Viikon 9 ruokapäiväkirja – leipämadness

viikon 9 ruokapäiväkirja

Se olisi taas perjantai ja aika laittaa viikon 9 ruokapäiväkirja tulille! Olen kertonut teille suuresta intohimostani leipään ja se on taas nostanut päätään isosti. Viime viikolla tyttö sairastui kesken viikon ja olin hänen kanssaan keskiviikosta perjantaihin kotona, kunnes tulin itsekin loppuviikosta kipeäksi. Huomaan, että kun normaalit rutiinit rikkoutuvat, mun on todella vaikeaa pitää kiinni totutusta ruokailurymistä ja ruoka-aineista. Leipä on aina helposti saatavilla ja se vaan on aivan liian hyvää! En tiedä mikä siinä on, mutta rakastan leipää, mutta en todellakaan voi sitä syödä niissä määrin mitä haluaisin. Ja onhan se nyt järkevämpää syödä mahdollisimman monipuolisesti eikä popsia vain leipää joka välissä. Voin sanoa, että huomaan tälläkin hetkellä olossa että leipää on tullut syötyä vähän liikaakin….

Pidemmittä puheitta, viikon 9 ruokapäiväkirja, olkaapa hyvät!

MAANANTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 paistettuja munia, tomaattia, hapankaalia ja teetä gheellä

11.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

14.30 protskuvanukas pähkinä-marjasekoituksella ja banaani

16-17.30 treeni salilla

treenin aikana malto + bcaa ja jälkeen palkkari

18.45 anopin tekemään bataattikeittoa, seitä ja kauraleipä päällisillä

21.00 omena ja maapähkinävoita

TIISTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 paistettuja munia, pakastevihanneksia, omenaa ja teetä gheellä

9.00 teetä ja Star nutritition prodepatukka

11.20 S-marketin itsepalvelutiskistä haettu salaatti

16.00 kauraleipää kinkulla, juustolla ja vihanneksilla + cappucino

20.00 mysliä, omenaa, maapähkinävoita ja kauramaitoa

KESKIVIIKKO

viikon 9 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-12, soittivat päiväkodista kesken päivän että tyttö oli sairastunut…

5.20 kauraleipää vihanneksilla, kinkulla ja juustolla + teetä gheellä

9.00 puolikas prodepatukka

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

13.45 iso kuppi teetä

16.00 kauraleipää päällisillä, cappucino ja korvapuusti

30 minuutin venyttelytunti kotona

20.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

TORSTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

Sairaan lapsen kanssa kotona, töissä kävin tekemässä lyhyen pätkän 16.30-20

9.30 kaualeipää päällisillä, kirsikkatomaattia ja puolikkaat kahdesta eri prodepatukasta + teetä gheellä

12.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

jälkkäriksi muutama pala pähkinäsuklaata

15.15 jauheliha-nuudeliwokkia, jossa myös tomaattia, lehtikaalia ja kukkakaalia

18.00 töissä bcaa-juoma ja protskupatukka

20.45 Lidlin kauraleipää kinkulla, juustolla ja kurkulla +tytöltä jääneen donitsin jämät

PERJANTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

Tytön kanssa kotona

10.00 kauraleipää juustolla ja paistetulla kananmunalla + teetä gheellä

13.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

15.00 banaani

16-17.30 treeni salilla

treenin aikana malto+bcaa ja jälkeen palkkari

19.00 jauheliha-nuudeliwokkia

21.00 hapankorppua oivariinilla ja vihanneksilla

LAUANTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

10.15 kolme punajuurileivän palasta kinkulla, juustolla ja kurkulla + 2 kuppia vihreää teetä

13.30-15.30 synttäreillä pavlovaa, baileys juustokakkua, porkkanakakkua ja muutama pizzapala

17.00 cappucino ja omena

Venyttelytunti kotona 45 minuuttia

19.30 Big Mac -ateria + triplajuustohampurilainen

SUNNUNTAI

viikon 9 ruokapäiväkirja

Tauti iski minuunkin…Päivän aikana lähinnä leipää, suklaata ja jäätelöä

Protskupatukoita tuli syötyä viikon aikana poikkeuksellisen paljon, koska sain niitä kotiin maisteltavaksi Fitnesstukulta. Patukoiden tiimoilta on muuten tulossa parin viikon päästä kilpailu, joten stau tuned! Treeniä ei tullut viime viikolla kovin paljoa sattuneista syistä, mutta otin taas pitkästä aikaa käyttöön romwodin ja sen opastuksella tein iltaisin useammankin venyttelysession. Jos kaipaat hyvää ohjelmaa venyttelyihin, niin suosittelen tsekkaamaan romwodin! Herkuttelut oli aika normisettiä viikon aikana. Lauantain käytiin kummipojan synttäreillä ja ahmin siellä napani täyteen herkkuja. Tarjolla oli vaikka mitä ihanaa ja maistoin varmasti kaikkea. Sitten iskikin kiva sokeriväsy, kun päästiin kotiin. Illalla vähä mäkkiä ja seuraavaan aamuun heräsinkin kipeänä…

Leivän puputtaminen saa nyt pikku hiljaa jäädä, kun tautikin alkaa olla paranemaan päin, mutta näette mun tämän viikon leipämäärän sitten ensi perjantaina julkaistavassa ruokapäiväkirjassa 😉

Miltäs viikon 9 ruokapäiväkirja näyttää?

Psst. Tänään viimeinen päivä ehdottaa omaa suosikkiaan!!! Käykäähän äänestämässä omaa suosikkianne ehdolle Inspiration blog awardseissa! En sano, että pitäisi minua äänestää, vaan omia suosikkejanne 😉 Äänestä omaa suosikkiasi täällä

Edellinen postaus: Neljän seinän sisäinen hulluus

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Rakkaudesta leipään

Processed with VSCO with c1 preset

Sanoi kuka mitä tahansa tai paheksuu leipää miten paljon vaan niin mä ainakin rakastan sitä yli kaiken! Olen postaillut leivästä aiemminkin enkä usko tämänkään kerran olevan viimeinen. Leivän syönti karkaa mulla välillä käsistä aivan kokonaan, koska se on niin taivaallisen hyvää. Jokin kuukausi sitten aloin saamaan liiallisesta leivän syönnistä vatsaoireita ja vähensinkin käytön yhteen kertaan (aamulla) päivässä. Siirryin myös ostamaan ja tekemään enemmän gluteenitonta leipää ja vatsaoireet helpottivat.

Jos en mitään muuta välipalaa keksi niin pakkasesta löytyy aina joko itse tehtyä tai ostettua leipää. Olen ikionnellinen, että sain rakkaan ystäväni takaisin kun löysin gluteenittomat leivät. Mun all time favorite on Provenan kaura-porkkanasämpylät, joiden hintaa oli muuten juuri halpuutettu! Syön välillä anoppilassa ihan normaaliakin leipää ja pienissä määrin vatsa kestää sitä hyvin. Mutta se miksi kirjoitin tämän postauksen, oi te muut suuret leivän ystävät, on se että kaipaan vinkkejä erilaisiin päällisiin. Haluaisin lisätä kasvisten määrää ruokavaliossani, joten olisiko teillä hyviä ideoita kasvispainotteisista leivänpäällisistä? Siis muutakin kuin perus kurkut ja paprikat. Mitä on teidän suosikkileipänne päällä? Saa kertoa muitakin kuin kasvispäällisiä!

Mä jatkan hyvillä mielin välipalaleipäni puputtamista!

Yrtti-parmesaanileipä

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Tänä vuonna sain kuin sainkin leivottua jotain hieman erilaista. Aiempina vuosina olen suunnitellut kyllä tekeväni yhtä sun toista, mutta toteutus on jäänyt uupumaan. Pähkäilin pitkään juustokakun ja leivän välillä ja koska jouluna syödään muutenkin paljon makeaa niin päädyin yrtti-parmesaanileipään. Leivästä olisi pitänyt tulla joulun teemaan sopivasti kuusen muotoinen, mutta omani muistutti lähinnä lentoon lähtevää ameebaa. Maku kyllä oli oikein mainio ja leipä on parin päivän jälkeenkin todella hyvää, mikrossa käytettynä vieläkin parempaa! Reseptin löysin Kodin kuvalehdestä.

Yrtti-parmesaanileipä

Taikina

  • 2,5 dl vettä
  • 25g tuorehiivaa
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl oliiviöljyä

Täyte

  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria myllystä
  • 0,5 dl pinjansiemeniä

Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Valmista täyte. Hienonna yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn. Lisää suola ja pippuri.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Levitä levyn toiselle puolelle yrttiöljy ja ripottele öljyn pinnalle pinjansiemenet. Käännä levy kaksinkerroin kulmittain. Nosta kolmionmuotoinen leipä leivinpaperin päälle.

Leikkaa kolmion pitkille sivuille suikaleita saksilla. Kierrä suikaleet spiraaleiksi ja venyttele niitä kuusen muotoon. Anna leivän kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 aseeseen. Paista leipää uunin alatasolla 25-30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.

Processed with VSCO with a6 preset

Superhelppo gluteeniton leipä

Tein alkuviikosta gluteenitonta leipää Urtekramin leivontasekoituksesta. En ole aiemmin näitä sekoituksia käyttänyt, mutta tämä ainakin vaikuttaa todella näppärältä. Leivän tekoon ei kauan mennyt ja ainesosiakin oli vain muutama. Ohje leipään löytyi pussin kyljestä.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Superhelppo gluteeniton leipä

  • 1 pss Urtekramin low carb-leivontasekoitusta
  • 5 munaa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl merisuolaa

Lisää leivontasekoituksen joukkoon suola ja vesi. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Kaada taikina öljyllä voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Paista 160 asteessa n. 1 t.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Tämä leipä oli varsin hyvän makuinen, mutta ehkä vähän kuivakka. Vaatii siis päällisiä ja toimi erinomaisesti kinkun ja avocadon kera 🙂

Leipähulluus

Mä rakastan leipää yli kaiken. Voisin oikeasti syödä sitä päivän jokaisella aterialla, mutta yritän kovasti hillitä itseäni. Mietin välillä, että enkö tosiaan keksi mitään muuta välipalaa kuin leipä, mutta kyse ei suinkaan ole siitä, aivan varmasti keksin ja olen todistanut sen jo monesti itselleni! Mutta kun se on niin hyvää! Aamuja odotan suunnattoman paljon aamukahvin ja mun aamuleipästen vuoksi. Päivän paras ateria <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään ravintotietoutta tulee jokaa tuutista. Ei saisi syödä sitä eikä tätä ja jos tuota syöt niin varmasti kuolet viiden vuoden sisällä. Pahimman syynin alla ovat juurikin leipä (ja muut viljatuotteet), maitotuotteet, sokeri ja prosessoitu ruoka. Kaikesta muusta pystyn luopumaan helposti, mutta en leivästä. Enkä kyllä aiokaan ellei ole ihan pakko. Mutta kyllähän nuo kaikki tutkimukset ja muut selvityksen pistää ajattelemaan. Teenkö koko ajan hallaa itselleni? Onko leipä oikeasti epäterveellistä? Ja mitä leipää pitäisi syödä? Ei ainakaan vaaleaa höttöä? Ruista vai kauraa? Gluteenitonta? Viljatonta? Kannattaisiko tehdä itse vai ostaa valmiina vai onko edes väliä? Mä olen aivan sekaisin! Mitä te olette mieltä?

Tänään aamupalaksi, leipää, kahvia ja marja-chiavanukas.
Tänään aamupalaksi, leipää, kahvia ja marja-chiavanukas.

Syöttekö te paljon leipää ja jos niin millaista? Olenko mä ainoa, jota ahdistaa kaikki tämä viljatuotteiden ja suurin piirtein kaiken ravinnon parjaaminen? Pitäisikö tässä alkaa viljattomalle ruokavaliolle vai selviänkö hengissä jos syön leipää? Entä jos siitä ei tulee mitään oireita niin onko se silloinkin huono juttu? Paljonko leipää voi syödä päivässä? Mikä on jo liikaa?

Parasta <3
Parasta <3

Toivoisin, että voisin muuttaa leipämaahan ja nukkua ruikkaria tyynyn alla. Ehkä kylpeä patonkialtaassa ja harjata tukkani juustosämpylällä. Taidan käydä töiden jälkeen ostamassa, en perjantaipulloa, vaan perjantaipatonkin. Tai riisipiirakoita! Ensi viikolla lupaan olla parempi ihminen ja tehdä gluteenitonta leipää taas vaihteeksi 🙂

Maukas paleoliittinen leipä

Ja taas pukkaa reseptiä, tällä kertaa viljattoman leivän reseptiä, jota testasin joulun mainingeissa. Oon itse syönyt viime aikoina ihan normaaliakin leipää (liian paljon!), mutta mies tykkää enemmän näistä viljattomista ja gluteenittomista versioista. Koska hän teki joulupäivälle puolukkapiirakan niin minä päätin siitä hyvästä hemmotella häntä uudella leipäreseptillä 🙂 Idea tähän leipään lähti Virpi Mikkosen paleo paahtoleivästä hänen Vanelja-blogistaan ( joo, en osaa vieläkään linkit tabletilla…), mutta muuntelin reseptiä aika lailla omien varastojen mukaan. Just ja just riitti meidän mantelijauhovarastot tähän leipään ja vähän piti ottaa lisää muistakin pusseista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä en ole koskaan oikein tykännyt mantelijauhojen mausta, mutta tähän leipään ne sopivat hyvin. Leivästä tuli todella maukasta ja siinä oli oikeasti kunnolla makua! Joskus leivät on maultaan todella plattuja. Tämä leipä on niin täyttä tavaraa, että oikeasti jo pari palaa riittää taltuttamaan nälän ja proteiini- ja rasvapitoisuutensa ansiosta nälkä myös pysyy poissa! Mantelijauhothan sisältävät 100g kohti jauhoja proteiinia 18,7g ja rasvaa 54,1g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maukas paleoliittinen leipä

  • 5,5 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl hasselpähkinäjauhoja
  • 5 rkl kookosjauhoja
  • 3 rkl arrowroot-jauhoja (voi korvata perunajauhoilla! )
  • 0,5 dl hamppurouhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 4 kananmunaa
  • 0,5 dl sulatettua voita tai kookosöljyä
  • 1 rkl kotimaista hunajaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 prk kookoskermaa

Leipävuoka noin 10 x 20 cm. Omani oli isompi, joten tein siitä patentilla pienemmän. Toinen vaihtoehto on tuplata ainesten määrä ja tehdä isompi leipä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele leipävuoka voilla tai vuoraa leivinpaperilla. Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa munat, sula rasva, hunaja, omenaviinietikka sekä kookoskerma sekaisin. Kääntele seos varovasti kuivien ainesten sekaan, mutta älä sekoita liikaa ettei taikinasta tule liian tiivistä! Kaada taikina vuokaan ja paista leipää uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Kokeile kypsyys haarukalla tai hammastikulla. Anna jäähtyä ja leikkaa Leivästä siivuja. Nautiskele lämpöisenä esim. voin kera 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA