Superherkulliset kukkakaaliwingsit ja avokadodippi

kukkakaaliwingsit

Minä en ole mikään trendien aallonharjalla ratsastaja. En ole koskaan ollut enkä varmasti koskaan tule olemaankaan. Oli kyse sitten trendiravintoloista, hittiresepteistä, muodista, kosmetiikasta tai hiuksista, niin minä en todennäköisesti olen ensimmäisten joukossa niitä kokeilemassa ja hehkuttamassa. Kun kuulin ensimmäistä kertaa kukkakaaliwingseistä, ajattelin heti ettei ne voi kovin kummoisia olla. Niinpä olen vältellyt niitä viimeiseen asti. Sama fiilis on myös kukkakaalipizzasta. Ei voi olla hyvää, koska kukkakaali! Noh, viime viikolla meille tuli Anton & Antonin ruokakassi ja menussa oli mitäs muutakaan kuin kukkakaaliwingsejä! Perjantain kunniaksi aloin sitten väkertämään wingsejä hieman epäilevin mielin. Kaveriksi wingseille oli ohjelmoitu avokadodippiä, joka osoittautui mielettömän herkulliseksi. Rakastan yli kaiken avokadopohjaisia soosseja ja tämäkin jää varmasti meillä vakiokäyttöön. Sopii melkeinpä minkä kanssa vain!

Niin ne kukkakaaliwingsit. Aivan. Järkyttävän. hyviä! Jopa mies kehui ne maasta taivaisiin. Mutta hei, ei kannata syödä kerralla koko pellillistä… Just saying! Nämä ovat kyllä kasvisruokaa parhaillaan ja menee todellakin herkuttelusta. Täydellistä perjantairuokaa 😉

kukkakaaliwingsit

Kukkakaaliwingsit ja avokadodippi

  • 2 kukkakaalia

Kastike:

  • 2,5 dl maissi- tai vehnäjauhoa
  • 3 tl valkosipulijauhetta
  • 3 tl sipulijauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2,5 dl kauramaitoa

Kastike 2:

  • 100g voita
  • Cholula-chilikastiketta tai muuta chilikastiketta

Avokadodippi:

  • 2 avokadoa
  • 1 lime
  • 1 dl vettä
  • 2 tl viinietikkaa
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 pieni punasipuli
  • suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 230-asteiseksi. Pilko kukkakaalit sopivan kokoiseksi paloiksi.

Sekoita kastikkeen kaikki kuivat ainekset keskenään, lisää kauramaito ja sekoita tasaiseksi.

Peitä pelti leivinpaperilla. Kasta kukkakaalin palat kastikkeeseen ja asettele ne pellille vierekkäin. Kypsennä uunissa 20-25 minuuttia.

Sekoita sillä välin chilikastike: sulata voi ja lisää chilikastiketta oman maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.

Ota kukkakaalit uunista ja kasta haarukan avulla chilikastikkeeseen. Paahda kukkakaaleja vielä 10 minuuttia uunissa.

Sekoita kaikki avokadodipin ainekset ja soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää vettä kunnes koostumus on mieleinen.

Tarjoile kukkakaaliwingsit avokadodipin ja halutessasi esim. riisin tai couscousin kanssa!

Joko kukkakaaliwingsit on teille tuttu juttu?

Tsekkaa myös:

Maukas jauheliha-pizzapannari – täydellistä perjantairuokaa!

kukkakaaliwingsit

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

Tilasinpa pitkästä aikaa meille kotiin Anton & Antonin ruokakassin! En ole pitkään aikaan tilannut mitään ruokakasseja tai -bokseja meille, koska menu ei vain ole napannut kunnolla. Eilen viiden jälkeen ovikello soi ja lähetti seisoi ovella mielettömän freshin ja upean kala-kasviskassin kanssa. Vitsi mä tulin iloiseksi sen sisällöstä! Olen koko viikon ollut kotona kipeänä, joten iloa on pitänyt repiä varsin pienistä asioista. Mietin pitkään jaksanko edes alkaa tekemään ruokaa, mutta tämä resepti vaikutti niin helpolta, että nälkä vei voiton. Sanotaanko näin, että mun ruokavalio ei ole viime päivinä ollut mikään kovin monipuolinen ja runsas…Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella luki listassa ja koska kala ei kovin kauan aina säily niin sillä aloitettiin. Turskaa olen tehnyt aiemminkin ja pidän siitä kovasti. Tyttö on meillä myös hulluna kalaan, mutta kookosleivitys ei oikein läpäissyt hänen makuseulaansa. No, näinä päivinä mikään ei läpäise sitä. Tässä reseptissä mango-chilikastike oli valmiista purkista, muut tehtiin itse. Tämä resepti oli harvinaisen nopea toteuttaa!

Kookosleivitettyä turskaa avokadosalsalla ja mango-chilikastikkeella

  • 300g turskafileitä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja pippuria
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 1 avokado
  • 1 paprika
  • 1/2 ruukku korianteria
  • oliiviöljyä
  • chilijauhetta
  • 1 lime
  • 1 purkki Lallerstedtin mango-chilikastiketta
  • riisiä lisukkeeksi

Keitä riisiä syöjien lukumäärän mukaan. Kaada kookoshiutaleet lautaselle. Riko kananmuna toiselle lautaselle.Riko keltuainen haarukalla ja sekoita. Käännä kalafileet ensin kananmunassa ja sitten kookoshiutaleissa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista seuraavaksi salsa. Jaa avokado kahtia, poista kivi ja vedä veitsellä hedelmälihaan poikkiviiltoja vaakaan ja pystyyn. Koverra lusikan avulla valmiit kuutiot avokadosta kulhoon. Kuutioi paprika. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta chilijauheella, limemehulla, oliiviöljyllä ja korianterilla.

Paista kalaa 2-3 minuttia per puoli, jotta se saa kauniin värin.

Tarjoa kala keitetyn riisin, mango-chilikastikkeen ja avokadosalsan kanssa! On hyvää!

Tsekkaa myös:

Pestopasta ja sitruunalla maustettu kala

Viljattomat pinaatti-broileripullat

Vuohenjuusto-tomaattipasta

Kookoslohi ja nuudelit

Röstiperuna, katkaraputahna ja avokado

Paistettu banaani-maapähkinävoipuuro

paistettu banaani-maapähkinävoipuuro

Paistettu banaani-maapähkinävoipuuro – vaihtoehto leivälle!

Tällä viikolla mun normaali aamupala on kyllästyttänyt kovasti ja kaipasin siihen taas vaihtelua. Kaurapuuroa en aamuisin kykene syömään keitettynä, joten ajattelin josko paistettu versio toimisi taas. Ja kyllähän se toimi! Tein joskus niin paljon viljattomia leivonnaisia joihin tuli yhdeksi raaka-aineeksi banaania ettei banaani ole vähään aikaa maistunut muuten kuin riisikakun päällä tai smoothien seassa. Annoin sille kuitenkin tässä tapauksessa tilaisuuden ja uunissa paistetun puuron seassa sillä on oikein mukava makeutta tuova vaikutus. Banaani ei ole tässä puurossa missään nimessä liian hallitseva maku! Itsehän rakastan maapähkinävoita valtavasti ja olen saanut tartutettua saman hulluuden myös lapseeni. Eilenkin lusikoitiin kilpaa maapähkinävoita suoraan purkista. Meille ostetaan nykyään ihan suosiolla kilon pönttöjä maapähkinävoita, koska se on niin hyvää! Yritän pitää tämän hulluuden hallinnassa ja syödä Maximissaan lusikallisen päivässä. Onneksi tämän aamupalan sekaan sai lusikoida pähkinäistä herkkua kunnolla ihan luvan kanssa 😉 Parasta!

Itse tykkään uunissa paistetuissa puuroissa paistaa ne aika kovaksi ja ”kuivaksi”. Silloin puurossa on kivan rapsakka koostumus ja näistähän voi pienellä fiksaamisella tehdä vaikkapa välipalapatukoita! Jos tahdot puurosta mieluummin löysempää niin lyhennä annettua paistoaikaa hieman.

Paistettu banaani-maapähkinävoipuuro

  • 4,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 banaania
  • 2,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kanelia
  • ripaus aitovaniljajauhetta
  • 2 rkl maapähkinävoita + lisää päälle

Laite uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele uunin kestävä vuoka (minulla n. 10 x 25 cm) voilla tai kookosöljyllä.

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Muussaa toinen banaaneista haarukalla ja kaada kuivien aineiden sekaan. Lisää kauramaito ja maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Kaada puuroainekset uunivuokaan ja paista keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna puuron jäähtyä hetki. Viipaloi päälle toinen banaani ja pirskottele maapähkinävoita päällimmäiseksi reilulla kädellä. Nauti aamu-, väli- tai iltapalaksi. Hyvää on!

Onko uunipuuro teidän juttu? Entä onko banaani-maapähkinävoipuuro tuttu tai jokin sen variaatioista?

Tsekkaa myös:

Mustikkapullapuuro

Sweat dreams -puuro

Riisipuuro crock potissa

Ellan täyteläinen kookospuuro

Suklainen purnukkapuuro

Täyteläinen puolukkapuuro

Suklaa-maapähkinävoipuuro

 

Itse tehdyt raakapatukat

itse tehdyt raakapatukat

Itse tehdyt raakapatukat – rahaa säästyy!

Mulla on tapana ottaa töihin usein välipalaksi jonkinlainen raakapatukka. Siitä saa hyvin energiaa ja sen on nopea syödä tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi pidän suunnattoman paljon erilaisista raakapatukoista. Voisin syödä niitä ihan vain huvin vuoksi. Ainoa miinus niissä on hinta. Yksi patukka maksaa 1-2 euroa riippuen mistä ostaa ja löytääkö hyvän paljousalennuksen. Jos joka päivä syö kaupasta ostetun patukan, tulee hinnaksi viikkotasolla 5-10 euroa ja kuukausitasolla 20-40 euroa. Se on paljon rahaa patukoihin. Niinpä päätin alkaa tekemään raakapatukoita itse. Kaikki ainekset löytyivät kaapista, joten patukoita varten ei tarvinnut käydä kaupassa ollenkaan. Mikäs sen kätevämpää! Itse tehtyihin raakapatukoihin voi laittaa kaikenlaisia asioita kaappien perukoilta ja näin saa aina tehtyä vähän eri makuista pötkylää välipalaksi.

Patukoiden tekoon vaaditaan suht tehokas blenderi. Toki tehottomampikin käy, mutta silloin vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Massaa joutuu kaapimaan muutamaan otteeseen blenderin kulhon sivuilta, jotta massasta saadaan tasaista. Muutoin raakapatukoiden tekeminen on todella helppoa ja nopeaa. Ja eikun tekemään!

itse tehdyt raakapatukat

Itse tehdyt raakapatukat (n. 8 kpl)

  • 2,5 dl rusinoita
  • 3,5 dl manteleita tai muita pähkinöitä
  • 1 rkl chia-siemeniä
  • 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä (Foodin)
  • 2 rkl juoksevaa kookosöljyä
  • 1 rkl lämmintä vettä

Pilko pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi. Helpottaa itse massantekoprosessia suunnattomasti. Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Voi olla, että joudut kaapimaan massaa muutamaan otteeseen kulhon reunoilta.

Vuora lasikulhon (tai muun kulhon) pohja ja sivut kelmulla. Minä käytin n. 10 x 20 cm kokoista uunivuokaa. Lorauta pohjalle kelmun päälle hieman kookosöljyä ja valele pohja sillä. Tämä helpottaa patukoiden irrottamista. Lusikoi patukkamassa kulhoon kelmun päälle ja tasoita sormilla tasaiseksi levyksi. Nosta tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Nosta patukkamassa kelmun avulla pois kulhosta ja pilko veitsellä haluamasi kokoisia paloja. Voit säilyttää patukoita jääkaapissa muutaman päivän hyvin suljetussa rasiassa tai nostaa koko satsin pakkaseen ja ottaa sieltä herkkupatukan aina tarpeen tullen!

Onko itse tehdyt raakapatukat teidän juttu vai luotatteko kaupan versioihin?

Tsekkaa myös: herkkuhetkeen suklaa-appelsiinitryffelit ja raakasuklaa snickers-bountytäytteellä

Seuraa minua:

Instagramissa

Facebookissa

Youtubessa

itse tehdyt raakapatukat

Mustikkakukko – Oletko koskaan maistanut?

mustikkakukko

Kuopiossa viikonloppua viettäessäni sain huomata miten paljon enemmän metsässä oli kypsiä mustikoita kuin esimerkiksi mökillämme, joka sijaitsee Tampereen lähistöllä. Mökillä oli raakileita, mutta Kuopiossa pääsin upottamaan kätöset mustikkapuskaan ja kauhomaan sinistä herkullisuutta suuhuni mielin määrin. Nuorempana vihasin marjastusta ja menin kesäisin mansikkapellolle lähinnä rahan toivossa. Niillä pelloilla tulikin vietettyä ihan jokunen kesä nuorempana…Nykyään rakastan marjastusta! Odotan joka vuosi kieli pitkällä aikaa, kun mustikat kypsyvät ja pääsen kerämään mökin pihalta musta- ja punaviinimarjoja. Meillä menee jo viikossa järjetön määrä marjoja, joten kerään niitä joka syksy hullun kiilto silmissä. Mitä enemmän sen parempi! Meillä on herukkapensaiden lisäksi kaksi karviaispensasta (tosin ihan vauvoja vielä), kaksi aroniapensasta, neljä tyrnipensasta sekä jokunen rivi mansikkaa. Tyrni on melko hankala kasvattaa ja joskus se tekee marjaa ja joskus ei. Vadelmapensaitakin on ympäristössä vaikka kuinka paljon ja niitä odotan aina eniten mustaviinimarjojen lisäksi.

Sisko ilmoitti jo pari viikkoa sitten tekevänsä mustikkakukkoa lauantain jälkiruuaksi ja niinhän hän tekikin. Seurasin silmä tarkkana vierestä, koska en olut henkilökohtaisesti kyseistä kukkoa koskaan maistanut. Tiesin, että siihen tulee mustikoita ja jonkinlainen kuori, mutta mausta ei ollut mitään hajua. Kotona äiti teki useasti muikku- ja ahvenkukkoa, mutta ei koskaan mustikkakukkoa. Mustikkakukon teko näytti simppeliltä eikä sen valmistamiseen mennyt kovinkaan kauan. Mustikkakukkohan on perinteinen suomalainen jälkiruoka, jota kutsutaan myös rättänäksi. Kylkeen kannattaa kauhoa vaniljakastiketta tai -jäätelöä! Onko kenelläkään tietoa mistä päin Suomea tämä jälkiruoka on peräisin?

Mustikkakukko

  • 200g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 3,5 dl ruisjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 8 dl mustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl perunajauhoja

Tarjoiluun kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaniljajätskiä.

Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja voi-sokerivaahto.

Erottele taikinasta 2/3 ja taputtele se uunivuoan (halkaisija 18-20cm) pohjalle ja 3-4 cm korkeudelle reunoille. Taputtele lopusta taikinasta leivinpaperin päälle katto ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada seos ruispohjan päälle ja aseta jääkaapissa ollut kansi päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Alkuperäinen ohje täältä.

Onko mustikkakukko teille tuttu?

Salaattikääröt ja 5:2 dieetin fiiliksiä

salaattikääröt

Reilun viikon ajan olen noudattanut nyt 5:2 dieettiä, mutta modatulla versiolla, koska olen nössö 😀 Ei vaan, luin jostain että treenaaville ja aktiivisemmille ihmisille 500 kalorin sijaan olisi hyvä paastopäivinä syödä noin 800 kaloria. Ensimmäisellä viikolla lähti 1,3 kg, mutta nyt ollaan takaisin lähtöpainossa mikä on sinänsä ihan normaalia. Viikonloppuna näkynee todellinen tilanne. Ekalla viikolla en pitänyt kuin yhden paastopäivän, mutta tänään on juuri menossa tämän viikon toinen paastopäivä. Täytyy sanoa, että ei tämä nyt kovin vaikeaa ole. Nälkä ei ole ollenkaan, mutta illalla kyllä väsyttää semisti hiilareiden vähyyden vuoksi. Paastoa seuraavana aamuna olen ollut järjettömän väsynyt, mutta osasyynä on varmasti ollut myös aivan liian lyhyet yöunet. Tänään menen ajoissa nukkumaan ja katson mikä on fiilis huomenna. Muutoin on mennyt todella hyvin! Paastopäivinä pidän aina lepopäivän, mutta seuraavan päivänä jaksaa kyllä treenata mahdottoman hyvin, vaikka voisi kuvitella muuta 🙂

Edit. Näin paastoa seuraavana aamuna kyseenalaistan koko touhun. Olo tänäkin aamuna oli tolkuttoman väsynyt, suu kuiva kuin beduiinin pylly ja sokerit niin alhaalla että tärisytti. Monien muiden hehkutuksesta huolimatta voi olla, että tämä ei ole mun pala kakkua. Jos jo näillä kaloreilla olotila on tällainen, mitä se olisi 300 kaloria alhaisemmilla? Hyi.

salaattikääröt

salaattikääröt

salaattikääröt

Ruuat on olleet varsin helppoa keksiä 5:2 dieetin aikana paastopäiville. Syön neljä kertaa päivässä ja jokaisella aterialla tulee 200 kcal. Ateriat on hyvin protsku + vihannespainotteisia ja proteiininlähteinä olen käyttänyt seitä, linssejä ja kananmunan valkuaisia. Olen mennyt kaikki kolme pitämääni paastopäivää pitkälti samoilla ruoka-aineilla, mutta tänään voisin keksiä iltaruualle jo jotain uutta. Alkaa tulla korvista ulos samat sapuskat…Nämä postauksen salaattikääröt olivat todella hyviä ja löysin näihin ohjeen muistaakseni Menaisten nettisivuilta. Ohjeen (+ 7 muuta ohjetta) löydät täältä. Sittemmin olen laiskistunut ja pilkkonut samat asiat vain rasiaan ja syönyt ilman erillisiä kääröjä 😀

5:2 dieetti – Salaattikääröt (noin 170 kcal koko annos)

  • linssejä omien kaloriesi mukaan (minulla 40g kuivapaino)
  • 150 g porkkanaa
  • 1 dl korianterin -tai lehtipersiljan lehtiä (minulla jälkimmäinen + hieman basilikaa)
  • suolaa & pippuria
  • 5 isoa salaatinlehteä

Tee lisäksi halutessasi dippi, jonka ohjeen löydät yllä olevasta linkistä. Itse en dippiä tehnyt ollenkaan.

Huuhtele linssit hyvin ja keitä ne ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Raasta porkkanat ja silppua yrtit pieneksi. Yhdistä kypsät linssit, yrtit ja porkkanaraaste ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täytettä salaatinlehdelle ja kääri rullaksi. Dippaa jos teit dippiä. Nauti!

Tätä ruokaa olen tehnyt kolme kertaa, mutta tänään haluaisin jo jotain muuta. Näitä salaattikääröjä minulla on itseasiassa vielä tälle päivälle välipalaksi. Ei huonovaihto!

salaattikääröt

salaattikääröt

salaattikääröt

Kuvien välineet olen saanut testattavaksi Mastermark Brandsilta. Veitsistä kirjoittelin jo vähän postauksessa Kuinka vähentää lihansyöntiä? Noita värikoodattuja veitsiä on saatavilla omansa mm. raa´alle lihalle, kalalle, hedelmille, maitotuotteille ja kypsälle lihalle. Pienet veitset ovat olleet meillä kovassa käytössä ja noiden tieltä lähti hävitykseen useampi monta vuotta palvellut vanha veitsi. Viktorinox keittiöveitsistä voit lukea enemmän (ja tilata halutessasi) täältä. Sain myös testattavaksi Victorinoxin raastimia ja pakko kehua noita! Pienemmät raastimet on miljoona kertaa kätevämpiä kuin ne perinteisen kolmion malliset. Näillä Victorinoxin raastimille saa esim. porkkanat raastettua tosi kätevästi suoraan rasiaan ja juustot mehevän pastan päälle. Muotoilun ansiosta raasteet ja juustot ei sinkoile minne sattuu, vaan putoavat oikeaan paikkaan. Tykkään isosti! Raastimista enemmän täällä.

Onko salaattikääröt teille jo tuttu juttu jossain muodossa?

 

 

Helppo korvapuustikakku mukissa (low carb)

korvapuustikakku

Oi että mä olen kaivannut omaa keittiötäni! Mökillä on aina mukavaa olla, mutta jostain syystä en inspiroidu siellä kokkailemaan ihan samassa mittakaavassa kuin kotona. Kotona toki kaikki on käden ulottuvilla, mökiltä taas puuttuu yhtä sun toista. Varsinkin jos haluaa kyhätä jotain hieman terveellisempää. Nyt on akut ladattu taas täyteen ja mun sormet suorastaan syyhyävät päästä testailemaan kaikenlaisia uusia reseptejä! Aion ehkä kehitellä taas pientä herkutonta jaksoa, joka käsittää taas sokerittomat herkut, mutta juttu on vielä ajatuksen tasolla. Ja kaikkia ihania kasvisruokiakin tekee mieli kokeilla 🙂 Heh, oikeastaan on aika mukavaa palata takaisin arkeen!

Tämä korvapuustikakku on todella helppoa tehdä ja mikrossa se valmistuu hetkessä! Korvapuustikakku tosiaan maistuu korvapuustille, mutta on toki hieman terveellisempää ja sen voi hyvillä mielin tehdä vaikka iltapalaksi! Ei sillä etteikö oikeaa ja mehevää korvapuustia voisi syödä iltapalaksi 😉 Tässä kakussa on aimo annos proteiinia ja vähän hiilareita. Sanoinko jo että se maistuu korvapuustille ja on nopeaa tehdä?

Helppo korvapuustikakku

  • 1 mitallinen vaniljaproteiinia
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl kanelia
  • 1 rkl kookosjauhoja
  • 1 rkl haluamaasi makeutusta (itse käytin steviaa)
  • 1 iso kananmuna
  • 0,75 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • pieni ripaus vaniljajauhetta

Kastike

  • 1 rkl kookosöljyä
  • 0,5 tl kauramaitoa
  • ripaus kanelia

Voitele ensimmäisenä mikron kestävä pieni astia. Sen jälkeen sekoita toisessa astiassa proteiinijauhe, leivinjauhe, kookosjauho, kaneli, makeutus ja sekoita hyvin. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää maitojuoma ja vanilja ja sekoita. Lisää tarvittaessa maitojuomaa, jos taikina on liian kokkareista. Sekoita tasaiseksi. Lisää sekaan vielä kanelia sekä makeutusta ja pyöräytä kevyesti lusikalla taikinaan. Kaada taikina mikron kestävään astiaan ja mikrota 1 minuutti. Varo mikrottamasta liian kauan ettei kakusta tule kuivaa!

Tee vielä kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Valele korvapuustikakku kastikkeella ja herkuttele!

Suklaapäällysteiset maapähkinävoi-taatelit

suklaapäällysteiset maapähkinävoi-taatelit

Nyt olis helpon ja herkullisen herkun reseptiä tarjolla! Tein näitä itse asiassa jo pari viikkoa sitten, mutta muistin näiden olemassaolon vasta tänään kun aloin selailla koneelta kuvia ja videoita. Rakastan yli kaiken helppoja ja terveellisiä herkkuja. Sellaisia, joita voi syödä hyvillä mielin ilman että tulee henkisesti tai fyysisesti huono olo. Itse olen sitä mieltä ettei mistään herkuttelusta pitäisi tulla henkisesti huono olo, mutta pää ei aina toimi niin kuin tahtoisi.

Olen tehnyt näitä pieni herkkupalleroita aiemminkin, joten tällä kertaa innostuin tekemään niistä videonkin! Resepti tällä kertaa siis videon muodossa. Toivottavasti tykkäätte 🙂 Jos video näyttää hassulta, voit katsoa sen myös täältä. Ja muistakaahan tilata kanava!

Kasvistortillat – nam mitä herkkua!

kasvistortillat

Viime viikolla käytiin omalla porukalla Särkänniemessä ja yövyttiin Tampereella hotelli Ilveksessä. Tiesin, että mennään illalla johonkin ravintolaan syömään ja olin päättänyt jo etukäteen, että valitsen itselleni kasvisannoksen. Selattiin tripadvisorista Tampesterin ravintoloita läpi, mutta oltiin yli viiden tunnin hurvittelun jäljltä niin väsyneitä koko sakki, että päädyttiin syömään hotellin alakerrassa sijaitsevaan Amarilloon. Amarillo ei tosin ole koskaan huono valinta! Vuosi vuodelta siellä on ruuat parantuneet eikä ole tarvinnut koskaan lähteä pettyneenä tai nälkäisenä kotiin. Lista oli ehkä suppeampi kuin Jumbon Amarillossa, mutta kasvisvaihtoehtoja oli jo aika hyvin tarjolla. Arvoin pitkään hampurilaisen ja fajitaksien välillä ja päädyin jälkimmäiseen. Amarillon fajitaksissa oli paistettua ja mielettömän hyvin maustettua sipuli-paprikasekoitusta, erilaisia kastikkeita, kasvispihviä, vuohenjuustoa, salaattia ja jalapenoja. Ruoka oli niin hyvää, että päätin yrittää toteuttaa samanlaisen ihan kotikonstein. Niinpä eilen ryhdyin toimeen ja loihdin itselleni mahdottoman hyvät kasvistortillat ruuaksi! Voin sanoa ettei tarvinnut pettyä 😉 Tästä ruuasta tuli heittämällä mun uusi suosikki! Mitä ero muuten mahtaa olla fajitaksilla ja tortilloilla….? Vai onko mitään?

Kasvistortillat

  • tortillalättyjä syöjien mukaan
  • paprikaa
  • sipulia
  • herkkusieniä
  • avocadoa
  • fetajuustoa
  • creme fraichea
  • kasvispihvejä (tein tällä ohjeella)

Valmista kasvispihvit mielellään jo edellisenä päivänä linkin ohjeen mukaan tai osta kaupasta valmiita.

Suikaloi 2 paprikaa, 2 sipulia ja kourallinen herkkusieniä. Paista ne pannulla pehmeiksi voissa ja öljyssä. Muussaa tai suikaloi avocado. Lämmitä tortillalättyjä hetki mikrossa. Lämmitä myös kasvispihvejä. Lusikoi lätylle ensin creme fraichea ja täytä sen jälkeen haluamassasi järjestyksessä. Minulla ei ollut tortillassa minkäänlaista kastiketta, koska vihanneksista ja avocadosta tuli todella hyvin kosteutta.

Herkuttele! Hitsi että olikin hyvää! Tänään syön vielä jämiä ja koska kasvispihvejä ei enää ole, taidan keittää sekaan vähän kvinoaa ja sotkea sen kasviksiin.

kasvistortillat

Mies keittiössä: maidoton mustaherukkajäätelö

maidoton mustaherukkajäätelö

Morjens! Me ollaan juuri matkalla Tampereelle Särkänniemeen ja tähän hetkeen on hyvä tempaista ilmoille miehen loihtima loistoresepti! Hän sai pari päivää sitten inspiraation maidottomaan ja varsin helppotekoiseen jäätelöön, jonka tekemiseen ei juuri aikaa ja vaivaa kulu. Tämä maidoton mustaherukkajäätelö tekeytyy pakkasessa eikä sen valmistamiseen tarvita jäätelökonetta. Aineksetkin löytyvät varsin kätevästi jokaisen marketin ja lähikaupan hyllyltä, joten ei muuta kuin synnitön herkku tulille.

Mulla on takataskussa useampikin maidottoman herkkujäätelön resepti ja kesäloma olisi varsin hyvää aikaa toteuttaa näistä jokaikinen! Jäätelökoneen möin jo aikaa sitten pois, koska sille ei ollut käyttöä, joten reseptin täytyy olla toteutettavissa pelkän pakkasen avulla. Onko sulla hyviä jäätelöreseptejä käytössä, jotka haluaisit jakaa muillekin? Tai haluaisit että minä testaisin? Laitappa kommenttiloota laulamaan, jos tiedät hyviä reseptejä! Lupaan laittaa houkuttelevimmat reseptit testiin 😉 Mutta nyt miehen kehittelemän reseptin pariin.

Maidoton mustaherukkajäätelö

  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1 pss mustaherukoita (200g)
  • 5 taatelia
  • 2 rkl kaurahiutaleita

Laita ensimmäisenä kaurahiutaleet blenderiin ja surauta jauhoksi. Lisää muut ainekset sekaan ja aja tasaiseksi massaksi. Lusikoi jäätelömassa pakkasen kestävään rasiaan ja nosta pakkaseen. Käy sekoittamassa jäätelömassaa noin tunnin välein, jotta saat ihanaa kuohkeutta jädeen. Anna olla pakkasessa kunnes jäätelö on saavuttanut haluamasi koostumuksen. Meillä jäätelö oli pakkasessa 6-7 tuntia. Tässä ajassa jäätelö ei ollut karahtanut ihan umpijäähän, vaan oli keskeltä jäistä mutta pehmeää.

maidoton mustaherukkajäätelö

Epäilin ensin vähän kaurahiutaleiden laittoa jäätelömassaan, mutta se toikin ihanan pehmeän ja kauraisen vivahteen jäätelöön. Sopi mustaherukoiden kanssa todella hyvin! Ja mikä mikä oudointa, kookos ei tässä jäätelössä juuri maistu.

Jos testailette reseptiä ja laitatte kuvaa esim. instaan niin muistakaahan tägät minut @jonna_musakka kuvaan niin pääsen ihastelemaan luomuksianne!

Tsekkaa myös: Pähkinä-suklaajäätelön ohje ja maidottomat mansikka-suklaatikkujädet!

Vaniljainen proteiiniherkku juhannuksen kunniaksi!

vaniljainen proteiiniherkku

Helou! Kuinkas teidän juhannus meni? Onko tukka kipee hei? Mulla nimittäin ei ole. Vietettiin jussia perinteiseen tapaan isolla porukalla täällä mökkimaisemissa. Ilta eteni varsin rauhallisissa merkeissä hyvin syöden, juoden ja kuulumisia vaihtaen. Join yhden lasillisen valkkaria ja lasillisen likööriä, joka nenän eteeni kauniisti pyytämättä kannettiin. Syötiin mielettömän hyvää kinkkupiirakkaa, täytekakkua ja brita-kakkua. Seurueeseen kuului myös useampi koira, joita rapsuteltiin tytön kanssa tämän tästä. Taitaa mimmillä olla pienoinen koirakuume! Sen verran tiiviisti hän koirien seurassa viihtyi. Nukkumaan könyttiin yhden aikaan yöllä ja tänään onkin sitten väsyttänyt aika lailla. Ei voi muuta sanoa kuin että hauskaa oli ja ensi vuonna uudestaan 🙂

Juhannusherkuttelun jälkeen kaipaan ainakin itse jotain vähän kevyempää. Bongasin tämän proteiiniherkun ohjeen Miisas -vlogista, mutta muuntelin sitä hieman omaan tuttuun tapaani. Vaniljainen proteiiniherkku käy hyvin niin aamu-, ilta- kuin välipalaksikin ja siihen tulevia aineksia voi muunnella maailmaan ääriin saakka. Rakastan itse helppoja ja hyviä reseptejä, jotka töhäyttää blenderilla nopeasti valmiiksi. Tietysti jos haluat oikein jäätelömäisen rakenteen niin banaaneja kannattaa olla aina varalla pakkasessa!

Vaniljainen proteiiniherkku

  • 1 jäinen banaani
  • 1 prk vaniljan makuista proteiinipuddingia (Ehrmann, Njie, Puddix…jne)
  • marjoja pakkasesta (minulla mustaviinimarjoja)
  • loraus kauramaitoa tai muuta nestettä makusi mukaan
  • ripaus vaniljajauhetta

Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Kaada annos kulhoon, koristele tuoreilla marjoilla tai hedelmillä ja nautiskele välittömästi 🙂

vaniljainen proteiiniherkku

 

Mustikkapullapuuroa aamupalaksi!

mustikkapullapuuroa

Mietiskelin sunnuntaina mikä olisi helppo ja hyvä aamupala, josta riittäisi useammalle aamulle syötävää. En syö normaalisti kovin usein aamulla puuroa, koska se ei vain yksinkertaisesti maistu minulle aamupalana. Löysin tämän mustikkapullapuuron ohjeen Puuron uusi aika -kirjasta jo aikoja sitten, mutta se muistui uudelleen mieleeni, kun selailin kirjaa sunnuntaina. Puuro tehdään uunissa, joten siitä tulee kivan jämäkkää ja rapsakkaa! En nyt tiedä maistuuko se mustikkapullalle, mutta jotain samaa makua siinä kyllä on. Mustikkapullapuuroa olen syönyt kolmena aamuna putkeen ja teen sitä varmasti uudelleen. Ohje on helppo eikä vaadi mitään erikoisia raaka-aineita, jos kookosmaitoa ei lasketa erikoiseksi. Ei muuta kuin mustikkapullapuuroa tekemään!

Kaipaisin itse enemmän juuri tällaisia uunissa tehtäviä puuroja. En ehdi koskaan aamuisin keitellä puuroa kattilassa ja mikropuuro on ihan annelista, vaikka sitäkin tulee silloin tällöin syötyä paremman puutteessa. Kyllä puuro täytyy tehdä kattilassa tai uunissa, jos haluaa oikeasti hyvää! Puuron uusi aika -kirjassa on myös suolaisten puurojen ohjeita. Ehkä testaan niitä seuraavaksi! Olin pari vuotta sitten Anton&Anton myymälän avajaisissa ja siellä oli tarjolla mielettömän hyvää suolaista kaurapuuroa. Puuroon tuli ainakin pestoa, parmesaania ja pinjansiemeniä. Erilaisia täytevaihtoehtoja oli vaikka kuinka paljon! Muistan vain ihmetelleeni kuinka hyvää se puuro oli, vaikka sekaan oli ripoteltu paljon ei puuromaisia asioita. Jännää! Oletteko te koskaan maistaneet suolaista puuroa? Siis sellaista, jonka seassa on esimerkiksi herkkusieniä, pestoa tai juustoa? Jos joskus tulee siihen mahdollisuus, suosittelen maistamaan ennakkoluulottomasti. Voitte vaikka yllättyä 😉

Lue täältä postaus Anton & Antonin aamupalalta ja suolaisesta puurosta!

Mustikkapullapuuroa aamupalaksi

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl ceyloninkanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 0,5 tl vanijlajauhetta
  • 1 muussattu banaani
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 2 dl vettä
  • 1,5 dl mustikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaani haarukalla ja sekoita se kookosmaidon ja veden kanssa tasaiseksi. Lisää kuivat aineet nestemäisiin ja sekoita tasaiseksi. Voitele uunivuoka kookosöljyllä tai voilla ja kaada taikina vuokaan. Ripottele pinnalle mustikat ja painele niitä hiukan puuron sekaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Säilytä jääkaapissa ja herkuttele aamuisin!

Nukahtamisvaikeuksia? Kokeile sweet dreams -puuroa!

sweet dreams -puuro

Mä olen mielettömän kiinnostunut erilaisista ruoka-aineista ja niiden vaikutuksesta kehoon. Pikku hiljaa olen opiskellut asioista lisää ja laittanutkin osan tiedoista käytäntöön. On hyvä muistutella välillä itselleen mitä syö ja miksi ja mitä kannattaisi syödä lisää. Ruualla voi olla uskomaton vaikutus meidän terveyteen. Pääasiassa en mieti kauheasti mitä syön kunhan vain syön riittävästi ja suht puhtaasti, mutta viime aikoina olen alkanut taas kiinnostua yksittäisten ruoka-aineiden vaikutuksesta elimistöön. Tämä Sweet -dreams -puuron ohje on Puuron uusi aika kirjasta ja huomasin, että reseptien yhteyteen oli laitettu mielenkiintoisia tietoknoppeja. Tämä puuro esimerkiksi koristellaan kurpitsansiemenillä, jotka sisältävät tryptofaania. Tryptofaani taas auttaa nukahtamiseen, joten jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia, kokeile ihmeessä illalla keitellä satsit Sweet dreams -puuroa 😉 Tryptofaanin lisäksi kurpitsansiemenet sisältävät mm. magnesiumia, sinkkiä sekä runsaasti rautaa. Ei mikään ruokamaailman turhake siis!

Sweet dreams -puuro

Reseptistä tulee kaksi annosta.

  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 dl vettä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • ripaus suolaa
  • banaani ja kurpitsansiemeniä
  • loraus hunajaa tai vaahterasiirappia

Laita kattilaan kookosmaito, vesi, suola ja kaurahiutaleet. Keittele puuro kypsäksi miedolla lämmöllä, noin 15 minuuttia. Kaada puuro kulhoon ja pilko päälle banaania ja ripottele kurpitsansiemeniä pinnalle. Jos kaipaat makeutusta, lorauta päälle vielä vähän hunajaa tai vaahterasiirappia. Maapähkinävoi sopii puuron päälle myös!

Lue Puuron uusi aika -kirjasta lisää täältä.

Sweet dreams!

 

Puuron uusi aika – Kaipaatko vaihtelua aamu- ja välipaloihin?

puuron uusi aika

Kuten ehkä jo tiedättekin, minä olen todella vaihtelun haluinen ihminen. En tee asioita kovin kauan samalla kaavalla, vaan kaipaan rutiineihin aika ajoin jotain täysin uutta ja erilaista. Alkuun ärsyynnyin tästä piirteestä, mutta nykyään hyväksyn sen ja jopa pidän siitä! Eipähän käy elämä ainakaan tylsäksi. Arkirutiinit pysyvät rungoltaan suurin piirtein samoin päivästä toiseen, mutta niitä arjen pieniä asioita tykkään vaihdella. Aikaisemmin mulla oli esimerkiksi tietyt treenipäivät, joita noudatin todella tarkasti. Nykyään se ei ole niin justiinsa. Mieluummin treenaan joka viikko vähän eri päivinä, koska silloin saan myös arkeen uusia ärsykkeitä ja iltaisin on muutakin tekemistä kuin vain treenaaminen. Pitää muuten mielen virkeänä! Eilen käytiin tytön kanssa pitkästä aikaa yhdessä uimassa. Normaalisti he käyvät miehen kanssa pulikoimassa aina keskiviikkoisin kun minä olen iltavuorossa. Niinpä en ole hetkeen päässyt näkemään mitä kaikkea tyttö osaa ja tiedättekö mitä? Se mokoma ui jo todella pitkiä matkoja! Olin aivan hämmästynyt, kun näin miten tyttö mennä polskutti ilman huolen häivää tai paniikkia siitä kun en ole ihan vieressä.

Ruoka on asia, jonka kanssa kaipaan eniten vaihtelua. Ehkä olette huomanneetkin, että mun syömiset menee kausittain. Varsinkin aamupala ja iltapala ovat sellaisia joihin kaipaan vaihtelua. Saatan syödä pitkäänkin tasan saman aamupalan joka aamu ja sitten tulee yhtäkkiä totaalinen stoppi. Ei vain uppoa enää. Sitten ei auta kuin keksiä jotain aivan muuta ja homma pelittää taas oman aikansa. Tavallinen kaurapuuroa ei jostain syystä uppoa minulle aikaisina aamuina, mutta hitaina viikonloppuaamuina se maistuu vallan mainiosti. Iltapalan taas pitäisi olla aina suhteellisen nopea syödä, koska mulla on joka ilta niin kauhea kiire nukkumaan etten malta istua alas ja syödä rauhassa. Usein syön illalla vain jonkin nopean protskuvanukkaan, banaanin tai muun helposti hotkaistavan vaihtoehdon. Nytpä näihin ongelmiin on löytynyt ratkaisu!

puuron uusi aika

Puuron uusi aika

Sain blogin kautta luettavaksi uuden Puuron uusi aika -kirjan, joka mullisti mun puuro-, välipala- ja iltapalamaailman täysin. Kirjan ovat kirjoittaneet Tuulia Järvinen (Wellberries -blogi) ja Tiina Strandberg (My berry forest -blogi). Puuron uusi aika sisältää ihania reseptejä niin puuroihin, vanukkaisiin kuin terveellisiin jogurtteihin. En ole hetkeen saanut käsiini niin hyvää ja herkullista reseptikirjaa kuin tämä! Okei, jos ette usko niin kertokaas miltä kuulostaa seuraavat ateriat: tattari-suklaapuuroa ja tahinikinuskia, banoffee-puuro, avokadopuuro tomaattisalsalla, snickers-puuro, puuromuffinit ja vadelma-chiahillo sekä cookies´n´cream -vanukas? Mun mielestä kuulostaa todella namilta! Mulla on pitkä listä mitä kaikkea täytyy kokeilla 😉 Kirjan resepteissä käytetyt viljat ovat gluteenittomia, ravitsevia ja herkullisia. Kaikki reseptit ovat maidottomia ja gluteenittomia, myös viljattomia ohjeita löytyy! Resepteissä käytetään paljon erilaisia siemeniä sekä pähkinöitä ja valkoisen sokerin sijaan makeutukseen on käytetty luonnollisia makeuttajia, kuten hunajaa, vaahterasiirappia, hedelmiä sekä kookossokeria.

Testasin ensimmäisenä kaura-suklaavanukasta eli brownie puddingia, joka valmistui hyvinkin nopeasti! Tein vanukasta iltapalaksi ja se oli sen verran tuhtia tavaraa, että jätin puolet siitä seuraavalle aamulle. Yön aikana puuro turposi entisestään ja nyt ymmärrän miksi ohjeessa sanotaan älä anna turvota yön yli jääkaapissa 😀

Kaura-suklaavanukas 

Kahdelle, 15 minuuttia

  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 2 dl täysrasvaista kookosmaitoa
  • 2 dl mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 2-3 rkl raakakaakaojauhetta (maun mukaan, itse laitoin 4)
  • 4-6 tuoretta taatelia
  • 2 rkl psylliumia
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • ripaus kardemummaa
  • päälle esim. vadelmia tai granaattiomenan siemeniä

Poista taateleista kivet ja laita muiden ainesten kanssa blenderiin. Tee massasta todella tasaista eli anna pyöriä täydellä teholla hetken aikaa. Kaada tarjoiluastiaan.

Siirrä kylmään noin 10 minuutiksi tai kunnes koostumus on hyvä. Vanukkaasta tulee sitä jähmeämpi, mitä kauemmin se on jääkaapissa, joten suositus on että nautit sen aika pian valmistuksen jälkeen – älä siis anna turvota yötä jääkaapissa. Koristele esim. tuoreilla vadelmilla!

Suuren kuitupitoisuuden vuoksi pala painikkeena kannattaa juoda reilusti vettä!

Tsekkaa myös Pilkettä -blogista snickers-puuro.

puuron uusi aika