Kesäloma yhdessä vai erikseen?

kesäloma yhdessä vai erikseen

Kesälomakausi on nyt käynnissä kovimmillaan. Meillä loma on jo pidetty, mutta pari viikkoa on vielä odotettavissa syksyllä. Ihanaa, kun on jotain mitä odotella ja jännittää! Me ollaan tähän asti pidetty lomat aina yhtä aikaa, koska siihen on ollut mahdollisuus. Ensi vuonna tilanne muuttuu hieman, kun tyttö aloittaa koulun. Minä pidän todennäköisesti ainakin viikon elokuussa lomaa päälleikkäin tytön koulun alkamisen kanssa ja sehän tarkoittaa, että ainakin kaksi viikkoa ollaan eri aikaan lomalla miehen kanssa.

Tiedän monia pariskuntia, jotka viettävät aina lomat erillään. Kumpikin saa näin omaa aikaa ja voi tehdä juuri sitä mitä huvittaa. Vaikka meillä natsaa intressit ja harrastukset varsin hyvin yhteen, kaikilla ei näin ole. Voi olla, että toinen osapuoli tykkää matkustella ja toinen ei. Tai toinen haluaa höperöityä mökille koko kesäksi ja toinen viettää urbaania cityelämää kahviloinen ja museoineen. Jokainen tyylillään! Niin ja saattahan kuvassa olla myös ne lapset. Päiväkoti-ikäisten kanssa on helppoa järjestellä lomia, kun lapsen voi viedä kesälläkin päiväkotiin tarpeen tullen. Kouluikäisen kanssa onkin sitten jo enemmän pähkinää purtavana. Isomman lapsen voi jättää huoletta päiväksi kotiin vanhempien ollessa töissä, mutta pienempi, vasta koulutaipaleensa aloittanut, vaatii valvontaa myös kesälomalla.

kesäloma yhdessä vai erikseen

Meillä on siitä hyvä tilanne, että miehen vanhemmat asuvat lähellä ja ottavat varmasti tytön ilomielin tulevaisuudessa kanssaan mökille tai muuten vain päivää viettämään. Myös tytön serkku on jo sen ikäinen, että voi tarvittaessa auttaa. Kaikilla näin hyvä tilanne ei kuitenkaan ole. Lomia joudutaan pitämään erillään, koska lapselle ei ole mahdollista saada seuraa tai hoitopaikkaa koko kesäksi. Vaikka vanhemmat joutuisivat pitämään lomat erillään, niin minusta on todella hyvä juttu, että kumpikin voi viettää yhteistä aikaa lapsen kanssa. Olisihan se yhteinen parisuhdeaikakin ihan jees, mutta aina se ei ole mahdollista. Minulla leikattiin pari vuotta sitten toukokuussa olkapää ja olin silloin yhteensä 9 viikkoa sairaslomalla. Tyttö oli minun kanssa kotona tuosta ajasta 6 viikkoa. Vaikka päivät tuntuivat välillä toipilaana ja lapsen kanssa kotona rankoilta, se oli myös todella ihanaa aikaa. Saatiin olla ja hassutella kotona. Pelata ja käydä yhdessä eri paikoissa. Viettää sitä kuuluisaa laatuaikaa. Nyt tyttö alkaa olla jo sen verran iso, että viilettää paljon kavereiden kanssa ja lähinnä tylsistyy minun seurassa.

Pidetäänkö teillä kesäloma yhdessä vai erikseen?

Edellinen postaus: Muistakaa myös se lihashuolto!

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Viimeinen huoleton kesä

Viimeinen huoleton kesä

Ensin sitä toivoo, että ne oppii ryömimään ja konttaamaan, kävelemään, syömään itsenäisesti, puhumaan ja leikkimään hetken itsekseen.  Sen jälkeen odottaa, että päiväkotirumba on ohi ja koulu alkaa. Että ne itsenäistyy ja osaa edes vähän huolehtia itsestään (niillä tarkoitan tietysti lapsia). Paitsi että ei. Mä en toivo, että koulun alkamisen jälkeen mentäis yhtään eteenpäin. Meillä taitaa olla viimeinen huoleton kesä menossa tällä hetkellä.

Huoleton kesä siinä mielessä, että syksyllä käynnistyy eskari ja vuoden päästä alkaa koulutaival. Jo ensi kesänä saa miettiä lomat vähän eri tavalla. Jonkun täytyy olla laittamassa tyttö kouluun aamuisin ja olla kotona vastaanottamassa, kun neiti kotiutuu opinahjosta. On siis pakko ottaa lomaa siihen ajankohtaan. Montakohan viikkoa siinä pitäisi olla päällekkäin? Mua ei toisaalta haittaa yhtään olla kotona päivällä. Käyn treenaamassa ja laitan ruokaa. Siinähän se päivä menee ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muualla. Jännä muuten, että olen jo pitkään ollut sitä mieltä ettei meille lisää lapsia tule, mutta nyt kun tuo ainokainen alkaa olla jo iso, niin väistämättä kaipaan sitä pientä…Mutta jaksaisinko koko rumban vielä uudestaan?

Viimeinen huoleton kesä

Viimeinen huoleton kesä

No sitten on ne syys- ja hiihtolomat. Joululomat ja kesälomat. Syys- ja hiihtolomilla ei kannata minnekään matkustaa, koska kaikki reissut on niin ylihinnoiteltuja. Ennemmin ottaa viikon koulusta lomaa ja lähtee lomien ulkopuolella jonnekin. Olen kuullut, että nykyään koulussakin oikein kilpaillaan kuka lähtee mihinkin lomalla reissuun, muutenkin ihmeellistä kilpavarustelua. Tosin sitä se oli jo mun kouluaikana. Meillä tuskin lähdetään minnekään kovin kauaksi reissuun syys- ja hiihtolomilla. En todellakaan aio maksaa mitään yleistä ”lomalisää”. Toki, jos jokin edullinen reissu sattuu eteen niin mikäpä jottei. Toisaalta on niin paljon muitakin kivoja tapoja lomanviettoon, kuin lämpöiseen lentäminen. Entä jos tekisi päinvastoin ja lähtisi Lappiin? Tai vaikka Imatralle kylpylään. Kannattaisi samalla paljon tapetilla olevaa ekologisuutta ja vastustaisi lentämistä 😉

Omista lapsuuden kesälomista ei ole kauheasti muistikuvia. Oli jotain leirejä läheisessä leirikeskuksessa. Muistan etten tuntenut sieltä ketään ja jouduin samaan telttaan jonkun ihan tuntemattoman kanssa. Hyvin kai siinä kävi, koska ei ole muistissa sen pahempia traumoja. Oli myös Puuhamaa. Siellä vietin paljon aikaa, koska mummoni asui aivan Puuhamaan lähellä ja siskoni oli siellä joinain kesinä töissä. Mummolla taisin olla aika paljon. Joskus kävin äidin kanssa risteilyllä Tukholmassa. Tapasin siellä tytön, jonka nimeä en enää muista. Sen muistan, että heillä oli kotona iso rottwailer (sain tytöltä kirjeellä kuvan koirasta). Yläasteella olin tanssileirillä, josta on vähän paremmat muistikuvat. Sen muistan ettei vanhempien kanssa koskaan käyty ulkomailla. Vanhemmat menivät aina kaksistaan. Ehkä meillä ei vain ollut varaa.

Ensi vuonna tyttö saa olla elokuuhun saakka vielä päiväkodissa tarvittaessa, mutta sen jälkeen me ollaan omillamme. Täytyy alkaa ottamaan selvää iltapäiväkerhoista ja erilaisista kesäleireistä. Onneksi meillä on turvana miehen vanhemmat, jotka ovat nyt jo molemmat eläkkeellä. He ottavat tytön riemusta kiljuen välillä mökille mukaan.

Miten te olette ratkaisseet koululaisten loma-ajat? Minkä ikäisenä uskaltaa jättää jo päivisin yksin kotiin?

Kuvissa muuten mun ensimmäinen oma kunnollinen ompelus! Kankaan löysin Eurokankaan palalaarista vitosella ja kaavan Paapiin kaavakirjasta lapsille. Tykkään itse kovasti ja tuntuu kelpaavan jälkikasvullekin! Nyt työn alla mekko itselleni ja toinen tytölle. Mitähän sen jälkeen tekisi….?

Edellinen postaus: Miten meidän koti pysyy siistinä?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Koko kesä kännissä, mahtavaa!

koko kesä kännissä

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka viettävät koko kesäloman kännissä kuin käet. Jo nuorena tunsin ihmisiä, jotka joutuivat oikeasti kesäloman lopuksi katkaisuun, koska putki oli jäänyt päälle. Sen lisäksi että ne tyypit olivat karmean näköisiä, oli myös terveys aika huonossa jamassa. Tällaisilla parin kuukauden putkilla saattaa olla aika kauaskantoiset seuraukset puhumattakaan mitä tällainen tekee ihmissuhteille (ei hyvää).

En ole absolutisti minäkään, mutta niskavillat nousivat aika rajusti pystyyn, kun luin tänään jutun Ilta-Sanomien nettisivuilta Porilaisesta pariskunnasta, jotka hakivat autolastillisen viinaa Latviasta. Artikkelissa mainittiin miten he olivat säästäneet satoja euroja, kun ostivat lastillisen viinaa Viron sijasta Latviasta. Viinaa oli oikeasti paljon se oli tarkoitettu illanviettoihin mökille kesäksi. Valehtelematta normaalille ihmiselle sellainen lasti riittäisi ainakin vuodeksi ja silloinkin saisi pämpätä aika ahkerasti. Mulle se olisi riittänyt varmasti loppuelämäksi. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan täältä.

Ymmärrän sen, että häihin haetaan edullisemmat juomat tai alkoholia haetaan oikeasti maltillinen määrä Virosta tai vaikka sitten sieltä Latviasta. Mutta että oikein autolastillinen kesän illanviettoihin? Mun kaaliin ei alkoholistisuvun lapsena mene tällainen juomakulttuuri ollenkaan. Se että haetaan autolastillinen viinaa mökkeilyä varten, tarkoittaa sitä, että mökillä aiotaan oikeasti olla kännissä oikein pitkän kaavan mukaan. Porukalla. Miksi pilata loma tai viikonloppu vetämällä viinaa? Tätä mä en ymmärrä. Ilmeisesti ajattelen alkoholin käytöstä hieman eri tavalla kuin monet muut. Mun mielestä viina nimenomaan pilaa asioita, ei tee niistä parempia tai hauskempia. Toivon todella ettei tuolla pariskunnalla ole lapsia tai näillä kavereilla, joita mökille kutsutaan. En tiedä mitään hirveämpää kuin seurata vierestä aikuisten kännäämistä. Ei ole kiva, kun kukaan ei juttele tai tee mitään sun kanssa, koska ovat niin kännissä. Lapsi saa huolehtia noissa kemuissa itsestään eikä se todellakaan ole fine. Pahimmassa tapauksessa kukaan ei anna sulle ruokaa ja istut koko illan yksinäsi jossain nurkassa seuraamassa humalaisia aikuisia. Jos lapselle sattuu jotain, kukaan ei huomaa mitään. Tuollaisiin viinabileisiin ei yleensä liity pelkkää hauskanpitoa. Aina tulee jostain riitaa ja pahimmassa tapauksessa tappelu tai jotain muuta vakavempaa. Ja jos vielä lapsia todistamassa sitä…

Mahtavaa, jos tämä pariskunta oikein säästää rahaa hakemalla isot lastit viinaa jostain muualta. Entäpä jos olisi jättänyt viinat hakematta ja viettänyt loman vaikkapa selvinpäin? Paljonko rahaa olisi silloin säästynyt? Veikkaan, että aika paljon enemmän. Ennemmin olisin lukenut tällaisen jutun Iltiksestä: Kuinka paljon säästät rahaa, kun jätät kesäloman viinat ostamatta? Jokainen saa rahoillaan ja elämällään tehdä mitä haluaa, mutta mun mielestä tuollainen elämä on lähinnä säälittävää. Niin kuin sanoin, en ole absolutisti, mutta näen punaista tällaisissa tapauksissa, kun oikein hehkutetaan miten viinaa saa isot lastit halvalla. Mikä siinä kännäämisessä niiin viehättää? Eikä ihminen oikeasti osaa pitää hauskaa tai viettää lomaa ilman viinaa? Tai ilman suurta viinalastia? Mahtavaa maata seuraava ja ehkä sitä seuraavakin päivä darrassa ja potea huono oloa. No niin, siinähän menikin jo kolme päivää hukkaan! Eikun selvää säästöähän se oli, kun viinaa on haettu autolastillinen. Ei muuta kuin korkki auki ja menoksi.

Mun mielestä on ihan fine ottaa pari saunaolutta tai -siideriä. Tai ottaa pari lasillista viiniä silloin tällöin. Tai käydä baarissa silloin tällöin. Mutta koko kesän kestävä pämpääminen ei todellakaan ole fine mun näkökulmasta. En itse katselisi sellaista ollenkaan. Onneksi mies on tässä asiassa samalla kannalla kuin minäkin. Aion kyllä juhannukseksi ostaa taas pienen viinipullon, mutta taidan hakea sen ihan vain Oriveden alkosta. Mun ei tarvii säästää satasia lähtemällä Latviaan hakemaan autolastillinen viinaa. Säästän sen rahan jättämällä viinat kauppaan. Tai no, tässä tapauksessa Latviaan.

Kuuluuko kännääminen sun kesään? Aiotko hakea autolastillisen viinaa Latviasta mökkiviikonlopuiksi?

Edellinen postaus: Tervetuloa lomakilot!

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Tervetuloa lomakilot!

tervetuloa lomakilot

Oletteko huomanneet, että näin kesäaikaan kirjoitellaan lehdissä paljon kesäkiloista? ”Vältä näitä ruoka-aineita ja pysyt kunnossa koko kesän” tai ”5 parasta vinkkiä lomakilojen välttämiseen” ja sitten syksymmällä ”10 vinkkiä miten päästä eroon lomakiloista!” Ja sitä rataa. Luin juuri tänään – olikohan Iltiksen kannessa – miten Riku Nieminen oli nostanut painoaan 10 viikossa 26 kiloa leffaroolia varten. Väitän, että aika vaikea homma on ollut sekin. En näkisi pelkällä roskaruoalla elämistä kovinkaan loistokkaana elämänä. No mutta mennään niihin lomakiloihin.

Varmasti joka vuosi olen painiskellut itsekin lomakiloasian kanssa. Murehtinut niitä ja vahdannut syömistäni. Tuntenut huonoa omatuntoa ylimääräisestä jäätelöstä ja ruokavalion repsahtamisesta. Pakottanut itseni lenkille, jotta saan edes jonkun kalorin kulutettua. Vasta nyt näen miten älytontä touhua sellainen on. Suomen kesä on hemmetin lyhyt, joten eikö näistä ihanista säistä voisi nauttia ilman ylimääräistä stressiä? Se riittää, että syö riittävästi ja muutakin kuin jäätelöä, liikkuu sen verran kuin hyvältä tuntuu ja harrastaa nimenomaan sellaista liikutaa, joka maistuu. Ilman pakkoa ja paniikkia lihomisesta.

Tänä aamuna havahduin siihen etten ole ottanut sentin vertaa stressiä lomakiloista. Viikonloppuna mässäsin siskon luona juhlissa ja muutenkin lomalla on syöty rennommin. Ollaan treenattu jonkun verran, mutta vain silloin kun se on tuntunut kivalta. Ollaan heitelty frisbeetä ja potkittu palloa. Lenkillekin tekee jo mieli, kun jalka alkaa sen kestääkin. Tänään voisi vähän lenkkeillä ja bodailla ihan vain sen vuoksi, että se on hauskaa.

Tervetuloa lomakilot mun puolestani, jos ovat tullakseen! Ompahan millä lämmittää itseään pimeän ja kylmän talven tullen. Olen huomannut, että ”kunto” kyllä tasaantuu ajan saatossa, kun astahdetaan takaisin arjen pyörteisiin ja aktiivisuus lisääntyy. Olen sitä mieltä, että kesälomalla on hyvä antaa lepoa sekä keholle että mielelle, joten hiiteen ajatukset lomakiloista ja tilalle nauttimista lämmöstä ja kesäherkuista. Mä en jaksa murehtia turhista, vaan keskityn nyt asioihin, jotka inspiroivat minua!

Mites teillä, ahdistaako lomakilot?

*Kuva: Katri Gruner // Fit you Too

Edellinen postaus: Minäkö muka täti-ihminen?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Bucket list ensi kesälle

olympus.fi/bonus

Mä olen kova tekemään erilaisia listoja. Listaan kotona asioita mitkä täytyy muistaa ja tehtäviä, jotka pitää hoitaa. Aina on keittiössä pesukoneen nurkalla joku post it -lappu odottamassa yliviivaajaansa. Tällä hetkellä, ihme ja kyllä, kyseinen lappu on tyhjä! Monet tekevät bucket listin asioista, jotka haluavat toteuttaa ennen kuolemaansa. Itse en ole sellaiseen alkanut ollenkaan, mutta kesää varten olen usein listan tehnytkin. Vaikka listan tekisikin niin stressiä siitä ei kannata ottaa, koska joskus elämä vie sinne minne se sattuu viemään. Kaikkea kun ei voi ennustaa ja hyvä niin. Elämässä pitää säilyä myös yllätyksellisyys, ei se muuten elämää olisi. Tiedän itsekin, että vaikka nyt teen kesän bucket listin niin välttämättä kaikki sen kohdat eivät toteudu. Jos edes muutamakin toteutuu niin hyvä!

bucket list

bucket list

bucket list

bucket list

bucket list

Summer bucket list 2017

 • ulkomaan reissu (äkkilähdöt ovat nyt niin kalliita, että pari yötä Tallinnassakin riittää!)
 • Särkänniemi, Linnanmäki, Heureka ja Korkeasaari (näistä edes kaksi!)
 • matka siskon tykö
 • yhdet festarit
 • kellarivaraston siivous
 • pyöräretki jonnekin, vaikka Haltialaan!
 • sadepäivä HopLopissa
 • ilta mummotunnelissa kavereiden kanssa ja aikuisseuraa terassilla
 • uimista ja auringonottoa
 • korista ja paljon ulkoilua tytön kanssa
 • reissu Tampereelle ja yö ihanassa Torni -hotellissa!
 • brunssi jossain pitkän kaavan mukaan
 • uusien reseptien kokeilua
 • lintubongausta!
 • paljon kesäisiä postauksia ja vlogeja
 • uuden grillin hankinta mökille ja paljon grillausta
 • kukkakimpun poimiminen kesä- ja luonnonkukista
 • askartelua ja diy -hommia
 • marjojen poimintaa!

No onhan tuossa jo noita jokunen 😀 Katselin eilen äkkilähtöjä jonnekin lämpöiseen, mutta ei toinna lähteä noilla hinnoilla. Sama matka, josta maksettiin viiden hengen porukalla viime vuonna 2500 on nyt kolmelle hengelle yli kolmetonnia! Jos joku tänä kesänä rikastuu niin matkanjärjestäjät. Hirveää kiskontaa! Mun puolesta pitäkööt tunkkinsa… Suunniteltiin, että jos hinnat on oikeasti matkoille noin kovat niin lähdetään vaikka laivalla Tallinnaan, jossa ollaan pari yötä. Eipä olisi huono vaihtoehto sekään! Tai jokin muu kaupunkiloma 🙂 Mun mielestä kesän pääasia on nauttia. Nauttia ihanasta lämmöstä, auringosta, vehreydestä ja uimisesta. Ei sadepäivätkään haittaa, koska niinä päivinä voi sitten tehdä jotain muuta.

Minkälainen on sun ensi kesän bucket list? Koska aiot pitää kesälomaa?

bucket list

bucket list