Kevyt viikko – Mitä se piti sisällään?

kevyt viikko

Pidin viime viikolla tauko treeneistä ja ihan tarkoituksella pitkästä aikaa kevyen viikon. Crossfittiä treenatessa kevyt viikko oli aina valmiina ohjelmoinnissa, mutta salilla puurtaessa pitäisi sekin yrittää muistaa itse. Kokemukseni mukaan kevyt viikko kannattaa pitää 4-5 viikon välein, mutta käytännössä treenaan aina itseni tilttiin, kunnes muistan että kannattaisi välillä keventääkin. Olen itse aika malttamaton ihminen, joten olen virheellisesti ajatellut että kevyt viikko söisi jollain tavalla kehitystä. Viime vuosina olen kuitenkin ymmärtänyt palautumisen suuren merkityksen ja viikko tai parikin taukoa treeneistä tekee vain hyvää. Kevyen viikon aikana sekä pää että kroppa saavat levätä ja palautua rankoista treeneistä. Kaipaan itse myös kotona oloa, joten kevyillä viikoilla yritän pysytellä kotona mahdollisimman paljon. Viime viikolla en onnistunut tässä kovinkaan hyvin…

Moni käy kevyelläkin viikolla treenaamassa salilla, mutta tekee sen kevyemmillä kuormilla. Mulle toimii parhaiten pysyä salilta kokonaan poissa. Kevyen viikon tarpeen huomaan siinä, kun ei tee oikeasti mieli enää mennä salille. Tämän vuoksi en lepoviikoilla sinne menekään, vaan pyrin tekemään kaikkea muuta. Kevyellä viikolla panostan enemmän lihashuoltoon ja ihan vain olemiseen ja puuhasteluun kotona. Annan mielelle ja kropalle jotain muuta tekemistä. Jotain mikä ei sivua salitreenejä millään tavalla. Tämä systeemi sopii mulle parhaiten.

Viime viikko ei ehkä ollut mikään optimaalisin mitä tulee palautumiseen. Sain kyllä joogattua ja tehtyä lihashuoltoa normaalia enemmän, mutta olisin iltaisin myös liikenteessä enemmän kuin tarpeeksi. Viime viikolla oli buukattuna monta iltamenoa ja varmasti ne syövät palautumista osittain. Toisaalta, sain ainakin ajatuksia suunnattua jonnekin aivan muualle. Perjantaina pääsin pitkästä aikaa hierontaan ja taisin vihdoin ja viimein löytää itselleni hyvän hierojan. On sitä etsitykin! Jalat olivat niin jumalattoman jumissa että hävetti. Hieronnassa pitäisi ehdottomasti käydä useammin, 1-2 kertaa kuussa. Ruokapuolen pidin viime viikolla kuta kuinkin normaalina. Joinain päivinä nipistin vähän hiilareita pois, koska kahtena iltana söin vapaammin mm. ihania salaatteja A-lehtien influencer illassa ja kolmen ruokalajin illallisen Vltavassa. Teki hyvää!

Eilen kävin ensimmäistä kertaa viikkoon treenaamassa ja voin sanoa ettei kulkenut. Joko se oli kevyen viikon aiheuttamaa laiskuutta tai sitten oli vain huono päivä. Veikkaan viimeistä vaihtoehtoa. No, aina ei voi onnistua! Kuinka usein te pidätte kevyen viikon ja mitä se pitää sisällään?

Käykäähän lukemassa mun uusi postaus myös Parempaa oloa -blogista!

Mä olen niin rikki!

Processed with VSCO

*Sis.mainoslinkkejä

Innokkuus ja yrittäminen palkitaan. Mitä vain voi saavuttaa, jos oikein jaksaa yrittää ja tekee duunia sen eteen. Mä olen ollut viime aikoina yli-innokas treenaamaan. Olen yrittänyt ottaa kaiken sen ajan takaisin, jonka menetin olkapään ongelmien vuoksi. Tuloksia tulee koko ajan ja se lisää motivaatiota treenaamiseen entistä enemmän! Tämä on ensimmäinen kuuden viikon treenijakso, jonka olen pysynyt matkassa alusta loppuun. Ja tiedättekö mitä – tunnen sen nahoissani! Joka paikkaa kolottaa ja huomaan miettiväni aivan liikaa treeniasioita. Eilen illalla sain itseni kiinni pohtimasta pitäisikö tehdä lista kaikista asioista, joita mun täytyy alkaa treenaamaan enemmän…No ei!

Mä en ole hetkeen ollut näin rikki kuin nyt. Älkää käsittäkö väärin, en tarkoita että paikat olisi hajalla, vaan tunnen valtavaa kokonaisvaltaista uupumusta. Uupumusta, joka tulee kun kroppa kuormittuu liikaa tai sitä kuormitetaan äärimmilleen. Tässä ja näillä treenivuosilla tunnen oman kroppani ja palautumiskykyni kohtuullisen hyvin. Tunnistan merkit, jotka täytyy ottaa vakavasti. Innostuneena sitä treenaa helposti liikaa, liian pitkään ja liian kovaa. Ilman kunnollista lepoa. En aina huomaa uupumusta kropasta, mutta omat ajatukset ja fiilikset paljastavat sen. Olo on raskas ja toivon vain, että saan nukkua ja olla vain. Mulla oli hieno ajatus mennä tänä aamuna klo 7 treenaamaan. Totesin kuitenkin eilen illalla, että nyt on levon paikka ja laskeskelin eilisen olleen kolmas treenipäivä putkeen. Jos en nyt lepää niin kohta olen todella solmussa sekä henkisesti että fyysisesti. Väsyneen ja ylirasittuneena minusta tulee maailman äkäisin ihminen ja sitä tuskin toivoo kukaan. Vähiten perheväki.

Processed with VSCO

Uskon, että moni muukin on välillä turhan innokas treenaamaan. Treenit kulkevat niin hyvin, että salilla viihdytään päivästä toiseen ja tunnista toiseen. Lepoa pitäisi kuitenkin muistaa ottaa ennen kuin kroppa väsyy totaalisesti! Sanonta kroppa kehittyy levossa on täysin totta. Lepopäivät tekevät todella hyvää sekä henkisesti että fyysisesti. Itse pyrin pitämään viikossa ainakin yhden aktiivisen lepopäivän jolloin käyn esimerkiksi kävelyllä tai teen kotona joogaa tai lihashuoltoa pitkän kaavan mukaan. Tämän lisäksi pidän toisen lepopäivän jolloin en treenijuttuja mieti yhtään! Saa pääkin vähän huokaista kaikista näistä miljoonista ajatuksista ja suunnitelmista.

Lepojaksoja kannattaa suunnitella sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. Joka viikko tietyt lepopäivät ja lisäksi kevennetty viikko 4-6 viikon välein. Suosittelen merkkaamaan suunnitellut lepojaksot kalenteriin, jotta ne myös tulee tehtuä. Kevyellä viikolla tehdään paljon lihashuoltoa, käydään hierojalla ja osteopaatilla tai kiropraktikolla. Kevyellä viikolla voi toki treenata, mutta tämä on myös hermoston palautumisen aikaa, joten ei kannata mitään kovia treenejä vääntää! Tekniikkatreenit ja kevyet pumppailut ennen lihashuoltoa ovat erinomaista liikuntaa kevyellä viikolla rentouttavien kävelylenkkien lisäksi.

Processed with VSCO
Dr.Denim farkut täältä* Mahtuu munkin reidet näihin! // Huppari täältä*.

Mulla on tänään lepopäivä treeneistä ja jalkoja palautellakseni kävelin 5 km matkan töihin. Illalla on tiedossa vielä lihashuoltoa. Eilen illalla sain kahvakuulan avulla auottua todella hyvin lonkankoukistajia ja selkä on ollut tänään täysin oireeton! Huomenna on tiedossa pilatesta työporukan kanssa ja kuumeisesti tässä mietin josko liittyisin taas yoogaiaan…

Kuinka usein te pidätte lepopäiviä tai kevyitä viikkoja? Millä keinoin palaudutte treeneistä?

Ps. House of Brandonilla vielä 31.1 asti jo alennetuista tuotteista vielä -20% alennusta koodilla JNSLS. Kannattaa tsekata myös sikamageet Aim´n treenitrikoot! Itse niin kovin himoitsen sellaisia…

Kaiken kiireen keskellä

Processed with VSCO
Kuva: Katri Viirret/Fit you too

Kaupallinen kampanja: Suecos.

Elämä soljuu tällä hetkellä ohitse käsittämättömän kovaa tahtia. Niin kovaa etten aina tahdo pysyä perässä. Arki on antoisaa ja tapahtumarikasta, mutta samalla raskasta. Ison osan päivästäni vie totta kai työ ja vuorokauteen saa mahduttaa myös treenaamisen, perheen ja kotityöt. Paljon muulle ei aikaa jää, jos haluaa nukkuakin. Vaikka arki on kiireistä niin en halua valittaa. Mulla on kuitenkin kaikkea mitä tarvitsen ja elämä on kaikin puolin hyvällä mallilla. Asioiden priorisointi on myös kasvattanut ihmisenä, koska olen oppinut näkemään mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä.

Olen päässyt aloittamaan treenit nyt täydellä teholla. Tässäkin asiassa minulta tuntuu puuttuvan välivaihde. Treenaan joko täysillä tai sitten en ollenkaan ja nyt kun pystyn antamaan kaiken itsestäni niin tehot ovat täydet 100%. Mutta tiedättekö mitä? Se vaatii veronsa. Kroppa ei ole ollut näin jumissa aikoihin. Toisaalta se on ihanaa, koska tällaista fiilistä ei ole ollut pitkään aikaan. Toisaalta se on kurjaa, koska joka paikkaan sattuu ja on pakko himmata. Joudun jälleen opettelemaan myös levon tärkeän merkityksen. En ole enää mikään parikymppinen, jolla kroppa palautuu hetkessä. On annettava aikaa itselle ja palautumiselle. Lihasten ohella myös pääkoppa tarvitsee palautumista. Pää käy päivällä täydellä teholla aamusta iltaan, joten myös mieli tarvitsee välillä lepoa.

Processed with VSCO

Minulle paras tapa palautua henkisesti sekä fyysisesti on ulkoilu. Ei tarvitse olla mikään hikilenkki, vaan ihan hiljakseen kävelykin riittää. Välillä musiikit pauhaa korvilla ja välillä nautin vain hiljaisuudesta ja luonnon äänistä. Pääasia kunhan vaan saa raitista ilmaa! Lenkin jälkeen ajatus kulkee taas paremmin ja mieli on kirkas. Lihashuolto yhdistettynä kävelylenkkiin on yhdistelmänä varsin timanttinen. Näin saan myös kropan jumit pois ja palautuminen on kokonaisvaltaista. Lihashuolto vaan vaatii sitä aikaa, jota monella ei nykyään ole.

Sain Suecosilta testattavaksi ihanan kevyet Alma-tennarit, jotka on tarkoitettu sekä työhön että vapaa-aikaan. Valitsin itselleni siniset, koska meillä on työasussa yläosa sininen, joten kengät eivät tule liian räikeästi esiin. Minulla päivän suunnitelmat saattavat muuttua ihan lennosta ja näiden kenkien hienous on ollut se, että voin lähteä suoraan töistä kävelemään näillä kotiin ja hoitaa palauttavana lenkin siinä samalla. Minä en koskaan esimerkiksi mene salille, jos kroppa tuntuu iltapäivällä jumiselta tai olo todella väsyneeltä. Vaikka olisin tullut töihin korkeammissa koroissa niin voin iltapäivällä jättää Almat jalkaan ja kävellä vajaan viiden kilometrin lenkin kotiin. Olenpa näillä kengillä treenannut myös salilla. Varsinaiset joka tilanteen tennarit siis!

Processed with VSCOProcessed with VSCO

Alma-tennarit ovat todella hengittävät mesh-verkkokankaan ansiosta. Kenkien pohjalliset ovat teknistä kangasta, joka poistaa kosteutta ja pitää jalat kuivina. Täytyy sanoa, että itse olen tehnyt näillä kengillä ensin kahdeksan tunnin työpäivän ja kävellyt sen jälkeen vielä kotiin enkä huomannut, että jalat olisivat hikoilleet missään vaiheessa. Kengät ovat todella kevyet tuntuiset jalassa ja ulkopohjan kevyen rakenteen ansiosta askeleet ovat pehmeät jolloin myös selkä ja polvet pysyvät hyvässä kunnossa. Joudun työssäni olemaan välillä todella hankalissakin asennoissa ja seisomaan paljon ja Almat ovat palvelleet hyvin myös tässä tehtävässä. En ole huomannut, että alaselkä olisi rasittunut missään vaiheessa päivää. Jos kaipaat hyviä tennareita, jotka sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen niin voin kyllä lämpimästi suositella Almoja! Näitä löytyy useassa eri värissä eli jokaiselle löytyy varmasti se sopivin 🙂 Lisää Almoista voit lukea täältä. Suecosilla on myös paljon muita kenkämalleja ja varsinkin Suecosin erilaiset työkengät ovat mielestäni loistavia! Löydät ne täältä.

Onko siellä ruudun toisella puolella muitakin, joille kävely on paras keino palautua henkisesti ja fyysisesti?

 

Lauantai – viikonpäivistä turhin

Processed with VSCO with a6 presetMä on jo pitkän aikaa huomannut, että oon aina lauantaisin järkyttävän väsynyt. Vaikka nukun niin pitkään kuin pystyn, oon kuin elävä kuollut koko päivän. Hyvällä tuurilla olen hetken aikaa virkeä illalla saunan jälkeen. Kunnes taas alkaa väsyttää ja on pakko mennä nukkumaan. Suunnittelen lauantaille aina kaikenlaista tekemistä,  mutta aika usein ne hommat jää tekemättä. Päivä kuluu makoillen ja kulkien sohvan ja jääkaapin väliä. Treenaaminen aamulla vain pahentaa väsymystä. Sen huomasin eilen, kun en käynytkään aamulla salilla! Jaksoin sentään puuhastella edes vähän päivän aikana. Treenaaminen lauantaisin ei selkeästikään sovi mulle.

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 presetPoden aika usein huonoa omatuntoa, koska en jaksa tytönkään kanssa tehdä mitään normaalista poikkeavaa. Usein pelaillaan sisällä pelejä vähän aikaa ja piipahdetaan ulkona. Haaveilen yhteisistä askarteluhetkistä ja leipomista,  mutta kun ei vaan jaksa eikä kykene. Eilen virtaa oli sen verran, että käytiin Jumbossa ostoksilla ja tyttö pääsi siellä myös karuselliin. Yritettiin metsästää taulukoukkuja tuloksetta ja ihasteltiin Jumbon joulukoristeita. Pitäisi jotain hankkia kotiinkin vanhojen rikkoutuneiden tilalle. Tyttö pääsi myös tuhlaamaan saamiaan rahoja ja Frozen-kamaahan sieltä tarttui yllättäen mukaan…

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 presetMä oon jo pitkään ajatellut,  että lauantai on mun kohdalla ihan turha päivä kun olen aina niin väsynyt. Nyt vasta oikeastaan tajusin, että se on mulle se päivä viikosta kun kroppa pakottaa pysähtymään ja huilimaan. Joskushan sitä on palauduttava työviikosta, treeneistä ja arjen pyörityksestä. Pitäis opetella rakentamaan arki niin ettei aina lauantaisin olisi puolikuollut, mutta en vielä tiedä miten.. Eilen linkki tosiaan vähän virkeämpi ja jaksoin jopa vaihtaa pussilakanat ja vähän siivoilla. Jumbossa vierähti parituntinen ja sen jälkeen haettiin mäkkäristä ruokaa ja istuttiin hetki töllöä katsellen sohvalla ennen saunaan lähtöä. Saunan jälkeen putous ja lasi sidukkaa. Punaviiniäkin maistoin, mutta se maistui ihan yhtä karsealta kuin ennenkin. Illalla vielä pelailtiin tytön kanssa, rapsuteltiin kissoja ja vietinpä tovin myös farm heroes sagaa tahkoten. Ennen nukkumaanmenoa yksi sarja boksilta kera jätskin ja yhdentoista maissa unille.

Tänään aion puuhastella eileisenkin edestä! Sunnuntai on mun suosikkipäivä <3

Let´s squat, they said. It will be fun, they said.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Mä en pysty kävelemään. Mun jalat on aivan muussina ja aivan hemmetin kipeät tiistain treenin jäljiltä. En muista millon elämä olis ollut treeneistä johtuen näin hirveää tuskaa! Reidet sattuu, perse sattuu ja kävely on vaappuvaa kuin pingviinillä. Mitään en pysty nostamaan lattialta, koska en vaan kykene. Jalat ei anna myöten. Vessaan mennään yöllä seiniä pitkin ja jos hetken istuu tuolilla niin menee aikansa ennen kuin siitä pääsee ylös. Ei kiva. Kamalaa, mutta silti niin ihanaa 😀 Sairasta.

Processed with VSCOcam with a5 presetOlipa hirveää huomata taas olevansa maailman huonokuntoisin ja muuten ihan susipaska. Viikon loma ilmeisesti teki tehtävänsä, koska jo voimaosuuden kyykyissä mulla puski niin hirveetä soijaa ettei ole ennen nähty. Metconissa tehtiin pelkästään pistoolikyykkyjä ja leukoja (pistooleja 50-40-30-20-10 ja välissä aina 20 leukaa) ja mä sain tahkottua yhteensä 120 pistoolikyykkyä ja 50 leukaa. Ensimmäisen setin jälkeen alkoi olo jo tuntua vähän huteralta. Sain vedettyä kuitenkin koko 13 minuuttisen läpi, mutta kesti aikansa ennen kuin palauduin tuosta setistä yhtään. Ihan järkyttävä olo! Ei kannata ilmeisesti lomailla… tai ainakaan syödä niin paljon kuin minä tein!

Yllä oleva video on viime sunnuntailta, kun tein voimaosuudessa push pressejä 12 x 3 toistoa 35 kilolla. Ihan jees setti, mä tykkään aina näistä voimaliikkeistä. Tuollaiset hikoilu-puuskutukset ei niinkään ole mun mieleen, varsinkaan jos niiden jäljiltä ei pysty kävelemään moneen päivään 😀