Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

Meillä on nyt tilanne päällä. Tilanne, johon olisi ihan kiva saada jokin kaikkia miellyttävä ratkaisu. Minä olen koko ajan jumissa ja mies on koko ajan ihan jumissa. Syynä on tähän tuo meidän ihana jälkikasvumme, joka on alkanut kömpiä meidän sänkyymme joka yö ja mielellään tulisi sinne jo heti illalla. Meidän sänky on 180 cm leveä, mutta ei siellä ole tällä hetkellä yhtään ylimääräistä tilaa. Iso mies, minä ja pitkä tytön roikale kera kolmen kissan niin läheisyyttä alkaa olla enemmän kuin tarpeeksi. Illat menee taistellessa nukkumaanmenosta, kun hän ei millään jäisi omaan sänkyynsä. En tiedä onko nyt menossa joku ihme kausi taas vai mikä on…

Yhtenä iltana tyttö sanoi, että hän pelkää omassa huoneessaan. En tiedä onko tämä totta vai sanooko hän niin vain koska haluaa meidän sänkyyn. Hän ei osaa sanoa mitä pelkää, mutta pelkää vain. Tuleeko lapsille tällaisia kausia? Hän täyttää maaliskuussa kuusi. Tyttö on muuten hyvin reipas ja rohkea ja olen itse yhdistänyt tämän siihen ettei hän vain yksinkertaisesti halua nukkua omassa sängyssään. Niinpä taistelu alkaa heti illasta ja toisinaan hän nukahtaa omaan sänkyyn ja toisinaan hänet on pakko ottaa viereen, jotta saa itse jonkinlaisen unirauhan. Pitäisikö tässäkin asiassa pysyä jämptinä vai tarvitseeko asiaan edes kiinnittää sen enempää huomiota? Antaa tulla vain meidän sänkyyn jos niin haluaa?

Minusta on ihanaa, kun hän on vieressä, mutta ei se ole mukavaa sellaisen yön jälkeen, kun herää niskat solmussa ilman peittoa seinään litistettynä. Ja näinhän käy joka yö kun tyttö on vieressä. Herään joka kerta kun hän kääntää kylkeään tai mätkäyttää minua kädellä naamaan. Ja sanomattakin lienee selvää ettei siellä sängyssä mitään aikuisten juttuja tapahdu kun lapsi on keskellä…Ollaan monta kertaa tehty niinkin, että ollaan kannettu mimmi omaan sänkyyn nukahtamisen jälkeen. No, sieltähän se vain kömpii ennen pitkää meidän keskelle. Mahtaako teistä kukaan muu kamppailla saman ”ongelman” kanssa ja olisiko hyviä neuvoja tilanteen hoitamiseen? Olisi nimittäin ihanaa saada edes joskus nukkua kokonainen yö ihan rennosti koko oman sängynpuolikkaan leveydellä.

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

Nukkumaanmenon vaikeus

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Okei, jos totta puhutaan niin meillä eletään aivan hemmetin raskasta aikaa tällä hetkellä. Tytöllä on kunnon uhma päällä. Eniten pinnan palamista, itkua ja yhteenottoja aiheuttaa illat ja aamut. Nukkumaanmeno ja herääminen. Molemmat kauheaa taistelua, olleet jo vähän aikaa. Ajattelin, että tämä on vaan joku vaihe joka menee ihan kohta ohi, mutta se vaan jatkuu ja jatkuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIllalla tyttö keksi kaikenlaisia verukkeita ettei tarvitsisi mennä nukkumaan. Nälkä. Janottaa. Pissattaa. Haluan leikkiä. Sama alusta. Yöpuvun laittaminen ja hampaiden peseminen on yhtä taistelua. Kun tyttö vihdoin ja viimein saadaan sänkyyn, hän rauhoittaa iltasadun ajaksi. Sitten alkaa höpöttely ja pyöriminen. Huutaminen ja potkiminen. Pissattaa. Janottaa. On nälkä. Tytön nukuttamiseen menee yleensä tunnista puoleentoista. Jos menen sänkyyn samaan aikaan hänen kanssaan niin minä olen ensimmäisenä unessa. Koko nukkumaanmeno härdelli ahdistaa suunnattomasti. Sama tappelu joka ikinen ilta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMitä me sitten tehdään illalla ennen nukkumaanmenoa? Samat rutiinit on olleet jo pitkään käytössä. Leikkiä, kylpy, iltapala ja vähän jotain lastenohjelmaa samalla, jos tyttö haluaa sellaista katsella. Tablettia ei saa katsoa ainakaan tuntiin puoleentoista ennen nukkumaanmenoa ja ruutuaikaa rajoitetaan entisestään jos sama meno jatkuu. Hampaidenpesu, iltasatu ja nukkumaan. Tyttö haluaisi aina mennä nukkumaan vasta kun mekin miehen kanssa mennään ja välillä se on valitettavasti siihen lipsahtanut, kun ei vaan olla jaksettu enää tapella asian kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAamut on ihan yhtä raskaita. Tyttö herää ihan hyvin ja pirteänä, mutta vastustaa sen jälkeen ihan kaikkea. Ei halua pissalle, ei halua laittaa vaatteita, ei pestä hampaita eikä pukea ulkovaatteita. Kaikki on yhtä suurta taistelua. En tiedä johtuuko väsymyksestä kuitenkin vai onko pelkkää uhmaa. Keskusteltiin eilen päiväkodin hoitajien kanssa näistä nukkumisasioista, koska tyttö ei tahtoisi millään herätä päiväunilta tarhassa. Päädyttiin ratkaisuun, jossa päiväkoti vähentää tytön päiväuniaikaa ja me kotona laitetaan tyttö systemaattisesti entistä aiemmin nukkumaan. Luulen itsekin, että tytön illan pirteys johtuu liian pitkistä päiväunista ja nyt rytmi vaan on yksinkertaisesti ihan sekaisin. Toivon suuresti jo oman mielenterveyteni kannalta, että asiaan saadaan muutos!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiten teillä toimitaan lasten kanssa iltaisin? Minkälaiset aamutoimet ja moneltako menevät nukkumaan? Mites aamut sujuu? Jos on jotain hyviä vinkkejä antaa iltatoimiin ja nukkumaanmenoon niin erittäin kiitollisena otan ne vastaan 🙂