Patapuusti – jättimäinen korvapuusti!

Puhutaanko ruuasta näin maanantain kunniaksi, jooko? Mun leivontainnostus otti tulta taas alleen tytön synttäreiden yhteydessä ja voisin leipoa jotain ihan joka päivä! Luen tarkkaan lehtien reseptiosiot ja etsiskelen netistä houkuttelevia leivontaohjeita. Mulla ei ole mitään tiettyä ohjetyyppiä mikä houkuttaisi enemmän kuin muut ja olenkin miettinyt miksi jotkut reseptit innostaa enemmän kuin toiset? Vastausta tähän kysymyksen en ole vielä löytänyt. Toisissa vaan on enemmän sitä jotain kuin toisissa! Jälkiruokia ne ole kovin innokas tekemään, vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole. Mieluiten leivon ihan pitkän kaavan mukaan, upotan sormet taikinaan tai valmistan ihanaa juustokakkua. Ehkä juustokakut on eniten mun juttu. Ja pullat sekä piirakat. Mitään monimutkaisia piperryksiä en jaksa. Ei riitä hermot eikä kyllä aikakaan sellaiseen. Esimerkiksi kakkukoristeita jaksan harvoin alkaa tekemään. Mieluummin väkerrän jonkun hyvin yksinkertaisen koristelun kuin monimutkaisia sokerimassapiperryksiä. Kauniitahan ne toki on, mutta ei oikein mun juttu!

Tällä kertaa löysin Kodin kuvalehdestä patapuustin ohjeen ja ohje vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että oli pakko testata. Patapuusti on vähän niin kuin korvapuustit, mutta puustia on vain yksi iso, josta revitään paloja. Taikina ja täytteet ovat samat, vain toteutus on erilainen. Varsin hauska tapa valmistaa korvapuustia!

Patapuusti

  • 4 dl maitoa
  • 40g hiivaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 10-11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100g huoneenlämpöistä voita

Täyte

  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola ja sekoita. Lisää suurin osa (noin 7-8 dl) jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita liina kulhon päälle ja nosta taikina turpoamaan 40 minuutiksi vedottomaan lämpöiseen paikkaan. Mikro toimii tässä hommassa hyvin!

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja nosta kannellinen pata uuniin. Uunin lämmetessä kumoa turvonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetki. Venytä taikina suorakulmion muotoiseksi ja ripottele puolet täytteistä sille. Taita taikinasuikale kaksin kerroin ja vielä uudestaan kaksin kerroin. Venytä taas uudestaan suorakulmion muotoiseksi suikaleeksi ja lisää loput täytteet. Muotoile taikinasta pallo ja nosta se saumapuoli alaspäin kuumaan pataan. Voitele taikinapallo halutessasi kananmunalla Laita kansi kiinni ja nosta pata uuniin paistumaan noin 50 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja puusti valmis.

Anna valmiin puustin jäähtyä hetki padassa ja kumoa sen jälkeen ritilälle. Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla!

 

Uusia kokeiluja ja synttäreitä – viikon 11 ruokapäiväkirja

Viime viikon ruuista on jäänyt mieleen tytön synttäreille leivotut herkut ja useampi eri testattu resepti, joista appelsiinijuustokakun ohjeen jo tänne blogiin naputtelinkin. Viime viikolla tein myös viljattomia banaani-pähkinämuffinsseja sekä lohikatkarapukeittoa, jonka resepti on tulossa lähipäivinä. Nii se vaan menee, että kun rahaa on tilillä niin voi huoletta kokkailla ja leipoa mitä vain. Edellinen postaus, jossa kerroin mitä meillä on tällä viikolla syöty tilin näyttäessä punaista, on ollut kohtuullisen suosittu ja olen saanut paljon siitä kommentteja ihan sähköpostiinkin. Nähtävästi en ole ainoa, jolle näin käy silloin tällöin. Ainakaan itselläni palkka ei ole niin hyvä, että se kestäisi useamman sadan euron yllätysmenot ja joskus vaan on pakko kärvistellä! Onneksi tänään napsahti tilille lapsilisät ja saan käydä kaupan kautta 🙂

Viime viikon ruokapäiväkirja näytti tältä.

MAANANTAI

Töissä 7.30-15

5.30 kauraleipää päällisillä, omenaa ja teetä

9.00 kupillinen teetä

11.00 kasvispihvejä, riisiä, itse tehtyä kastiketta turkkilaisesta jogurtista, vihanneksia

14.15 riisikakkuja leikkeleellä, vettä ja alpron kerrosjogurtti

16-17.20 crossfit-treeni + omaa voimistelusettiä joiden aikana osmolite 20g + 5g bcaa

kotiin kävelyn aikana palkkari

18.30 kasvispihvejä, riisiä, viikonlopun uunilenkkiä, vihanneksia ja samaa kastiketta kuin lounaalla

20.30 kaksi banaani-pähkinämuffinssia

TIISTAI

 Töissä 7.30-15

5.30 ruisleipää päällisillä + teetä

9.00 protskuvanukas, teetä ja yksi keksi

11.15 jämiä viikonlopun pizzasta ja edellisviikon makaronilaatikosta

14.15 puuroa marjoilla ja pähkinöillä

16-17 crossfit-treeni, jossa mm. uusi maven ykkösmaksimi 120kg!

18.30 lohi-katkarapukeittoa ja pari kesäkurpitsa-palsternakkaleipää

21.00 Alpron soijajogurttia, marjoja ja pähkinöitä

KESKIVIIKKO

Tyttö sairaana, joten päivä kotona hänen kanssaan

7.45 kaksi leipää juustolla ja paistetulla munalla + teetä

11.30 banskulettuja nutellalla

13.00 kaksi banaani-pähkinämuffinssia

14-16 päiväunet

16.30 kaksi leipää juustolla ja paistetulla munalla

17.30-18.30 kävelylenkki

19.00 spagettia ja jauhelihakastiketta + vihanneksia

21.15 Alpron maustamatonta jogurttia, marjoja ja pähkinöitä

TORSTAI

Töissä 7.30-15.30

5.30 kauraleipää päällisillä +teetä

9.00 Ehrmann protskuvanukas, mandariini ja teetä

11.15 jauhelihakastiketta, spagettia ja vihanneksia

14.30 kaksi banaani-pähkinämuffinssia ja mandariinia

16.30-17.30 crossfit-treeni, jonka aikana osmolite 20g + bcaa 5g

kotiin kävelyn aikana palkkari

19.30 lasagnea ja vihanneksia

PERJANTAI

Lomapäivä: treeniä ja kotona synttäreiden järjestelyä

9.00 kesäkurpitsa-palsternakkaleipää ja tytön munakkaan jämät + teetä

11.30 banaani

12-13.30 crossfit-treeni + osmolite & bcaa

kotiin kävelyn aikana palkkari

15.00 lasagnea ja vihanneksia

18.00 puuroa marjoilla ja pähkinöillä

21.30 pari leipää päällisillä + Fastin puddix askartelujen lomassa

LAUANTAI

7.30 pari kauraleipää päällisillä + teetä

11.00 banaani

päivän mittaan synttäritarjottavia: nakkipiiloja, pikkupizzoja, minttusuklaamuffinssi, juustokakkua…

19.00 lämpimpiä voileipiä

SUNNUNTAI

9.30 pari kauraleipää päällisillä, omena ja teetä

13.30 poronkäristystä, perunamuussia ja salaattia

15.00 täytekakkua, juustokakkua ja muffinssi

18.00 pari kauraleipää kinkulla ja juustolla (ei ollut muuta)

20.30 Ehrmannin protskuvanukas

Viikonlopun syömiset oli taas ihan mitä sattuu ja mulla tuli välillä tosi pitkiäkin välejä aterioihin. Mulla on se huono tapa, että ruoka ja nälkä unohtuu kun on paljon tehtävää ja touhuttavaa. Näin käy aina. Viikonlopun pidin treeneistä väliä, joten energiankulutuskaan ei ollut ihan niin kova kuin normaalisti. Mä olen ihan heikkona noihin protskuvanukkaisiin ja voisin syödä niitä joka välissä! Ehrmannin suklaa on mun ehdoton suosikki, mutta tuo Fastin kinuskin makuinen Puddix oli myös todella hyvää. Hyvinä herkkuinhan nuo menee silloin tällöin, mutta yritän välttää syömästä päivittäin! Muutoin mentiinkin ihan peruslinjalla koko viikko 🙂

Miltäs näytti viime viikon ruokapäiväkirja?

Ps. Fitnesstukulla on nyt hyvä viikonloppudiili Ehrmannin ja Fastin vanukkaista, molemmat nimittäin -25% alessa! Tsekkaa Ehrmannin tarjous täältä*, Fastin täältä* ja Njiet täältä*.