Välipalaksi viljattomat banaani-pähkinämuffinssit

Mietin muutama päivä sitten mitä voisin tehdä töihin mukaan välipalaksi. Kaipaan aika ajoin vaihtelua myös välipalaosastolle ja arvoin pitkään muffinssien ja chiavanukkaan välillä. Muffinssit ovat näppäriä tehdä ja niistä saa hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja välipaloihin, kun vähän miettii raaka-aineita. Alkuperäinen resepti on peräisin Running paleo momma -blogista, josta löydän nykyään parhaat ideat ruokiin, jotka haluan tehdä viljattomina tai maidottomina. Kuten tiedätte, viljattomuus ja maidottomuus ei todellakaan ole mulle mikään ehdoton juttu, vaan teen niitä lähinnä vaihtelun vuoksi. Laitoin näihin muffinsseihin cashewpähkinöitä ja lisäsin vielä puoleen tummaa suklaata. Muffinsseista tuli mielettömän hyvä ja toimivat erinomaisesti välipalana tai vaikkapa teen tai kahvin kanssa 😉

Viljattomat banaani-pähkinämuffinssit 

  • 2 kypsää banaania muussattuna
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 0,5 dl juoksevaa hunajaa tai maun mukaan
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 3 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl chia-siemeniä morttelissa murskattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Iso ripaus suolaa
  • noin dl pähkinöitä pilkottuna
  • 0,5-1 dl tummaa suklaata pilkottuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele muffinssipellin kolot tai vuoraa ne paperisilla muffinssivuoilla. Muussaa banaanit haarukalla isossa kulhossa. Lisää munat, hunaja, maapähkinävoi ja vaniljauute ja sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa mantelijauhot, chia-siemenet, leivinjauhe ja suola.

Yhdistä kuivat aineet kosteisiin ja sekoita tasaiseksi, mutta älä ylisekoita! Lisää pähkinät ja suklaa ja pyöräytä vielä hyvin sekaisin. Lusikoi taikinaa 3/4 muffinssivuoan tilavuudesta. Muffinssit kohoavat jonkin verran, joten älä laita vuokia täyteen. Taikinasta tulee noin 12 muffinssia. Paista muffinsseja uunissa 20 minuuttia tai kunnes reunat alkavat ruskistua ja keskusta kiinteytyy.

Anna jäähtyä hetki ja herkuttele!

Mehukas lihamureke pekonilla (paleo)

Sunnuntai on hyvä päivä jakaa helppoja, nopeita ja maukkaita arkiruokia. Kaikki suunnittelee seuraavan viikon ruokalistaa ja josmolette yhtään samanlaisia kuin minä niin joka viikonloppu tekee mieli kokeilla jotain uutta reseptiä. Meilläkin turvaudutaan aika pitkälti tuttuihin ja turvallisin arkiruokiin, mutta joka viikko on saatava lautaselle jotain uutta ja makunystyröitä herättelevää apetta. Meillä syödään aika paljon lihaa ihan siitä syystä, että sitä on helppoa ja nopeaa valmistaa ja siitä saa taiottua yhtä sun toista maukasta. Tällä kertaa jaossa on pekoniin käärityn lihamurekkeen ohje, joka ei jätä maullaan ja mehukkuudellaan varmasti ketään kylmäksi! Tai oikeastaan tämä on kanamureke, koska se on valmistettu broilerin jauhelihasta, mutta yhtä hyvin sen voisi tehdä myös naudan jauhelihasta. Alkuperäinen resepti on Paleo running momma -blogista.

Mureketta voi tarjoilla niin perunan, riisin kuin pelkkien vihannestenkin kanssa, kokeiltu on! Toimii ihan minkä kaverina vain. Mureketta on maidoton ja viljaton, joten se sopii erinomaisesti myös keliaakikoille.

Mehukas lihamureke pekonilla

  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 5 rkl mantelijauhoja
  • suolaa
  • mausteita reilusti  (itse laitoin sipuli- ja valkosipulijauhetta, jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, chilijauhetta..)
  • 1 pkt pekonia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset pekonia lukuunottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta murekemainen pötkö leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ota pekonit paketista ja asettele ne vierekkäin murekkeen päälle. Käännä siivujen päät kalsinkerroin. Pujota ensin pekonien päät murekkeen alle toiselle puolelle ja sitten vielä toiselle puolelle. Paista mureketta uunissa 35-45 minuuttia. Itse paistoin täydet 45 minuuttia ja siitä tuli täydellistä!

Anna murekkeen jäähtyä hetki ennen pilkkomista lautasille.