Puuron uusi aika – Kaipaatko vaihtelua aamu- ja välipaloihin?

puuron uusi aika

Kuten ehkä jo tiedättekin, minä olen todella vaihtelun haluinen ihminen. En tee asioita kovin kauan samalla kaavalla, vaan kaipaan rutiineihin aika ajoin jotain täysin uutta ja erilaista. Alkuun ärsyynnyin tästä piirteestä, mutta nykyään hyväksyn sen ja jopa pidän siitä! Eipähän käy elämä ainakaan tylsäksi. Arkirutiinit pysyvät rungoltaan suurin piirtein samoin päivästä toiseen, mutta niitä arjen pieniä asioita tykkään vaihdella. Aikaisemmin mulla oli esimerkiksi tietyt treenipäivät, joita noudatin todella tarkasti. Nykyään se ei ole niin justiinsa. Mieluummin treenaan joka viikko vähän eri päivinä, koska silloin saan myös arkeen uusia ärsykkeitä ja iltaisin on muutakin tekemistä kuin vain treenaaminen. Pitää muuten mielen virkeänä! Eilen käytiin tytön kanssa pitkästä aikaa yhdessä uimassa. Normaalisti he käyvät miehen kanssa pulikoimassa aina keskiviikkoisin kun minä olen iltavuorossa. Niinpä en ole hetkeen päässyt näkemään mitä kaikkea tyttö osaa ja tiedättekö mitä? Se mokoma ui jo todella pitkiä matkoja! Olin aivan hämmästynyt, kun näin miten tyttö mennä polskutti ilman huolen häivää tai paniikkia siitä kun en ole ihan vieressä.

Ruoka on asia, jonka kanssa kaipaan eniten vaihtelua. Ehkä olette huomanneetkin, että mun syömiset menee kausittain. Varsinkin aamupala ja iltapala ovat sellaisia joihin kaipaan vaihtelua. Saatan syödä pitkäänkin tasan saman aamupalan joka aamu ja sitten tulee yhtäkkiä totaalinen stoppi. Ei vain uppoa enää. Sitten ei auta kuin keksiä jotain aivan muuta ja homma pelittää taas oman aikansa. Tavallinen kaurapuuroa ei jostain syystä uppoa minulle aikaisina aamuina, mutta hitaina viikonloppuaamuina se maistuu vallan mainiosti. Iltapalan taas pitäisi olla aina suhteellisen nopea syödä, koska mulla on joka ilta niin kauhea kiire nukkumaan etten malta istua alas ja syödä rauhassa. Usein syön illalla vain jonkin nopean protskuvanukkaan, banaanin tai muun helposti hotkaistavan vaihtoehdon. Nytpä näihin ongelmiin on löytynyt ratkaisu!

puuron uusi aika

Puuron uusi aika

Sain blogin kautta luettavaksi uuden Puuron uusi aika -kirjan, joka mullisti mun puuro-, välipala- ja iltapalamaailman täysin. Kirjan ovat kirjoittaneet Tuulia Järvinen (Wellberries -blogi) ja Tiina Strandberg (My berry forest -blogi). Puuron uusi aika sisältää ihania reseptejä niin puuroihin, vanukkaisiin kuin terveellisiin jogurtteihin. En ole hetkeen saanut käsiini niin hyvää ja herkullista reseptikirjaa kuin tämä! Okei, jos ette usko niin kertokaas miltä kuulostaa seuraavat ateriat: tattari-suklaapuuroa ja tahinikinuskia, banoffee-puuro, avokadopuuro tomaattisalsalla, snickers-puuro, puuromuffinit ja vadelma-chiahillo sekä cookies´n´cream -vanukas? Mun mielestä kuulostaa todella namilta! Mulla on pitkä listä mitä kaikkea täytyy kokeilla 😉 Kirjan resepteissä käytetyt viljat ovat gluteenittomia, ravitsevia ja herkullisia. Kaikki reseptit ovat maidottomia ja gluteenittomia, myös viljattomia ohjeita löytyy! Resepteissä käytetään paljon erilaisia siemeniä sekä pähkinöitä ja valkoisen sokerin sijaan makeutukseen on käytetty luonnollisia makeuttajia, kuten hunajaa, vaahterasiirappia, hedelmiä sekä kookossokeria.

Testasin ensimmäisenä kaura-suklaavanukasta eli brownie puddingia, joka valmistui hyvinkin nopeasti! Tein vanukasta iltapalaksi ja se oli sen verran tuhtia tavaraa, että jätin puolet siitä seuraavalle aamulle. Yön aikana puuro turposi entisestään ja nyt ymmärrän miksi ohjeessa sanotaan älä anna turvota yön yli jääkaapissa 😀

Kaura-suklaavanukas 

Kahdelle, 15 minuuttia

  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 2 dl täysrasvaista kookosmaitoa
  • 2 dl mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 2-3 rkl raakakaakaojauhetta (maun mukaan, itse laitoin 4)
  • 4-6 tuoretta taatelia
  • 2 rkl psylliumia
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • ripaus kardemummaa
  • päälle esim. vadelmia tai granaattiomenan siemeniä

Poista taateleista kivet ja laita muiden ainesten kanssa blenderiin. Tee massasta todella tasaista eli anna pyöriä täydellä teholla hetken aikaa. Kaada tarjoiluastiaan.

Siirrä kylmään noin 10 minuutiksi tai kunnes koostumus on hyvä. Vanukkaasta tulee sitä jähmeämpi, mitä kauemmin se on jääkaapissa, joten suositus on että nautit sen aika pian valmistuksen jälkeen – älä siis anna turvota yötä jääkaapissa. Koristele esim. tuoreilla vadelmilla!

Suuren kuitupitoisuuden vuoksi pala painikkeena kannattaa juoda reilusti vettä!

Tsekkaa myös Pilkettä -blogista snickers-puuro.

puuron uusi aika

Helpotusta arkeen yhden kattilan pastoilla!

En tiedä teidän arjestanne, mutta mun arki kulkee välillä kello kaulassa. Aamut ovat hektisiä ja illallakin tekemistä riittää ihan kivasti. Tulen kotiin treeneistä kuuden maissa ja siinä vaiheessa nälkä on jo luokkaa kuolema. Tyttö syö usein jo aikaisemmin miehen kanssa, mutta joskus hän on syönyt vain pienemmän välipalan ja haluaa odotella minun tekemää ruokaani. Meillä tehdään paljon ihan perusruokaa: spagettia ja jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, kanaa ja riisiä, pastaa ja jauhelihaa. Mitä näitä nyt on! Yritän löytää arkeen reseptejä, jotka on nopeaa valmistaa ja pastaa meillä syödään myös paljon eri muodoissaan. Se on aina helppoa, nopeaa eikä petä koskaan.

Meillä tehdään useimmiten pinaatti-lohipastaa ja aloin kaipaamaan siihen jo jotain vaihtelua. Sain blogin kautta luettavaksi Yhden kattilan pastat -kirjan ja siinä sitä vaihtelua ja ideoita nyt on. Kirjassa on kehitelty pastareseptejä, joiden ainekset kypsyvät samassa kattilassa samaan aikaan yhdessä pastan kanssa. Pakko sanoa, että hauskan ja arkea helpottavan kuuloinen idea! Kirjasta löytyy ohjeet 33 erilaiseen pastaan ja näihin sisältyy liha-, kala-, kasvis- sekä juustopastoja. Kasvispastatkin kuulostavat niin herkullisilta, että jopa minun lihansyöjänä tekee niitä mieli testata! Mulla on aina tapana selata kaikki reseptikirjat useampaan kertaan ja painaa sieltä mieleen omia suosikkejani ennen kuin tartun toimeen. Tässä kirjassa mielenkiintoisimmilta vaikuttavat lihapastoista perinteinen carbonara, parsa & pekonipasta, chorizo+maissi+paprikapasta, kana-pistaasipähkinä-ricottapasta sekä jauheliha-paprikapasta. Kalapastoista voisin kokeilla thailohipastaa, tonnikala-kapris-parmesaanipastaa sekä kesäkurpitsa-katkarapu-sitruunapastaa. Kasvis- ja juustopastoista eniten houkuttelee tomaatti-basilika-chilipasta, munakoiso-tomaatti-mozzarellapasta, herkkusieni-gorgonzola-saksanpähkinäpasta sekä tomaatti-oliivi-vuohenjuustopasta (ilman oliivia tosin :D). Tekemistä siis riittää hetkeksi näiden parissa!

Kysyin sunnuntaina tytöltä mitä hän haluaisi maistaa ensimmäisenä näistä ja hän suosikkinsa oli kana-pistaasipähkinä-ricottapasta. Pasta oli siinä mielessä helppoa valmistaa että kaiken sai vain viskoa samaan kattilaan, vettä päälle ja kiehumaan miedolla lämmöllä. Meidän kattila ei ehkä ollut paras tuollaisen ruokamäärän kerralla keittämiseen, koska loppuvaiheessa pasta meinasi palaa kattilaan kiinni. Yhden kattilan pastoille suositellaankin halkaisijaltaan vähintään 24 cm kokoista kattilaa, pidemmille pastoille 28 cm. Saatoin myös keittää pastaa liian kauan jolloin pasta ylikypsyi. Yhden kattilan pastoja tulisi keittää noin 15 minuuttia ja nostaa sitten pois levyltä hautumaan vielä 5 minuutiksi. Multa saattoi tuo haudutusvaihe unohtua kokonaan :d No, ei sen niin väliä! Hyvää tuli joka tapauksessa. Alla vielä ohje tähän meidän valmistamaamme pastaan.

Kana-pistaasipähkinä-ricottapasta

  • 250g gnoccheja
  • 6 ohutta kananrintapalaa (itse käytin filesuikaleita!)
  • 250g ricottaa
  • 50g pinjansiemeniä
  • 50g kaltattuja pistaasipähkinöitä
  • 2 suurta pilkottua salottisipulia
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 rosmariininoksaa (en laittanut)
  • 4 korianterinvartta
  • 1 tl jauhettua anista (en laittanut)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria ja suolaa
  • 7,5 dl vettä

Laita sivuun puolet ricotasta sekä korianterit. Laita pastat kattilan pohjalle, lisää kaikki muut ainekset sekä vesi ja sekoita hyvin. Anna kiehua keskilämmöllä noin 15 minuuttia, muista sekoitella välillä! Keittele kunnes kattilan pohjalla on kaksi senttiä nestettä. Nosta kattila levyltä ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia välillä sekoitellen. Tämä on tärkeä vaihe, koska nyt pasta kypsyy valmiiksi eikä ota enää kattilan pohjaan kiinni. Myös kastikkeen rakenne paranee. Viimeistele ruoka ricottan lopulla sekä korianterilla.

Ricotta tuo tähän pastaan ihanaa kermaisuutta ja pistaasipähkinät taas ovat kiva suolainen lisä pastan joukossa. Mun kuvat eivät todellakaan ole eduksi tälle herkulliselle annokselle. Parempi onni keittämisen kanssa ensi kerralla 😀

Jos kiinnostuit kirjasta, voit tilata sen esimerkiksi täältä.

Lukulistalla Outi Rinne: Lohturuokaa

Processed with VSCO with a6 preset

Vuosi on hyvä startata kirjalla, joka on pullollaan terveellistä lohturuokaa. Sain Outi Rinteen Lohturuokaa – kirjan luettavaksi Atena Kustannukselta tovi sitten. Olen lukenut kirjan jo moneen kertaan läpi ja sieltä alkaa nousta selvät suosikit esille. Minä rakastan reseptikirjoja yli kaiken ja nimenomaan kirjoina, joita voin selata sohvan nurkassa kera teemukin. Selaan paljon reseptejä myös netistä, mutta perinteisissä kirjoissa on sitä jotain! Lohturuokaa kirjan kaltaiset terveellisiä reseptejä sisältävät kirjat ovat mun intohimo. Tämän kirjan lisäksi pidän paljon myös Virpi Mikkosen sekä Ella Woodwardin kirjoista. Kaikissa teema on sama, mutta toteutus hyvin erilainen ja pidän niistä kaikista.

” Vaikka mieliteot ovat yksilöllisiä, tietyntyyppisten ruokien himo on yleisinhimillistä ja melko pysyvää. Siihen liityy rasvan, suolan ja hiilihydraattien sopiva suhde, jonka nauttiminen saa nopeasti aikaan mielihyväkokemuksen. ”

Processed with VSCO with a6 preset

Outi Rinne on ravintoon ja hyvinvointiin erikoistunut psykologi, joka työskentelee silloin tällöin myös kokkina. Hänen aikaisemmat kirjansa Raakaruoka-aika sekä Mielekkäät eväät ovat olleet myös hyvin suosittuja. Harmikseni minun hyllystä näitä kirjoja ei (vielä) löydy. Lohturuokaa kirjan ideana on loihtia perinteisistä mukavuusruoista terveellisempiä versioita. Myös syntisen ihania herkkuja saa nautiskella uuden asunsa ansiosta hyvällä omalla tunnolla!

” Oma filosofian on se, ettei mielitekoja tarvitse eikä pidäkään kieltää. Kieltäminen tekee kohteesta entistä houkuttelevamman ja aiheuttaa rasittavaa kamppailua mielihalun ja tahdonvoiman välillä. ”

Pidän paljon kirjan houkuttelevista ja herkullisista kuvista sekä kirjailijan nokkelasta ja hauskasta sanailusta. Kirja on todella viihdyttävä ja sitä lukee mielellään pelkästään tekstin vuoksi!  Kirjan teksteistä näkyy Outi Rinteen psykologitausta, sen verran hyvin ja seikkaperäisesti esimerkiksi mielitekojen syntyminen on selvitetty. Itse pidän psykologiaa ja ihmisen käyttäytymistä todella mielenkiintoisena, joten nämä tarinat iskivät minuun kuin veitsi voihin. Luin koko kirjan läpi heti ensi istumalta ja minä kun harvoin jaksan lukea reseptikirjojen tarinoita läpi kerralla.

”Mieliteot heräävät tyypillisesti stessitilanteessa, jossa monet meistä elävät lähes kroonisesti. Tänä virittää epäonnistumisen ansa, jonka seurauksena on usein pettymys, itsesyytöksiä, lisää stressiä – ja uusia mielitekoja! ”

Processed with VSCO with a6 preset

Kirja on mielestäni suunnattu juuri minunkaltaisilleni terveellisestä ruoasta innostuneille ihmisille sekä niille, jotka haluavat perinteisten lohturuokien tilalle kroppaa enemmän helliviä vaihtoehtoja. Kirjasta saat ideoita aamiaiselle, lounaalle ja illallisiin, mättöruokiin, snäkseihin, dippeihin ja höysteisiin, leipiin ja makeisiin leivonnaisiin, mousseihin ja jädeihin, nameihin sekä sooseihin, hilloihin ja erilaisiin kermoihin. Tässä kirjassa ei kauheasti näy valkoista sokeria, maitotuotteita, lihaa eikä viljatuotteita! Omalla listallani seuraavina testausvuorossa ovat Next benedict (parempi versio eggs benedictistä), Zuch’n’nuts, Pottunesca, Tuliset vegeranskalaiset, Kauraskonssit, Maapähkinä-suklaacookiet, Bataattimutakakku sekä Kinuskinen valkosuklaamousse. Oi, vesi herahtaa kielelle kun ajattelenkin noita herkkuja! Testattujen listalla on tällä hetkellä herkulliset pähkinävoipannarit.

”Painonhallintaan liityy usein uskomus siitä, että elämä muuttuu onnelliseksi sitten kun paino laskee, lihasmassaa kertyy tai olemme muuten ihannekuosissa. Kannattaa kuitenkin miettiä, heijastaako tämä ulkopuolisten käsityksiä vai omia todellisia toiveita.”

Processed with VSCO with a6 preset

Arvosana kirjalle 5/5. Suosittelen!

*Kirja saatu arvosteltavaksi blogiin. Kursivoidut tekstit ovat suoria lainauksia kirjasta.

Ps. Vlogissa uusi video!