Pähkinä-suklaajäätelö

Processed with VSCO with f1 preset

Jos mun pitäisi valita vain yksi herkku maailmassa, jota saisin syödä, se olisi ehdottomasti jäätelö! Lapsena ja vielä muutamia vuosiakin sitten olin kovasti karkkien ja muun makean perään, mutta nykyään jäätelö on ylitse muiden. Toki syön kakkuja ja muita leivonnaisia ihan mielelläni silloin kun niitä on tarjolla, mutta en erityisesti kaipaa niitä. Jostain syystä syön herkkuhetkinä nykyään mieluummin jotain suolaista kuin makeaa ja esimerkiksi tortillat ja itse tehty pizza pesee karamellit 100-0. Tykkään myös välillä herkutella viikollakin ja sillon teen näitä vähän terveellisempiä juttuja, kuten itse tehtyä jätskiä ja banskulettuja tai raakasuklaata. Viikonloppuna käykin sitten ihan kaikki. Mikä nyt sattuu milloinkin kuumottamaan.

Tämä jäätelö on maultaan hyvin pähkinäinen ja tumma suklaa sekö pähkinäpalaset tuovat kivasti suutuntumaa sekä lisämakua. En ole muistaakseni aikaisemmin käyttänyt minkäänlaista pähkinävoita jäätelön tekoon, mutta ainakin tämä oli täyskymppi! Jäätelö on maidoton, sokeriton ja viljaton muttei suinkaan kaloriton saatu mauton.

Pähkinä-suklaajäätelö

  • 3,75 dl mantelimaitoa
  • 2,5 dl pehmeitä taateleita, kivet poistettu
  • 2,5 dl mantelivoita
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • reilu dl pekaanipähkinöitä pilkottuna
  • 0,5 dl tummaa suklaata pilkottuna + pari palaa sulatettuna koristeluun

Laita mantelimaito, taatelit, mantelivoi, suola ja vaniljajauhe blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää pekaanipähkinät ja suklaa joukkoon ja pyöräytä kerran pari blenderiä, jotta lisukkeet jauhautuvat hieman pienemmiksi.

Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja ripottele päälle vielä halutessasi esimerkiksi pähkinöitä. Laita kansi päälle ja pakasta jäätelöä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

Anna jäätelön sulaa hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua, koristele sulatetulla suklaalla ja nauti hyvässä seurassa!

Yhden pannun ihmeruoka aka arjen helpottaja

Processed with VSCO with c2 preset

Mikä on ihmeruoka!? No en tiedä, mutta kuulosti hauskalta niin tästä tuli sitten yhden pannun ihmeruoka. Itse tykkään arkisin laittaa mahdollisimman nopeaa ruokaa. Aikaa on muutenkin vähän iltaisin, ja koska muutama nälästä kurniva ruoka on ruokittavana, niin yritän valmistaa mahdollisimman helppoa, nopeaa ja terveellistä ruokaa. Mikä onkaan helpompaa kun heittää kaikki ainekset samalle pannulle ja antaa niiden kypsyä siinä kylki kyljessä? Helppoa kuin mikä ja siinä samalla voi vaikka tyhjentää astianpesukoneen ja pyyhkiä tasot puhtaiksi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Tässä yhden pannun ihmeruoassa on sopivasti protskua, riittävästi hiilaria ja kaupan päälle ravinnerikkaita vihanneksia. Aikaa vie ainoastaan kuoriminen ja pilkkominen sekä tietysti paistaminen, mutta sitä ei lasketa koska ainekset paistuvat kuin itsekseen. Ruokakeon päälle paistetaan vielä kananmunaa rasvaa ja makua tuomaan ja jos olet viitseliäs niin voit valmistaa vielä jonkin kastikkeenkin kaveriksi! Minulla oli tarkoitus edellisenä päivänä tehdä itse majoneesia, mutta siitä tulikin kastiketta, joten ripottelin sitä annoksen päälle. Toimi! Mitä isompi pannu sitä enemmän siihen mahtuu tavaraa, joten omalla mielikuvituksella voi ruokaisuutta lisätä vaikka kuinka paljon. Meidän arkea helpottava pannullinen ihmettä sisälsi seuraavia raaka-aineita.

Yhden pannun ihmeruoka

  • 400g jauhelihaa
  • yksi bataatti (noin 500g)
  • 1 parsakaali
  • iso nippu lehtikaalia
  • pari sipulia
  • 1 kananmuna paistettuna jokaiselle (paistettu jälkikäteen)
  • öljyä tai voita paistamiseen
  • paljon mausteita!
  • itse tehtyä kastiketta (keltuaista, öljyä, omenaviinietikkaa, ketsuppia, sinappia, mausteita)

Kuori ja pilko ensimmäisenä bataatti pieniksi. Paista bataattikuutioita viitisen minuuttia voissa/öljyssä. Kuori ja pilko sipuli pieniksi. Pilko myös parsakaali. Lisää jauheliha, sipulit sekä parsakaali bataattien sekaan ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. Lehtikaali kannattaa lisätä pannulle vasta aivan paistamisen loppupuolella! Mausta ruoka hyvin ja paista vielä jokaiselle omaan annokseen kananmunat. Tarjoile raikkaan salaatin sekä itse tehdyn kastikkeen kera 🙂

Ps. Olen lisäillyt blogin facebook-sivulle ruokakuvaosion blogissa julkaistuista resepteistä. Olen sinne jo jonkin verran lisäillyt kuvia ja linkittänyt niistä suoraan postauksiin. Kunnianhimoinen tavoite olisi saada tallennettua sinne kaikki reseptit linkkeineen!

Viljattomat suklaahippukeksit

Processed with VSCO with hb2 preset

No niin, nyt ollaan taas vauhdissa reseptien kanssa! Olen jo pitkään halunnut kokeilla leipoa oikeasti hyviä viljattomia keksejä ja nyt sen tein. Yllätyin miten herkullisia näistä tuli, koska joskus mantelijauhot tekevät viljattomiin leivoksiin tympeän maun. Nämä keksit onnistuivat kuitenkin niin hyvin, että tyttö meinasi syödä kaikki yhdeltä istumalta ja täytyy myöntää, että himo iski itsellekin 😉 Miksi enää ostaa kaupasta sokerilla kuorrutettuja, kun voi tehdä itsekin superherkullisia ja terveellisempiä keksejä? Näistä ei ainakaan tule morkkis ja ainakin minä syön keksin tai pari kahvin kanssa ihan mielelläni. Ehdottomasti jatkoon!

Tämä resepti on tehty paleohengessä eli keksit ovat sokerittomia, viljattomia ja maidottomia ja niin kuin jo sanoin – superherkullisia!

Viljattomat suklaahippukeksit (10-14 keksiä)

  • 1 kananmuna
  • 1,2 dl maapähkinävoita
  • 1 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 1 dl kookossokeria
  • 1,5 tl vaniljauutetta
  • 2,5 dl mantelijauhoja
  • vajaa 0,5 dl kookosjauhoja
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • pieni ripaus suolaa
  • vajaa dl pieneksi pilkottua tummaa suklaata

Yhdistä kulhossa kananmuna, maapähkinävoi, kookosöljy, kookossokeri ja vaniljauute ja sekoita hyvin. Sekoittaminen onnistuu hyvin lusikalla.

Yhdistä toisessa kulhossa mantelijauhot, kookosjauhot, ruokasooda sekä suola ja sekoita hyvin.

Kaada jauhoseosta vähitellen maapähkinävoiseokseen ja sekoita taikinaa käsin, kunnes kaikki jauhot ovat kulhossa ja taikina tasaista. Lisää viimeisenä pilkottu tumma suklaa ja sekoita vielä taikina tasaiseksi.

Laita leivinpaperi uunipellille ja pyörittele käsissäsi taikinasta pieniä palloja, aseta ne leivinpaperin päälle ja paina sormilla littanoiksi kekseiksi. Voit laittaa keksejä melko lähekkäin, koska nämä eivät juuri leviä uunissa. Paista keksejä uunissa 175 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes keksit alkavat ruskistua.

Nosta keksit ritilälle jäähtymään ja nautiskele jäähtyneitä, ihanan pehmoisia keksejä, vaikkapa kahvin tai kylmän maidon kera!

Processed with VSCO with hb2 preset

 

Terveellinen key lime pie

Processed with VSCO with c1 preset

Tein key lime pieta ensimmäistä kertaa joskus vuosia sitten. Ai että se oli hyvää! Joku siinä kirpeydessä viehättää mua ja saa makunystyrät syyhyämään. Jo silloin mieleen jäi itämään ajatus terveellisemmästä versiosta. Voisikohan sellainen olla mahdollista? Olen jo kauan koonnut pinterestiin suurta reseptipankkia ja löysin tämän reseptin sieltä pari päivää sitten. Tein alkuperäiseen englanninkieliseen reseptiin muutamia muutoksia ja tässä on lopputulos – mun lautasella! Tämä terveellisempi versio käsittää piirakan maidottomana, viljattomana ja sokerittomana, mutta ei todellakaan mauttomana. Mies väitti, että tämä olisi jopa parempaa kuin tämän piirakan normaaliversio, jonka muuten löydät mun vanhoista resepteistä täältä.

Processed with VSCO with c1 preset

Näiden terveellisempien versioiden etu on siinä ettei näitä syödessä tule huono olo saati ala väsyttämään. Tätäkin piirakkaa voisi hyvällä omalla tunnolla syödä vaikka aamupalaksi! Key lime pie on helppo ja suhteellisen nopea tehdä ja se säilyy jääkaapissa useamman päivän, jos sitä sattuu yhtään jäämään säilytettäväksi….niin hyvää se on!

Terveellinen key lime pie (maidoton, sokeriton, viljaton)

POHJA

  • 2,5 dl pekaanipähkinöitä
  • 2,5 dl taateleita (pehmitä vähän aikaa mikrossa pienessä määrässä vettä)
  • 2 dl kookoshiutaleita
  •  2 tl hunajaa

TÄYTE

  • 2 kananmunaa + 1 keltuainen
  • noin dl puristettua limemehua (about 3 limeä!)
  • 0,5 dl hunajaa
  • reilu dl kookoskermaa
  • 1 rkl raastettua limen kuorta
  • 2 rkl arrowroot-jauhoa (myös perunajauho ajaa saman asian)

KOOKOSKERMAVAAHTO

  • 1 tlk kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jähmetä yön yli jääkaapissa)
  • 1rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 0,5 tl aitovaniljajauhetta

Voitele 23-24 cm kokoinen piirakkavuoka kookosöljyllä. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa! Laita kaikki pohjan ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Voi olla, että joudut kaapimaan massaa reunoilta useampaan otteeseen ja käyttämään blenderiä taas päällä. Ole kärsivällinen! Taputtele pohjamassa piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Yhdistä kulhossa kananmunat + keltuainen sekä hunaja. Sekoita. Lisää seokseen kookoskerma, limemehu, limen kuori sekä arrowroot-jauho ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa ensin 15 minuuttia, peitä vuoka foliolla ettei reunat pala ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia. Piirakka on valmis kun keskusta vielä tutisee hieman heiluteltaessa.

Nosta valmis piirakka pois uunista ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Nosta sen jälkeen puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen kuin lisäät vaahdotetun kookoskerman piirakan päälle.

Valmista kookoskermavaahto lusikoimalla jähmettynyt osa kookosmaitotölkin pinnalta. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää vanilja sekä hunaja ja vatkaa sekaisin. Lusikoi kookoskermavaahto jäähtyneen piirakan päälle. Koristele piirakka vielä raastetulla limen kuorella, kutsu ystävät kahville ja herkuttele!

Varoitus: tähän jää koukkuun…

Processed with VSCO with c1 preset

 

 

Maidottomat mansikka-suklaa tikkujädet

Processed with VSCO with c1 preset

Vaikka kelit on nyt olleet vähän mitä on (perinteinen Suomen kesä..) niin jäde meillä maistuu aina! Terveellisiä nicecreameja mä olen tehnyt useastikin, mutta muunlaisia maidottomia jätskejä harvemmin. Tikkujädejä en ole tehnyt itse yhtään kertaa! Sain kotiin testattavaksi Lèkuèn silikonisia jätskimuotteja ja teinkin nämä mansikka-suklaa jätskit niihin. Näissä muoteissa on hauskoja ja erilaisia muotoja ja tytön suuri suosikki oli jalan muotoinen jätski. Lapsille hyvä idea on myös hedelmäjääpuikko johon voi pakastaa erilaisia hedelmiä jäätelöpuikon muotoon. Me tosin käytettiin tätäkin ihan vain jäden tekoon. Nämä Lékuén jätskimuotit ovat konepestäviä ja valmistettu 100% platinasilikonista eli samasta materiaalista kuin vauvojen tutitkin! Saatavilla hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista sekä tietysti Mastermarkbrandsin nettisivuilta.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Itse jäätelömassan tekoon ei kauan mennyt. Tähän sokerittomaan, maidottomaan ja vegaaniin jäätelöön tehdään kaksi erilaista jäätelömassaa – mansikka ja suklaa. Näitä kahta massaa lusikoidaan muotteihin kerroksittain jolloin saadaan jäätelöön eri makuisia ja värisiä kerroksia. Tuoreet mansikat käyvät mielettömän hyvin tähän jäätelöön!

Maidottomat mansikka-suklaa tikkujädet (6-10 kpl muoteista riippuen)

SUKLAAKERROS

  • 2 isoa banaania
  • 2 kukkuraista ruokalusikallista maapähkinävoita
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl kaakaonibsejä

MANSIKKAKERROS

  • 1 tlk (400ml) kookosmaitoa (jähmetetty yön yli jääkaapissa)
  • 1/2 tl vaniljauhetta
  • 2 rkl kookossiirappia tai muuta makeutusta (käytin vaahterasiirappia)
  • reilu desi tuoreita mansikoita pieneksi pilkottuna

Laita banaanit, maapähkinävoi ja kaakaojauhe blenderiin ja aja tasaiseksi. Lisää kaakanibsit ja sekoita kevyesti. Kaada seos pieneen kulhoon ja jätä odottamaan (tai voit jättää blenderin kulhoonkin).

Lusikoi kookosmaitopurkista päällimmäinen jähmettynyt osa toiseen kulhoon. Lisää vaniljajauhe sekä makeutus ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Lisää vielä tuoreet mansikat ja sekoita ne muun massaan joukkoon kevyesti.

Ota esille jäätelömuottisi ja lusikoi niihin vuorotellen suklaa- ja mansikka seosta. Laita täydet muotit pakastimeen ja pakasta jätskejä 4-6 tuntia tai kunnes ne ovat jähmettyneet kunnolla. Irrota jäätelöt muoteistaan lämpimän veden avulla!

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Tämä resepti on peräisin Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion englanninkielisestä kirjasta nimeltä N´ice cream, jonka tilasin itselleni amazonista. Tästä on saatavilla myös suomenkielinen versio! Jos nicecreamit ja maidottomat sekä vegaanit jäätelöt innostavat niin tämä on hankkimisen arvoinen opus 🙂

 

Maaliskuun reseptit

mokkapalat_maaliskuun_reseptit

Jep, luitte ihan oikein: MAALISKUUN reseptit. On näköjään vähän unohtuneet nämä resptien koostepostaukset. Noh, hätähän ei ole tämän näköinen, koska resptithän vain paranevat ajan myötä. Eikös se niin mennyt? Oikeastaan ihan kiva selailla taas vanhempia reseptejä, koska en muistanut näidenkaan kaikkien olemassa oloa. Pää liian täynnä kaikkea (ainakin räkää tällä hetkellä) niin ei siellä kaikki reseptit pysy yhdessä koossa. Pysyisikin! Olisi aina kattava määrä ruokaohjeita mukana, kuinka kätevää. Ei olisi enää koskaan ongelmaa mitä tänään syötäisiin?

No mutta, mennäänpä maaliskuun resepeihin ennen kuin juttu karkaa ihan muihin sfääreihin.

Maaliskuun reseptit

kollaasiYön yli haudutettu ohrapuuro // suklaakakku mukissa (viljaton) // pääkallomössö // bataatti-linssikeitto.

kollaasi2Kana-aurapasta // sitruuna-inkiväärishotti flunssaa vastaan // perinteiset mokkapalat // hedelmäinen smoothiebowl.

kollaasi4Maailman parhaat lihapullat (paleo) // banaani-maapähkinävoiraakapuuro.

Hitsi vei, voisin tehdä näistä jokaista uudestaan! Noi lihapullat ja bataatti-linssikeitto ovat mieleettömän hyviä ja smoothiebowl olis mitä parhain aamupala tai välipala. Eniten ehkä kaipaan tähän hetkeen inkiväärishottia, lämmintä teetä ja mokkapaloja <3

Terveellistä herkuttelua arkeen: Mustikka-nicecream

Processed with VSCO with f2 preset

Minusta on ihanaa syödä jälkkäriä myös arkisin ja erilaiset maidottomat jätskit ja vanukkaat ovat arkiherkutteluun mitä parhaimpia! Edellisestä banskupohjaisesta nicecreamista on vierähtänyt jo tovi, joten nyt oli jo aika ottaa tämäkin jälkkäri taas haltuun. Ideahan lähti siitä, kun tyttö vonkui ruuan päälle jäätelöä ja muistin pakastimessa odottavat banaanit. Mulla on muuten melkeinpä aina pari banskua pakkaseen pilkottuna ja ainakin yksi kookosmaito valmiina jääkaapissa! Nyt on myös ite tehtyä suklaafudgea pakkasessa, mutta parin päivän sisällä täytyy tehdä uusi erä sillä fudget on kelvanneet muillekin kuin minulle…jännä juttu!

Tähän nicecreamiin ei tarvita kuin muutama hassu raaka-aine sekä tehokas blenderi. Äläkä hermostu, jos blenderi ei tee banskuistasi jäätelöä yhdellä hurauksella. Minäkin jouduin kaapimaan banskuja blenderin reunoilta useampaan kertaan eli malttia vaaditaan, mutta se kyllä palkitaan 😉 Tämä mustikkainen nicecream on maidoton ja sokeriton eli todella hyvä jälkkäri arkeen ja viilentää myös mukavasti kesä kuumalla!

Mustikka-nicecream

  • 2 pakastettua banaania
  • loraus kookoskermaa tai muuta nestettä (laitoin noin 3 rkl)
  • ripaus kanelia
  • 1 dl jäisiä mustikoita

Laita jäiset banaanit blenderiin ja lorauta vähän kookoskermaa joukkoon. Blendaa niin pitkään kunnes sinulle on pientä banaanimurua. Lisää kaneli ja mustikat ja jatka blendaamista, kunnes seos alkaa muistuttaa jäätelöä.

Kaavi jäätelö kulhoon ja koristele esimerkiksi pienellä lorauksella kookoskermaa sekä palalla tummaa suklaata. Nauti heti!

Täyteläinen suklaafudge marjoilla ja pähkinöillä

 

suklaafudgeYritän viedä ruokavaliota pikku hiljaa terveellisempään suuntaan – myös herkkujen osalta. Älkää pelätkö, minusta tuskin mitään sokerinatsia tulee, mutta jos haluan herkutella myös viikolla niin terveellisemmät ja sokerittomat herkut ovat oiva ratkaisu tähän! Minusta on ihanaa ottaa joku pieni herkkupala kahvin kanssa ja aika usein se on jotain suklaista. Siksipä päätin itse tehdä pitkästä aikaa suklaafudgea ja höystää sen  pähkinöillä ja kuivatuilla marjoilla, koska niitä minulla oli laatikossa yllin kyllin. Suurena maapähkinävoin ystävänä ujutin myös tätä kyseistä ihanuutta fudgeen ja väitänpä, että se sopii muiden ainesosien kanssa yhteen täydellisesti! Yksi pala tätä täyteläistä suklaafudgea vie taatusti makennälän sen siliän tien 😉

Täyteläinen suklaafudge marjoilla ja pähkinöillä

MAAPÄHKINÄVOISEOS

  • reilu desi pehmeää maapähkinävoita
  • 2 rkl kookossokeria
  • 2 rkl sulatettua kookosöljyä
  • lusikan kärjellinen aitovaniljajauhetta

SUKLAASEOS

  • 70g mahdollisimman tummaa suklaata (mulla 87%)
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 3 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 2-3 rkl kookossokeria
  • 0,5 dl kookoskermaa
  • ripaus merisuolaa
  • n. 0,5 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä (mulla CocoVin marjamixiä + rusinoita)
  • n. 0,5 dl haluamiasi pähkinöitä

Vuoraa noin 10 x 20 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Jos käytät pienempää niin saat vain paksumpia paloja ja isommassa ohuempia 😉

Sekoita kaikki maapähkinävoiseoksen ainekset kulhossa tasaiseksi ja jätä odottamaan.

Sulata tumma suklaa pienessä kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, lisää joukkoon kookosöljy, kaakaojauhe ja kookossokeri. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon vielä kookoskerma, nosta kattila pois levyltä ja sekoita koko ajan kunnes seos alkaa paksuuntua. Sekoita kunnes seos on tasaista ja paksua.

Nostele suklaaseos maapähkinävoiseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon ripaus merisuolaa ja puolet pilkotuista pähkinöistä ja kuivatuista marjoista. Lusikoi seos leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele loput marjat ja pähkinät suklaafudgen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Kun fudge on jähmettynyt, leikkaa se paloiksi ja nauti esimerkiksi hyvän kahvin keran! Voit myös pakastaa fudgea!

 

*Maapähkinävoi Nu3:lta ja pähkinät, kookosöljy sekä raakakaakaojauhe Luontaistukulta saatuja.

terveellinen_suklaafudge

Jauhottomat banaani-kookosletut

jauhottomat banaani-kookosletut

Banskuletut tai -pannarit, ihan miten niitä haluaa kutsua, ovat taas kovassa nousussa meidän residenssissä. Tyttö on ihan hulluna banskulettuihin ja pyysi minua jälleen kerran tekemään niitä iltapalaksi. Mä olen aamuisin vähän turhain laiska ja mukavuudenhaluinen paistohommiin, joten aika usein näitä syödäänkin meillä joko päiväsaikaan tai illalla kun paisteluun on enemmän aikaa. Mun luottoreseptiin kuuluu aina maapähkinävoita, mutta ei nämä kookosversiot niille ainakaan hävinneet! Mukavaa vaihtelua vanhan reseptin rinnalla 🙂

Ohjeen löysin Green kitchen stories-kirjasta, mutta modasin sitä aavistuksen verran. Kirjan reseptissä käytettiin mustikoita, mutta meiltäpä löytyi mustikoiden sijasta pakastemansikoita niin käytin sitten niitä. Olisi vain pitänyt tehdä isompi satsi, koska eihän nämä riittäneet mihinkään 😀 Jauhottomia versioita en ole tehnyt pitkään aikaan ja alkuun näitä oli jotenkin hankalampi käsitellä pannulla. Tatsi löytyi kuitenkin ensimmäisen erän mentyä niin sanotusti läskiksi.

Jauhottomat banaani-kookosletut

  • 3 kypsää banaania
  • 6 munaa
  • 50g kookoshiutaleita
  • 150g mustikoita tai mansikoita
  • 1/2 tl kanelia
  • kookosöljyä paistamiseen
  • vaahterasiirappia tai jogurttia päälle halutessasi

Laita banaanit, munat, kaneli ja kookoshiutaleet kippoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää mustikat tai pilkotut mansikat. Voit käyttää marjat vasta tarjoiluunkin!

Paista letut molemmin puolin kookosöljyssä. Sopivan kokoisen letun saat 2-3 rkl taikinaa. Tarjoile jauhottomat banaani-kookosletut yhdessä marjojen ja vaahterasiirapin tai hunajan kanssa 🙂

Rouskuva banaani-mustikkaleipä (viljaton, maidoton)

Processed with VSCO with a6 preset

Ai että nämä erilaiset banskuleivät on hyviä! Olen tehnyt näitä vaikka millä ohjeella ja soveltanut niitä mieleisekseni. Tällä kertaa luvassa on vähän rouskuvampi versio, kiitos pähkinöiden, joilla korvasin osan jauhoista. Mustikat antavat banaanin lailla kosteutta ja ihanaa marjaisaa makua. Tämä oli varsin onnistunut ja herkullinen kokeilu! Banskuleivät rules 😉 Ohje on viljaton, maidoton ja sokeriton. Pitäisi tosin kokeilla sitä ihan perinteistäkin banaanileipää, mutta ihan vielä ei ollut sen aika.

Rouskuva banaani-mustikkaleipä

  • 4 kypsää banaania
  • 3 kananmunaa
  • 150g pähkinöitä (mulla puolet cashewpähkinöitä ja toinen puolikas manteleita)
  • 100g mantelijauhoja
  • 1/4 dl sulaa kookosöljyä
  • 3 rkl hunajaa/vaahterasiirappia
  • 1 tl vaniljauutetta tai ripaus aitovaniljajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus kanelia
  • 2 dl mustikoita

Muussaa banaanit haarukalla. Laita muussatut banaanit, munat, kookosöljy, vanilja sekä hunaja kulhoon ja sekoita hyvin. Yhdistä murskatut pähkinät, mantelijauho, kaneli sekä leivinjauhe toisessa kipossa, sekoita ja lisää nestemäisten aineiden joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää mustikat. Pyöräytä hellästi sekaisin.

Voitele leipävuoka kookosöljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada leipätaikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa uunin alatasolla, kunnes pinta alkaa ruskistua. Oman leipäni paistuminen vei noin 70 minuuttia. Voit tarkistaa leivän kypsyyden upottamalla siihen hammastikun tai veitsen. Jos tikkuun ei jää taikinaa, leipä on kypsä! Anna leivän jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Herkullista viikonloppua!

Viljattomat suklaa-protskuvohvelit

Processed with VSCO with a6 preset

Oon jo pitkään  halunnut tehdä protskuvohveleita iltapalaksi, mutta meidän lisäravinnekaapista ei ole löytynyt kuin maustamatonta protskua. Se ei oikein houkuta, koska maku. Tai lähinnä kun sitä makua ei ole. Nämä suklaanmakuiset protskuvohvelit ovat jatkojalostus mun viljattomista kookosvohveleista. Sain Bodyboosterilta testiin Selfin suklaanmakuista heraprotskua ja tiesin saman tien mihin sitä käytän ensimmäisenä. Ja kyllä, käytin sitä ensimmäisenä leivontaan enkä suinkaan palkkariin!

Viljattomat suklaa-protskuvohvelit (3 vohvelia)

  • 0,2 dl kookosjauhoja
  • 1 mitallinen suklaan makuista protskujauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 3 kananmunaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 0,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • 2 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 1-2 rkl hunajaa
  • veitsen kärjellinen aitovaniljajauhetta
  • paistamiseen kookosöljyä tai voita
  • päälle maapähkinävoita ja pähkinäsekoitusta

Processed with VSCO with a6 preset

Sekoita pienessä kipossa keskenään kookosjauhot, protskujauhe, ruokasooda, vaniljajauhe sekä suola. Sekoita toisessa kipossa hyvin keskenään kananmunat, kauramaito, kookosöljy sekä hunaja. Yhdistä kuivat aineet muna-kauramaitoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Paista vohvelit rapeiksi vohveliraudalla pienessä määrässä kookosöljyä. Okei, mitä enemmän sen parempi!

Sipaise vohvelien päälle maapähkinävoita ja ripottele niille vielä esimerkiksi Nutisalin Dry roasted mixiä!

Processed with VSCO with a6 preset

Helmikuun reseptit

Elellään ja huhtikuun loppupuolta, mutta mulla on kuulkaas vielä helmikuunkin reseptikooste tekemättä! Tapanani on ollut koostaa teille joka kuusta ihan oma pläjäys kuukauden aikana ilmestyneistä resepteistä, jotta teidänkin olisi helpompi seurata mitä olen kokkaillut ja ehkä saada ideoita omaankin keittiöönne. Kas kummaa, tilanne näyttää jälleen kerran siltä, että normaaleja arkiruokareseptejä on erittäin vähän? Mitä voimme tästä päätellä? Elän pelkillä herkuilla! Ja tämähän ei siis ole totuus….:D

kollaasi3
Minttusuklaa raakaleivokset // Mustikkamuffinssi mikrossa // Pehmeä banaanivanukas // Tortillapizza.

 

Kookosvohvelit // Puolukkainen smoothiebowl // sitruunalimu // Viljaton sämpylä mikrossa.
Viljattomat kookosvohvelit // Puolukka-kookos smoothiebowl // Kotitekoinen sitruunalimu // Viljaton mukileipä mikrossa.
kollaasi4
Savulohipasta // Suklainen riisikakku sandwich // Kuumepotilaan välipala.

Nyt kun näitä kuvia katselen ja muistelen yllä olevien ruokien makuja niin parhaiten on mielessä helppo tortillapizza (ikisuosikki!!), minttusuklaa raakaleivokset, vohvelit sekä savulohipasta, joka kelpasi erinomaisesti perheen pienimällekin. Pitäis löytää lisää hyvä arkiruokareseptejä. Niitä mä kaipaan suuresti! Kyllästyn itse todella helposti ruokiin enkä jaksa viikosta toiseen samoja duunailla. Musta on paljon kivempaa kokeilla uusia reseptejä viikoittain ja sitten kun en muuta keksi niin palaan tuttuihin ja turvallisiin. Mikä teidän lempiarkiruoka on?

Lue myös nämä ruoka-aiheiset postaukset: Parasta mitä voi vaatteet päällä tehdä, Rakkaudesta leipään, Testissä Fazerin juuresleipä, Onko olemassa hyvää valmisruokaa?, Käsissä Viljaton kattaus, Miksi kohtelen itseäni näin huonosti?, Menikö överiksi? sekä Helppo keino vähentää ruokahävikkiä.

Ja jos näitä testailette niin tägäilkäähän instassa meitsi messiin nimimerkillä @jonnam1983 🙂

Keväinen melonisorbetti

Processed with VSCO with c1 presetOikein mukavaa lauantaita kaikille! Kuinkas teillä on viikonloppu lähtenyt käyntiin? Me palattiin juuri Jumbosta ostoksilta ja syömästä. Käytiin katsastamassa uusi Amerikan diner ja sellaisen jättipurilaisen jälkeen on olotila melkoisen raskas ja tunkkainen. Ihan erilainen kuin tämän kevyen melonisorbetin jäljiltä! Meidän tyttö tykkää vesimeloneista kuin hullu puurosta ja päätin kokeilla tehdä hänelle vähän terveellisemmän version sorbettia jälkiruuaksi. Täytyy sanoa, että lopputulos oli jälleen kerran varsin onnistunut!

Tein melonisorbetin vähän samalla ajatuksella kuin viime kesäisen kiivisorbetin, muistattekos tuon ohjeen? Ihan tulee kesä mieleen kun noita kuvia katselee! Tein sorbettia mökillä ja kaikki ihastuivat siihen appivanhempia myöten. Kiivisorbetin kuvat nappasin aitan rapulla. Ei ole enää pitkä aika, kun päästään taas mökille!

Keväinen melonisorbetti (2 annosta)

  • Noin 300g vesimelonia pakastettuna
  • puolikas banaani
  • pikku loraus hunajaa tai vaahterasiirappia makeutukseksi
  • 3-4 rkl kookosvettä (käytin raakakakun teosta jääneet purkin jämät) voit käyttää muutakin!
  • puolikas kiivi (valinnainen)

Anna vesimelonipalojen sulaa hetki huoneenlämmössä. Surauta ne ensin tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää muut ainekset ja aja tasaiseksi massaksi. Lusikoi sorbetti kippoihin, nappaa kuva snäppiin ja herkuttele 😉

Ehkä maailman parhaat lihapullat (paleo)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt täytyy sanoa, että olen ylittänyt itseni aivan täysin. Tein eilen illalliseksi niin hyviä lihapullia tomaattisoosilla, että meinasi taju lähteä sitä syödessä! Mies on meillä monta kertaa kokkaillut lihapullia tomaattikastikkeessa Nigellan ohjeella ja kyllä nämä mun viljattomat pullaset oli vähintään yhtä hyviä elleivät jopa parempia! Kyllä se niin vaan on, että pitkään hauduttamalla saa parhaan kastikkeen, kun kaikki maut ehtivät muhimaan oikein kunnolla. Tein pullat croc-potilla, jossa ne saivat pienen uunituksen jälkeen kypsyä vajaat viisi tuntia. Sanoinko jo, että nämä olivat parhaita lihapullia ikinä!?

Viljattomat lihapullat tomaattikastikkeessa

  • 800g luomujauhelihaa
  • 2 isoa sipulia
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 4 + 4 rkl murskattua valkosipulin kynttä
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl mantelijauhoja
  • reilusti suolaa, mustapippuria, kuivattua oreganoa
  • 2 prk Mutti-tomaattimurskaa (tai 8 dl pieneksi pilkottuja kypsiä tomaatteja)
  • 1,5 dl tomaattipyreetä (täyspaleolainen tekee itse)
  • 1 dl tuoretta pieneksi pilkottua basilikaa

Kuori ja pilko sipulit pieniksi. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja murskaa valkosipulit.

Yhdistä kulhossa jauheliha, sipulit, porkkanaraaste, 4 rkl murskattua valkosipulia, kananmunat ja mantelijauhot. Mausta reilulla kädellä. Sekoita taikina hyvin ja pyörittele taikinasta lihapullia leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista lihapullia 200 asteessa 20 minuuttia.

Valmista seuraavaksi kastike. Yhdistä kulhossa tomaattimurska, tomaattipyree, 4 rkl murskattua valkosipulia sekä basilikat. Mausta reilulla kädellä ja sekoita hyvin.

Nosta lihapullat crock-potiin ja kaada kastike lihapullien päälle. Voit laittaa lihapullat osittain päällekkäin, jos ne eivät sovi vierekkäin. Säädä crock-pot low´lle ja anna hautua rauhassa noin 5 tuntia. Tarkista lihapullien kypsyys ja kastikkeen maku. Jatka hauduttamista, jos pullat ovat vielä osittain raakoja. Lisää tarvittaessa mausteita kastikkeeseen.

Tarjoile esimerkiksi spagetin tai makaronin kera basilikanlehdellä koristeluna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos croc-pot kiinnostaa niin omani on hankittu KitchenTimeltä! Tsekkaa myös Crock-pot Suomen sivut 😉

Hedelmäinen smoothiebowl

Processed with VSCO with c1 preset

Smoothiebowlit ovat tainneet tulla jäädäkseen mun ruokavalioon. Teen niitä ehkä pari kertaa viikossa ja aina kiireettöminä aamuina. Kiva mietiskellä aineksia rauhassa ja yrittää näpertää jotain koristelua päälle. Mä olen todella huono koristelussa ja yleensä vain päädyn roiskimaan epämääräisen kasan asioita kulhoon päällimmäiseksi. Vielä on opettelua tässäkin hommassa sillä teen joka kerta aivan liian ison kulhollisen lusikoitavaa smoothieta. Tämän hedelmäisen version värkkäsin sunnuntaina ja 1/3 osa päätyi miehen syötäväksi. Todella täyttävää tavaraa, mutta niin hyvää! Ja terveellistä 😉

Hedelmäinen smoothiebowl

  • 1 pakastettu banaani
  • kourallinen pakastemangon paloja
  • 1 mitallinen maustamatonta protskua
  • 1 tl macajauhetta
  • 1 tl nu3:n ruusunmarjajauhetta
  • 1,5 dl kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 1 dl jäisiä puolukoita
  • 1 dl lehtikaalia
  • 3 rkl Alpron kookosjogurttia
  • koristeluun kiiviä, viinirypäleitä ja mustaviinimarjoja

Laita kaikki ainekset koristeluun käytettäviä aineksia lukuun ottamatta tehokkaaseen blenderiin ja aja massa tasaiseksi. Kaada paksu smoothie syvälle lautaselle ja koristele esimerkiksi viipaloidulla kiivillä, viinirypäleillä ja jäisillä mustaviinimarjoilla.

Nauti ja maistata myös aamukamuilla

* ruusunmarjajauhe saatu.