Pääsiäiseksi mangojuustokakku browniepohjalla

mangojuustokakku browniepohjalla

Uusi löytö: mangojuustokakku browniepohjalla!

No nyt on viety muuten mangojuustokakku uudelle tasolle! Meillä mies tykkää mangojuustokakusta yli kaiken, mutta se täytyy valmistaa perinteisesti keksipohjasta sekä mangokiilteestä. Hän veti kerran kokonaisen kakun ihan yksikseen viikonlopun aikana eikä tehnyt edes tiukkaa! Tykkään tehdä erilaisia juustokakkuja ja tätäkin kakkua värkkäsin viime perjantaina vielä yhdentoista aikaan illalla. Piti nimittäin saada herkutella sillä lauantaina. Perinteisen liivatejähmettämisen sijaan tämä kakku hyydytetään uunissa paistamalla. Sen vuoksi kakku kannattaa valmistaa edellisenä päivänä, jotta rakenne ehtii jähmettyä ja maut tasaantua. Tässä reseptissä parasta on täytteen pehmeä maku yhdistettynä ihanan suklaiseen browniepohjaan. Makupari on aivan mahtava, mutta pienenä varoituksena – tätä kakkua voi oikeasti syödä useamman palan! Onko se sitten hyvä vai huono asia – sen päätät sinä itse.

Kauniin keltaisen värinsä ansiosta tämä kakku sopii erinomaisesti esimerkiksi pääsiäisen kahvipöytään!

Mangojuustokakku browniepohjalla

Pohja:

  • 100g voita
  • 100g tummaa suklaata
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl mantelijauhetta

Täyte:

  • 400g maitorahkaa
  • 200g ranskankermaa (rasvaa 28-34%)
  • 200g tuorejuustoa (maustamaton, ei kevyt)
  • 3 kpl kananmunia (M-koko)
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 0,5 tl inkiväärijauhetta
  • 2 dl mangososetta (itse käytin Pilttiä)
  • 2 rkl limettimehua

Valmista ensin pohja. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata ne miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Jäähdytä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi-suklaasula ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa.

Vuoraa 24-26 senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada pohjataikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista pohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Varo paistamasta pohjaa liian kuivaksi. Anna pohjan jäähtyä 10 minuuttia ennen täyttämistä (itse jäähdytin 30 minuuttia parvekkeella).

Valmista täyte. Sekoita kulhossa rahka, ranskankerma, tuorejuusto, munat, sokerit, maissitärkkelys ja inkivääri keskenään. Valuta täyte varovasti esipaistetulla suklaapohjalle.

Mausta mangosose limettimehulla. Lusikoi mangosose täytteen päälle täpliksi. Vedä haarukalla mangososeen läpi niin, että  täyte hieman marmoroituu.

Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunti, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Juustokakku saa olla uunista tullessaan hieman ”tytisevää”, se kiinteytyy jäähtyessään.

Siirrä jäähtynyt mangojuustokakku peitettynä jääkaappiin ja tarjoa se seuraavana päivänä, jolloin rakenne ja maku ovat parhaimmillaan.

Huom. Laitoin itse täytteeseen rahkaa 250g, ranskankermaa 150g ja tuorejuustoa 200g. Tuli todella hyvää niinkin!

Onko mangojuustokakku browniepohjalla teille jo tuttu?

Alkuperäinen resepti Maku.fi.

Patapuusti – jättimäinen korvapuusti!

Puhutaanko ruuasta näin maanantain kunniaksi, jooko? Mun leivontainnostus otti tulta taas alleen tytön synttäreiden yhteydessä ja voisin leipoa jotain ihan joka päivä! Luen tarkkaan lehtien reseptiosiot ja etsiskelen netistä houkuttelevia leivontaohjeita. Mulla ei ole mitään tiettyä ohjetyyppiä mikä houkuttaisi enemmän kuin muut ja olenkin miettinyt miksi jotkut reseptit innostaa enemmän kuin toiset? Vastausta tähän kysymyksen en ole vielä löytänyt. Toisissa vaan on enemmän sitä jotain kuin toisissa! Jälkiruokia ne ole kovin innokas tekemään, vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole. Mieluiten leivon ihan pitkän kaavan mukaan, upotan sormet taikinaan tai valmistan ihanaa juustokakkua. Ehkä juustokakut on eniten mun juttu. Ja pullat sekä piirakat. Mitään monimutkaisia piperryksiä en jaksa. Ei riitä hermot eikä kyllä aikakaan sellaiseen. Esimerkiksi kakkukoristeita jaksan harvoin alkaa tekemään. Mieluummin väkerrän jonkun hyvin yksinkertaisen koristelun kuin monimutkaisia sokerimassapiperryksiä. Kauniitahan ne toki on, mutta ei oikein mun juttu!

Tällä kertaa löysin Kodin kuvalehdestä patapuustin ohjeen ja ohje vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että oli pakko testata. Patapuusti on vähän niin kuin korvapuustit, mutta puustia on vain yksi iso, josta revitään paloja. Taikina ja täytteet ovat samat, vain toteutus on erilainen. Varsin hauska tapa valmistaa korvapuustia!

Patapuusti

  • 4 dl maitoa
  • 40g hiivaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 10-11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100g huoneenlämpöistä voita

Täyte

  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola ja sekoita. Lisää suurin osa (noin 7-8 dl) jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita liina kulhon päälle ja nosta taikina turpoamaan 40 minuutiksi vedottomaan lämpöiseen paikkaan. Mikro toimii tässä hommassa hyvin!

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja nosta kannellinen pata uuniin. Uunin lämmetessä kumoa turvonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetki. Venytä taikina suorakulmion muotoiseksi ja ripottele puolet täytteistä sille. Taita taikinasuikale kaksin kerroin ja vielä uudestaan kaksin kerroin. Venytä taas uudestaan suorakulmion muotoiseksi suikaleeksi ja lisää loput täytteet. Muotoile taikinasta pallo ja nosta se saumapuoli alaspäin kuumaan pataan. Voitele taikinapallo halutessasi kananmunalla Laita kansi kiinni ja nosta pata uuniin paistumaan noin 50 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja puusti valmis.

Anna valmiin puustin jäähtyä hetki padassa ja kumoa sen jälkeen ritilälle. Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla!