Kuinka vanhaa ruokaa voi syödä?

Minä en ole koskaan ollut kovin kranttu ruuan suhteen. Opiskeluaikana elettiin niillä kuuluisilla makaroneilla, tonnikalalla sekä kaurahiutaleilla, koska muuhun ei yksinkertaisesti ollut varaa. Kotona asuessa kaikki ruoka syötiin ja tähteet, perunankuoret ym meni koirille. Olen siis saanut jo lapsena oppinut siihen ettei ruokaa heitetä roskiin. Se syödään. En tosin ole mikään pyhimys tässäkään asiassa. Silloin tällöin meidänkin jääkaapista löytyy jauhelihan tai riisin jämät, joiden valmistuspäivää ei kukaan muista. Ne laitetaan ihan suosiolla biojätteeseen. Miehellä on myös huono tyyli ostella jos jonkinlaisia sooseja kaappiin ja sinnehän ne myös jää. Viimeksi eilen löysin pari putelia, joissa oli jämät pohjalla. Tähän asiaan vaadittaisiin petrausta ja se onnistuisi ihan sillä, että jääkaappi putsattaisiin ja järjesteltäisiin kunnolla.

Mulla oli tänään töissä lounaalla perjantaina tilattua pizzaa ja työkaveri ihmetteli miten voin syödä niin vanhaa ruokaa. Ilme oli näkemisen arvoinen, kun kerroin että siinä kaverina mulla oli viikko sitten maanantaina valmistettua makaronilaatikkoa 😀 Vaikka en mielelläni syö pizzan kaltaisia ”mättöruokia” viikolla niin roskiin heittäminen harmittaisi vielä enemmän. Kaikki mitä valmistetaan myös syödään. Oppiipahan seuraavalla kerralla ostamaan ja valmistamaan vähän vähemmän. Mun mielestä ruoka on ihan syötävää jos se tuoksuu edelleen hyvältä ja maistuu hyvältä. Valmistuspäivällä ei ole mitään väliä kunhan nuo kriteerit vain täyttyvät.

Eri asia on sitten kauppojen tuotteet. Ostan paljon punalapullisia ruokia, joiden parasta ennen päivämäärä on hyvin lähellä. Ne meillä valmistetaan yleensä heti tai laitetaan pakkaseen. Lihatuotteet, kalat ja kaikki majoneesipohjaiset tuotteet jäävät hyllylle, jos viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt, mutta näitä tuotteita harvoin kaupasta löytääkään. Silti pitää olla tarkkana! Mun keskittymis- ja havainnointikyvyllä onnistun aina tarttumaan juuri siihen ainoaan vahingossa hyllyyn jääneeseen tuotteeseen, jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen. Tämä on tosi tarina, kysykää vaikka mun mieheltä. On nimittäin sattunut kerran jos toisenkin, että vasta kotona huomaan tuotteen olevan vanhaa ja syömäkelvotonta. Parasta ennen päivämäärän tuotteita syön usein montakin päivää suositellun päivämäärän jälkeen. Esimerkiksi viilit ja muut hapanmaitotuotteet säilyvät todella hyvin. Leivät käytetään paahtimen kautta, jos niistä ei löydy hometta. Laitan usein puolet leipäpussista suoraan pakastimeen jolloin ei tarvitse murehtia päivämääristä ja ompahan aina leipää pakastimessa, jos pääsee loppumaan!

Meillä syödään usein siis vanhaa ruokaa, mites teillä?

Pohjattomat ruokakaapit

Processed with VSCO with a6 preset

Terveiset täältä keskeltä ei mitään! Lunta sataa ja on kylmä. Mökkiä täytyy lämmittää joka päivä, koska hän on jo niin kovin iäkäs ja hauras. Nurkista vetää ja lämpö karkaa. Eristeenä seinien välissä on sammalta eikä suinkaan mitään villaa. Pahimmat raot on teipattu umpeen jesarilla, mutta ikkunoiden vieressä käy välillä niin kammottava veto, että tukkakin hulmuaa päässä! Mitään en silti vaihtaisi pois. Tästä paikasta on muodostunut 11 vuodessa mullekin niin rakas etten täältä malttaisi olla talvellakaan poissa ei olisi ihan pakko. Silti salaa toivon, että jossain vaiheessa saatais laitettua pikkusen paremmat eristykset seiniin! Vettähän tänne ei myöskään tule eli pylly jäässä saa jo näillä keleillä istua huussissa. Ei kannata juoda paljon niin ei tarvitse mennä ulos 😀

Processed with VSCO with a6 preset

Käytiin viikonloppuna kaupassa ja ostettiin kaikki tarpeellinen kaappeihin. Niin vain isolla porukalla ruoka hupenee salakavalasti ja jo eilen jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Leipä oli loppu, samoin moni muukin ruoka-aine. Laiskempaa tilanne saattaisi kauhistuttaa, mutta meitä tällainen lähinnä kiehtoo. Miehen kanssa mietittiin päät sauhuten mistä taiotaan ruokaa. Koluttiin kaappeja läpi ja selattiin nettiä ja heiteltiin ideoita. Lastattiin ruoka-aineita pöydälle ja alettiin kehittelemään menua: riisin jämät kiehumaan, karjalanpaistin jämät pöytään, nahistuneita vihanneksia ja valmissalaatin jämät. Jälkkäriksi pakkasesta korvapuusteja. Minä taioin vielä kuivakaapin antimista ehkä maailman parhaat sämpylät (resepti tulossa illalla!). Saatiin muuten massut täyteen ja ruokahävikki minimiin 😉 Tänään jatkettiin kaappien tyhjäämistä ja keiteltiin hernekeittoa. Oli hyvää pitkästä aikaa! Merkillistä miten tyhjistäkin kaapeista saa niin paljon hyvää syötävää aikaiseksi, kun viitsii vähän miettiä.

Processed with VSCO with a6 preset

Kyllä ihminen pärjäisi aika pitkälle, kun jaksaa vähän koluta kaappeja ja miettiä. Ei kai joka päivä tarvitse olla viimeisen päälle evästä nenän edessä? Ainakin itse ostan aivan liian usein vain uutta kaappeihin, vaikka siellä olisi kaikenlaista käyttökelpoista ruokaa. Ja tulisihan siinä säästöäkin, kun käyttäisi välillä varastot ihan tyhjiin. Veikkaan, että pari kuukautta tässä meneekin kaappeja aika ahkerasti kolutessa ja tarjousten perässä juostessa, koska rahatilanne on nyt todella tiukka. Luulen sen tekevän vain hyvää ja tilanne on toivottavasti ohimenevä. Saadanpahan ainakin kaapit tyhjennettyä ja pakon edestä syödään normaalista poikkeavaakin ruokaa 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Anoppi sai jostain haltuunsa volgansienen ja teki kombutsaa. Hitsi vie miten hyvää! Taidan varastaa osan sienestä itselleni ja tehdä kombutsaa kotona ;)
Anoppi sai jostain haltuunsa volgansienen ja teki kombutsaa. Hitsi vie miten hyvää! Taidan varastaa osan sienestä itselleni ja tehdä kombutsaa kotona 😉

Onko teillä tapana käyttää välillä ruokakaappien antimet tyhjiin? Mikä on sun paras kaappien tyhjennys resepti?

Helppo keino vähentää ruokahävikkiä

Processed with VSCO with acg preset

Siskon tyttö Reetta vinkkasi mulle viime viikolla todella hyvän blogin, Kahvia ja kasvisruokaa, joka on multa kyllä mennyt ihan ohi! Vaikka en kasvissyöjä olekaan niin tykkään hakea inspiraatiota omiin ruokiini kasvis- sekä vegaaniruuista. Mähän olen lanseerannut itselleni kasvisruokalounaan eli viimeiset pari viikkoa olen töissä syönyt paria poikkeusta lukuunottamatta lounaaksi kasvisruokaa. Erinomainen tapa lisätä kasviksi ruokavalioon! Viime viikolla söin monta päivää vihannessosekeittoa ja tämän viikon aloittelin bataattikeitolla ja jatkan huomenna bataatti-linssikeitolla.

No mutta tuohon ruokahävikkiin. Bongasin nimittäin Kahvia ja kasvisruokaa-blogista useammankin hyvän keinon vähentää ruokahävikkiä johon yritän itsekin panostaa koko ajan enemmän ja enemmän. Tulen palaamaan aiheeseen vielä monta kertaa, mutta tässä pari vinkkiä, jotka lähti meillä heti käyttöön.

  1. Tee paljon sosekeittoja –> niihin saa upotettua miltei kaikki jääkaapin jämät ja kannikat. Sama pätee muuten munakkaisiin.
  2. Siivoa jääkaappi niin näet mitä siellä on ja vanhentumassakin olevat asiat on helpompaa havaita.
  3. Siirrä vanhentuvat ruuat jääkaapin etualalle.
  4. Laita jääkaappiin muovi- tai lasiastia johon laitat kaikki pikku jämät, jotka kaipaavat käyttöä: juustonkannikat, puolikkaat sitruunat, jämävihannekset… Tämä lähti meillä heti toteutukseen! Kirjoita purkin kylkeen joku hauska lause, jonka ansiosta muistat kurkata laatikkoon ja ylipäänsä käyttää sitä.
  5. Merkitse purkkeihin avauspäivämäärät. Meillä on ainakin ihan liikaa purkkeja, joista ei tiedä onko ne auottu viikko vai puoli vuotta sitten…

Processed with VSCO with acg preset

Tässä jo muutama hyvä vinkki. Kannattaa tuolta blogista käydä bongailemassa lisää! Olisiko teillä hyviä vinkkejä miten vähentää ruokahävikkiä?