Patapuusti – jättimäinen korvapuusti!

Puhutaanko ruuasta näin maanantain kunniaksi, jooko? Mun leivontainnostus otti tulta taas alleen tytön synttäreiden yhteydessä ja voisin leipoa jotain ihan joka päivä! Luen tarkkaan lehtien reseptiosiot ja etsiskelen netistä houkuttelevia leivontaohjeita. Mulla ei ole mitään tiettyä ohjetyyppiä mikä houkuttaisi enemmän kuin muut ja olenkin miettinyt miksi jotkut reseptit innostaa enemmän kuin toiset? Vastausta tähän kysymyksen en ole vielä löytänyt. Toisissa vaan on enemmän sitä jotain kuin toisissa! Jälkiruokia ne ole kovin innokas tekemään, vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole. Mieluiten leivon ihan pitkän kaavan mukaan, upotan sormet taikinaan tai valmistan ihanaa juustokakkua. Ehkä juustokakut on eniten mun juttu. Ja pullat sekä piirakat. Mitään monimutkaisia piperryksiä en jaksa. Ei riitä hermot eikä kyllä aikakaan sellaiseen. Esimerkiksi kakkukoristeita jaksan harvoin alkaa tekemään. Mieluummin väkerrän jonkun hyvin yksinkertaisen koristelun kuin monimutkaisia sokerimassapiperryksiä. Kauniitahan ne toki on, mutta ei oikein mun juttu!

Tällä kertaa löysin Kodin kuvalehdestä patapuustin ohjeen ja ohje vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että oli pakko testata. Patapuusti on vähän niin kuin korvapuustit, mutta puustia on vain yksi iso, josta revitään paloja. Taikina ja täytteet ovat samat, vain toteutus on erilainen. Varsin hauska tapa valmistaa korvapuustia!

Patapuusti

  • 4 dl maitoa
  • 40g hiivaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 10-11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100g huoneenlämpöistä voita

Täyte

  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola ja sekoita. Lisää suurin osa (noin 7-8 dl) jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita liina kulhon päälle ja nosta taikina turpoamaan 40 minuutiksi vedottomaan lämpöiseen paikkaan. Mikro toimii tässä hommassa hyvin!

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja nosta kannellinen pata uuniin. Uunin lämmetessä kumoa turvonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetki. Venytä taikina suorakulmion muotoiseksi ja ripottele puolet täytteistä sille. Taita taikinasuikale kaksin kerroin ja vielä uudestaan kaksin kerroin. Venytä taas uudestaan suorakulmion muotoiseksi suikaleeksi ja lisää loput täytteet. Muotoile taikinasta pallo ja nosta se saumapuoli alaspäin kuumaan pataan. Voitele taikinapallo halutessasi kananmunalla Laita kansi kiinni ja nosta pata uuniin paistumaan noin 50 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja puusti valmis.

Anna valmiin puustin jäähtyä hetki padassa ja kumoa sen jälkeen ritilälle. Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla!

 

Appelsiinijuustokakku

Tytön synttäreitä vietettiin viime viikonloppuna ja lapsille oli tarjolla jätksibuffet, mutta halusin tehdä jotain myös aikuisille. Löysin muistaakseni Kotivinkistä appelsiinijuustokakun ohjeen, joka vaikutti suhteellisen helpolta tehdä ja ainahan nyt uusia reseptejä on hauskaa kokeilla! Juustokakkujen etu on juurikin siinä, että ne voi tehdä parikin päivää ennen juhlia. Juustokakku vain paranee kylmässä ollessaan ja maku on yleensä parhaimmillaan pari päivää valmistamisen jälkeen. Tälläkin kertaa tarkoituksena oli tehdä kakku jo torstai-iltana, mutta eräs nimeltä mainitsematon oli siivouspuuskassaan heittänyt kakun pohjaan tarkoitetut keksit roskikseen. Mainittakoon, että tämä henkilö en ollut minä 😀

Juustokakusta tuli todella hyvää. Kauniin keltaisen värinsä ansiosta appelsiinijuustokakku sopii mainiosti pääsiäisen jälkkäripöytään. Maku on raikas ja kevyt. Herkullinen ja koukuttava. Suosittelen testaamaan!

Appelsiinijuustokakku

POHJA

  • 150g Digestive-keksejä tai kaurakeksejä
  • 75g voita

TÄYTE

  • 300g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 liivatelehteä
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 2 appelsiinia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 dl appelsiinimarmeladia

Vuoraa 20-22 senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sulata voi. Yhdistä voi ja keksimuru ja sekoita tasaiseksi. Painele keksi-voiseos irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti ja nosta pohja jääkaappiin odottamaan.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuorien keltainen osa. Purista toisesta appelsiinista mehu talteen.

Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi (vatkainta ei tarvitse pestä välillä). Kumoa tuorejuusto kolmanteen kulhoon ja vatkaa samalla vatkaimella kuohkeaksi, lisää sokeri ja keltuaiset ja vatkaa vielä 1-2 minuuttia. Sekoita joukkoon kuoriraaste.

Kuumenna appelsiinimehu höyryävän kuumaksi. Purista liivatteista enin vesi pois ja tipauta ne kuumaan mehuun. Sekoitta, jotta liivatteet sulavat. Valuta seos ohuena nauhana juustoseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele sekaan marmeladi, kermavaahto ja valkuaisvaahto. Älä vatkaa. Levitä seos keksipohjan päälle. Napauta vuokaa pari kertaa, jotta ilmakuplat hajoavat. Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 6 tunniksi, mielellään yön yli.

Irrota ennen tarjoilua varovasti vuoasta ja koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla!