Hävikkiviikko on taas täällä!

*Sisältää mainoslinkkejä

hävikkiviikko

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään tällä viikolla eli 10.-16.9.2018. Tiesittekö, että Suomessa 10-15% tuotetusta ruuasta eli noin 450 miljoonaa kiloa menee hukkaan. Vuosittain jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 24 kiloa (lähde). Kuulostaa todella hurjalta määrältä ja kun kääntää määrän vielä rahaksi, niin puhutaan todella suurista summista! Ruokahävikkiä syntyy niin kaupoissa, ravintoloissa kuin kotitalouksissakin. Hävikkiviikko on todella hyvä keino herätellä ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan sekä asennettaan ruokaa kohtaan. Ostetaanko ruokaa aina liikaa ja meneekö osa joka kerta roskiin? Vai rakastaako ruokaa niin paljon, että on halukas oppimaan käyttämään sen kaiken tavalla tai toisella? Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on monia!

Minulle kierrättäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat todella lähellä sydäntä, joten olen pikkuhiljaa luonut omat rutiinit niitä ajatellen. Tänä päivänä meillä kierrätetään lähes kaikki ja sekajätettä syntyy koko ajan vähemmän ja vähemmän. Aloitin kierrättämisen vähitellen ja samaa systeemiä olen käyttänyt myös ruokahävikin pienentämiseen: yksi asia kerrallaan haltuun.

hävikkiviikko

hävikkiviikko

hävikkiviikko

 • Kerran viikossa käydään läpi pakastin, jääkaappi ja kuiva-aineet. Mitä niistä saisi aikaiseksi? Kauppalistan teossa olen vieläkin todella huono, mutta nykyään pärjään ilman sitäkin jo mainiosti. Jo olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta etsin uusia kokeiltavia reseptejä tai kehittelen omia.
 • Siirrän jääkaapissa kaikki pian vanhenevat asiat etualalle, jotta ne tulee käytettyä nopeasti. Kuiva-aine kaapeissa siirrän vajaat purnukat etummaiseksi ja kehittelen aterioita niiden ympärille. Rakastan sitä, että saan viskata tyhjentyneen purkin kierrätykseen!
 • En usko sokeasti parasta ennen -merkintöihin, vaan tarkastelen, haistelen ja maistelen ruoka-aineita. Samaa tyyliä käytän myös viimeinen käyttöpäivä -tuotteiden kanssa. En syö enää lihaa enkä kalaa, mutta valmistan niistä ruokaa tyttärelleni ja näiden raaka-aineiden kanssa olen tarkka.
 • En osta enää kastikkeita tai muita ruoka-aineita, jos niitä tarvitaan reseptiin vain pieni määrä. Mietin voisinko korvata kyseisen aineksen jollakin muulla? Pyrin ostamaan vain asioita, joille on oikeasti usein käyttöä.
 • Suosin kaupassa alelappuja. Kukkaro kiittää eikä ruokahävikkiä synny näin kauppiaalle! En silti osta alennuksellakaan asioita vain sen takia, että ne ovat halpoja. Tässäkin asiassa mietin tarvitsenko sitä alelapullista asiaa oikeasti? Tuleeko se käytettyä vai haluanko ostaa sen vain sen takia, että saan sen halvalla?
 • Pyrin tekemään usein hävikkiruokia, joihin saan upotettua jos jonkinlaisia kaapin jämiä. Erilaiset laatikot ja sosekeitot ovat mitä parhainta hävikkiruokaa! Rakasta myös kaikenlaisia bowleja sekä ”pannuja” joihin uppoaa niin nahistuneet vihannekset, riisipussin jämät kuin viimeistä käyttöpäivää lähenevät proteiinin lähteet. Minusta on ihanaa, että lautaselle on sen kymmentä eri sorttista asiaa!
 • Pakastaminen on ruokahävikin vähentämisessä suuri apu. Jos teen isompia satseja ruokaa, laitan osan saman tien pakkaseen. Päivämäärä vain päälle, niin tiedän milloin ruoka täytyy viimeistään käyttää pakkasesta. Muistathan ettei ruoka säily pakkasessakaan ikuisuuksia! Myös kasviksia ja hedelmiä voi pakastaa hyvällä omalla tunnolla ja heitellä niitä pakkasesta vaikkapa smoothiehin.
 • Erilaiset smoothiet ja itse puristetut mehut ovat hyvä tapa käyttää nahistuneita hedelmiä ja vihanneksia.
 • Jos sinulla on lapsia, muista ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun, jos lapsesi on sairas tai pitää vapaata. Näin ruuan määrät voidaan arvioida uudestaan eikä hävikkiä synny.
 • Jos vierailet usein lounasbuffeteissa, ota ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä!
 • Tilaa ruoka-aineita hävikkiruokakaupoista! Olen aivan rakastunut Matsmartiin sekä Fiksuruokaan. Tällä hetkellä olen tilannut enemmän Matsmartista, koska sen valikoima on sopinut minun tarpeisiini paremmin. Tänään juuri hain kotiin yhden Matsmartin paketin…
 • Joko sinun paikkakunnallasi on hävikkiruokarinki facebookissa? Jos ei, niin suosittelen perustamaan! Hävikkiruokaringin sisällä ihmiset voivat ilmoitella tarjolla olevista ruuista, joita eivät itse saa käytettyä. Ehkä olet leiponut ison kakun etkä saa sitä yksin syötyä? Tai ehkä olet lähdössä matkalle ja sinulla on iso vuoallinen makaronilaatikkoa jäljellä? Meidän seudulla ei ole vielä hävikkiruokarinkiä, mutta mietin josko perustaisin sellaisen…
 • Jäikö jotain sanomatta? Kerro kommenttiboksissa omat vinkkisi!

Minulla pistää suunnattoman paljon välillä vihaksi, kun näen miten paljon ihmiset heittävät hyvää ja syömäkelpoista ruokaa roskiin. Meillä on lapsellekin opetettu pienestä pitäen, että se mitä otetaan myös syödään. Mieluummin pieniä annoksia useampia kuin yhtä suurta, jota ei jaksa syödä. Rinnastan itse aina ruuan roskiin heittämisen suoraan rahaan ja jos kaikki ymmärtäisivät tämän, saisimme varmasti ruokahävikkiä pienemmäksi. En todellakaan ole itsekään täydellinen tässä asiassa ja lipsahduksia sattuu itse kullekin, mutta se riittää kun kiinnittää asiaan huomiota ja opettelee pikku hiljaa! Vai mitä olette mieltä asiasta? Onko ruokahävikin vähentäminen lähellä sinunkin sydäntäsi?

hävikkiviikko

hävikkiviikko

Hyödyllisiä sivuja tsekattavaksi:

 • Marttojen Ekokokki (ja muutenkin koko Martat -sivusto!)
 • Saa syödä! –verkkopalvelu (syötä reseptihakuun raaka-aineita, joita sinulla on kaapissa ja saat hyviä reseptejä niihin pohjautuen)
 • Hävikkiviikko (tärkeää tietoa ruokahävikistä täältä)
 • Tarjottavaa tähteistä (Yhteishyvän ja Marttojen vinkkejä hävikkiruokaan täältä)
 • Asiaa ruokaringeistä täällä

Edellinen postaus: Vähän iloa murheiden keskelle

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt

2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt

Miehen kanssa keskusteltiin juuri viikonloppuna innostumisesta, kun vaahtosin hänelle taas innoissani jostakin asiasta. Me ollaan todella erilasia tässä asiassa. Hän on rauhallinen ja harkitsevainen ja minä taas innostun asioista 100-0 ja lähden päätä pahkaa mukaan kaikenlaisiin villityksiin. Hän oli ihan varma, että siirtyisin taas liharuokien pariin viikossa parissa, mutta niin tässä on jo 1,5 kk menty vegaanisella ruokavaliolla eikä loppua todellakaan näy. Minä tiedän itsekin, että voisin miettiä asioita pidempään kuin 15 sekuntia. Olen aina ollut tällainen innostuja ja vedän helposti muutkin ihmiset mukaan samoihin juttuihin. Laitetaan hyvä kiertämään ja sitä rataa 😀

Tässä 2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt. Ensimmäinen on Fiksuruoka.fi, jonka löysin tovi sitten ja olen ehtinyt tilauksenkin jo kertaalleen tekemään ja toista suunnittelen. Fiksuruoka on siis sivusto, jonka tuotevalikoima koostuu valmistajien, maahantuojien ja tukkureiden poistoeristä. Tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä, sillä nämäkin tuotteet menisivät todennäköisesti muutoin roskiin. Alennus tuotteissa on 20-90%. Mulle ruokahävikin vähentäminen on erittäin lähellä sydäntä ja pohdin eilen miten tärkeää se oikeastaan onkaan? Se on itseasiassa niin tärkeää, että jos jääkaapissa on eläinperäinen tuote, jota kukaan ei muu syö ja joka uhkaa mennä roskiin, minä syön sen vaikka noudatankin vegaanista ruokavaliota. Vielä tällaista tapausta ei ole tullut eteen, mutta näin voi siis joskus tapahtua. Käyn kotona säännöllisesti jääkaappia läpi ja tungen esim. smoothiehin kaiken mahdollisen tai jättimäisiin ruoka-annoksiini, jotka nykyään sisältävät yhtä sun toista raaka-ainetta.

2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt

2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt

2 x asia, josta olen innostunut juuri nyt

Mitä sitten tilasin Fiksuruoasta (tilattu ja maksettu siis ihan omalla rahalla)? Kissanhiekkaa hyvällä alella useamman säkin, cashewmaitoa, luomupunajuurimehua, luomuhasselpähkinöitä, Twix-karkkeja, roskapusseja ja keraamisenlieden puhdistajaa sekä kissoille lelun. Seuraavaan tilaukseen lähtee ainakin vegaanisia välipalapatukoita, jotka olisin tilannut jo eilen, jos olisin ollut fiksu. Suurpakkauksista olisi nimittäin saanut 10% alennuksen…Tarkoitukseni ei todellakaan ole mainostaa teille mitään tyyliin osta osta osta, vaan kannattaa käydä tsekkaamassa, jos myynnissä on tuotteita, joita ostaisitte muutenkin. Mielestäni Fiksuruoka on hyvän asian puolesta liikkeellä vai mitä olette mieltä?

Toinen asia mistä olen hyvin innostunut tällä hetkellä on #raivausriennot. Raivausriennot on oma tapahtumansa Facebookissa, joka lähti ryhmästä Lapsiperheen kodin sisustus- ja järjestysvinkit. Vetäjänä toimii ammattijärjestäjä Laura Holmström. Tarkoituksena on siis elokuun aikana vähentää kodin tavaramäärää niin, että ensimmäisenä päivänä laitetaan pois yksi tavara, toisena kaksi, kolmantena kolme jne. Minusta on ollut hauskaa ja inspiroivaa seurata mitä kaikkea ihmiset ovat kodistaan löytäneet turhana ja ylimääräisenä. Ryhmään voi siis postata kuvan mitä on juuri sinä päivänä myynyt/vienyt kierrätykseen tai heittänyt roskiin. Kummasti sitä pikkusälää vain löytyy! Ei muuta kuin mukaan vain, jos tuntuu että kodissa löytyy turhanpäiväistä tavaraa 😉

Tällaiset innostuksen kohteet mun elämässä juuri nyt! Mites sulla?

Lue myös:

Ota vastaan ekologisuushaaste!

Miten sinä arvotat arkesi?

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Edellinen postaus: Viikon 30 ruokapäiväkirja – Kuumuus vie ruokahalun

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Viikon 22 ruokapäiväkirja

viikon 22 ruokapäiväkirja

Heips, istutaan juuri junassa tytön kanssa kohti Kuopiota ja ajattelin näyttää teille minkälainen on viikon 22 ruokapäiväkirja! Yritän normaalisti laittaa tän tulille perjantaisin, mutta luulen ettei huomenna ole juuri aikaa kirjoitella. Ollaan juuri matkalla siskon tykö ja lauantaina on siskon tytön valmistujaiset, joten leipomista ja muuta homma riittää varmasti koko päiväksi. Ihanaa päästä leipomaan taas ihan urakalla ja järjestelemään juhlia 🙂 Tykkään hurjan paljon!

Löpinät sikseen ja laitetaas tulille viikon 22 ruokapäiväkirja!

MAANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 16-20 (tyttö sairaana)

6.30 kauraleipää juustolla ja kananmunalla, omenaa ja teetä gheellä

11.30 puuro, marjoja, mehukeittoa ja prodevanukas

jälkkäriksi Super-jäde

15.00 hera ja banaani + pähkinöitä

18.00 kaupan kana-cesarpatonkin ja bcaa-juoma

21.00 rahkaa, omenaa, siemeniä ja mehukeittoa

TIISTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

kotipäivä, tyttö edelleen sairaana

8.00 kauraleipää juustolla ja kananmunalla, Alpron mango-kerrosjogurtti ja teetä gheellä

12.00 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

14.30 banaani ja protskuvanukas

salitreeni

18.30 jämäruokaa kaapista: perjantaina paistettuja kalafileitä, riisiä ja vihanneksia

21.00 rahkaa mehukeitolla

KESKIVIIKKO

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.00

5.20 kauraleipää juustolla, salaatilla ja paistetulla munalla, Alpron mango-kerrosjugu ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla (olin unohtanut ostaa raikkua…)

14.15 protskuvanukas ja pähkinä-marjasekoitusta

17.30 tytön kevätjuhlassa jäätelö

18.30 spagettia, jauhelihakastiketta ja vihanneksia

21.00 ruisleipää lämminsavulohella

TORSTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-15.30

5.20 kauraleipää, salaattia, juustoa ja paistettua kananmunaa, Alpron uusi soijarahka persikan maussa ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pala raparperipiirakkaa

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinävoilla

pitkin päivää duunipaikan brunssiherkkuja: patonkia tuorejuustolla/sinihomejuustolla, marjoja, raparperipiirakkaa, pari namua ja keksiä

14.30 banaani ja protskuvanukas

treeni salilla

18.45 jämäruokaa: pizzaleipiä, joissa jauhelihakastiketta ja vanhat juustonkannikat. Lisäksi vihanneksia.

21.00 rahkaa, pähkinöitä ja mehukeittoa

PERJANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

Töissä 7.30-14 (koska loma!!!)

5.20 kauraleipää salaatilla, juustolla ja paistetulla kananmunalla, Alpron soijarahka mustikan makuisena ja teetä gheellä

9.00 teetä ja pähkinöitä

11.15 puuroa marjoilla ja maapähkinöillä

13.15 banaani ja Alpron soijarahka

treeni salilla

17.30 kanaa, lohkoperunoita ja vihanneksia

jälkkäriksi Ingmannin appelsiini-suklaakrokanttijädeä (mielettömän hyvää!!)

21.15 hapankorppua ja vihanneksia

LAUANTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

9.00 ruisleipää salaatilla, juustolla ja kananmunalla, omenaa ja teetä gheellä

13.00 tytön serkun synttäreillä herkkuja: pitsaveneitä, nutellajuustokakkua, täytekakkua ja mielettömän hyvää marjapavlovaa

16.00 kaupasta täytetty patonki (joku kanapatonki)

19.00 sushia kotiin tilattuna (oli ihan ok)

vähän jädeä

SUNNUNTAI

viikon 22 ruokapäiväkirja

6.00 kauraleipää salaatilla, juustolla ja kananmunalla + teetä gheellä

8-11 mökkimatka + kauppareissu

mökkimatkalla autossa pähkinöitä ja protskuvanukas

13.30 kanaa, riisiä, paistettua sipulia ja vihanneksia

16.00 teetä ja munkki

19.00 kauraleipää juustolla ja kananmunalla + prodevanukas

Kananmunat ovat tulleet jäädäkseen! Olin ennen niin laiska etten jaksanut alkaa paria munaa paistelemaan, joten tyydyin aina leikkeleeseen leivän päällä. Nyt kun olen alkanut syömään leivän päällä kananmunia, ei meidän jääkaapissa ole juuri leikkeleitä näkynyt. Yksi liha-asia pois meidän kaapista. Tiedostan koko ajan omaa lihansyöntiäni ja uskon, että jossain vaiheessa se alkaa vähentyä näkyvästi. Lueskelin tutkimusta, jossa sanottiin että jo naudanlihan vaihtaminen broileriin vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Yritän nyt alkuun vähentää nimenomaan punaista lihaa ja syödä ennemmin kanaa ja kalaa. Ja niitä kasvisruokiakin välillä. Kyllä tästä vielä hyvä tulee! Olen persoonana sellainen, että mun täytyy hetki aina makustella ja miettiä asioita. Tutkia ja lukea. Sisäistää kunnolla.

Viikolla kävin aika paljon taas jääkaappia läpi ja söin sieltä mahdollisimman paljon asioita pois. Loman ajaksi ei ole kiva jättää mitään pilaantuvaa kaappiin haisemaan. Ei kyllä muutenkaan. Ollaan saatu pienennettyä ruokahävikkiä tosi hyvin. Silloin tällöin menee enää pieni nöttönen biojätteeseen, mutta muuten tulee käytettyä lähes kaikki tai laitettua pakastimeen. Välillä on todella ihanaa, kun voi vain ottaa pakkasesta ruokaa ja lämmittää sen. Ei tavitse nähdä ruuanlaiton vaivaa. Kun ihan aina ei vain jaksa 🙂

Miltäs viikon 22 ruokapäiväkirja näyttää?

*Ruokapäiväkirjasta puuttuu jälleen kerran treenin aikana juotava juoma sekä palkkari. En ole myöskään merkannut päivittäistä bcaa-juomaa ruokapäiväkirjaan.

Edellinen postaus: Viime päivinä olen…(+ uusi video!)

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Kuinka vanhaa ruokaa voi syödä?

Minä en ole koskaan ollut kovin kranttu ruuan suhteen. Opiskeluaikana elettiin niillä kuuluisilla makaroneilla, tonnikalalla sekä kaurahiutaleilla, koska muuhun ei yksinkertaisesti ollut varaa. Kotona asuessa kaikki ruoka syötiin ja tähteet, perunankuoret ym meni koirille. Olen siis saanut jo lapsena oppinut siihen ettei ruokaa heitetä roskiin. Se syödään. En tosin ole mikään pyhimys tässäkään asiassa. Silloin tällöin meidänkin jääkaapista löytyy jauhelihan tai riisin jämät, joiden valmistuspäivää ei kukaan muista. Ne laitetaan ihan suosiolla biojätteeseen. Miehellä on myös huono tyyli ostella jos jonkinlaisia sooseja kaappiin ja sinnehän ne myös jää. Viimeksi eilen löysin pari putelia, joissa oli jämät pohjalla. Tähän asiaan vaadittaisiin petrausta ja se onnistuisi ihan sillä, että jääkaappi putsattaisiin ja järjesteltäisiin kunnolla.

Mulla oli tänään töissä lounaalla perjantaina tilattua pizzaa ja työkaveri ihmetteli miten voin syödä niin vanhaa ruokaa. Ilme oli näkemisen arvoinen, kun kerroin että siinä kaverina mulla oli viikko sitten maanantaina valmistettua makaronilaatikkoa 😀 Vaikka en mielelläni syö pizzan kaltaisia ”mättöruokia” viikolla niin roskiin heittäminen harmittaisi vielä enemmän. Kaikki mitä valmistetaan myös syödään. Oppiipahan seuraavalla kerralla ostamaan ja valmistamaan vähän vähemmän. Mun mielestä ruoka on ihan syötävää jos se tuoksuu edelleen hyvältä ja maistuu hyvältä. Valmistuspäivällä ei ole mitään väliä kunhan nuo kriteerit vain täyttyvät.

Eri asia on sitten kauppojen tuotteet. Ostan paljon punalapullisia ruokia, joiden parasta ennen päivämäärä on hyvin lähellä. Ne meillä valmistetaan yleensä heti tai laitetaan pakkaseen. Lihatuotteet, kalat ja kaikki majoneesipohjaiset tuotteet jäävät hyllylle, jos viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt, mutta näitä tuotteita harvoin kaupasta löytääkään. Silti pitää olla tarkkana! Mun keskittymis- ja havainnointikyvyllä onnistun aina tarttumaan juuri siihen ainoaan vahingossa hyllyyn jääneeseen tuotteeseen, jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen. Tämä on tosi tarina, kysykää vaikka mun mieheltä. On nimittäin sattunut kerran jos toisenkin, että vasta kotona huomaan tuotteen olevan vanhaa ja syömäkelvotonta. Parasta ennen päivämäärän tuotteita syön usein montakin päivää suositellun päivämäärän jälkeen. Esimerkiksi viilit ja muut hapanmaitotuotteet säilyvät todella hyvin. Leivät käytetään paahtimen kautta, jos niistä ei löydy hometta. Laitan usein puolet leipäpussista suoraan pakastimeen jolloin ei tarvitse murehtia päivämääristä ja ompahan aina leipää pakastimessa, jos pääsee loppumaan!

Meillä syödään usein siis vanhaa ruokaa, mites teillä?

Pohjattomat ruokakaapit

Processed with VSCO with a6 preset

Terveiset täältä keskeltä ei mitään! Lunta sataa ja on kylmä. Mökkiä täytyy lämmittää joka päivä, koska hän on jo niin kovin iäkäs ja hauras. Nurkista vetää ja lämpö karkaa. Eristeenä seinien välissä on sammalta eikä suinkaan mitään villaa. Pahimmat raot on teipattu umpeen jesarilla, mutta ikkunoiden vieressä käy välillä niin kammottava veto, että tukkakin hulmuaa päässä! Mitään en silti vaihtaisi pois. Tästä paikasta on muodostunut 11 vuodessa mullekin niin rakas etten täältä malttaisi olla talvellakaan poissa ei olisi ihan pakko. Silti salaa toivon, että jossain vaiheessa saatais laitettua pikkusen paremmat eristykset seiniin! Vettähän tänne ei myöskään tule eli pylly jäässä saa jo näillä keleillä istua huussissa. Ei kannata juoda paljon niin ei tarvitse mennä ulos 😀

Processed with VSCO with a6 preset

Käytiin viikonloppuna kaupassa ja ostettiin kaikki tarpeellinen kaappeihin. Niin vain isolla porukalla ruoka hupenee salakavalasti ja jo eilen jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Leipä oli loppu, samoin moni muukin ruoka-aine. Laiskempaa tilanne saattaisi kauhistuttaa, mutta meitä tällainen lähinnä kiehtoo. Miehen kanssa mietittiin päät sauhuten mistä taiotaan ruokaa. Koluttiin kaappeja läpi ja selattiin nettiä ja heiteltiin ideoita. Lastattiin ruoka-aineita pöydälle ja alettiin kehittelemään menua: riisin jämät kiehumaan, karjalanpaistin jämät pöytään, nahistuneita vihanneksia ja valmissalaatin jämät. Jälkkäriksi pakkasesta korvapuusteja. Minä taioin vielä kuivakaapin antimista ehkä maailman parhaat sämpylät (resepti tulossa illalla!). Saatiin muuten massut täyteen ja ruokahävikki minimiin 😉 Tänään jatkettiin kaappien tyhjäämistä ja keiteltiin hernekeittoa. Oli hyvää pitkästä aikaa! Merkillistä miten tyhjistäkin kaapeista saa niin paljon hyvää syötävää aikaiseksi, kun viitsii vähän miettiä.

Processed with VSCO with a6 preset

Kyllä ihminen pärjäisi aika pitkälle, kun jaksaa vähän koluta kaappeja ja miettiä. Ei kai joka päivä tarvitse olla viimeisen päälle evästä nenän edessä? Ainakin itse ostan aivan liian usein vain uutta kaappeihin, vaikka siellä olisi kaikenlaista käyttökelpoista ruokaa. Ja tulisihan siinä säästöäkin, kun käyttäisi välillä varastot ihan tyhjiin. Veikkaan, että pari kuukautta tässä meneekin kaappeja aika ahkerasti kolutessa ja tarjousten perässä juostessa, koska rahatilanne on nyt todella tiukka. Luulen sen tekevän vain hyvää ja tilanne on toivottavasti ohimenevä. Saadanpahan ainakin kaapit tyhjennettyä ja pakon edestä syödään normaalista poikkeavaakin ruokaa 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Anoppi sai jostain haltuunsa volgansienen ja teki kombutsaa. Hitsi vie miten hyvää! Taidan varastaa osan sienestä itselleni ja tehdä kombutsaa kotona ;)
Anoppi sai jostain haltuunsa volgansienen ja teki kombutsaa. Hitsi vie miten hyvää! Taidan varastaa osan sienestä itselleni ja tehdä kombutsaa kotona 😉

Onko teillä tapana käyttää välillä ruokakaappien antimet tyhjiin? Mikä on sun paras kaappien tyhjennys resepti?

Helppo keino vähentää ruokahävikkiä

Processed with VSCO with acg preset

Siskon tyttö Reetta vinkkasi mulle viime viikolla todella hyvän blogin, Kahvia ja kasvisruokaa, joka on multa kyllä mennyt ihan ohi! Vaikka en kasvissyöjä olekaan niin tykkään hakea inspiraatiota omiin ruokiini kasvis- sekä vegaaniruuista. Mähän olen lanseerannut itselleni kasvisruokalounaan eli viimeiset pari viikkoa olen töissä syönyt paria poikkeusta lukuunottamatta lounaaksi kasvisruokaa. Erinomainen tapa lisätä kasviksi ruokavalioon! Viime viikolla söin monta päivää vihannessosekeittoa ja tämän viikon aloittelin bataattikeitolla ja jatkan huomenna bataatti-linssikeitolla.

No mutta tuohon ruokahävikkiin. Bongasin nimittäin Kahvia ja kasvisruokaa-blogista useammankin hyvän keinon vähentää ruokahävikkiä johon yritän itsekin panostaa koko ajan enemmän ja enemmän. Tulen palaamaan aiheeseen vielä monta kertaa, mutta tässä pari vinkkiä, jotka lähti meillä heti käyttöön.

 1. Tee paljon sosekeittoja –> niihin saa upotettua miltei kaikki jääkaapin jämät ja kannikat. Sama pätee muuten munakkaisiin.
 2. Siivoa jääkaappi niin näet mitä siellä on ja vanhentumassakin olevat asiat on helpompaa havaita.
 3. Siirrä vanhentuvat ruuat jääkaapin etualalle.
 4. Laita jääkaappiin muovi- tai lasiastia johon laitat kaikki pikku jämät, jotka kaipaavat käyttöä: juustonkannikat, puolikkaat sitruunat, jämävihannekset… Tämä lähti meillä heti toteutukseen! Kirjoita purkin kylkeen joku hauska lause, jonka ansiosta muistat kurkata laatikkoon ja ylipäänsä käyttää sitä.
 5. Merkitse purkkeihin avauspäivämäärät. Meillä on ainakin ihan liikaa purkkeja, joista ei tiedä onko ne auottu viikko vai puoli vuotta sitten…

Processed with VSCO with acg preset

Tässä jo muutama hyvä vinkki. Kannattaa tuolta blogista käydä bongailemassa lisää! Olisiko teillä hyviä vinkkejä miten vähentää ruokahävikkiä?