Mehukas lihamureke pekonilla (paleo)

Sunnuntai on hyvä päivä jakaa helppoja, nopeita ja maukkaita arkiruokia. Kaikki suunnittelee seuraavan viikon ruokalistaa ja josmolette yhtään samanlaisia kuin minä niin joka viikonloppu tekee mieli kokeilla jotain uutta reseptiä. Meilläkin turvaudutaan aika pitkälti tuttuihin ja turvallisin arkiruokiin, mutta joka viikko on saatava lautaselle jotain uutta ja makunystyröitä herättelevää apetta. Meillä syödään aika paljon lihaa ihan siitä syystä, että sitä on helppoa ja nopeaa valmistaa ja siitä saa taiottua yhtä sun toista maukasta. Tällä kertaa jaossa on pekoniin käärityn lihamurekkeen ohje, joka ei jätä maullaan ja mehukkuudellaan varmasti ketään kylmäksi! Tai oikeastaan tämä on kanamureke, koska se on valmistettu broilerin jauhelihasta, mutta yhtä hyvin sen voisi tehdä myös naudan jauhelihasta. Alkuperäinen resepti on Paleo running momma -blogista.

Mureketta voi tarjoilla niin perunan, riisin kuin pelkkien vihannestenkin kanssa, kokeiltu on! Toimii ihan minkä kaverina vain. Mureketta on maidoton ja viljaton, joten se sopii erinomaisesti myös keliaakikoille.

Mehukas lihamureke pekonilla

  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 5 rkl mantelijauhoja
  • suolaa
  • mausteita reilusti  (itse laitoin sipuli- ja valkosipulijauhetta, jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, chilijauhetta..)
  • 1 pkt pekonia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset pekonia lukuunottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta murekemainen pötkö leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ota pekonit paketista ja asettele ne vierekkäin murekkeen päälle. Käännä siivujen päät kalsinkerroin. Pujota ensin pekonien päät murekkeen alle toiselle puolelle ja sitten vielä toiselle puolelle. Paista mureketta uunissa 35-45 minuuttia. Itse paistoin täydet 45 minuuttia ja siitä tuli täydellistä!

Anna murekkeen jäähtyä hetki ennen pilkkomista lautasille.

Ruokaisa bataattipiirakka pekoni-pinaattitäytteellä (paleo)

Processed with VSCO with a6 preset

Selailen paljon jenkkiläisiä paleoruokavalioon erikoistuneita ruokablogeja ja saan niistä todella paljon hyviä ideoita omaan keittiöön. En siis todellakaan noudata paleoruokavaliota, mutta olen sitä mieltä, että paleoruuat ovat huomattavasti ravintorikkaampia kuin ns. normaalit vehnäjauhosta, maidosta ym valmistetut ruuat. Olen itse varsin kaikkiruokainen ja menen aina ruuassa maku edellä. Joskus meillä syödään kunnon pastaa ja joskus meillä syödään viljatonta ja maidotonta. Joskus laitetaan joka päivä eri ruokaa ja joskus laitetaan monen päivän ruuat kerralla. Ihan fiiliksen mukaan!

Tämä bataattipiirakan resepti on suomennettu Paleo running momma -blogista. Kyseinen blogi on yksi mun suurista suosikeista ja selaan blogia lähes päivittäin! Piirakka on mielettömän helppo tehdä ja huonosta kuvasta voinee päätellä, että se oli myös jumalattoman hyvää! Ehdin nimittäin ottamaan tasan tuon yhden kuvan ja sitten olikin puolet piirakasta jo hävinnyt…Piirakan täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä vain, mutta säilytä pekoni! Se sopii nimittäin todella hyvin yhteen makean bataatin kanssa.

Bataattipiirakka pekoni-pinaattitäytteellä 

  • 1 iso bataatti
  • loraus oliiviöljyä
  • muutama suuri kourallinen huuhdeltua pinaattia
  • 1 pkt pekonia
  • 2,5 dl herkkusieniä (ei säilyke!) pieneksi pilkottuna
  • 1 sipuli pieneksi pilkottuna
  • 3 valkosipulin kynttä pilkottuna pieneksi
  • suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan
  • 6 kananmunaa
  • noin 0,5 dl täysrasvaista kookosmaitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Voitele siivut oliiviöljyllä ja lado siivuja limittäin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Bataatin päistä saat hyvät siivut piirakan reunoiksi.

Ripottele pohjalle suolaa ja esipaista pohjaa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes bataatit alkavat pehmetä ja ruskistua.

Valmista täyte pohjan paistuessa. Pilko pekonisiivut pieniksi ja paista ne keskilämmöllä melkein kypsiksi. Lisää sipuli pekonien joukkoon koko ajan sekoitellen. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää joukkoon sienet ja valkosipulit ja jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia. Lisää sekaan pinaatit ja sekoittele kunnes ne alkavat pehmetä. Siirrä pannu pois levyltä.

Sekoita kulhossa kookosmaito, munat ja suola (+ muut mahdolliset mausteet ).

Ota pohja pois uunista ja lusikoi pekoni-pinaattitäyte tasaisesti pohjan päälle. Kaada kookosmaito-munaseos täytteen päälle, mutta katso ettei se nouse yli piirakan reunojen.

Nosta piirakka uuniin ja paista sitä noin 25 minuuttia tai kunnes keskusta alkaa hyytyä ja reunat ruskistua. Nosta piirakka pois uunista ja anna sen jäähtyä 15 minuuttia. Leikkaa piirakka paloiksi ja tarjoile esim. salaatin kanssa!