Lauantaina syötiin raakakakkua

raakakakkua

Tein yhteen aikaan paljon raakakakkuja muitakin raakaherkkuja. Muistan tämän raakamustikkapiirakan, joka oli mielettömän hyvää! Raakakakuissa on se hienous, etteivät ne sisällä lisättyä valkoista sokeria, gluteenia tai maitoa ollenkaan (ellei niitä tunge sekaan). Raakakakut ovat tuhteja eikä niitä todellakaan tarvitse kovin montaa palaa syödä taltuttaakseen herkkuhampaan kolotuksen. Hyvin energiapitoisiahan ne ovat ja kalliitakin tehdä joka viikonloppu. Varsinkin pähkinöihin saa upotettua sievoisen summan kuussa, jos näitä herkkuja harrastaa enemmänkin. Toisaalta, se raha saattaisi muuten mennä kaikkeen muuhun höttöön. Puolensa ja puolensa!

Sain vähän aikaa sitten Foodinilta herkkulähetyksen ja paketissa oli myös raakakakun valmistuspaketti. Olen monta kertaa syönyt eri messuilla Foodinin raakakakkuja ja jokaikinen kerta ne ovat olleet mielettömän hyviä! Tällaisessa valmistuspaketissa on se etu, että saat tarvikkeita juuri sen verran kuin yhteen kakkuun tarvitset. Näin ei jää kaappeihin pyörimään jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa. Toki jos harrastat raakakakkuja enemmänkin, niin kannattaa hankkia itselleen hyvät tarvikevarastot. Mulla ei ole enää kovin kummoisia varastoja raakakakkujen tekemiseen, joten tämä valmistuspaketti tuli sopivaan saumaan. Paketissa on siis kyseiseen kakkuun tarvittavat ainekset sekä hyvät yksityiskohtaiset ohjeet. Omasta takaa tarvitsin vain blenderin, leivinpaperia, kakkuvuoan sekä kärsivällisyyttä. Raakakakkujen pohjan teko on joskus aikaa vievää, mutta joka kerta se palkitsee tasaisella koostumuksellaan. Kärsivällisesi siis vain!

raakakakkua

Tässä paketissa oli mukana cashewpähkinöitä, taateleita, kookosmannaa sekä oma jauhopussukkansa pohjalle sekä täytteelle. Pussukoissa oli raakakaakaojauhetta, lucumaa, bourbonvaniljaa, tiikeripähkinäjauhoa sekä suolaa. Itse tekoon ei kauan mennyt. Noin 15 minuutissa koko kakku oli jähmettämistä vaille valmis. Jähmetin kakkua ensin tunnin pakkasessa ja nostin sen sieltä jääkaappiin. En ole aiemmin näin helppoa kakkua tehytkään! Vain pari hassua vaihetta ja se on valmis.

Vein kakun sunnuntaina anoppilaan ja maistatin sitä ihmisillä, jotka eivät ole aiemmin raakakakkua syöneet. Olin ihan varma, että ainakin yksi heistä ei pitäisi kakusta, mutta väärinpä luulin! Kaikki kehuivat kakun makua sekä anoppilassa että töissä, jonne rahtasin loput syötäväksi. Omasta mielestänikin tämä oli yksi parhaimmista raakakakuista mitä olen tehnyt.

Teettekö te usein raakakakkua? Oletteko koskaan testanneet tällaisia valmispaketteja?

raakakakkua

Edellinen postaus: Viikon 3 rahapäiväkirja – Ei mennyt niin kuin Strömsössä

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

 

Itse tehdyt raakapatukat

itse tehdyt raakapatukat

Itse tehdyt raakapatukat – rahaa säästyy!

Mulla on tapana ottaa töihin usein välipalaksi jonkinlainen raakapatukka. Siitä saa hyvin energiaa ja sen on nopea syödä tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi pidän suunnattoman paljon erilaisista raakapatukoista. Voisin syödä niitä ihan vain huvin vuoksi. Ainoa miinus niissä on hinta. Yksi patukka maksaa 1-2 euroa riippuen mistä ostaa ja löytääkö hyvän paljousalennuksen. Jos joka päivä syö kaupasta ostetun patukan, tulee hinnaksi viikkotasolla 5-10 euroa ja kuukausitasolla 20-40 euroa. Se on paljon rahaa patukoihin. Niinpä päätin alkaa tekemään raakapatukoita itse. Kaikki ainekset löytyivät kaapista, joten patukoita varten ei tarvinnut käydä kaupassa ollenkaan. Mikäs sen kätevämpää! Itse tehtyihin raakapatukoihin voi laittaa kaikenlaisia asioita kaappien perukoilta ja näin saa aina tehtyä vähän eri makuista pötkylää välipalaksi.

Patukoiden tekoon vaaditaan suht tehokas blenderi. Toki tehottomampikin käy, mutta silloin vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Massaa joutuu kaapimaan muutamaan otteeseen blenderin kulhon sivuilta, jotta massasta saadaan tasaista. Muutoin raakapatukoiden tekeminen on todella helppoa ja nopeaa. Ja eikun tekemään!

itse tehdyt raakapatukat

Itse tehdyt raakapatukat (n. 8 kpl)

  • 2,5 dl rusinoita
  • 3,5 dl manteleita tai muita pähkinöitä
  • 1 rkl chia-siemeniä
  • 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä (Foodin)
  • 2 rkl juoksevaa kookosöljyä
  • 1 rkl lämmintä vettä

Pilko pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi. Helpottaa itse massantekoprosessia suunnattomasti. Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Voi olla, että joudut kaapimaan massaa muutamaan otteeseen kulhon reunoilta.

Vuora lasikulhon (tai muun kulhon) pohja ja sivut kelmulla. Minä käytin n. 10 x 20 cm kokoista uunivuokaa. Lorauta pohjalle kelmun päälle hieman kookosöljyä ja valele pohja sillä. Tämä helpottaa patukoiden irrottamista. Lusikoi patukkamassa kulhoon kelmun päälle ja tasoita sormilla tasaiseksi levyksi. Nosta tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Nosta patukkamassa kelmun avulla pois kulhosta ja pilko veitsellä haluamasi kokoisia paloja. Voit säilyttää patukoita jääkaapissa muutaman päivän hyvin suljetussa rasiassa tai nostaa koko satsin pakkaseen ja ottaa sieltä herkkupatukan aina tarpeen tullen!

Onko itse tehdyt raakapatukat teidän juttu vai luotatteko kaupan versioihin?

Tsekkaa myös: herkkuhetkeen suklaa-appelsiinitryffelit ja raakasuklaa snickers-bountytäytteellä

Seuraa minua:

Instagramissa

Facebookissa

Youtubessa

itse tehdyt raakapatukat

Helmikuun reseptit

Elellään ja huhtikuun loppupuolta, mutta mulla on kuulkaas vielä helmikuunkin reseptikooste tekemättä! Tapanani on ollut koostaa teille joka kuusta ihan oma pläjäys kuukauden aikana ilmestyneistä resepteistä, jotta teidänkin olisi helpompi seurata mitä olen kokkaillut ja ehkä saada ideoita omaankin keittiöönne. Kas kummaa, tilanne näyttää jälleen kerran siltä, että normaaleja arkiruokareseptejä on erittäin vähän? Mitä voimme tästä päätellä? Elän pelkillä herkuilla! Ja tämähän ei siis ole totuus….:D

kollaasi3
Minttusuklaa raakaleivokset // Mustikkamuffinssi mikrossa // Pehmeä banaanivanukas // Tortillapizza.

 

Kookosvohvelit // Puolukkainen smoothiebowl // sitruunalimu // Viljaton sämpylä mikrossa.
Viljattomat kookosvohvelit // Puolukka-kookos smoothiebowl // Kotitekoinen sitruunalimu // Viljaton mukileipä mikrossa.
kollaasi4
Savulohipasta // Suklainen riisikakku sandwich // Kuumepotilaan välipala.

Nyt kun näitä kuvia katselen ja muistelen yllä olevien ruokien makuja niin parhaiten on mielessä helppo tortillapizza (ikisuosikki!!), minttusuklaa raakaleivokset, vohvelit sekä savulohipasta, joka kelpasi erinomaisesti perheen pienimällekin. Pitäis löytää lisää hyvä arkiruokareseptejä. Niitä mä kaipaan suuresti! Kyllästyn itse todella helposti ruokiin enkä jaksa viikosta toiseen samoja duunailla. Musta on paljon kivempaa kokeilla uusia reseptejä viikoittain ja sitten kun en muuta keksi niin palaan tuttuihin ja turvallisiin. Mikä teidän lempiarkiruoka on?

Lue myös nämä ruoka-aiheiset postaukset: Parasta mitä voi vaatteet päällä tehdä, Rakkaudesta leipään, Testissä Fazerin juuresleipä, Onko olemassa hyvää valmisruokaa?, Käsissä Viljaton kattaus, Miksi kohtelen itseäni näin huonosti?, Menikö överiksi? sekä Helppo keino vähentää ruokahävikkiä.

Ja jos näitä testailette niin tägäilkäähän instassa meitsi messiin nimimerkillä @jonnam1983 🙂

Jumalaisen hyvä snickers raakakakku

snickersraakakakku

Olen jo pitkään halunnut kokeilla leipoa snickersin makuista raakakakkua. Monet niitä on hehkuttaneet enkä enää yhtään ihmettele miksi! Kakun tekeminen vie vähän aikaa, koska se täytyy pakastaa mutta pieni odottaminen on kaiken sen makunautinnon arvoista, takaan sen 😉 Tietenkään ihan autenttista tästä ei saa aidon snickersin kanssa, mutta väitän että maku on hyvin lähellä samaa. Ilman lisättyä sokeria tai muita huonoja juttua tosin. Kakku on alusta loppuun saakka pelkkää kropalle hyvää tekevää kamaa. Ainoa huono puoli on se, että tähän tulee suorastaan himo!

snickers raakakakku

Moni teistä muistaa ehkä vadelmaisen raakasuklaakakun ja sen kuinka jopa mun mies ylisti sen maasta taivaisiin. Noh, sille on nyt löytynyt voittaja, sillä tämä snickers raakakakku on vieläkin parempaa! Miehen sanoin: tämä on ehkä parasta kakkua mitä olen koskaan syönyt. Sinäpä sen sanoit kultasein 😉

Snickers raakakakku

POHJA

  • 2,5 dl pähkinöitä (itse käytin Luontaistukun cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita)
  • 12 taatelia kivet poistettuna
  • 5 rkl raakakaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl vaniljauutetta/ 0,5 tl aitovaniljajauhetta

KARAMELLIKASTIKE

  • 10 taatelia kivet poistettuna ja 10 minuuttia kuumassa vedessä liotettuina + kuivattuna
  • 3 tl kookosöljyä
  • 1 tl aitovaniljajauhetta
  • 2 rkl suolatonta maapähkinävoita

MAAPÄHKINÄVOIMOUSSE

  • 2 tölkkiä (á 400 ml ) kookosmaitoa, yön yli jääkaapissa pidettyjä! Pirkan kookosmaito melkeinpä parasta omasta mielestäni.
  • 2 dl suolatonta maapähkinävoita
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 0,5 tl aitovaniljajauhetta
  • ripaus suolaa

Valmista ensin pohja. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi. Vuoraa 20-22 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä pohjan ainekset tasaisesti vuoan pohjalle. Jos taikina tarttuu sormiin niin kostuta sormia hieman vedellä. Nosta vuoka pakastimeen.

Valmista seuraavaksi karamellikastike. Kuivaa kuumassa vedessä pehmenneet taatelit ja laita sen jälkeen kaikki ainekset tehosekoittimeen. Voit käyttää samaa kannua kuin pohjan teossa. Sitä ei tarvitse pestä. Aja ainekset tasaiseksi ja levitä kastike pohjan päälle tasaisesti. Nosta takaisin pakastimeen.

Valmista viimeisenä maapähkinävoimousse. Kaavi kookosmaitopurkeista pelkästään valkoinen jähmettynyt osa puhdistettuun tehosekoittimeen. Säästä loppu ”kookosvesi” vaikkapa smoothieen. Lisää loputkin moussen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Sivele tasaisesti karamellikastikkeen päälle ja nosta kakku yön yli pakkaseen. Voit koristella kakkua jo ennen pakastimeen laittamista halutessasi!

Nosta kakku noin tuntia ennen tarjoilua sulamaan, koristele esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla ja suolatuilla pähkinöillä ja leikkaa palasiksi. Voit pakastaa kakkupaloja uudestaan jos tarvis.

Nauti!

snickers raakakakku

Vaikka kuinka tahtoisin ottaa kunnian tästä jumalaisen hyvästä kakusta itselleni niin en sitä kuitenkaan voi tehdä. Alkuperäisen englanninkielisen reseptin löydät täältä.

Minttusuklaa raakaleivokset

Processed with VSCO with a6 preset

Jo viikko sitten päätin, että yritän tänä viikonloppuna herkutella edes pikkasen terveellisemmin. Noh, kyllähän me purkillinen uutta Ben&Jerry´siä ostettiin ja tuhottiin se miehen kanssa kahteen pekkaan, mutta muuten otin homman kerrankin vähän iisimmin. Jossain vaiheessa tein raakakakkuja todella paljon, mutta sitten innostus hiipui. Nyt olen taas pikku hiljaa alkanut keräilemään mielenkiintoisia reseptejä taltaan ja tarkoituksena olisi tehdä raakaleivoksia vähän useammin. Raakakakut hakkaa ravintoarvoillaan vehnä-sokerikakut mennen tullen eikä raakakakkuja tarvitse syödä läheskään niin paljon kuin normaaleja leivonnaisia. Melkoisen tuhtia tavaraahan nämä on ja jo yksi pala riittää taltuttamaan herkkuhimon!

Olen kerran pari aikaisemmin tehnty minttusuklaista raakakakkua, mutta näiden leivosten ohjeen bongasin Ainon blogista. Aino oli tehnyt tällä ohjeella isomman kakun ja minä tein omat leivokseni vähentämällä kakun raaka-ainemääriä. Jos siis tahdot leivosten sijaan tehdä kokonaisen kakun niin käytä Ainon ohjetta. Neliön muotoiset leivosmuotit sain appiukolta, joka oli ostanut ne minulle Lidlistä. Olin kuulemma tullut mieleen heti kun hän oli ne nähnyt. Olen näitä samoja muotteja nähnyt aika ajoin Lidlin valikoimissa eli kannattaa pitää silmät auki jos pienet leivosmuotit kiinnostaa! Noissa muoteissa on muuten se kätevyys, että voin tehdä vain muutaman leivoksen kerralla. Kokonaisesta kakusta saattaa jäädä huonolla tuurilla osa syömättä, mutta muutama leivos häviää ainakin meillä parempiin suihin varsin vauhdikkaasti 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Minttusuklaa raakaleivokset

POHJA

  • 1,5 dl pähkinöitä (itse käytin Luontaistukun cashew- ja parapähkinöitä)
  • ripaus suolaa
  • 3 taatelia kivet poistettuna
  • 1,5 rkl raakakaakaojauhetta (omani on Luontaistukulta sekin)

TÄYTE

  • 2 patukkaa Puhdistamon raakaminttusuklaata (TAI 1 Cocovin 60g raakaminttusuklaalevy)
  • 4 rkl kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jähmetetty jääkaapissa)
  • 1 rkl kookosöljyä (Nu3)
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 4 taatelia kivet poistettuina
  • lusikan kärjellinen aitovaniljajauhetta

Valmista ensin pohja. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Muoteissa ei ollut pohjaa, joten laitoin muotit lautaselle ja painelin pohjamassan muottien pohjalle tiiviisti.

Valmista seuraavaksi täyte. Laita paloitellut suklaat, kookosöljy ja kookosmaito pieneen kattilaan ja keittele seosta miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut ja ainekset ovat sekoittuneet. Kaada suklaamassa tehosekoittimeen ja lisää joukkoon raakakaakaojauhe, taatelit sekä aitovaniljajauhe. Aja tasaiseksi. Lusikoi täytettä pohjamassan päälle jokaiseen muottiin yhtä paljon. Nosta jääkaappiin asettumaan tai jos on oikein kiire niin laita leivokset pakkaseen.

Koristele esim. cashewpähkinöillä ja kaakaonibseillä.

Processed with VSCO with a6 preset

Tsekkaa myös mun minttusuklaa raakakku, Balilainen suklaakakku sekä vadelmainen raakasuklaakakku.

Suklainen kerrosraakakakku

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Muistatteko kun jossain vaihessa tein paljon raakakakkuja? Sitten se innostus vain katosi jonnekin. Ehkä kyllästyin tai tilalle tuli jotain muuta. Olen koko tämän pitkän tauon ajan kuitenkin keräillyt raakakakkujen reseptejä varastoon ja toivonut innostuksen uutta alkua. Vaikka raakakakut ovat tuhtia tavaraa niin ne ovat kuitenkin kunnon tavaraa! Ei sokeria, vehnäjauhoja tai muutakaan höttöä. Jo yksi pala riittää viemään makeannälän mennessään ja itse syön raakakkua jopa välipalana! Kukapa nyt ei kakkua tahtoisin välipalaksi!? Yksi ainoa huono puoli näissä on. Tai no kaksi. Ensinnäkin raakakakut ovat aika arvokkaita tehdä ja toisekseen ilman kunnon välineitä menee hermot. Mulla oli selvästi taidot ruosteessa tämän kakun kanssa ja pinna paloi useampaan otteeseen pohjaa vääntäessä. Ensi kerralla tiedän taas paremmin. Mitä tuohon hintaan tulee niin olen keksinyt siihenkin ratkaisun! Sain appiukolta vuosi sitten neliön muotoisia pieniä irtopohjamuotteja ja aion tästä lähtien puolittaa raakakakkujen ohjeen ja tehdä kakun niihin muotteihin. Hah, nerokasta sanon minä!

No mutta tähän kyseiseen kerroskakkuun sitten. Voinen sanoa, että tämä oli hyvää! Ideana on kerrostella pohja-ainesta, maapähkinävoita sekä suklaakuorrutetta ja siitä tulee aika kiva kombo sekä mauiltaan että koostumukseltaan. Aikaa tämän tekeminen vie pikkasen enemmän kuin perusraakakakun, mutta ei mitään mahdottomia kuitenkaan. Reseptin bongasin, yllätys yllätys, Koti&Keittiö-lehdestä (1-2/2016).

Suklainen kerrosraakakakku

POHJA

  • 5 dl cashewpähkinöitä
  • 8 kivetöntä taatelia (tai kivellisiä, mutta ota kivet pois)
  • ripaus aitovaniljajauhetta

VÄLIKERROS

  • noin 3,5 dl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita (itse käytin mantelivoita)

SUKLAAKERROS

  • 1,5 dl kookosöljyä sulatettuna
  • 3 dl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 dl hunajaa tai agavesiirappia
  • 3 rkl vettä

Laita cashewt likoamaan veteen yön yli. Jos et käytä tuoreita taateleita niin kannattaa liottaa myös taatelit, mutta liota ne eri kulhossa kuin pähkinät. Kaada ennen tekohetkeä vedet pois kulhoista.

Laita cashewpähkinät, taatelit ja vaniljajauhe tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Painele puolet seoksesta noin 16 cm kokoisen (itse käytin 20 senttistä!) leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka pakastimeen 10 minuutiksi.

Levitä puolet maapähkinävoista pohja-ainesten päälle.

Valmista suklaakerros. Sekoita sulatettuun öljyyn kaakaojauhe, siirappi/hunaja sekä vesi. Levitä puolet seoksesta maapähkinävoikerroksen päälle.

Laita cashew-taateliseosta suklaakerroksen päälle. Laita pakastimeen 10 minuutiksi. Tee sen jälkeen maapähkinävoi- ja suklaakerrokset.

Laita kakku jääkaappiin tai pakastimeen vähintään tunniksi. Koristele esim. viikunoilla, mansikoilla tai vadelmilla. Leikkaa kakusta paloja kuumaan veteen kastetulla vedellä. Herkuttele!

Tekijän vinkki: Laita kakku pakkaseen jokaisen kerroksen jälkeen. Helpottaa hommaa kummasti. Cashew-taatelikerros sekä maapähkinävoikerros kannattaa levittää kostutetuin sormin!

Processed with VSCO with a4 preset

Lokakuun reseptit

Marraskuun loppua jo porskutellaan ja ihan kohta ollaan jo joulukuussa! Palataan silti hetkeksi vielä lokakuuhun, sillä mulla on teille taas kuukauden reseptit yksissä kansissa 😉 Lokakuussa kokkailin paljon ihan normiruokaa kotiin tilatun ruokakassin ansiosta. Mietinkin jo eilen, että voisin taas terästäytyä makeiden reseptin saralla enemmän… Minkälaisia reseptejä te kaipaisitte blogiin? Perinteisiä sokeriherkkuja, raakaleivonnaisia vai kenties gluteenittomia, viljattomia ja maidottomia? Ehkäpä vähän kaikkea?

Pidemmittä puheitta, lokakuun reseptit, olkaapa hyvät!

kol
Possun kyljykset, omenaa ja & paahdetut uunijuurekset // Itse tehty kinkkukiusaus // Aasialaiset lihapullat & nuudelisalaatti
kol1
Itse tehty pähkinäinen mysli // Porkkanakeitto raejuustolla // Itse tehdyt Kalapuikot, riisi, mummonkurkut & kermaviilikastike

 

Herkulliset raakabrowniet // Nyhtökana & tomaattisalsa
Herkulliset raakabrowniet // Nyhtökanavuoka & tomaatti-avocadosalsa
kol3
Tattari-Punajuuririsotto // Hunaja-kaurasämpylät

Oi kun tulee ihan vesi kielellä kun katselen ja muistelen näitä ruokia. Kyllä kokkaaminen ja leipominen vaan on ihanaa ajanvietettä! Heh, musta on hyvää vauhtia tulossa martta, koska suunnittelen täällä jo erilaisia käsitöitäkin… En vain tiedä mistä aloittaa! Olettekos te jo kokeilleet jotain näistä resepteistä? Mulla on näissä kolme suosikkia yli kaiken joita on vaikeaa laittaa paremmuus järjestykseen: Aasialaiset lihapullat, itse tehdyt kalapuikot sekä nyhtökanavuoka. Kaikki mielettömän hyviä! Ja jos kasvisruokaa kaipaat niin tattari-punajuuririsotto sekä porkkanakeitto ovat erittäin maukkaita molemmat 😉

Minäpäs lähden tästä suunnittelemaan tämän päivän viikonlopun ruokalistaa. Mitä sä aiot kokata?

Teetä, sympatiaa & raakabrownieita

Processed with VSCOcam with c1 presetTäällä taistellaan flunssaa vastaan. Mulla käy duunipäivän aikana 20-30 sairaana olevaa asiakasta, viikonloppun oli flunssaiset siskon tytöt kylässä ja oma tyttö on yskinyt ja niistänyt viimeisen viikon. Olin jo eilen aivan varma, että nyt se iski, kun hytisin villapeiton alla illalla. Mutta ei, tässä sitä porskutetaan eikä ainakaan huonompaan suuntaan ole mennyt 🙂

Eilisen illan ja tämän aamun olen ryystänyt Yogi-teetä (ihan parasta!!). Omat Yogini (+ Questbarini) olen tilannut Vitamokselta (banneri oikealla jos kiinnostaa) ja kohta täytyy tehdä uusi tilaus tee-varastojen huvetessa uhkaavasti. Eilen tein siihen kaveriksi vielä Ella Woodwardin ohjeella ehkä maailman parhaita raakabrownieita! Resepti on siis kirjasta Deliciously Ella, joka on hetkeen inspiroinut mua eniten ruuanlaitossa. Aivan huikea kirja ja tiedättekö mitä! Mä pääsen tapaamaan Ellaa ensi lauantaina I Love Me-messujen yhteydessä pidettävässä aamiaistapahtumassa. Juurikin tämän tapahtuman vuoksi en todellakaan halua tulla nyt kipeäksi… Mutta niihin browniehin! Ohje on järjettömän helppo eli kädetönkin kokki osaa nämä tehdä. Valehtelematta nämä on parhaat raakaherkut mitä olen koskaan tehnyt. Sanoinko jo, että nämä browniet vie kielen mennessään?

Processed with VSCOcam with c1 presetRaakabrowniet (8 palaa)

  • 200g tuoreita taateleita, joista kivet poistettu
  • 80g pekaanipähkinöitä
  • 1,5 rkl raakakaakojauhetta
  • pieni loraus vaahterasiirappia
  • päälle nu3:n luomu kaakonibsejä

Laita pähkinät tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Lisää muut aineet sekaan ja aja tasaiseksi. Kaavi taikina leivinpaperilla päällystetyn vuoan pohjalle ja taputtele kostutetuin sormin tasaiseksi. Laita browniet tunniksi pakkaseen ja säilytä sen jälkeen jääkaapissa.

Tämä mun ohje on puolitettu Ellan ohjeesta eli tuplaamalla ohjeen ainesmäärät saat noin 15 palaa brownieita.

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 preset* kaakaonibsit saatu nu3:lta.

Toffeeraakakakku

Välillä vähän terveellisempää leivontareseptiä eli sukelletaan taas raakakakkujen ihmeelliseen maailmaan. Bongasin tämän toffeeraakakakun ohjeen Unelmien talo&koti-lehdestä Kinuskikissan pitämältä leivontapalstalta. Kakku näytti jo paperilta juuri sellaiselta, josta itse tykkään eli raikkaan ja pehmeän makuiselta. Kakun pinnalle oli vielä tehty koristelu puolukoista, joten ei kyllä voi mennä pieleen! Raakakakuissa on se hyvä puoli, että ne säilyvät kylmässä hyvänä suht pitkään ja terveellisyytensä puolesta ne sopivat hyvin välipaloiksi ihan arkenakin  🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toffeeraakakakku 

Pohja

  • 1,5 dl kuorittuja ja vedessä liotettuja manteleita
  • 6 kuivattua viikunaa
  • 0,5 dl sulatettua kookosöljyä
  • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua kardemummaa

Täyte 

  • 4 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1 dl kaakaovoita raasteena
  • 1 1/4 dl agavesiirappia tai hunajaa
  • 3/4 dl sulatettua kookosöljyä
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa

Pinnalle

  • 50g puolukoita
  • 1/4 dl sulatettua kookosöljyä

Ennen kakun tekoa liota cashewpähkinöitä ja manteleita vedessä muutama tunti tai yön yli. Vuoraa 20 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Vuoraa myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta reunoja vedellä niin saat paperin pysymään paikallaan.

Hienonna mantelit tehosekoittimessa. Lisää loput pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Painele pohja massa irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti sormilla.

Hienonna täytteen pähkinät tehosekoittimessa. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Lisää kaikki loput täytteen ainekset tehosekoittimeen pähkinöiden kaveriksi ja aja tasaiseksi massaksi. Tämä voi kestää vähän aikaa riippuen tehosekoittimesi tehokkuudesta, joten malttia tarvitaan! Kaada toffeetäyte vuokaan pohjan päälle.

Soseuta puolukat ja sulatettu kookosöljy tasaiseksi. Lusikoi puolukkaseosta täytteen pinnalle. Kuvioi veitsenkärkeä apuna käyttäen. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Irrota vuoasta ja asettele kauniisti tarjolle 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse käytin kakun tekoon Luontaistukun luomupähkinöitä. Tekin saatte pähkinöistä ja muusta 10% alennusta koodilla jonna10. Banneri on tuossa oikealla palkissa, josta pääsette suoraan nettikauppaan 🙂

 

Ei vois vähempää kiinnostaa

Palasin eilen takaisin treenien pariin melkein kahden viikon tauon jälkeen. Yllätyin miten hyvin keuhkot kestivät treeniä, normaalisti menee ainakin pari viikkoa palautua flunssasta. Keuhkot kyllä kesti, mutta peukalo ei ja se alkoikin ikävästi kipeytyä heti ensimmäisissä maastavetosarjoissa. Joku ihme siellä vaan kipeyttää sormen mokomaa koko ajan ja nyt saan taas olla todella varovainen sen kanssa. Ääh, ottaa päähän!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASairastelun jälkeen mulla on aina ensimmäinen viikko treeneissä täyttä pakkopullaa. Ei vois oikeesti paljon vähempää kiinnostaa. Tiedän kuitenkin, että kun sen yhden viikon treenailen ihan rauhassa niin seuraavalla viikolla on taas täysin into päällä. Nyt olin taas tottunut siihen, että töiden jälkeen chillailen vaan kotona lämpimän peiton alla hyvää ruokaa syöden (kivasti näkyy jo vyötäröllä…) ja töllöä katsellen. Ehkä vähän siinä naistenlehtiä lueskelin ja järkkäilin paikkoja. Mukavuuden haluahan se on! Kukapa sitä nyt mieluummin hiki päässä salilla puuskuttaisi kuin vaihtoehtona olis pehmeä sohva ja hyvä ruoka 😀 Tässä iässä vaan alkaa aika nopsaan näkyä kropassa jos sillä ei mitään tee. Minäkin olen sellainen herkkuperse, että jos vain himassa makoilisin duunin jälkeen niin perse olisi kohta kuin seitsemän leivän leivinuuni… No okei, myönnän että treenaaminen on myös äärimmäisen mukavaa touhua kun motivaatio vaan on kunnossa 😉 Onko teillä motivaatio-ongelmia sairastelun jälkeen vai paahdatteko sata lasissa saman tien?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEilen tehtiin treeneissä maastavetoa ja otin tosi varovasti. Tehtiin 3 x 5 ja kiloja tais olla 65, 75 ja 80. Ihan sopiva alku. Wodissa olis ollut Diane eli maastavetoa ja käsilläseisontapunnerruksia toistoilla 21-15-9. Tuon peukalon mokoman takia kuitenkin modasin vähän wodia ja tein maastavedot kevyesti 55 kilolla ja rengaspunnerruksia. On tänään ollut sellainen fiilis kropassa, että eilen saatoin tehdä jotakin. On nimittäin perse, takareidet, yläselkä ja ojentajat aivan tuhannen kipeinä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATilasin vähän aikaa sitten Luontaistukusta meille kasan pähkinöitä, mantelijauhoja ja vähän MSM:ää. Suomen Luontaistukku on suomalainen perheyritys, jonka kantavana ajatuksena on ”suoraan asiakkaalle, ilman välikättä”. Surffasin heti heidän yhteydenottonsa jälkeen nettisivuille ja kiinnostuin tilaamaan tuotteita jo suuren pähkinävalikoiman vuoksi. Meillähän noita pähkinöitä kuluu aika lailla ja Luontaistukussa niitä myydään hieman suuremmissakin säkeissä. Pähkinöiden lisäksi myynnissä on erilaisia luontaisvalmisteita (omega3, d-vitamiini, magnesiumsitraatti….), erilaisia urheiluravinteita, suuperfoodeja sekä luomutuotteita. Miehen kanssa maisteltiin pähkinöitä heti paketin saavuttua ja täytyy sanoa, että luomupähkinät on huomattavasti paremman makuisia kuin normaalit! Oletteko huomanneet?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASuurin osa pähkinöitä tulee kulumaan raakakakkujen tekoon ja mantelijauhoista loihdin viljattomia leivonnaisia tai leipiä. Kiva tietää, että Luontaistukusta mantelijauhoakin saa vähän isommissa säkeissä niin ei tarvitse aina niitä parinsadan gramman paketteja ostella…

Jos luomupähkinät tai muut tuotteet kiinnostavat niin käykää katsastamassa nettikauppa. Koodilla JONNA10 saatte tilauksesta 10% alennuksen 🙂

Mustaherukkakakku

Mustaherukka on yksi mun lempimarjoista ja kesäisin ahmin niitä mökillä kourakaupalla suoraan pensaista. Näin talvisaikaan, kun omat varastot on jo tuhottu, ostetaan mustaherukoita aina pakkaseen. Sieltä niitä on kiva napsia esim. puuron, rahkan ja smoothien joukkoon. Virpi Mikkosen kirjasta Kiitos hyvää mun huomio osui ensimmäisenä tähän mustaherukka raakakakun ohjeeseen. Kirjassa tämä resepti tosin on nimellä Manuka-mustaherukkakakku, koska kakusta on käytetty manuka-hunajaa. Minulta ei kyseistä hunajaa löydy niin kakku on ihan vaan mustaherukkakakku 🙂 Muuntelin reseptiä hieman omien mieltymysten mukaan, jälleen kerran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mustaherukkakakku

Pohja

  • 3 dl manteleita
  • 6 pehmeää taateleita (Juicy dates)
  • Ripaus suolaa

Täyte

  • 3,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl mantelimaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl hunajaa
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 1 tl aitovaniljajauhetta
  • 1 dl sulaa kaakaovoita + 0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (voit käyttää myös pelkästään kookosöljyä tai kaakaovoita)

Kuorrutus

  • 1 pss (200g) mustaherukoita, ota ajoissa sulamaan jos käytät pakastettuja!
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 tl aitovaniljajauhetta

Hienonna mantelit monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää suola ja taatelit ja aja tasaiseksi. Seos on sopivaa kun voit muovaillaan siitä pallon joka pysyy kasassa. Painele seos leivinpaperilla vuoratun 17-20 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Valmista seuraavaksi täyte. Soseuta kaikki ainekset, paitsi kaakaovoi/kookosöljy, tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman nestettä, mikäli tehosekoittimesi teho ei riitä, mutta pidä seos mahdollisimman paksuna. Sulata kaakaovoi/kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja lisää täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jotain maustetta tai makeutusta. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja siirrä vuoka pakastimeen reiluksi puoleksi tunniksi tai kunnes kakun pinta on hieman jähmettynyt.

Valmista seuraavaksi kuorrute. Soseuta mustaherukat, hunaja ja aitovaniljajauhe tasaiseksi soseeksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jotain maustetta tai makeutusta. Ota vuoka pakastimesta ja kaada kuorrute kakun pinnalle. Laita kakku takaisin pakastimeen tekeytymään noin pariksi tunniksi. Anna sulaa vähän aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nauti! Tämä kakku vie kielen mennessään 🙂

Minttubrowniekakku

Tein tätä minttubrowniekakkua miehen pyynnöstä toissa viikonloppuna. En ole oikeastaan koskaan käyttänyt tuoretta minttua mihinkään ja oli todella hauskaa nähdä miten se sopii kakkuun. Joissakin raakakakuissa on se jännä piirre, että ensimmäinen lusikallinen on todella tyrmäävän makuinen. Hieman tunkkainen ja raskas. Mutta kun otat toisen ja vielä kolmannenkin lusikallisen niin toteat kakun olevan jumalaisen hyvää. Tämän kakun kanssa kävi juuri niin. Resepti on peräisin Maria Lönnqvistin kirjasta Raakaleipurin parhaat kakut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minttubrowniekakku

Suklaabrownie

  • 4 dl saksanpähkinöitä
  • 1 dl taateleita
  • 1 dl raakakaakaojauhetta
  • 1/2 tl vuorisuolaa

Minttutäyte

  • 4 dl cashewpähkinöitä
  • 1 dl vettä
  • 1 dl tuoretta minttua
  • 1/2 dl kaakaovoita
  • 1/2 dl hunajaa
  • (1-2 tl matcha-vihreäteejauhetta, tästä kakku saa kivasti väriä)

Vuoraa noin 20 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Rouhi saksanpähkinät ja taatelit monitoimikoneessa taisaiseksi. Lisää raakakaakaojauhe ja vuorisuola ja pyöräytä seosta vielä muutama kierros. Seos on sopivaa kun voit pyörittää siitä pallon, joka pysyy hyvin kasassa. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata raastettu kaakaovoi vesihauteessa nestemäiseksi. Helppo tapa on laittaa kaakaovoi pieneen kippoon, jonka asetat suurempaan kuumalla vedellä täytettyyn astiaan. Silppua minttu. Käytä vahvaa minttua tai lisää reseptiin vielä 3 tippaa 100% minttuöljyä.

Sekoita minttutäytteen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Hommaa helpottaaksesi kannattaa liottaa pähkinöitä hetki ennen kakun valmistusta. Kaada minttutäyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

Jäähdytä kakkua pakastimessa noin 20 minuuttia tai kunnes minttutäyte on jähmettynyt ja kakun voi irrottaa vuoasta. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää ja sen voi myös pakastaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOI000400-1

Sitruunaiset raakajuustokakkuset

No niin, tässäpä tulee lupaamani ohje sitruunaisiin raakajuustokakkuihin, joita tein vähän aikaa sitten. Instassa (@jonnam1983) ehdin jo minikokoisia kakkusia hieman esittelemään ja täytyy sanoa, että oikein onnistunut resepti on! Reseptiä voi varioida loputtomiin upottamalla päälliseen esim. mustikoita, itse tehtyä kinuskikastiketta tai maapähkinävoita. Kakut oli todella helppoja tehdä ja ainoat välineet, jotka tarvitset näiden tekemiseen on tehokas blenderi, muffinssivuoka sekä pakastin!

kuvia 004Päällinen muistuttaa erittäin vahvasti juustokakun rakennetta ja maistuukin hyvin paljon perinteiseltä amerikkalaiselta juustokakulta. En itse huomannut koko asiaa ennen kuin mies kehui näiden juustokakkumaista makua ja koostumusta. Olenkin aina miettinyt voisiko juustokakusta taikoa terveellisen, mutta silti mahdollisimman autenttisen, version ja tässä se nyt on! Kaikki kunnia reseptistä kuuluu Minimalist bakerille. Kannattaa käydä tsekkaamassa sivusto, siellä on vaikka mitä todella helppoja, terveellisiä ja maistuvia reseptejä 🙂

kuvia 006Sitruunaiset raakajuustokakkuset

Pohja

  • 2 dl taateleita (liota lämpimässä vedessä n. 10 minuuttia)
  • 2 dl manteleita tai saksanpähkinöitä

Täyte

  • 2,5 dl cashewpähkinöitä (liota vedessä 4-6 tuntia)
  • 1 sitruunan mehu + puolikkaan raastettu kuori
  • reilu 0,5 dl suletettua kookosöljyä
  • reilu 1 dl kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jähmetä jääkaapissa!)
  • 0,5 – 1 dl hunajaa/agavesiirappia, siippuen kuinka makeaa täytteestä tahdot

Tee ensin pohja. Laita liotetut taatelit blenderiin ja jauha tasaiseksi. Lisää mantelit/saksanpähkinät ja blensaa tasaiseksi. Voit myös jauhaa molemmat erikseen ja yhdistää ne sen jälkeen. Tein itse tälla tavalla, koska meidän blenderi ei ole mikään maailman tehokkain. Nosta pohjan ainekset sivuun odottamaan.

Voitele muffinssivuoan kolot kevesti kookosöljyllä. Leikkaa kakkusten irrotusta helpottamaan leivinpapereista reilun 10 cm mittaisia suikaleita.  Aseta suikaleet vuokaa ja lusikoi noin 1 rkl pohja-ainesta kuhunkin koloseen. Tasoittele sormilla tai lusikalla pohjalle sekä aavistuksen verran reunoille. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

kuvia 014kuvia 015

Tee seuraavaksi täyte. Blendaa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi blenderissä. Jos täytteestä ei tule omaan makuusi riittävän tasaista, lisää hieman sitruunamehua tai kookosmaitoa. Maista ja lisää tarvittaessa esim. makeutusta. Jos tahdot kaikkiin kakkusiin maapähkinävoita niin lisää se tässä vaiheessa ja blendaa tasaiseksi. Itse laitoin puoleen kakkusista maapähkinävoita, jolloin täytin ensin puolet muffinssivuoista sitruunatäytteella, lisäsin jäljelle jääneeseen täytteen puolikkaaseen maapähkinävoita, blendasin ja laitoin loppuihin vuokiin maapähkinäisen täytteen. Jos tahdot täytteeseen mustikoita niin lisää ne vasta muffinssivuokiin ja sekoita hieman, jolloin saat kauniita kuvioita kakkusiin.

kuvia 017

Kelmuta muffinssivuoka ja laita pakkaseen 4-6 tunniksi.  Irrotus vuoista käy helposti veitsen sekä suikaleiden avulla! Säilyvät pakkasessa noin kaksi viikkoa. Nosta kakkuset huoneeenlämpöön noin vartti ennen tarjoilua 🙂

kuvia 007kuvia 005

Itsehän olen syöpötellyt näitä pikku kakkuja töissä välipalana 🙂

Lokakuu @jonnam1983

Mä olen aika ahkera instagrammin päivittäjä ja päivittäin uppaan sinne pari kolme kuvaa. Joskus enemmänkin! Treenivideoita otan myös paljon nykyään kännykällä ja aika usein nekin löytävät tiensä sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan. Aloin taas selailemaan mun instatilin kuvia aamulla. Mitäs kaikkea olenkaan tehnyt lokakuun aikana?

Kuukauden aikana kävin kolmessa tapahtumassa: ILove Me- messuilla,  Akvamariinin blogger’s loungessa sekä International horse showssa. Mä olen koti-iltoja ja rauhallista elämää rakastava ihminen enkä jaksa juosta kovinkaan usein missään kemuissa. Silloin tällöin on kuitenkin kiva tehdä jotain normaalista poikkeavaa ja lähteä tapahtumiin. Marraskuu tuleekin olemaan tapahtumien ja juhlien osalta melko hektistä aikaa 😀

Anna, Monna, Linda Manuella, meitsi ja Sara ILove me-messuilla.
Anna, Monna, Linda Manuella, meitsi ja Sara ILove me-messuilla.

IMG_20141018_161404

Talven sporttimuotia tiirailemassa Akvamariinilla ja sen jälkeen anopilla pizzalla :)
Talven sporttimuotia tiirailemassa Akvamariinilla ja sen jälkeen anopilla pizzalla 🙂
International horse showssa kummitytön kanssa & illan herkuttelut.
International horse showssa kummitytön kanssa & illan herkuttelut.

Tapani mukaan oon viettänyt paljon aikaa myös keittiössä. Lokakuussa tein paljon raakakakkuja ja terveellisiä herkkuja. Suolaiset ruuat noudattivat samaa vanhaa kaavaa kuin ennenkin. Niiden osalta suurimmat inspiraatiot ovat toivottavasti tulossa! Kahvin juontia vähensin roimasti ja lipitin sen tilalla teetä. Aloitin kuukauden syömällä gluteenittomasti,  mutta se vähän unohtui loppu kuuta kohti

Muumilihapullia,  raakamustikkapiirakkaa, kinuskiraakakakkua,  suolaista PB vanukasta,  voimakahvia,  raakakakkua messuilla, texmex kanakeittoa ja aamupalaa ennen treeniä.
Muumilihapullia, raakamustikkapiirakkaa, kinuskiraakakakkua, suolaista PB vanukasta, voimakahvia, raakakakkua messuilla, texmex kanakeittoa ja aamupalaa ennen treeniä.
Kahvin tilalla teetä, banaani-suklaabrownieta, Banaani-chiavanukasta,  välipalaa kera teen, riisipuuroa mantelimaitoon, Balilaista suklaaraakakakkua ja raakasnackia välipalaksi.
Kahvin tilalla teetä, banaani-suklaabrownieta, Banaani-chiavanukasta, välipalaa kera teen, riisipuuroa mantelimaitoon, Balilaista suklaaraakakakkua ja raakasnackia välipalaksi.

Tytön kanssa puuhasteltiin yhtä sun toista. Käytiin uimassa ja ulkoilemassa. Kovassa huudossa olivat bussilla matkustaminen ja kirpparit.  Kotona oltiim retkellä,  leikittiin littlest pet shopeilla,  leivottiin ja tehtiim palapelejä. Kisujen kanssa leikittiin myös paljon ja kisuille on tehtiin paljon hankintoja. On uutta lelua Peten koiratarvikkeesta (vieressä banneri, klik!), kuljetuskoppaa,  ruokakippoa ja litter lockeria. Vain parasta meidän karvamussuille!

collage_20141102123222748

collage_20141102123438386_20141102123453987Lokakuussa kiinnostuin taas selvästi enemmän ulkonäöstä ja vaatteista enemmän. Treenivaatteita en tainnut hankkia ollenkaan, mutta siitäkin edestä ostin uusia käyttövaatteita. Kirppareilta ja alennusmyynneistä tosin, ei tässä sentään mitään rikkaita olla 🙂

collage_2014110212362348420141018_120321IMG_20141015_193115Treeneissä keskityin entistä enemmän painonnostoon ja liikkuvuuden parantamiseen ja jaoin bloginkin puolella ihan jokusen kehonhuoltovinkin 🙂 Lokakuun viimeinen viikko meni sairastellessa ja aikamoisen sitkeässä on flunssa!

collage_20141102121619912

IMG_20141021_194358

IMG_20141026_162613

 

Miltäs teidän lokakuu vaikuttaa näin jälkikäteen katseltuna? Opitteko uutta? Muutitteko elämäntapoja? Keskityittekö johonkin asiaan enemmän kuin ennen? Mikä meni hyvin? 

Tervetuloa entistäkin parempi marraskuu!

Kinuskiraakakakku – Herkuttele vaikka joka päivä!

Tiedättekö mitä? Sen jälkeen kun aloin vähentää valkoisen sokerin käyttöä ja tekemään enemmän raakakakkuja ja muita sokerittomia herkullisuuksia niin olen syönyt jotain herkkua joka päivä. Kaikkihan sen tietää miten käy jos vedät täytekakkua tai mokkapaloja nassuun joka päivä. Jossain vaiheessa (mulla aika pian..) se alkaa näkyä olossa ja kropassa. Mä oon ollut nyt koko viikon aika flunssainen ja voin rehellisesti myöntää että oon syönyt vähän kaikenlaista ohi normiruokavalioni. Olo on ihmeellisen tahmea, päätä jomottelee ikävästi ja on vaan jotenkin vetelä olo. Vatsakaan ei ole kauheasti tykännyt noista mun ”flunssamätöistä”…

kuvia 027kuvia 026

Raakakakkuja olen viime aikoina tehnyt melko paljon, mutta nyt alkaa vähän kyllästyttää! Vois keksiä välillä jotain muutakin kivaa. Onhan noita reseptejä lehdet ja netti pullollaan. Voi siis olla, että tämä kinuskiraakakakun ohje on viimeinen raakakakku vähäksi aikaa. Tai sitten ei 😀 Tuuliviiri kun olen ja teen asioita paljon hetken mielijohteesta niin saattaa hyvin olla, että seuraavaa raakakakkua olen näpertämässä jo huomenna aamun sarastaessa!

Kinuskiraakakakku

Kaurakeksipohja

  • 3 dl pekaanipähkinöitä
  • 2 dl kaurahiutaleita tai -jyviä
  • 2 dl taateleita
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 tl (ceylonin)kanelia
  • 1/2 tl (vuori)suolaa

Kinuskitäyte

  • 2 dl taateleita
  • 2 dl mulperinmarjoja
  • 1 1/2 dl vettä tai pakurihauduketta
  • 2 rkl lucuma-jauhetta
  • ripaus suolaa

Suklaakuorrute

  • 2 dl raakakaakaojauhetta
  • 1 dl sulaa kookosöljyä
  • 1/2 dl hunajaa
  • 2 rkl lämmintä vettä tai pakurihauduketta

* Alkuperäisessä ohjeessa taatelit olivat unohtuneet kokonaan pohjasta, mutta itse havaitsin 2dl olevan hyvä määrä niitä. Toisaalta en tiedä oliko pohjan taatelit hypänneet kinuskitäytteeseen eikä kinuskiin kuuluisi ollenkaan taatelia? Itse laitoin myös täytteeseen taateleita ja hyvää tuli niinkiin. Sinä voit kokeilla jättää taatelit pois kinuskitäytteestä halutessasi 🙂

Vuoraa n. 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Jauha pekaanipähkinät ja kaura tehosekoittimella jauhoksi. Lisää joukkoon pehmeät taatelit ja mausteet ja sekoita ainekset tasaisesti yhteen. Itse lisäsin lorauksen vettä sekoittamisen helpottamiseksi. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti.

Valmista kinuskitäyte soseuttamalla kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Jos mulperinmarjat ovat kuivia, liota niitä hetki ohjeen nestemäärässä, ennen kuin sekoitat kaikki ainekset yhteen. Levitä kinuski pohjan päälle.

Sulata kookosöljy nestemäiseksi vesihauteessa. Voit pitää purkkia hetken lämpimässä vedessä sillä kookosöljy sulaa jo 23 asteessa. Mittaa kookosöljy ja valmista suklaakuorrute vispaamalla ainekset pienessä kulhossa tasaiseksi seokseksi. Kaada kuorrute kinuskin päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai laita kakku pakastimeen 20 minuutiksi. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää ja sen voi myös pakastaa.

kuvia 024

kuvia 030

*Tekijän huomio: omaan makuuni suklaakuorrute oli vähän liian tymäkkää eli kaakaojauheen määrää voi vähän pienentää jos et tahdo siitä liian vahvaa! Kakku oli monesta vaiheestaan huolimatta helppo ja nopea tehdä 🙂

Alkuperäinen ohje: Maria Lönnqvist – Raakaleipurin parhaat kakut