Välipalaksi viljattomat banaani-pähkinämuffinssit

Mietin muutama päivä sitten mitä voisin tehdä töihin mukaan välipalaksi. Kaipaan aika ajoin vaihtelua myös välipalaosastolle ja arvoin pitkään muffinssien ja chiavanukkaan välillä. Muffinssit ovat näppäriä tehdä ja niistä saa hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja välipaloihin, kun vähän miettii raaka-aineita. Alkuperäinen resepti on peräisin Running paleo momma -blogista, josta löydän nykyään parhaat ideat ruokiin, jotka haluan tehdä viljattomina tai maidottomina. Kuten tiedätte, viljattomuus ja maidottomuus ei todellakaan ole mulle mikään ehdoton juttu, vaan teen niitä lähinnä vaihtelun vuoksi. Laitoin näihin muffinsseihin cashewpähkinöitä ja lisäsin vielä puoleen tummaa suklaata. Muffinsseista tuli mielettömän hyvä ja toimivat erinomaisesti välipalana tai vaikkapa teen tai kahvin kanssa 😉

Viljattomat banaani-pähkinämuffinssit 

  • 2 kypsää banaania muussattuna
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 0,5 dl juoksevaa hunajaa tai maun mukaan
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 3 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl chia-siemeniä morttelissa murskattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Iso ripaus suolaa
  • noin dl pähkinöitä pilkottuna
  • 0,5-1 dl tummaa suklaata pilkottuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele muffinssipellin kolot tai vuoraa ne paperisilla muffinssivuoilla. Muussaa banaanit haarukalla isossa kulhossa. Lisää munat, hunaja, maapähkinävoi ja vaniljauute ja sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa mantelijauhot, chia-siemenet, leivinjauhe ja suola.

Yhdistä kuivat aineet kosteisiin ja sekoita tasaiseksi, mutta älä ylisekoita! Lisää pähkinät ja suklaa ja pyöräytä vielä hyvin sekaisin. Lusikoi taikinaa 3/4 muffinssivuoan tilavuudesta. Muffinssit kohoavat jonkin verran, joten älä laita vuokia täyteen. Taikinasta tulee noin 12 muffinssia. Paista muffinsseja uunissa 20 minuuttia tai kunnes reunat alkavat ruskistua ja keskusta kiinteytyy.

Anna jäähtyä hetki ja herkuttele!

Ruokaisa bataattipiirakka pekoni-pinaattitäytteellä (paleo)

Processed with VSCO with a6 preset

Selailen paljon jenkkiläisiä paleoruokavalioon erikoistuneita ruokablogeja ja saan niistä todella paljon hyviä ideoita omaan keittiöön. En siis todellakaan noudata paleoruokavaliota, mutta olen sitä mieltä, että paleoruuat ovat huomattavasti ravintorikkaampia kuin ns. normaalit vehnäjauhosta, maidosta ym valmistetut ruuat. Olen itse varsin kaikkiruokainen ja menen aina ruuassa maku edellä. Joskus meillä syödään kunnon pastaa ja joskus meillä syödään viljatonta ja maidotonta. Joskus laitetaan joka päivä eri ruokaa ja joskus laitetaan monen päivän ruuat kerralla. Ihan fiiliksen mukaan!

Tämä bataattipiirakan resepti on suomennettu Paleo running momma -blogista. Kyseinen blogi on yksi mun suurista suosikeista ja selaan blogia lähes päivittäin! Piirakka on mielettömän helppo tehdä ja huonosta kuvasta voinee päätellä, että se oli myös jumalattoman hyvää! Ehdin nimittäin ottamaan tasan tuon yhden kuvan ja sitten olikin puolet piirakasta jo hävinnyt…Piirakan täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä vain, mutta säilytä pekoni! Se sopii nimittäin todella hyvin yhteen makean bataatin kanssa.

Bataattipiirakka pekoni-pinaattitäytteellä 

  • 1 iso bataatti
  • loraus oliiviöljyä
  • muutama suuri kourallinen huuhdeltua pinaattia
  • 1 pkt pekonia
  • 2,5 dl herkkusieniä (ei säilyke!) pieneksi pilkottuna
  • 1 sipuli pieneksi pilkottuna
  • 3 valkosipulin kynttä pilkottuna pieneksi
  • suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan
  • 6 kananmunaa
  • noin 0,5 dl täysrasvaista kookosmaitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Voitele siivut oliiviöljyllä ja lado siivuja limittäin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Bataatin päistä saat hyvät siivut piirakan reunoiksi.

Ripottele pohjalle suolaa ja esipaista pohjaa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes bataatit alkavat pehmetä ja ruskistua.

Valmista täyte pohjan paistuessa. Pilko pekonisiivut pieniksi ja paista ne keskilämmöllä melkein kypsiksi. Lisää sipuli pekonien joukkoon koko ajan sekoitellen. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää joukkoon sienet ja valkosipulit ja jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia. Lisää sekaan pinaatit ja sekoittele kunnes ne alkavat pehmetä. Siirrä pannu pois levyltä.

Sekoita kulhossa kookosmaito, munat ja suola (+ muut mahdolliset mausteet ).

Ota pohja pois uunista ja lusikoi pekoni-pinaattitäyte tasaisesti pohjan päälle. Kaada kookosmaito-munaseos täytteen päälle, mutta katso ettei se nouse yli piirakan reunojen.

Nosta piirakka uuniin ja paista sitä noin 25 minuuttia tai kunnes keskusta alkaa hyytyä ja reunat ruskistua. Nosta piirakka pois uunista ja anna sen jäähtyä 15 minuuttia. Leikkaa piirakka paloiksi ja tarjoile esim. salaatin kanssa!