Ruuanlaiton kuuluu olla hauskaa, ei pakko!

ruuanlation kuuluu olla hauskaa, ei pakko

Niin monesti sitä miettii, että hitto kun pitää tänäänkin laittaa ruokaa. Kun on aikaa, kokkaaminen on hauskaa, mutta arkena se on usein lähinnä rasite. Siltä se ainakin välillä tuntuu. Raskainta on keksiä mitä tänäänkin syötäisiin. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi tehdä puhelimeen lista hyvistä ja helpoista arkiruuista. Mystisesti pää lyö nimittäin tyhjää juuri sillä sekunnilla kun astun sisälle kauppaan. Puff vaan ja sinne hävisi kaikki ideat! Kauppalistaakaan en osaa tehdä, joten usein puolet suunnitelluista ostoksista jää kaupanhyllylle odottamaan seuraavaa kertaa.

Katselin eilen Kaappaus keittiössä -ohjelmaa miehen kanssa. Se on yksi parhaista ruokaohjelmista ja ylipäänsä ohjelmista mitä televisiosta tällä hetkellä tulee. Kape on niin hauska ja rento tyyppi ja ohjelmassa laitetaan aina suhteellisen helppoa, mutta herkullista ruokaa. Mua kiinnostaa suunnattomasti tarinat ihmisten takana ja on ollut ilo nähdä miten monen ruokailutottumukset muuttuvat ohjelman ansiosta. No, ainakin vähäksi aikaa, koska eihän katsojille näytetä mikä tilanne on esim. puolen vuoden päästä. Toivottavasti yhtä innostunut kuin ohjelman aikanakin!

ruuanlation kuuluu olla hauskaa, ei pakko

ruuanlation kuuluu olla hauskaa, ei pakko

ruuanlation kuuluu olla hauskaa, ei pakko
Jos ei huvita kokkailla kuitenkaan, niin Ärrältä saa nykyään myös vegaanisia välipaloja! Tässä vegaaninen falafel wrap sekä kvinoavanukas. Oli superhyvää!

Eilisestä jaksosta (oli tullut töllöstä jo maanantaina) mieleen jäi osuva lausahdus: ruuanlaiton kuuluu olla hauskaa, ei pakko! Se on ihan totta, mutta välillä arjen keskellä niin helppoa unohtaa. Ruuanlaitto on oikeasti hauskaa ja mahtavaa puuhaa ja se pitäisi muistaa huonoinakin päivinä. Ruuanlaiton kuuluu antaa enemmän kuin ottaa ja tähän vaikuttaa pitkälti oma suhtautuminen. Meidän tyttö ei ole kauhean kiinnostunut vielä kokkaamisesta, mutta yritän hänellekin aina pieniä tehtäviä antaa, kuten vihannesten pilkkomista, ainesten sekoittelua ym helppoa. Yhdessä kokkaaminenkin on hauskempaa kuin yksin ja on mahtavaa nähdä miten pieni ihminen innostuu uusista asioista. Eilen ei olisi yhtään huvittanut laittaa ruokaa, mutta olin luvannut tehdä kasvissosekeittoa. Muistin ohjelman lausahduksen ja kas kummaa kun alkoi heti innostaa! Ruuanlaitto on mukavaa kun siitä tekee itselleen sellaista. Mikäs siinä on pilkkoessa vihanneksia kun tietää kohta saavansa itse tehtyä edullista ja hemmetin hyvää ruokaa lautasellisen eteensä 🙂 Ja maistui muuten jälkikasvullekin!

Millä keinoin te pidätte ruuanlaiton hauskuutta yllä? Tai miten helpotatte ruuanlaitto arkena?

Meillä oli muuten vähän aikaa sitten jääkaappi aivan täyteen ahdettu ja siivottomassa kunnossa. Sieltä ei meinannut löytää mitään ja ruuat jäivät hyllyille vanhenemaan. Päätin eräs kaunis päivä hoitaa homman kuntoon ja nappasinpa operaatiosta myös videon 🙂 Mun muita videoita pääset tsekkaamaan tästä. Muista tilata myös kanava, se ei maksa mitään!

Edellinen postaus: Kasvisruokaa: Feta-pinaattipasta

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

*R-kioskin jutskat saatu testattavaksi.

Junior masterchef – ketä nää oikein on!?

junior masterchef

Olen ruokaohjelmien suurkuluttaja. Masterchefit, Mitä tänään syötäisiin, Keittiöelämää, Leila leipoo…you name it, kaikkea katson! Katson kokkausohjelmia, koska haen niistä vinkkejä eri tekniikoihin ja ideoita resepteihin. Mun suosikkeja on enemmänkin amatöörikokkien kokkailut, koska ammattikokkien piperrykset menevät usein täysin ohi hilseen. En saa yksinkertaisesti niistä mitään irti ellei niitä ole selostettu todella selkokielisesti ja vaihe vaiheelta. Joka tapauksessa, tällaiselle ruuanrakastajalle kokkausohjelmat ovat rentoutumista parhaimmillaan!

Mutta ketä nää huippulahjakkaat Junior masterchefit oikein on? Katselin ohjelmaa tänään aamupalan lomassa ja hyvä kun en taas aamuteetä väärä kurkkuun vetänyt. Sen sortin asiapenttejä oli taas ohjelma täynnä! Muksut tietävät enemmän ruuanlaitosta ja ovat lahjakkaampia kokkeja kuin minä potenssiin sata, vaikka olen heitä about 25 vuotta vanhempi. Mistä tuo kokemus oikein tulee? Pohdittiin tänään facebookin puolella, että ainakin ohjelman klippien perusteella nämä lapsukaiset tulevat vähän paremmista perheistä. Taustalla on aina hieno koti ja kannustavat vanhemmat. Lapset ovat jo pienellä iällä perehtyneet ruuanlaiton saloihin ja taitavat ruuan kuin ruuan. No, tiedä tuosta ”paremmasta perheestä”, mutta varmasti näiden perheiden vanhemmat ovat kannustaneet lapsiaan kokkailuun ja lapsilla itselläänkin on ollut kiinnostusta asiaa kohtaan. Mutta silti, en itse tunne henkilökohtaisesti yhtäkään tuon ikäistä lasta, joka osaisi yhtä hyvin laittaa ruokaa.

Minä olin 16-vuotias muuttaessani pois kotoa enkä rehellisesti sanottuna osannut edes perunoita keittää. Meillä ruuanlaiton hoiti äiti eikä muilla ollut juuri keittiöön asiaa. Äiti leipoi myös paljon, mutta en muista että olisin päässyt hommaan mukaan. Vai enkö vain halunnut, kuka tietää. Voi kumpa olisin ollut samanlainen superkokki niin kuin nämä ohjelman lapsukaiset. Alku omalle elämälle olisi ollut muutakin kuin kumipizzaa, säilykelihapullia ja ylimääräiset 10kg vyötärölle kahden kuukauden aikana. Niin hyvä kokki olin. Oma tyttäreni katsoi ohjelmaa myös mielenkiinnolla ja kysyikin saisiko hän alkaa opettelemaan kokkaamista minun kanssani. Arvatkaa laitoinko vastaan? No en! Tänään tai huomenna aloitellaan nokkospastalla, jonka ainekset minulla on jo valmiina. Alku on varmasti hankalaa ja aikaa vievää, mutta riittävällä harjoittelulla tuostakin lapsesta kuoritaan esiin Junior masterchef!

Niin ja hei, onhan mullakin tää mun oma kokkiohjelma. Youtubessa siis. Siellä kuka vain voi olla oman elämänsä masterchef ja huippukokki ja minähän olen! Alla mun uusin video, jossa kokkaillaan! Mun kanavalle pääset tästä tsekkailemaan myös muita videoita. Muistahan tilata myös kanava, se ei maksa mitään 🙂

Asuuko teillä Junior masterchef? Entä onko lapset ylipäänsä kiinnostuneita ruuanlaitosta?

Mahtavaa maanantaita tyypit!

Lue myös:

Minun ruokavalioni kulmakivet

Pois mukavuusalueelta!

Mausteinen broileripata

Ateriaideoita viikolle 45

Swiss Diamond Prestige – Jokaisen kotikokkaajan unelmalahja!

Processed with VSCO with c3 preset

Meidän perheessä kokataan todella paljon. Hella kuumenee useamman kerran päivässä, kun sekä mies että minä paistellaan aamulla munia ja illalla muuta ruokaa. Meidän käytöllä pannut ja kattilat täytyy olla todella hyvälaatuisia ja kestäviä. Ollaan tehty aikaisemmin se virhe, että ollaan ostettu halpoja ja huonoja. Pitkässä juoksussa tällainen hetken säästö kyllä tulee kalliimmaksi kuin kerralla hyvän pannun ja kattiloiden hankinta. Mutta nyt meillä onkin sekä pannu että kattilat uusittu!

Processed with VSCO with c3 preset

Noin kuukauden päivät meillä on ollut käytössä Swiss Diamondin Prestige -paisitinpannu. Pannu on materiaaliltaan rosteria ja siinä on erikoisvalmisteinen XD -timanttipinnoite. 5-kerrosrakenteen ansiosta pannu lämpiää tehokkaasti ja tasaisesti, ja lämpö johtuu hyvin myls reunoihin. Tämän pannun kanssa olikin alkuun melkoista opettelua, kun meidän vanhoja pannuja piti kuumentaa täydellä teholla että pinta lämpeni edes vähän. Prestige taas lämpenee todella nopeasti eikä sitä itseasiassa saa edes kuumentaa täydellä teholla! Vanhoissa pannuissa raaka-aineet piti yrittää kasata mahdollisimman keskelle pannua, jotta ne kypsentyivät tasaisesti mutta uusi pannu taas kypsentää hyvin myös reunoilla.

Processed with VSCO with c3 preset

Non stick -pinnoitteen ansiosta esimerkiksi kanojen paistamiseen ei tarvitse läheskään niin paljon öljyä kuin ennen. Tänään tein pannulle mun ultimaalisen pannaritestin. Valmistin siis terveellisiä pikkupannareita, jotka yleensä jäävät helposti kiinni pannuun tai kärähtävät. Mökillä en voinut kesällä tehdä banskupannareita ollenkaan, koska pannu uutuudestaan huolimatta onnistui aina joko ali- tai ylikypsentämään pannarit. Prestige selviytyi testistä yllättävän hyvin, vaikka ensimmäinen erä menikin vähän harjoitellessa ja pannun uudenlaiseen paistotyyliin totutellessa. Prestige -pannua voi käyttää kaikilla lämmönlöhteillä ja sen voi laittaa myös uuniin aina 260 asteeseen saakka.

Processed with VSCO with c3 preset

Reilun kuukauden käytöllä en kyllä voi muuta kuin kehua tätä pannua! En ole vielä testannut miten pannu käyttäytyy uunissa, mutta eiköhän sekin ominaisuus saada testattua ihan lähipäivinä. Mielessä olisi tehdä ensimmäistä kertaa espanjalaista munakasta tai skillet cookie. Me varjellaan arvokasta pannua täällä kuin suurta aarretta eli se puhdistetaan huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen käsin eikä pannun lähelle viedä mitään naarmuttavia välineitä.

Tässä erinomainen lahjaidea ahkeralle kotikokkaajalle! Prestige -paistoastioita myy Stockmann sekä maahantuoja Mastermark Brands. Lisää pannusta ja paistoastioista täällä.

*Prestige -paistinpannu saatu blogiyhteistyönä

Onneksi on valmisruuat!

Processed with VSCO with c3 preset

Oi että mikä hulinapäivä oli eilen. Duunipäivä oli hektinen ja kahvin juonnin lopettamisen vuoksi pää oli sumua täynnä koko päivän. Palelin aamusta iltaan ja olin kuin nukkuneen rukous. Töiden jälkeen kotona olisi odottanut tuhat ja yksi asiaa tekijäänsä, mutta en yksinkertaisesti jaksanut mitään. Treenikassinkin olin ladannut valmiiksi, mutta jätin treenin välistä vedoten järkyttäviin vieroitusoireisiin. Ratkaisu oli täysin oikea! Painelin silmät ristissä kotiin ja maanittelin miehen hakemaan tytön päiväkodista, jotta pääsisin itse lepäämään. Itsekästä kyllä, mutta välillä pitää ollakin. Eilen oli pakko käyttää tämä pelikortti.

Vaikka rakastan ruokaa ja ruuanlaittoa yli kaiken niin joskus ei vaan jaksa. Jääkaapissa ei ollut mitään mikä minua olisi innostanut valmistamaan ruokaa, joten skippasin koko operaation suvereenisti. Söin gluteenittomia sämpylöitä ja painelin päiväunille. Ehdin juuri torkahtaa kun ovi kävi. Kotiväki oli saapunut. Onneksi sain vielä unen päästä kiinni ja torkuin metelin keskellä melkein kaksi tuntia. En edes muista koska olisin viimeksi nukkunut päiväunet! Kerrottakoon, että mä rakastan päiväunia. Haaveilen, että meille Suomeenkin lanseerattaisiin siesta, jolloin voisi ottaa pienet nokoset. Se olisi mun unelma! Nykyään päiväunet ovat todella harvinaista herkkua. Ehkä kerran kuukaudessa saan nukkua extraa. Oi niitä aikoja ennen lasta, kun menin aina töiden jälkeen kotiin ja otin puolen tunnin tirsat ennen treeniä. Se oli helppoa elämää!

Illalla mua vastassa oli kuitenkin jo päivällä vaivannut dilemma: jääkaapissa ei edelleenkään ole mitään ruokaa. Ei muuta kuin kauppaan. Sain jo matkalla loistoidiksen. Pidetään valmisruokapäivä! Meidän taloudessa syödään aika harvoin valmisruokaa, mutta tällaisissa tilanteissa nekin ovat paikallaan. En osta kaupasta ihan mitä tahansa valmissapuskaa, vaan tarkastelen tuoteselosteet varsin tarkasti. En halua syöttää lapselleni enkä itselleni mitään lisäainemoskaa ja onneksi nykyään löytyy myös todella hyviä vaihtoehtoja. Siinä aikani pohdiskeltua nappasin mukaan pari tuttua ja turvallista Kokkikartanon pakettia. Siinäpä olikin hyvä ruoka sekä illaksi että seuraavaksi päiväksi töihin.

Jos mietitte, että ostaako bloggarit koskaan saamiaan tuotteita niin tässä vastaus. Vähän aikaa sitten sain maisteltavaksi Kokkikartanon tuotteita ja olen ostanut niitä ihan omilla pennosillani sen jälkeenkin. Eikä tämä ollut varmasti viimeinen kerta.

Milloin sinä turvaudut valmisruokaan?

Bataattiranskalaiset ja home made majoneesi (paleo)

Meidän koko perhe on aivan rakastuneita bataattiranskalaisiin! En ymmärrä miten jostain niinkin yksinkertaisesta raaka-aineesta saa järjettömän hyvää vain uunissa paistamalla. Lauantaina bataattiranujen kylkeen tein itse majoneesia Paleokeittiön reseptiä mukaillen. Nyt on pakko kysyä: miksi ostaa kaupasta kallista ja teollista majoneesia, kun voi itse tehdä parissa minuutissa triplasti parempaa? Niin, kysynpä vaan.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Bataattiranskalaiset

 • bataatteja syöjien lukumäärän mukaan (meillä kaksi bataattia lisukkeena kanan kanssa)
 • öljyä
 • suolaa, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, cayennepippuria

Kuori bataati ja pilko ne ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet kulhoon ja lorota päälle öljyä muutama ruokalusikallinen. Ripottele mausteet mukaan ja sekoita kunnolla, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Asettele maustetut bataattiranskalaiset uunipellille ja paista niitä 200 asteessa noin tunti. Ranskalaiset saavat hieman nahistua päistä!

Home made majoneesi

 • 2 kananmunan keltuaista
 • n. 2,5 dl rypsiöljyä tai extra light-oliiviöljyä
 • 1-2 tl Dijon-sinappia
 • n. 3 rkl sitruunamehua ja/tai 1 rkl vaaleaa etikkaa (meillä omenaviinietikkaa)
 • n. 1 tl hunajaa (ei pakollinen)
 • ripaus suolaa ja mustapippuria
 • ( 1rkl ketsuppia, ei pakkollinen mutta me laitettiin!)

Laita tehosekoittimeen kananmunankeltuaiset, sinappi, sitruunamehu, hunaja, ketsuppi sekä omenaviinietikka. Aja tasaiseksi. Laita tehosekoitin käyntiin ja valuta öljyä seokseen ohuena norona ja jatka kunnos seos alkaa emulgoitua. Sekoita tämän jälkeen vielä vähän aikaa. Lisää suolaa ja mustapippuri ja pyöräytä vielä seos tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suolaa, sinappia, omenaviinietikkaa tarpeen ja omien mieltymystesi mukaan.

Säilytä jääkaapissa lasipurkissa, jossa säilyy noin viikon verran. Sopii hyvin bataattiranskalaisten kaveriksi!

Processed with VSCOcam with c1 preset

 

Keittiöesittely + ruuanlaittovideo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHeippa! Monet teistä on toivoneet meidän kodin esittelyä ja ajattelin aloittaa sen nyt keittiöstä videon muodossa 🙂 Oon vieläkin kipeenä ja päätin monen päivän jälkeen vihdoin tehdä jotain kunnon ruokaakin ennen kuin kuihdun kokonaan pois… Saattepa siis nähdä ruuanlaittoakin videon muodossa, how cool is that!? Video on kotikutoinen ja varsin yksinkertainen väkerrys, mutta ei anneta sen häiritä 🙂 Jostain se on aina lähdettävä.

Lohkoperunat uunissa & kalkkunapihvit kastikkeessa

 • perunoita
 • oliiviöljyä
 • suolaa, sipuli- ja valkosipulijauhetta, chilijauhetta
 • broiskun- tai kalkkunanpihvejä
 • voita paistamiseen
 • Alpron kookosmaitovalmistetta
 • suolaa & mausteita

Kuori ja lohko perunat. Laita perunalohkot kippoon, lisää öljy ja mausteet. Sekoita kunnolla. Levitä perunalohkot leivinpaperin päälle tasaisesti. Paista lohkoja uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Ruskista kalkkunapihvit/broiskut pannulla voissa. Mausta hyvin. Lisää loppuvaiheessa Alpron kookosmaitovalmiste. Hiljennä lämpöä ja anna pihvien hautua kypsiksi.

Tarjoile raikkaan salaatin sekä itse tehdyn tsatsikin kera!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 x uutuuskirjan esittely: Safkaa 2 sekä Raakaa ja Makeaa.

Postimies toi minulle joku aika sitten pari uuden uutta kirjaa, joita olin himoinnut jo vähän aikaa kirjahyllyni täytteeksi. Mulla alkaa olla jo melkoinen arsenaali jollain tavalla ravintoon, hyvinvointiin ja ruuanlaittoon sekä leipomiseen liittyviä kirjoja. Kirjat on treenivaatteiden ohella mun suuri addiktio!

kuvia 014

kuvia 011 kuvia 013

Minkälainen on teidän mielestänne hyvä keittokirja? Keittokirjalla tarkoitan nyt tässä opusta kuin opusta, jossa jaetaan ruokaan liittyviä reseptejä, oli ne sitten leivontareseptejä tai muita ruuanlaittoreseptejä. Mun mielestä hyvän keittokirjan tunnistaa siitä, että jo pienellä selauksella innostun ohjeista valtavasti ja pää alkaa vilistä ideoita. Haluaisin kokeilla jokaista kirjan ohjetta! Tällaisen reaktion minussa sai aikaan Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa maanantaista sunnuntaihin-kirja, rakastuin välittömästi! Kirja on mukavan rennolla otteella kirjoitettu ja siitä huomaa miten suurin intohimo ruuanlaitto on sen kirjoittajille. Kirjaa lukiessani tunsin istuvani samassa pöydässä kirjoittaja pariskunnan kanssa rentona lauantai-iltana 🙂 Tässä kirjassa kokataan suurella sydämellä ja hyvällä mielellä!

kuvia 012 kuvia 015

 Kirjan reseptit on hauskasti jaoteltu eri päiville: maanantaina kokataan lohturuokaa, tiistaina arkiruokaan panostetaan aavistuksen enemmän, keskiviikkona herkutellaan klassikoilla, torstaina kokataan vieraille, perjantaina laitetaan ruokaa pidemmän kaavan kautta, lauantaina juhlitaan kaveriporukalla ja sunnuntaina lautaselle nostetaan herkullista ja terveellistä ruokaa ja nautitaan ateriasta kiireettömästi.

kuvia 018 kuvia 016 kuvia 017

 Kirjassa on monia reseptejä, joita tahtoisin kokeilla ja muutamia sellaisiakin joista en kauheasti innostunut. Kaalilaatikkoa en ole koskaan tehnyt, mutta sitä on ehdottomasti kokeiltava, samoin kuin karitsalootaa! Myös tuo eestiläinen sitruunapiirakka sekä tarte tatin houkuttaa suuresti 🙂 Blogissa on siis tulossa kokeilu jos toinenkin tämän kirjan tiimoilta! Jos joku tahtoo tietää mitä tykkäsin kirjasta: en tykännyt, rakastin! Paras kirjaostos vähään aikaan.

kuvia 019

 Toinen hankkimani kirja on Karita Tykän Raakaa ja makeaa. Täytyy sanoa, että tämä kirja oli alkuun suuri pettymys, MUTTA. Mitä useammin tätä kirjaa selaa, sitä enemmän saan hyviä ideoita ja tahdon kokeilla kirjan reseptejä. Tykkäsin kovasti kirjan lopussa olevasta Tietoa raaka-aineista– osiosta. Siinä on kerrottu kirjassa käytettävistä raaka-aineista ja niiden ravintosisällöstä. Gojimarjoja on varmaan pakko taas hommata….

kuvia 021

 Raakaa ja makeaa- kirjassa ohjeet on jaoteltu seuraavasti: pallot ja välipalat, smoothiet ja mousset, kakut ja leivokset, suklaat, karkit ja konvehdit sekä jäätelöt. Paljon on kirjassa hyviä ja kokeilemisen arvoisia ohjeita: cashewkermaa on pakko vihdoin testata, samoin kuin raakasuklaatakin pitkästä aikaa. Jäätelöreseptit oli kaikki todella hyvän oloisia,mutta kakkujen ohjeista en oikein syttynyt jostakin syystä. Miinusta tässä kirjassa oli ehdottomasti se, että joissakin ohjeissa ainesosaluettelo oli pitkä kuin nälkäkuolema. Mun mielenkiinto loppuu saman tien, jos raaka-aineita alkaa olka kymmeniä erilaisia. Joissakin ohjeissa pähkinöitä oli käytetty yhteensä melkein 8dl ja se alkaa mun mielestä jo vähän liikaa yhteen ohjeeseen! Ei kestä ainakaan mun finanssipuoli kustantaa tuollaisia määriä pähkinöitä kovin usein…

kuvia 022 kuvia 020

 

Raakaleivonnasta olen innostunut siinä määrin, että näitäkin reseptejä tullaan blogissa näkemään aivan varmasti, sovellettuna tai soveltamatta 🙂

Oletteko te lukeneet jompaa kumpaa näistä kirjoista? Mitä ajatuksia herätti?