestopastaa alusta loppuun itse. Selasin muutaman kasvisruokakirjan läpi huonoin tuloksin, mutta internetin ihmeellinen maailma ei pettänyt lupauksiaan tälläkään kertaa. Voi tätä nykyaikaa!

Mä olen hekumoinut pestipastallani eilisestä lähtien. Otin sitä myös töihin lounaaksi silläkin uhalla, että haisen valkosipulille kilometrien päähän. Niin hyvää! Olen sitä mieltä, että myös töissä täytyy olla lounaana hyvää ruokaa. Jotain sellaista mitä odottaa koko päivän. Pestopasta oli juuri sellaista 😉

Sunnuntaipäivän pestopasta

PESTO:

  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ dl pinjansiemeniä
  • ½ tl suolaa & mustapippuria

PUOLIKUIVATUT TOMAATIT

  • kirsikka- tai luumutomaatteja (tavallistakin käy pieneksi pilkottuna)
  • oliiviöljyä
  • kuivattuja yrttejä
  • mustapippuria & suolaa

Lisäksi: pastaa

Valmista ensimmäisenä tomaatit. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Puolita kirsikkatomaatit tai pilko isommat lohkoiksi. Valuta päälle hieman oliiviöljyä. Mausta yrteillä ja mausteilla. Paahda tomaatteja uunissa noin 20 minuuttia. Lisää hieman suolaa vasta uunista ottamisen jälkeen.

Mittaa seuraavaksi pasta ja laita vesi kiehumaan. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaisesti. Pastan kiehuessa tee pesto. Raasta parmesaani hienoksi (tai käytä valmiiksi raastettua) ja pilko valkosipulin kynnet. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Kaada kulhoon puolet oliiviöljystä, parmesaani, basilika, valkosipuli ja siemenet. Sekoita monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää loput oliiviöljystä, sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää pesto kypsän pastan joukkoon. Annostele lautasille ja koriste paahdetuilla tomaateilla sekä basilikalla. Nauti!

Processed with VSCO with c3 preset

Alkuperäinen resepti täältä.

Zucchini pizza bites

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zucchini pizza bites eli tuttavallisemmin kesäkurpitsapizzat. Pizzaa kevyemmin! Viime aikoina mun on tehnyt ihan hirveästi mieli kasvisruokaa ja etenkin kesäkurpitsaa. En tiedä onko se tämä syksy vai mikä joka saa himoitsemaan kevyempää kasvisruokaa tuhtien liharuokien sijaan. Nykyään herkullisia kasvisruokareseptejä tupsahtaa eteen harva se päivä ja sekin varmasti vaikuttaa mun himoon niitä kohtaan. Nehän ovat koko ajan silmien edessä! Enkä muuten pistä vastaan. Ehkä on ihan hyvästä vähentää punaisen lihan syöntiä ja panostaa entistä enemmän laatuun niinä hetkinä, kun sitä syön. Kasvisruokailu on tehty nyt jo niin helpoksi, että en keksi yhtään syytä miksi en antaisi sen hiipiä mun ruokavalioon 🙂

Kesäkurpitsapizzojen ohjeen löysin Tuulia Talvion loistavasta blogista. Sieltä olen löytänyt todella monta hyvää ohjetta! Reseptit ovat gluteenittomia ja usein vegaanisia. Hyvien reseptien lisäksi Tuulialla on lumoavan hienoja ruokakuvia. Voi kun itsekin oppisi yhtä lahjakkaaksi kuvaajaksi! Kirjahullystä minulta muuten löytyy Tuulian ja Virpi Mikkolan jätskikirjakin 😉 No mutta kesäkurpitsapizzoihin. Kaksi sanaa: tee näitä!!

Zucchini pizza bites eli kesäkurpitsapizzat

10-12 pizzakiekkoa (tee kaksinkertaisena isompaan nälkään)

  • 1 suuri kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 1 pallo laadukasta mozzarellaa
  • noin 10 kirsikkatomaattia
  • tuoretta basilikaa ja oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese kesäkurpitsat ja leikkaa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Asettele kiekot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja voitele oliiviöljyllä. Paista kiekkoja uunissa noin 5 minuuttia.

Leikka kirsikkatomaatit siivuiksi ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Ota kesäkurpitsat uunista ja annostele kiekkojen päälle tomaattipyreetä, mozzarellaa ja kirsikkatomaatteja. Leikkaa päälle tuoreita yrttejä ja mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. Nosta pizzat uuniin ja paista niitä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kesäkurpitsat pehmenneet sopiviksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkuperäisen reseptin löydät täältä.