Maukasta arkiruokaa: vegaaninen lasagne

vegaaninen lasagne

Päätin tehdä viime viikonloppuna mökillä itselleni vegaanisen lasagnen, kun muut söivät nakkikastiketta ja perunamuussia. Joskus pari vuotta sitten yritin tehdä juustokastikkeen lasagneen itse ja siitä tuli niin hirveää, että olen sen jälkeen käyttänyt vain valmispaketteja. Odotukset tämänkään lasagnen kohdalla eivät siis olleet kovin korkealla. Alusta loppuun asti itse tehtynä lasagne saattaa tuntua isotöiseltä, mutta siitä riittää syötävääkin useammalle aterialle. Pelko juustokastikkeen onnistumisesta oli turha. Kastikkeesta tuli mielettömän maukasta ja se mehevöitti koko lasagnen. Kastike oli tällä kertaa makoisa piste iin päälle! Tein tämän lasagnen Vegaaniliiton ohjeella. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty soijarouhetta, mutta toteutin oman versioni nyhtökauralla, joka sopi myös lasagneen hyvin. Ensi kerralla voisin kokeilla tehdä myös soijarouheesta. Lisämakua ja mehevyyttä lasagneen toivat kesäkurpitsa sekä porkkanat. Enemmänkin vihanneksia olisi voinut ruokaan laittaa ja tähänhän niitä uppoaa varsin mukavasti huomaamatta!

Olen tehnyt lasagnea aikaisemmin kymmeniä kertoja, mutta tämä vegaaninen lasagne oli varmasti maukkain ja mehevin kaikista. Siitä ei puuttunut makua, ja vaikka en normaalisti cayennepippuria kauheasti käytä, lasagneen se antoi kivan pienen potkun. Ei liian tulista, vaan juuri sopiva pikku tönäisy haarukallisen loppupuolella. Suosittelen testaamaan tätä reseptiä!

Vegaaninen lasagne

  • lasagnelevyjä
  • 1 pkt nyhtökauraa (tomaatin makuista)
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja cayennepippuria (jos haluat stydimpää)
  • 1 prk (70g) tomaattipyreetä
  • 1 prk Mutti-tomaattimurskaa
  • öljyä paistamiseen

Juustokastike

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • noin 6 dl kaura-tai soijamaitoa (käytin kauramaitoa)
  • 1 pss (n. 200g) vegejuustoa
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja raasta kesäkurpitsa ja porkkanat karkeaksi raasteeksi. Puristele kesäkurpitsaraasteesta liiat nesteet pois. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita hetki, niin että ne alkavat pehmentyä. Lisää pannulle raastetut porkkanat ja kesäkurpitsa ja kypsennä niitä pari minuuttia. Lisää pannulle nyhtökaura ja jatka hetki kypsentämistä. Kun nyhtökaura alkaa lämmetä, lisää pannulle vielä tomaattipyre ja -murska sekä mausteet. Sekoita hyvin. Nosta sivuun odottamaan.

Valmista seuraavaksi juustokastike. Kuumenna pienessä kattilassa öljy. Lisää vehnäjauhot öljyyn ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen lämmetä hieman. Pidä lämpö edelleen levyllä ja lisää kauramaito kattilaan koko ajan sekoittaen. Lisää kattilaan vegejuusto ja sekoita kunnolla. Lisää suola ja nosta sivuun odottamaan.

Kokoa lasagne vuokaan näin (minulla oli noin 20 x 30 cm vuoka):

Levitä vuoan pohjalle nyhtökauratäytettä. Lado sen päälle lasagnelevyt ja levitä juustokastiketta levyjen päälle. Jatka näin, kunnes täytteet loppuvat. Laita päällimmäiseksi juustokastiketta. Kypsennä lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Edellinen postaus: Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Viikon 31 ruokapäiväkirja – Lepoviikko salilta

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Heips, tässäpä olisi teille ihmeteltäväksi viikon 31 ruokapäiväkirja! Viime viikko oli treeneistä kevyt viikko. Kävin tosin tekemässä yhden kovemman treenin tiistaina Tomin kanssa ja toisen sunnuntaina. Normaalistihan en mene kevyillä viikoilla ollenkaan salille, koska haluan keskittyä muihin asioihin ja vain levätä. Lisäksi tein pari joogaa kotona mikä on aivan liian vähän. Mun aika taisi hujahtaa ihan vain kotiaskareisiin ja löhöilyyn. Ei mikään huono vaihtoehto sekään! Viime viikolla käytiin myös tytön ja hänen kummitätinsä kanssa Lintsillä hurvittelemassa. Siellä menikin sitten ihan koko päivä ja syömisetkin oli vähän sen mukaisia….

Mennäänpä sitten katsomaan miltä viikon 31 ruokapäiväkirja näyttää!

MAANANTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 smoothie, jossa vadelmia, punaviinimarjoja, soijarahkaa, kauramaitoa, maapähkinävoita, vegeprotskua ja siemensekoitusta + teetä

9.00 hasselpähkinöitä ja teetä

11.15 kvinoa-tofusalaatti, jossa myös omenaa, hummusta, porkkanaa, paprikaa ja herneitä

14.00 banaani ja teetä

16.30 omenaa ja kauraleipää hummuksella ja vihanneksilla

19.45 kaksi hampurilaista (jäi viikonlopulta), joiden välissä paprikaa, hummusta, vegemajoneesia ja kasvispihvit vegecheddarilla

TIISTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Töissä 8-16

5.45 samanlainen smoothie kuin eilen, mutta marjoina mustaviinimarjat

9.00 cashewpähkinöitä ja teetä

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

14.30 Alpron jogurttia ja tuoretta ananasta

käsitreeni salilla Tomi Takamaan opastuksella

treenin aikana osmolite + aminot ja treenin jälkeen palkkarina 30g vegeprotskua + banaani

19.30 kulho, jossa paistettua sipulia ja kaalia, papuja, paprikaa ja kaksi kasvispihvia vegecheddarilla

21.15 omena

KESKIVIIKKO

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-14.30

5.20 smoothie, jossa banaani, soijarahkaa, vegeprotskua, pakastepinaattia, avocadoa, kauramaitoa ja mustaviinimarjoja + teetä

9.10 teetä ja hasselpähkinöitä

11.10 puuroa punaviinimarjoilla ja maapähkinävoilla

15.30 Makulan vegechiabatta (koska oli tarjouksessa)

illan aikana pari leipää hummuksella ja vihanneksilla, omena ja pähkinöitä (ei ollut nälkä)

TORSTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Töissä 8-16

5.30 kauraleipää hummuksella, vihanneksilla ja tofulla, Alpron jogurttia marjoilla ja maapähkinävoilla + teetä

9.15 teetä ja manteleita

11.30 puuroa karviaisilla, mustaviinimarjoilla ja maapähkinävoilla

14.30 omena ja pähkinöitä + teetä

17.30 ruispaahtoa påmackanilla ja avocadolla + omenaa

jälkiruuaksi puoli purkkia Ben&Jerry´siä (kannattaa mennä nälkäisenä kauppaan…)

iltapalaksi banaani ja porkkanaa

PERJANTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 ruispaahtoa hummuksella ja vihanneksilla, omenaa, cashewpähkinöitä ja teetä

9.00 teetä ja manteleita

11.15 Picnicistä härkiä-patonki ja matcha-avocadosmoothie

14.00 banaani ja teetä

17.00 ruispaahtoa hummuksella ja vihanneksilla, Alpron jogurttia marjoilla ja maapähkinävoilla + elovena-keksi

19.30 pastaa kermaisella tomaatti-cashewkastikkeella

LAUANTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

Lintsi-päivä!

9.30 kauraleipää hummuksella, salaatilla, tofulla ja kurkulla, alpron jogurttia karviaisilla, punaviinimarjoilla ja maapähkinävoilla + teetä

14.15 banaani, pähkinöitä ja elovena-keksi

17.00 Lintsiburgerissa vegeburgeri ( ei ollut kummoinen)

21.00 kotona kasvisjauhispizza, johon lisäsin vielä punasipulia ja avocadoa (mielettömän hyvää!)

SUNNUNTAI

Viikon 31 ruokapäiväkirja

9.30 kauraleipää hummuksella ja vihanneksilla, Alpron jugua vadelmilla ja mp-voilla + teetä

13.15 puuroa banaanilla, mp-voilla ja mehukeitolla

treeni salilla

treenin aikana osmolite + aminot ja treenin jälkeen palkkarina 30g vegeprode+kreatiini+banaani

18.45 pastaa kermaisella tomaatti-cashewkastikkeella, paprikaa ja punasipulia

21.00 banaani ja pähkinöitä

Huomaan heti nälän tunteessa sen etten treenaa. Sitä ei meinaan tule kovinkaan usein. Monet illat menivät niin etten syönyt mitään kunnon ruokaa. Puputin vain leipää ja hedelmää ja ehkä siihen päälle jäätelöä 😀 Viikon parhaat sapuskat olivat omasta mielestäni tiistai-illan kulhoruoka jääkaapin jämistä, perjantaina tehty pasta-annos sekä lauantain kasvisjauhispizza, joka yllätti minut täysin! Monet ovat sanoneet ettei tuo pizza ole hyvää, mutta maistui ainakin mulle. Vielä kun tuunasin sen raa´alla punasipulilla ja avocadolla niin avot! Tai sitten minä vain olin liian nälkäinen Lintsillä riekkumisen jälkeen…?

Miltäs viikon 31 ruokapäiväkirja näyttää?

Edellinen postaus: Ahneet suomalaiset ja muumimuki-hulluus

 

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla – Mitkä fiilikset?

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Nyt olen ollut jo 1,5 kuukautta vegaanisella ruokavaliolla ja on aika tehdä pientä koostetta hommasta, sitä kun on kyselty ahkerasti! Kun puolitoista kuukautta sitten päätin pistää ruokavalioni päälaelleen, en itsekään uskonut, että tällaisena tuuliviiri-ihmisenä sitä kauan noudattaisin. Alkuun lähdin hommaan mukaan hyvin kriittisellä asenteella – se on tämä tai ei mitään, mutta ote on rentoutunut ajan kuluessa vaikken mitään ”ohi” ole syönytkään. Moni varoitteli, että elämä vegaanisella on vaikeaa, nälkäistä ja rajoittavaa. Jo tällä kokemuksella voin sanoa, että ei pidä paikkaansa yhtään! Kun jaksaa vähän penkoa ja kaivaa tietoa, hyvää ruokaa ja reseptejä on tarjolla yllin kyllin. Toiset väittävät, että vegaanit laihtuvat koska ruoka on niin pahaa, että sitä voi syödä vain vähän. Monen mielestä vegaanin elämä on yhtä kärsimystä ja asioista kieltäytymistä. Ei muuten pidä sekään paikkaansa. En miellä itseäni vegaaniksi, vaan noudatan vegaanista ruokavaliota omista syistäni. Vegaaninen ruoka on mielettömän hyvää, täyttävää ja makurikasta. Olen monta kertaa herkistynyt keittiössä pöperöitäni maistellessa: voiko ruoka oikeasti olla näin hyvää!? En muista koska viimeksi olisin samanlaista fiilistä saanut vanhalla ruokavaliolla. Uskokaa tai älkää, mutta totta se on.

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Sanotaan, että yleinen olotila muuttuu, kun ihminen siirtyy vegaaniselle ja voin allekirjoittaa tämän täysin. Olo on jotenkin energisempi ja freesimpi. On kevyt ja hyvä olo. Tuntuu, että jaksaa mitä vain! Palautuminen treeneistä on ehkä hieman nopeampaa kuin ennen ja treenit kulkevat entistä paremmin. Olen lisännyt treenimääriä ja saan nostaa treenipainoja viikko viikolta. Paino mulla on pysynyt kuta kuinkin samoissa koko ajan, mutta kroppa on selkeästi kiristynyt ja entinen jatkuva turvotus on poissa. Mikä parasta: vatsa ei ole sekaisin monta kertaa viikossa! Itse asiassa koko tänä aikana vatsa ei ole ollut sekaisin kertaakaan. Uskon, että juuri tällä asialla on suuri vaikutus mun treeneihin ja kropan kiristymiseen. Ravintoaineet oikeasti ehtivät imeytyä suolistossa kunnolla eivätkä solahda hetkessä koko kropan läpi pönttöön. Ilmankos mulla oli ennen niin usein tyhjä ja vetämätön olo, kun suurin osa ruuasta tuli sukkana pihalle.

Tykkään syödä paljon samoja asioita päivästä toiseen, mutta tarvitsen myös pientä vaihtelua. Ravintoaineita on hyvä saada useista eri lähteistä ja tämän pohjalta testailen ja etsin uusia hyviä reseptejä. Alkuunhan olin todella neuroottinen proteiinin saannin kanssa, mutta nyt en jaksa sitäkään asiaa stressata. Tiedän, että saan tällä hetkellä riittävästi myös proteiinia. Jotkut teistä saattavat muistaa mun taistelun hiilihydraattien kanssa. En voinut ennen syödä kovinkaan paljon hiilareita paisumatta ja jouduin tarkkailemaan määriä koko ajan. Nyt syön hiilaria huomattavasti enemmän päivässä eikä tunnu missään, päinvastoin! Myös rasvan määrä on noussut ennestään, mutta sekään ei haittaa ollenkaan, koska pähkinät ja hummus vaan on niin hyvää 😀

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Herkkujen määrä on vähentynyt roimasti. Ehkä alkuun sen vuoksi etten tiedä mitä voisin syödä enkä ole ehtinyt juurikaan leipomaan, mutta viime viikkoina ei ole oikeastaan tehnyt edes mieli muuta kuin jäätelöä. Vegaanista pullaa taidan tehdä viikonloppuna mökillä ja maistattaa muillakin. Saa nähdä mikä on tuomio! Mies on kysellyt välillä, että koska lopetan tämän pelleilyn, mutta on ilmeisesti alkanut ymmärtämään ettei tämä ole loppumassa, oli hänen mielipiteensä mikä tahansa. On ollut mielenkiintoista huomata miten mun ruokavaliomuutos on ollut isompi asia monelle muulle kuin mulle itselleni. Ihmisillä on hyvin vahva kuva vegaaneista eikä se kuva ole kovin imarteleva. En voi olla muuta kuin minä ja jos mun ruokavalio jotakuta niin kovasti haittaa, niin ei ole mun ongelma.

Ei tämä pelkkää ruusunterälehdillä tanssimista ole ollut ja joitain ongelmiakin on tullut vastaan. Ennen oli niin helppoa napata vain jauhelihapaketti kaupasta matkaan, jos ei keksinyt mitä ruokaa laittaisi. Alkuun oli vaikea keksiä tällaisia ”hätäratkaisuja”. Edelleen minua mietityttää mitä appivanhemmat ajattelee ja miten jatkossa hoidetaan anoppilassa syömiset, mutta se on sen ajan murhe. Viikonloppuna mökillä se sitten nähdään miten meidän yhteisruokailut ja -ruuanlaitot sujuu anopin kanssa. En usko, että siitä mitään ongelmia tulee. Vaati ehkä alkuun vain totuttelua. Instassa minulta kysyttiin, että kaipaanko kovasti joitain ei vegaanisia asioita ja pakko myöntää, että ikävöin kunnon suklaista jäätelöä, Fazerin sinistä, Polar-juustoa ja paistettuja kananmunia leivän päällä. En oikeastaan muuta eikä nämäkään asiat mitenkään ylitsepääsemättömiä ole. Kaikki on korvattavissa 😉 Minulta otettiin vajaa kuukausi sitten verikokeena mm. ferritiini, b12-vitamiini sekä d-vitamiini. Kaikki oli kunnossa, mutta näitä on tarkoituksena seurata noin vuoden välein. Sukurasitteena minulla on lisäksi diabetes sekä korkea kolesteroli, joten nekin ovat tarkkailun alla siinä ohessa!

Nyt on siis oltu 1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla ja  jatketaan hyvillä fiiliksillä siis eteenpäin!

Lue myös:

Kermainen nyhtökaura-curry

Viikon 27 ruokapäiväkirja – Vegaaniviikko!

Miten saada riittävästi proteiinia vegaanisella ruokavaliolla?

Edellinen postaus: Miten treenaan nyt?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Viikon 29 ruokapäiväkirja – hulluna karviaisiin!

viikon 29 ruokapäiväkirja

No niin, viikonloppu häämöttää ja on aika esitellä teille viikon 29 ruokapäiväkirja! Päätinkin nyt jatkaa näitä, kun niin moni laittoi viestiä etten saa lopettaa näitä 🙂 Siispä jatkoa seuraa! Viime viikolla, ja oikeastaan tälläkin viikolla, smoothiet ja karviaiset ovat näytelleet suurta osaa mun ruokavaliossa. Työkaveri toi mulle pari pönikällistä karviaisia ja niitä olen syönyt ihan päivittäin. Karviaiset vaan ovat niin hyviä! Muistan kun muksuna vetelin niitä suoraan puskasta kotipihassa. Meillä oli siellä mielettömän suuri karviaispensas, joka tuotti marjaa paljon joka vuosi. Myös muita marjapensaita oli paljon. Ehkä juuri sen takia tykkään niin paljon erilaisista herukoista. Mökillä on myös vaikka kuinka monta marjapuskaa ja toivonkin, että tulisi välillä kunnolla vettä marjapensaille. Tämä meno jos jatkuu kauankin, niin on turha odottaa kovin kummoista marjasatoa!

Mennäänpä sitten katsomaan miltä näyttää viikon 29 ruokapäiväkirja.

MAANANTAI

viikon 29 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 smoothie, jossa puolukkaa, mansikkaa, soijarahkaa, protskujauhetta, Urtekramin supermixiä ja mantelimaitoa

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa herukkasekoituksella (Pirkka) ja maapähkinävoilla (Pirkan crunch)

14.30 soijarahka ja banaani

treeni salilla: treenin aikana osmolite + aminohapot ja treenin jälkeen palkkari

18.45 nyhtökaura-currya ja avocadoa

21.15 vihreä smoothiebowl (resepti täällä)

TIISTAI

viikon 29 ruokapäiväkirjaTöissä 11-19

7.20 vaniljainen chia-vanukas, jossa päällä omenaa ja maapähkinävoita. Lisäksi teetä, of course!

10.45 ennen töiden alkua puolet smoothiesta, jossa mustikkaa, soijarahkaa, avocadoa, supermixiä ja kauramaitoa + marjajauheita

13.30 salaatti: tofua, pinaattia, omenaa, salaattia, kurkkua, kurpitsansiemeniä ja hummusta

17.00 loput smoothiesta + pähkinöitä

20.30 Lidlin kaurasydän punajuurihummuyksella, tofulla, paprikalla ja basilikalla

KESKIVIIKKO

viikon 29 ruokapäiväkirjaTöissä 7.30-15.30

5.20 smoothie aika lailla samalla kaavalle kuin edellisenä päivänä

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa herukkasekoituksella ja maapähkinävoilla

14.30 banaani-chiavanukas (resepti täällä) ja muutama vadelma

salitreeni: treenin aikana osmolite + aminohapot ja treenin jälkeen palkkari

19.00 lohkoperunoita, viikonlopulta jäänet kasvisnakit, vihanneksia, hapankaalia ja hummusta

21.15 omena

TORSTAI

viikon 29 ruokapäiväkirjaTöissä 7.30-15

5.20 sama smoothie ja teetä

9.10 teetä ja pähkinöitä

11.30 puuro mansikoilla ja maapähkinävoilla

16.00 kauraleipää hummuksella ja vihanneksilla

19.15 kolme tortillaa, joissa hummusta, härkistä, avocadoa, paprika-sipulipaistosta, tuoreita vihanneksia ja chilikastiketta sekä ananassalsaa

aikaisin nukkumaan, joten ei iltapalaa

PERJANTAI

viikon 29 ruokapäiväkirja

Töissä 8-16

5.40 smoothie, jossa pinaattia, viherjauhetta, avocadoa, mantelimaitoa, protskujauhetta sekä soijarahkaa

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.30 Picnicin härkispatonkin ja avocado-matchasmoothie

15.00 banaani ja Alpron rahka

treeni salilla: treenin aikana osmolite + aminot ja treenin jälkeen palkkari

19.30 edellisen päivän nyhtökaura-paprika-sipulihässäkkää, kaalia, bataattia, pinaattia ja hummusta

LAUANTAI

viikon 29 ruokapäiväkirjaTöissä 9.45-15

8.00 puuroa, jossa prodejauhetta, banaania, karviaisia, maapähkinävoita ja kookoslastuja

12.10 banaani-chiavanukas ja karviaisia

15.30 kotona pari riisipiirakkaa hummuksella ja kurkulla

19.00 vegaanisia susheja

leffaa katsellessa muutama lusikallinen 3 kaverin suklaajädeä (ei jostain syystä maistunut) ja jokunen marianne

SUNNUNTAI

viikon 29 ruokapäiväkirja

9.30 Lidlin kauraleipää hummuksella, pinaatilla ja paprikalla, Alpron makeuttamatonta jogurttia karviaisilla ja maapähkinävoilla (niin hyvää!!)

12.10 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

useamman tunnin reissu Leppävaaran maauimalaan, siellä vain vettä

17.00 Alpron makeuttamatonta jogurttia karviaisilla ja maapähkinävoilla (sanoinko jo, että olen ihan hulluna tähän komboon!?)

20.05 iiiiso lautasellinen vegaanista makaronilaatikkoa ja vihanneksia

Mielestäni varsin monipuolinen setti, vaikka on siellä paljon samojakin ruokia. Puuro on vakiolounas. Se on hyvää, helppoa kantaa matkassa ja puurosta saan sopivasti hiilareita päivän treeniä varten. Maapähkinävoita mulla menee ihan kohtuulliset määrät viikossa. Pirkan crunch -maapähkinävoi on ihan huikean hyvää. Siihen on selkeästi lisätty ripaus suolaa mikä vie makunautinnon ihan uudelle tasolle!

Proteiinin määrästä olin aikaisemmin huolissani, mutta en enää. Se tulee mikä tulee ja that´s it. En enää ajattele, että joka aterialla pitää olla jokin selkeä proteiininlähde, vaan syön sitä mitä mieli tekee. Mies on tästä ajattelutavasta välillä suorastaan kauhuissaan, mutta antaa olla vain. Jännästi herkkujen määrä on nykyään melko maltillinen. Syön toki niitäkin, jos mieli tekee ja aina on kaapissa mariannepussi siltä varalta, jos herkkuhammasta kolottaa. Kolme viikkoa pärjäsin yhdellä pussilla ja siitä söi aika moni muukin kuin minä!

Viime viikolla tuli testailtua muutamakin uusi resepti. Tein ainakin banaani-chiavanukasta, vihreä smoothiebowlin ja vegaanista makaronilaatikkoa. Sitten oli näitä muita kulhoruokia, joihin lätkin kaikkea mitä kaapeista löytyy. Nyhtökaura on mun suuri suosikki ja se sopii tortillojen väliin todella hyvin. Tortillojakin meillä on syöty nyt joka viikko, koska ne ovat todella helppoa arkiruokaa. Ai niin, testasin muuten tytölle vegaanista makaronilaatikkoa, johon laitoin jauhelihan sijasta soijarouhetta. En tosin maininnut asiasta mitään. Kehui ruuan maasta taivaisiin ja santsasi kaksi kertaa. Oli kuulemma parasta tekemääni makaronilaatikkoa! Seuraavaksi taidan kokeilla saman spagettikastikkeeseen 😉 Laittelen makaronilaatikon ohjeen tännekin!

Miltäs viikon 29 ruokapäiväkirja näyttää?

Edellinen postaus: Mielen päällä juuri nyt

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Nyt loppuu tämä lokeroiminen

nyt loppuu tämä lokeroiminen

Ette usko miten paljon olen saanut viestejä uuteen ruokavaliooni liittyen. Kymmeniä. Päivittäin. Tein erittäin suuren virheen, kun puhuin asiasta ollenkaan, koska nyt syytöksiä ja kysymyksiä tippuu kuin sieniä sateella. Kyllähän toki kysyä saa, mutta ei tällaista julmetunmoista tivaamista ja arvostelua jaksa kovin kauan kukaan. Olen huomannut, että ruokavaliosta usein samanlaiset kuulustelut ja kiivaat keskustelut aikaiseksi kuin politiikasta, uskonnosta ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Eikä näiden yhdenkään asian pitäisi kuulua kuin henkilölle itselleen.

Tiedän, että bloggaajana on omaa syytä jos jakaa elämästään liikaa. Silti se, että vieraat ihmiset lähettelevät viestejä ja pyytävät minut määrittelemään itseni, on jo vähän liian paksua. Kyse on siis mun ruokavaliosta. Olen viime päivinä saanut viestejä siitä miksi vaihdoin ruokavaliota, mitä ajattelen siitä ja tästä ja jos ajattelet noin, niin et voi olla vegaani. Jos syöt jotain ”epäsallittua”, käytät villasukkia, neulot villasukkia tai pidät mitään nahkaista, et voi olla vegaani. Jälkimmäiset ymmärrän, mutta muuta en. On totta, että lähdin mielenkiinnosta kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Lähinnä halusin tietää miten se sopii minulle. Taustalla on myös ekologiset syyt, mutta ei mennä niihin sen enempää. Luulin, että vegaani on ihminen joka syö vegaanisesti. En tiennyt tästä kaikesta muusta mitä pitäisi tehdä ja tietää, että on vegaani, ennen kuin nyt. Siksi olen esim. instassa käyttänyt vegaani-etuliiteettä. Olen hyvin pahoillani, jos tämä nyt on loukannut jotakuta (selvästi on).

Kaikille niille, jotka haluavat tietää mikä minä olen: Olen ihminen ja syön ruokaa. En halua lokeroida enää itseäni yhtään mihinkään enkä olla ehdoton minkään suhteen. Syön niin kuin tykkään ja hyvältä tuntuu. Elän elämääni niin kuin itsestäni hyvältä tuntuu. Aion jakaa jatkossakin täällä reseptejä laidasta laitaan. En pelkästään vegaaneja enkä pelkästään sekaaneja. Haluan voida syödä ruokaa ilman huono omatuntoa tai tarvetta selitellä kellekään. Joten ei, en ole vegaani, koska en sen määritystä täytä. Olen mieluummin sekaani, joka syö kasvispainotteisesti. Silloin ei tarvitse ainakaan kenellekään selitellä mitään tai joutua jodelin ruodittavaksi. En halua joutua enää kertomaan omalla tyttärelleni miksi äiti syö eri ruokaa. Tuon ikäisen lapsen ei tarvitse vielä miettiä sellaisia asioita. Siispä aion jatkossa syödä välillä samaa ruokaa kuin hänkin ja nauttia mökillä palan viineriä. Hyvällä omallatunnolla.

Ruokapäiväkirjat ovat nyt sitten hetkeksi pannassa. Tulen edelleen kirjoittamaan ruuasta ja syömisistäni tänne, mutta hieman eri konseptilla vain. Aion myös edelleen laittaa instaan kuvia tägillä #veganfood tai #plantbased, jos ruoka sen kriteerit täyttävät. Voi olla, että laitan myös kuvia muista ruuista. Kuka tietää. Mutta nyt loppuu tämä lokeroiminen. En vain jaksa enää tällaista. Välillä mietin, että jos olisin tiennyt tämän pyörityksen, en olisi edes kokeillut siirtyä vegaaniselle (tai olisin edes pitänyt suuni kiinni). Mutta toisaalta, se on myös tuonut elämääni niin paljon hyvää jo tässä ajassa, että en antaisi sitä mistään hinnasta pois.

Kiitos ja anteeksi.