Herkullinen mustikka-mascarponepiirakka

mustikka-mascarponepiirakka

Tänään perheasiat menevät perinteisen ruokapäiväkirjan väsäämisen edelle, joten näin viikonlopun kynnyksellä jaan teille herkullisen piirakan ohjeen, jota valmistin viime viikonloppuna. Kyseessä on mustikka-mascarponepiirakka, jota olen tehnyt joskus vuosia aiemminkin. Normaalisti teen aina mustikkapiirakan kermaviiliin, mutta mascarpone antaa antaa piirakkaan kivan pehmeän ja täyteläisen maun. Reseptin bongasin täältä.

Ostan yleensä piirakkapohjan valmiina, mutta koska aineksia oli kaapissa, miksi tuhlaamaan valmiiseen pohjaan? Näitä säästökohteita kun yritän löytää koko ajan enemmän ja enemmän, niin tässä heti yksi. Turha tuhlata valmiiseen, kun ainekset ovat jo kaapissa. Enemmän aikaa se toki vie, mutta tästä pohjasta tuli itse asiassa niin hyvä, että taidan tehdä piirakkapohjan jatkossakin itse 😉 Sanoisin, että täytteessä voisi olla vielä inanen jotain happoa tai raikkautta ja varmasti esimerkiksi raastettu sitruunan kuori tekisi täydellisen silauksen piirakkaan!

Herkullinen mustikka-mascarponepiirakka

Pohja

  • 100g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 muna
  • n. 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 200g mascarponejuustoa
  • 1 muna
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 200g (4 dl) mustikoita

Pehmitä ensin voita vähän aikaa mikrossa. Vispaa käsin voin sekaan sokeri sekä kananmuna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään toisessa astiassa. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Taikina jää melko löysäksi.

Voitele 26-28 cm;n kokoinen piirakkavuoka. Painele pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa mascarponejuusto, kananmuna ja sokerit keskenään sekaisin. Jos käytät pakastemustikoita, sekoita ne taikinaan viimeisenä. Jos taas käytät tuoreita mustikoita, voit ripotella ne suoraan pohjan päälle. Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjan päälle.

Laita mustikka-mascarponepiirakka 200 asteisen uunin alatasolle ja paista 25-30 minuuttia.

Herkuttele!

Ps. Kuva ei ole kovin hieno, pahoittelut siitä. En ehtinyt ottaa edes kunnollista kuvaa piirakasta, niin nopeasti se hupeni…

Sitruuna-limepiiras viikonlopun herkutteluun

sitruuna-limepiiras

Mulle on iskenyt aivan kauhea leipomisvimma! Joka viikonloppu täytyy saada leipoa jotain ja etsin koko ajan kuumeisesti uusi reseptejä testattavaksi. Leipominen on kuin terapiaa mulle kiireisen viikon jälkeen. On ihana keskittyä vain mittaamaan raaka-aineita, sekoittelemaan niitä ja odottelemaan valmista tuotosta. Kaikista mahtavinta on kuitenkin jakaa tuotokset muiden kanssa ja saatoinpa taas jokusen työkaverin tehdä iloiseksi maanantaiaamuna 🙂

Normaalisti tykkään leipoa suklaisia juttuja, mutta nyt teki mieli jotain raikasta! Olen joskus tehnyt terveellisemmän version key lime piesta ja nyt teki mieli tehdä joku samankaltainen. Löysin sopivan ohjeen naistenlehden takakannesta ja alkuperäisen ohjeen löydätkin täältä. Muuttelin ohjetta hiukan, koska en löytänyt mistään sitruuna-limerahkaa. Mulla on muutenkin tapana laittaa resepteihin vähän omiani ja jännityksellä seurata osuiko vai upposiko. Harvemmin enää epäonnistunut leivontahommissa ja tämäkin sitruuna-limepiiras onnistui ihan nappiin. Jos kaipaat jotain raikasta jälkiruokapöytään niin tässä hyvä vaihtoehto.

sitruuna-limepiiras

Sitruuna-limepiiras

  • 100g voita
  • 12 Digestive-keksiä

Täyte

  • 2 prk sitruunarahkaa (Valio)
  • 2 kananmunan keltuaista
  • kokonaisen limen raastettu kuori
  • puolikkaan limen mehu
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Päälle

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 rkl sokeria
  • 1 dl pieneksi silputtua tuoretta minttua

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja murskaa keksit pieniksi murusiksi. Sekoita keksit ja sulatettu voi tasaiseksi ja painele massa 25 senttisen piirakkavuoan pohjalle. Tähän käy myös irtopohjavuoka, jossa itsekin piirakan tein! Laita pohja uuniin kypsymään 10 minuutiksi.

Pohjan kypsyessä valmista täyte. Vatkaa rahkat ja kanamunan keltuainen keskenään tasaiseksi. Lisää sitten joukkoon hyvin pestyn limen raastettu kuori sekä mehu ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta takaisin uuniin noin 15 minuutiksi. Anna piirakan jäähtyä kunnolla.

Valmista halutessasi vielä kermakuorrute piirakan päälle. Vispaa kerma kuohkeaksi yhdessä sokerin kanssa. Sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Lusikoi minttu-kermavaahto jäähtyneen piirakan päälle juuri ennen tarjoilua. Piirakka ei mielestäni välttämättä tarvitse päällensä minttu-kermakuorrutusta, mutta kyllähän siitä kivan lisän ja makua saa 🙂

Herkuttele!

Onko sitruuna-limepiiras tai key lime pie teille jo tuttuja?

sitruuna-limepiiras