10 suosituinta reseptiäni

10 suosituinta reseptiäni

10 suosituinta reseptiäni – ovatko sinulle jo tuttuja?

Ida Jemina teki vähän aikaa sitten postauksen, jossa esitteli 10 suosituinta reseptiänsä ja siitä se ajatus sitten lähti. Kaikki kunnia siis Ida Jeminalle! Olen tällaisia koostepostauksia tehnyt joskus itsekin ja nyt päätin pitkästä aikaa listata suosituimmat reseptit teidänkin iloksenne. Tekin olette ehkä huomanneet ettei reseptejä tipu enää samalla tahdilla kuin ennen ja syynä tähän on vain ja ainoastaan aikapula. En enää ehdi arkena väsäilemään ja testaamaan reseptejä ja viikonloppuisinkin vain harvakseltaan. Haluaisin kyllä kovasti ja mulla onkin vino pino testattavia ruokia ja leivonnaisia odottamassa! Noh, tehdään asioita silloin kun ehditään ja pyritään olemaan stressaamatta niistä. Tässä teille kuitenkin mun blogihistorian 10 suosituinta reseptiäni, olkaapa hyvät 🙂

1.Vadelmainen raakasuklaakakku

10 suosituinta reseptiäni

Tämä kakku on saanut aivan huikean suosion, mutta siitä huolimatta en ole itse tehnyt tätä kuin tämän yhden ainoan kerran! Muualla olen tätä kyllä maistellut ja mieskin on minun halunnut tekevän tätä monet kerrat eli nyt voisi olla aika testata reseptiä uudelleen ja näpsiä samalla vähän paremmat kuvat 😉 Reseptiin tästä.

2. Hurmaava ja herkullinen mangojuustokakku

10 suosituinta reseptiäni

Mangojuustokakku on meidän perheessä miehen suurinta herkkua. Olen tehnyt tätä varmasti kymmeniä kertoja ja aina se on yhtä hyvää! Jos haluat juhliin tai viikonlopun istujaisiin takuuvarman hitin niin tämä on se. Reseptiin tästä.

3. Jumalaisen hyvä snickersraakakakku

10 suosituinta reseptiäni

Ah ja voih! Tämä snickersraakakakku on ehdottomasti mun blogihistorian paras raakakakku! Pidän tästä jopa enemmän kuin vadelmaisesta raakasuklaakakusta ja olen tehnyt tätä useita kertoja. Itse asiassa mulla on muutama pala tätä pakkasessa odottamassa 😉 Reseptiin tästä.

4. Jauheliha-bataattivuoka

10 suosituinta reseptiäni

Kuva on ruma, mutta ruoka on hyvä ja tämän suosio on suoraan sanottuna räjähtänyt käsiin! Reseptiä tsekkaillaan useita kertoja päivässä edelleen enkä yhtään ihmettele miksi. Voisi olla aika tehdä taas jauheliha-bataattivuokaa ja kuvata samalla koko ruljanssi uusiksi 🙂 Reseptiin tästä.

5. Minttusuklaa raakakakku

10 suosituinta reseptiäni

Minttusuklaa raakakakku on mielettömän freesi ja raikas raakakakku! Sen tekemiseen on käytetty raakasuklaata eikä maku ole ollenkaan niin ”tunkkainen ja raskas” niin kuin monissa raakakakuissa. Tykkään! Reseptiin tästä.

6. Banaanimuffinssit (paleo)

10 suosituinta reseptiäni

Paleoliittiset banaanimuffinssit ovat viljattomia, maidottomia sekä sokerittomia. Banaani tuo muffinsseihin sekä kosteutta, makua että makeutta ja terveellisiäkin ne vielä ovat! Tämä on ehdottomasti yksi mun parhaista paleoresepteistäni. Reseptiin tästä.

7. Terveellinen mustikkapiirakka

10 suosituinta reseptiäni

Terveellisempään mustikkapiirakan saat tehtyä gluteenittomana kun käytät pohjaan gluteenittomia kaurahiutaleita. Piirakka on maukas sillä pohjaosaan tulee mm. bataattisosetta sekä maapähkinävoita! Tässä piirakka, jota voi hyvillä mielin syödä välipalaksi tai iltapalaksi. Niin ja jälkiruokana! Reseptiin tästä.

8. Kermainen suklaa-chiavanukas

10 suosituinta reseptiäni

Kermainen suklaa-chiavanukas on melkoisen tuhtia tavaraa, joten sitä ei tarvitse nautiskella kovinkaan suurta määrää kerrallaan makeanhimon taltuttamiseksi. Vanukas on viljaton, sokeriton ja maidoton. Ja tosi suklainen! Reseptiin tästä.

9. Banaani-protiinivohvelit

10 suosituinta reseptiäni

Mä rakastan vohveleita, mutta usein arki-illat varsinkin on niin kiireisiä etten ehdi vohveleita paistelemaan. Terveellisimpinä versioina erilaiset vohvelit ovat kuitenkin mitä maittavin välipala! Nämä banaani-proteiinivohvelit ovat viljattomia, sokerittomia ja pienellä kikkailulla myös maidottomia. Reseptiin tästä.

10. Maailman parhaat kaurasämpylät

10 suosituinta reseptiäni

Nämä kaurasämpylät ovat oikeasti parhaat ikinä leipomani sämpylät! Mielettömän meheviä ja ihanan rapsakka kuori. Koko perhe tykkäsi näistä suunnattoman paljon ja tätä reseptiä on kulutettu ja sovellettu meillä ihan urakalla. Reseptiin tästä.

Siinäpä 10 suosituinta reseptiäni tällä hetkellä! Heh, kovimpa oli reseptit kakkuvoittoisia ja eniten tänne eksytään nimen omaan raakakakkujen sekä erilaisten paleoleivonnaisten kautta. Oletko sinä testannut jotain minun jakamaani reseptiä? Tälle postauksellehan voisi melkein tehdä jatko-osan….

 

 

5 x herkkua viikonloppuun

Perjantai ja ajatukset alkavat suuntautua viikonloppuun. Moni miettii viikonlopun ruokalistaa ja mahdollisesti myös herkkuhetkiä. Itselläni on tapana alkaa suunnittelemaan viimeistään perjantaina lauantain herkkupäivää ja selaan mahdottoman määrän reseptejä läpi. Usein niistä joku vaikuttaa niin kiinnostavalta, että se päätyy keittiössäni toteutettavaksi. Meillä on miehen kanssa vielä herkuton toukokuu menossa, joten mitään sen kummempia herkkuja en leivo, mutta vieno pyyntö tuli tehdä erästä tiettyä raakakakkua annosvuokiin ja saattaapa olla, että tämän pyynnön toteutankin! Kokosin teille, jotka saatte herkutella ihan normaaliin tapaan, viisi herkkua viikonloppuun, joista voitte ottaa kopin, mutta ei oo pakko hei 😉

1. Mangojuustokakku browniepohjalla

Tein tätä juustokakkua muistaakseni maaliskuussa ihan vain huvikseni. Rakastan sekä brownieta että juustokakkuja, joten niiden risteytys kuulosti todella houkuttelevalta. Sitä se olikin! Ehdottomasti yksi parhaista koskaan tekemistäni juustokakuista. Reseptin löydät täältä.

2. Viljaton banaani-suklaaleipä

Banaanileipiä olen tehnyt vaikka minkälaisilla resepteillä, mutta tämä suklaasattumin varustettu oli mielettömän maukasta! Kukapa nyt ei suklaasta pitäisi!? Saatoin sipaista vielä nutellaa kylkeen…ah ja voih! Reseptin löydät täältä.

3. Brookies

Pohjalla brownie, päällä cookie. Tarvitseeko sanoa muuta? Jos en olisi herkuttomalla, tekisin ehdottomasti tätä uudestaan! Huh, nyt alkaa kuola valua näppikselle, pakko siirtyä seuraavaan! Reseptin löydät täältä.

4. Kaura-kookossämpylät

Nämä kaura-kookossämpylät on ehdottomasti parhaat gluteenittomat sämpylät, joita olen koskaan tehnyt. Niin pehmeitä ja maukkaita unohtamatta todella hyvää makua! Jos kaipaat hyvää reseptiä gluteenittomiin sämpylöihin niin testaappa näitä 😉 Reseptin löydät täältä.

5. Vadelmainen raakasuklaakakku

Tämä on kakku, jota mies pyysi minua tekemään tänä viikonloppuna. Olen ovela ja puolitan ainesten määrän ja teen kakun pieniin neliönmuotoisiin irtopohjavuokiin jolloin kakkua ei toivottavasti jää yhtään yli! Appiukon minulle ostamista vuoista on ollut raakakakkujen teossa paljon iloa. Ei tarvitse tehdä niin isoa määrää, jos tekee mieli syödä vain vähän 😉 Reseptin löydät täältä. Tämä kakun ohje on muuten tämän blogin suosituin ja haetuin resepti eikä turhaan! Onneksi kaupastakin saa jo tuoreita vadelmia…

Mitäs herkkua te meinasitte tehdä viikonlopuksi?

Heittämällä maailman parhaat kaurasämpylät

Processed with VSCO with c1 preset

Eilen meiltä loppui leipä täällä mökillä kokonaan ja päätin heti alkaa tekemään itse sämpylöitä. Sämpylät ovat aina yhtä hyviä, oli ne sitten gluteenittomia tai ihan tavallisia, molemmat uppoavat! Olen tehnyt itse sämpylöitä vaikka kuinka monta kertaa ja todennut, että itse tekemällä saa aina parempaa. Lisäksi ne tulevat huomattavasti halvemmaksi kuin kaupasta ostetut. Jos aamulla jää puuroa yli tai lounaalla osa porkkanaraasteesta jää syömättä niin jämät voi viskata kätevästi sämpylätaikinan sekaan. Sinne uppoaa myös pottumuusit, juustonkannikat sekä maustamattoman jogurtin jämät. Hävikkiruokaa parhaimmillaan!

Tämä resepti ei suinkaan ole täysin omaa käsialaani vaan löysin reseptin Kulinaari-blogista. Selasin pitkään sämpyläreseptejä läpi ja tämä natsasi täydellisesti meidän kaapin sisällön kanssa. Tuunasin reseptiä vain juustoraasteella, joka muuten sopi näihin sämpylöihin todella hyvin! Nämä ovat sekä maultaan että koostumukseltaan heittämällä parhaat sämpylät, joita olen tehnyt tai maistanut. Suosittelen!  Reseptistä tulee 12-15 sämpylää koosta riippuen. Itsehän teen aina liian suuria…

Maailman parhaat kaurasämpylät

  • 5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 0,5 dl siirappia
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl juustoraastetta
  • 50g sulatettua voita tai 1 dl öljyä
  • päälle esim. kaurahiutaleita ja sormisuolaa
  • vettä

Liota kuivahiiva 42 asteiseen veteen. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Peitä ja anna seistä lämpimässä paikassa 20 minuuttia. Lisää sen jälkeen suola, siirappi ja jauhoja pienissä erissä. Lisää myös juustoraaste. Lisää sulatettu voi ja alusta joukkoon loput jauhot parissa erässä.

Pyörittele taikina sämpylöiksi ja laita kohoamaan pellille lämpimään paikkaan. Voitele kohotuksen jälkeen vedellä ja sirottele pinnalle sormisuolaa ja kaurahiutaleita. Pirskottele myös paistopellille vähän vettä, niin kuoresta tulee rapeampi.

Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Herkuttele!

Lue myös:

Moni gluteeniton sämpylä päältä kaunis 

Kaura-hunajasämpylät

Keskiyön gluteenittomat sämpylät

Kaura-kookossämpylät

Ehkä maailman helpoimmat sämpylät 

 

Speltti-kauraleipäset

Processed with VSCO with a6 preset

Ihan aina kaikki asiat ei minullakaan mene keittiössä putkeen ja nämä leipäset olivat sellainen vähän mönkään mennyt juttu. Makuhan näissä oli aivan ihana, ei siinä mitään, mutta sämpylöitähän näistä piti alun perin tulla. Löysin reseptin spelttisämpylöihin Maku-lehden verkkosivuilta, mutta jäin mielessäni arpomaan tuota alkuperäisen reseptin hiivan määrää. Meillä oli kotona vain kuivahiivaa ja pussin mukaan sämpylöihin riittää yksi pieni pussi per 0,5 litraa nestettä. Ja niinhän minä laitoin. Uunissa ollessaan sämpylät lässähtivät leipäsiksi ja vaikka vähän harmittikin niin hyvin ne kelpasivat niinkin! Eli jos tahdot tehdä mieluummin sämpylöitä niin laita 50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa. Tällä määrällä ulkomuoto muistuttanee enemmän sämpylää 😉

Speltti-kauraleipäset

  • 5 dl vettä
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 7,5 dl spelttijauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi mikrossa. Jos käytät normaalihiivaa niin sekoita hiiva tässä vaiheessa lämpöiseen veteen. Lisää veden sekaan hunaja sekä suola ja sekoita hyvin. Jos käytät kuivahiivaa niin sekoita kuivahiiva tässä vaiheessa pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteeseen. Muussa tapauksessa lisää pikku hiljaa jauhot nesteeseen ja sekoittele kädellä tasaiseksi. Lisää lopuksi vielä kaurahiutaleet sekä öljy taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina lämpöiseen vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 30 minuutiksi.

Leivo kohonneesta taikinasta pieniä sämpylöitä/leipäsiä jauhotetulla pöydällä ja nosta sämpylät kohoamaan pellille liinan alle vielä 30 minuutiksi. Voitele leipäset halutessasi munalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita.

Paista leipäsiä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja nauti!

Kaura-kookossämpylät

Processed with VSCO with c1 preset

Julistan maailman parhaiden gluteenittomien sämpylöiden ohjeen löytyneeksi! Mä olen kokeillut vaikka kuinka monta gluteenittomien sämpylöiden ja leipien ohjetta. Millon ne on liian kovia tai täysin mauttomia. Yleensä ne on vähintäänkin rumia kuin mitkä. Toisinaan kaikkia noita kolmea. Mutta nämä kaura-kookossämpylät….täydellisiä! Ulkonäkö 5/5, pehmeys 5/5 ja maku 6/5. Ja bonuksena ovat vielä helppoja ja nopeita tehdä. On myös yksi miinus. Me menee parempiin suihin aivan liian nopeasti! Meillä hävisi pellillinen hetkessä 😀

Alkuun vähän vierastin ajatusta kookoksen mausta sämpylässä, mutta tiedättekö mitä? Se sopii näihin erinomaisesti! Tästäkin reseptistä voimme kiittää ja kumartaa Virpi Mikkosta ja hänen loistavaa kirjaansa Kiitos hyvää pikaruokaa, jonka joulupukki minulle ystävällisesti toi 🙂

Ohje on gluteeniton ja halutessasi myös maidoton sekä vegaaninen. Taikinasta tulee noin yhdeksän sämpylää.

Kookos-kaurasämpylät

  • 3 rkl chiansiemeniä +1 dl vettä TAI 2 kananmunaa (itse käytin munia)
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai jaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • 0,5 tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa (itse käytin kauramaitoa)
  • 50g luomuvoita tai vajaa 1 dl kookosöljyä (käytin voita)
  • 1 tl kookossiirappia tai kotimaista hunajaa (käytin hunajaa)
  • 0,5 tl omenaviinietikkaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita. Lisää chiageeli (tai kananmunat), kauramaito, sulanut voi tai öljy, siirappi tai hunaja ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää, hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa – siis hiivataikinan kaltaista. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Lisää tarvittaessa jauhoja tai nestettä.

Ota taikinasta paloja ja pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes ne saavat hieman kullanruskeaa sävyä. Ota uunista, tarjoa ja nautiskele!

Moni gluteeniton sämpylä päältä kaunis

Processed with VSCO with a5 presetNo nyt onnistuin tekemään kyllä niin rumia sämpylöitä, että huh huh! Melkein hävettää laittaa kuvaa tänne, mutta laitanpa kuitenkin koska maku sämpylöissä oli kohdillaan ja jokainen syötiin viimeistä murua myöten. Kehuipa mies vielä erinomaisiksi! Kokeilein mehevöittää taikinaa porkkanaraasteella ja mielestäni raaste sopi näihin todella hyvin. Taikina oli jälleen aivan erilaista käsitellä kuin normisämpylöissä, mutta tekeleet saatiin pellille, uuniin ja ääntä kohti. Keksin tosin vasta paistamisen jälkeen, että sämpylöiden pinnan olisi varmasti saanut tasoitettua esim. kostutetuin käsin. Ensi kerralla sitten taas viisaampina liikenteessä!

Gluteenittomat porkkanasämpylät

  • noin 500g gluteenitonta jauhoseosta (minä käytin kahta erilaista)
  • 3,5 dl maitoa/kauramaitoa/mantelimaitoa (käytin keskimmäistä)
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl sulaa (luomu)voita
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • 1 kokonainen muna + 1 valkuainen
  • 1 porkkana kuorittuna ja raastettuna
  • 1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Kaada kuivahiiva lämpöisen maidon sekaan, sekoita kunnolla ja jätä muhimaan 5 minuutiksi.

Lisää omenaviinietikka, voi, mausteet sekä munat maitoseokseen ja sekoita kunnolla. Lisää jauhot muutamassa erässä ensin puulastalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten. Lisää lopuksi vielä porkkanaraaste ja sekoita. Huom! Taikina jää melko tahmeaksi.

Nosta taikinakulho liinalla peitettynä kohoamaan lämpöiseen ja vedottomaan paikkaan noin 45 minuutiksi. Itse käytän kohotukseen aina mikroa. Leivo kohonneesta taikinasta sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele sämpylät kananmunalla ja paista niitä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

 

Kaura-hunajasämpylät

Processed with VSCOcam with hb2 presetPäätin sunnuntaina alkaa tyhjentämään meidän kaappeja ihan systemaattisesti. Niihin on kerääntynyt jauhoja vaikka millä mitalla kaiken maailman purnukoiden lisäksi. Leipää kun meillä syödään ihan jonkin verran niin mikäs sen fiksumpaa kuin käyttää jauhoja sämpylöihin ja säästää leipärahat johonkin muuhun. Sämpylät on valtavan helppoja tehdä ja niihinhän voi tunkea melkein mitä vain. Vaikka tässä alkuperäisessä Kotivinkin ohjeessa onkin käytetty vain vehnäjauhoja niin omiin sämpylöihin laitoin karkeita vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja ja 3-viljan sämpyläjauhoja. Kannattaa siis rohkeasti vaan tyhjennellä kaikki jämäpussit sämpylä- ja leipätaikinoihin 😉

Kaura-hunajasämpylät (7-8 kpl)

  • 2,5 dl vettä
  • 25g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 dl kylmää tai jäähtynyttä kaurapuuroa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl ruokaöljyä

Päälle

  • 1 rkl voita
  • 1 rkl hunajaa
  • halutessasi pari rkl kaurahiutaleita sämpylöiden päälle

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja ja kaurapuuro. Sekoita puuro tasaiseksi nesteeseen.

Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa vähintään 10 minuutin ajan tai kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota liinan alla lämpöisessä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonneesta taikinasta kahdeksan suurin piirtein samankokoista sämpylää, nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna niiden kohota liinan alla vielä noin 15 minuuttia. Voit paistaa sämpylät myös pyöreässä kakkuvuoassa, jolloin tarvitset halkaisijaltaan n. 26 cm vuoan. Asettele pyöritellyt sämpylät tällöin kohoamaan suoraan vuokaan.

Sulata ruokalusikallinen voita  ja sekoita siihen hunaja. Voitele sämpylät hunajavoilla ja ripottele päälle halutessasi kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä 220 asteessa 12-15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Ps. Eihän nuo nättejä ole, mutta maku oli kohdillaan!

 

Keskiyön gluteenittomat sämpylät

Tiistai-iltana otin vielä yhdentoista aikaan illalla sämpylät uunista ja mutustelin niitä tyytyväisenä sohvan nurkassa iltapalaksi. Jakso Good wifeä ja tuoreet sämpylät,  voiko parempaa yhdistelmää ollakaan? Resepti on Feel good kitchenin Ainon ja tälläkin kertaa täys kymppi! Kannattaa ehdottomasti kokeilla 🙂

IMG_20140624_224842

Keskiyön gluteenittomat sämpylät

  • 1 pss kuivahiivaa
  • 4 dl käden lämpöistä vettä
  • 1 iso rkl psylliumia
  • 1 rkl Chia-siemeniä
  • ripaus suolaa & sokeria
  • 3 dl Provena kaurajauhoa (voit jauhaa myös itse kaurahiutaleista)
  • 3 dl tattarijauhoja (voit jauhaa itse tattarihiutaleista)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 3 rkl öljyä (itse käytin oliiviöljyä)
  • siemeniä päälle

Sekoita suuressa kulhossa kuivahiiva,  psyllium,  chia-siemenet sekä suola ja sokeri. Lisää käden lämpöinen vesi ja sekoita kunnolla. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja kaurahiutaleet keskenään. Nostele jauhoseos pienissä erissä nestemäisen seoksen joukkoon ja sekoita kunnolla tasaiseksi. Lisää viimeisenä öljy, sekoita hyvin ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.

Pyörittele uunipellille taikinasta sämpylöitä jauhotetuin käsin ja laita liinan alle kohoamaan n. 20 minuutiksi. Voitele sämpylät kohotuksen jälkeen vaikkapa vedellä tai (manteli) maidolla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista uunissa 225 asteessa 12-14 minuuttia.

Anna sämpylöiden jäähtyä hetki. Nauti! Takaan ettet pety 😉