Miten sokeriton ajanjakso on vaikuttanut minuun?

miten sokeriton ajanjakso on vaikuttanut minuun

Kaikki tai ei mitään, vai vähän kuitenkin?

Kuten teistä jo suurin osa tietääkin, aloitin tammikuun alussa sokerittoman jakson. Olen näitä ottanut aina silloin tällöin. Tarkoituksena oli tällä kertaa päästä eroon sokerinhimosta, joka vaivasi minua viikottain. Pahimmat himot alkoivat viikonlopun koittaessa ja vaikka kuinka vannoin etten syö karkkia, niin löysin itseni aina makoilemasta kera ison namipussin. Tiesin, että kyseessä on vain mieliteko, ei kehon tarve, mutta niin sitä vain ihminen on heikko mielitekojen alla. Mulla vaikutti varmasti myös käynnissä ollut dieetti, jolloin söin viikolla hyvin tarkasti, mutta hölläsin viikonlopuksi. Ehkä tämänkin takia viikonloppuna oli todellinen ”sokka auki” -fiilis, joskin sokerin kanssa.

Kun tein päätöksen olla syömättä sokeria, tiesin että pystyn siihen paremmin kuin vain vähentämällä sen käyttöä. Mulle toimii aina parhaiten kaikki tai ei mitään -ajattelutapa. Tiesin myös sen, että elämässä tulee eteen tilanteita, jolloin sitä myös söisin, mutta se ei tulisi kaatamaan mun projektia. Viime viikolla kävin esimerkiksi Georgian Housessa syömässä ja menuun kuului myös jälkiruoka. Seuraavana päivänä söin myös töissä laskiaispullan ihan vain koska niitä oli tarjolla (ja olin tosi väsynyt). Tiesin ettei homma kaadu noihin, vaan jatkaisin vanhaan malliin. Viikonloppuna en sitten syönytkään mitään sokerinamuja tai mitään muutakaan. Mun ajatuksena on ihan oikeasti lopettaa sokerin syöminen pidemmäksi aikaa. En voi sanoa, että loppuelämäksi, koska kuka tietää mitä elämä tuo eteen, mutta yritys on ainakin.

miten sokeriton ajanjakso on vaikuttanut minuun

miten sokeriton ajanjakso on vaikuttanut minuun

Miten sokeriton ajanjakso on vaikuttanut minuun?

Sokerin käytön huonot puolet huomaa vasta kun sen lopettaa kokonaan. Enää himot ei vaivaa viikonloppuisin, vaan syön ihan normaalia ruokaa. Toki olen tehnyt niitä vähän terveellisempiä herkkuja, mutta niitäkään ei oikeastaan olisi mikään pakko tehdä. Mun ei tee yhtään pahaa, vaikka muu perhe söisi jäätelöä tai karkkia vieressä. Ei hetkauta pätkääkään. Ennen olisin ollut käsi ojossa kahmimassa niitä itselleni. Ehkä tärkein asia minkä olen huomannut, on unenlaatu. Aikaisemmin nukuin viikonloppuisin pitkiä unia, mutta heräsin kuitenkin väsyneenä. Viime viikonloppuna heräsin molempina aamuina virkeänä jo seitsemän aikaan! Eikä ole enää sunnuntaisin silmät ja vatsa turvoksissa ja suussa paha maku. Mun mielestä varsin hyviä syitä olla syömättä sokeria!

En silti aio olla absoluuttinen tämän asian kanssa. Jos on juhlat, jossa tarjolla kakkua ja muita herkkuja, aion todellakin nauttia niistä. Jos ollaan ravintolassa ja tekee mieli jälkiruokaa, niin todellakin aion ottaa sitä! Absoluuttisella ehdottomuudella saadaan harvoin onnistumisia aikaiseksi. Aina pitää olla vähän varaa joustaa. Elämästä nauttiminen on kuitenkin se tärkein asia, ei henkilökohtaisten kieltolistojen tekeminen. Aion jatkossakin nauttia viikonloppuisinTällä tiellä kuitenkin jatketaan, koska olotila ja unenlaatu sen verran hyvää tällä hetkellä!

Mites te muut sokerittomat, oletteko huomanneet samat positiiviset vaikutukset?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Miten tähän on tultu?

Suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt

suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt

Suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt olvat mun viime viikonlopun innovatiivinen luomus, koska pidin silloin ensimmäisen sokerittoman viikonlopun. En siis ostanut perinteisiä jäätelöitä ja karamelleja kaupasta, vaan päätin tehdä jotain herkkua, jossa ei ole lisättyä valkoista sokeria. Mun linjaus on se, että hedelmäsokeria saa olla ja olen kyllä syönyt tummaa suklaatakin (vaikka siinä sokeria onkin), mutta kaakaopitoisuuden täytyy olla yli 80%. Tällä viikolla en ole syönyt palaakaan edes tummaa suklaata, mutta näihin keksitaikinaneliöihin käytin sitä.

Päätin, että teen jotain sellaista herkullista syötävää johon ainekset löytyvät omasta kaapista (koska on menossa myös kitukuukausi 😀). Tsekkailin netistä vähän samantapaisia ohjeita ja päädyin taas soveltamaan hieman omanlaiseni. Näiden keksineliöiden valmistaminen on mahdottoman helppoa ja työvaiheita vähän. Miehen mielestä keksiosa on hieman liian kuiva, mutta omasta mielestäni se on taas juuri sopiva. Resepti on viljaton, vähäsokerinen (suklaa ja makeutus), maidoton (jos käytät maidotonta suklaata) sekä vegaanikin, jos käytät vegaanisuklaata.

Suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt

Pohja

  • 3 dl mantelijauhoja
  • 5 rkl kookosjauhoja suolaa
  • 1 dl vaahterasiirappia/agavesiirappia/hunajaa
  • vaniljajauhetta ripaus
  • 6 rkl maapähkinävoita
  • n. 2,5 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 2 dl pilkottua tummaa suklaata

Päällinen

  • 2,5 dl tummaa suklaata
  • 2 rkl maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita)
  • 1/2 rkl kookosöljyä

Sekoita mantelijauhot, kookosjauhot ja suola keskenään. Nosta sivuun odottamaan.

Sekoita vaahterasiirappi, vaniljajauhe, maapähkinävoi sekä sulatettu kookosöljy keskenään keskikokoisessa kulhossa. Kaada kuivat aineet nestemäisiin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää pilkottu tumma suklaa ja pyöräytä vielä muutaman kerran niin että suklaat leviävät tasaisesti taikinaan.

Vuoraa pieni lasikulho (meillä noin 10 x 15 cm) leivinpaperilla ja taputtele keksitaikina vuoan pohjalle tasaisesti. Nosta vuoka hetkeksi pakastimeen.

Tee seuraavaksi suklaapäällinen sulattamalla tummasuklaa yhdessä maapähkinävoin ja kookosöljyn kanssa joko mikrossa tai vesihauteessa.

Kaada suklaatäyte keksipohjan päälle tasaisesti. Nosta herkku jääkaappiin odottelemaan pariksi tunniksi. Leikkaa sitten neliöiksi ja herkuttele esimerkiksi cappucinon kera 😉

Suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt on nyt testattu, mitäs seuraavaksi?

suklaapäällysteiset keksitaikinaneliöt

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Viikon 1 rahapäiväkirja – kitukuukausi alkaa!

Suunnitelmana sokeriton tammikuu

suunnitelmana sokeriton tammikuu
Maidottoman ja sokerittoman mustaherukkajäätelön ohje täällä.

Suunnitelmana sokeriton tammikuu, kyllä! Kuulitte aivan oikein. Tämäkin asia on muhinut mielessä jo tovin. En pidä siitä, että aina viikonlopun tullen mieli alkaa halajamaan kaikkea herkkua ja nimenomaan sokeripitoista. Arvatkaa montako kertaa olen päättänyt etten syö sokeria seuraavana viikonloppuna? Ei riitä yhden käden sormet laskemaan! Yhtä monta kertaa olen myös epäonnistunut, koska himo sokerisiin herkkuihin vie aina voiton. Mun kohdalla ei toimi mikään muu kuin totaalikieltäytyminen, joten sillä tiellä nyt sitten ollaan.

suunnitelmana sokeriton tammikuu
Terveellisemmän suklaa-maapähkinävoifudgen ohje täällä.

Olen aikaisemminkin toteuttanut vähäsokerisia tammikuita ja niistä muistan, että olotila oli mitä mainioin. Ennen päätavoitteena on ollut päästä raskaasta olotilasta ja jatkuvasta sokerinhimosta eroon. Nyt olo ei ole millään tavalla raskas – kiitos pudotetun 5kg – mutta haluan päästä eroon sokerinhimosta ja nähdä edistäisikö sokerittomuus jollain tavalla dieettiä. Dieetti alkaa olla loppusuoralla, kuten olen jo vihjaillutkin, mutta haluan tsekata vielä tämän kortin. Mun salainen haavehan oli pudottaa paino alle 60 kilon ja nyt alin paino on ollut 62,2. Jonkin verran olisi matkaa vielä tavoitteeseen, mutta en tiedä jaksanko enää sinne asti ja toisiko tuo kilolukema mun elämään tai vointiin mitään uutta? On vaikeaa jaksaa tavoitella vain tiettyä numeroa, se ei motivoi minua oikeastaan millään tavalla.

suunnitelmana sokeriton tammikuu
Suklaa-appelsiinitryffelien ohje täällä.

Sokeriton tarkoittaa meille kaikille vähän eri asiaa. En aio kaikkea sokeria karsia ruokavaliostani pois eli en aio syynäämään esim. ketsuppia ja muita ruoka-aineita. Tarkoituksena on karsia nimenomaan valkoinen sokeri kokonaan pois eli en syö karkkeja tai mitään muutakaan herkkuja, joissa on valkoista sokeria. Hedelmiä syö entiseen malliin eli hedelmäsokeri on ihan ok. Toisethan karsivat sokerittomalla ihan kaiken sokerin, mutta se ei ole mun tarkoitukseni. Haluan innostua taas luonnollisemmasta leivonnasta ja testailla terveellisten herkkujen reseptejä. Olen itse asiassa jo nyt niin innoissani, että motivaatiota siihen asiaan ei tarvitse juurikaan hakea 😀 Reseptejä on mielessä enemmän kuin ehdin tehdä ja toivon, että niistä on iloa teillekin!

suunnitelmana sokeriton tammikuu
Herkullisen protskuletun ohje täällä.

Onko muilla suunnitelmana sokeriton tammikuu? Tai jonkinlainen herkuton vuoden alku?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Edellinen postaus: Uuden vuoden lupaukset vuodelle 2018!

Lue myös: Houkuttaako vähäsokerinen tammikuu?

Herkuton toukokuu – mitä se minulle merkitsee?

Irti herkkuhimoista – Viikon 19 ruokapäiväkirja

10 suosituinta reseptiäni

10 suosituinta reseptiäni

10 suosituinta reseptiäni – ovatko sinulle jo tuttuja?

Ida Jemina teki vähän aikaa sitten postauksen, jossa esitteli 10 suosituinta reseptiänsä ja siitä se ajatus sitten lähti. Kaikki kunnia siis Ida Jeminalle! Olen tällaisia koostepostauksia tehnyt joskus itsekin ja nyt päätin pitkästä aikaa listata suosituimmat reseptit teidänkin iloksenne. Tekin olette ehkä huomanneet ettei reseptejä tipu enää samalla tahdilla kuin ennen ja syynä tähän on vain ja ainoastaan aikapula. En enää ehdi arkena väsäilemään ja testaamaan reseptejä ja viikonloppuisinkin vain harvakseltaan. Haluaisin kyllä kovasti ja mulla onkin vino pino testattavia ruokia ja leivonnaisia odottamassa! Noh, tehdään asioita silloin kun ehditään ja pyritään olemaan stressaamatta niistä. Tässä teille kuitenkin mun blogihistorian 10 suosituinta reseptiäni, olkaapa hyvät 🙂

1.Vadelmainen raakasuklaakakku

10 suosituinta reseptiäni

Tämä kakku on saanut aivan huikean suosion, mutta siitä huolimatta en ole itse tehnyt tätä kuin tämän yhden ainoan kerran! Muualla olen tätä kyllä maistellut ja mieskin on minun halunnut tekevän tätä monet kerrat eli nyt voisi olla aika testata reseptiä uudelleen ja näpsiä samalla vähän paremmat kuvat 😉 Reseptiin tästä.

2. Hurmaava ja herkullinen mangojuustokakku

10 suosituinta reseptiäni

Mangojuustokakku on meidän perheessä miehen suurinta herkkua. Olen tehnyt tätä varmasti kymmeniä kertoja ja aina se on yhtä hyvää! Jos haluat juhliin tai viikonlopun istujaisiin takuuvarman hitin niin tämä on se. Reseptiin tästä.

3. Jumalaisen hyvä snickersraakakakku

10 suosituinta reseptiäni

Ah ja voih! Tämä snickersraakakakku on ehdottomasti mun blogihistorian paras raakakakku! Pidän tästä jopa enemmän kuin vadelmaisesta raakasuklaakakusta ja olen tehnyt tätä useita kertoja. Itse asiassa mulla on muutama pala tätä pakkasessa odottamassa 😉 Reseptiin tästä.

4. Jauheliha-bataattivuoka

10 suosituinta reseptiäni

Kuva on ruma, mutta ruoka on hyvä ja tämän suosio on suoraan sanottuna räjähtänyt käsiin! Reseptiä tsekkaillaan useita kertoja päivässä edelleen enkä yhtään ihmettele miksi. Voisi olla aika tehdä taas jauheliha-bataattivuokaa ja kuvata samalla koko ruljanssi uusiksi 🙂 Reseptiin tästä.

5. Minttusuklaa raakakakku

10 suosituinta reseptiäni

Minttusuklaa raakakakku on mielettömän freesi ja raikas raakakakku! Sen tekemiseen on käytetty raakasuklaata eikä maku ole ollenkaan niin ”tunkkainen ja raskas” niin kuin monissa raakakakuissa. Tykkään! Reseptiin tästä.

6. Banaanimuffinssit (paleo)

10 suosituinta reseptiäni

Paleoliittiset banaanimuffinssit ovat viljattomia, maidottomia sekä sokerittomia. Banaani tuo muffinsseihin sekä kosteutta, makua että makeutta ja terveellisiäkin ne vielä ovat! Tämä on ehdottomasti yksi mun parhaista paleoresepteistäni. Reseptiin tästä.

7. Terveellinen mustikkapiirakka

10 suosituinta reseptiäni

Terveellisempään mustikkapiirakan saat tehtyä gluteenittomana kun käytät pohjaan gluteenittomia kaurahiutaleita. Piirakka on maukas sillä pohjaosaan tulee mm. bataattisosetta sekä maapähkinävoita! Tässä piirakka, jota voi hyvillä mielin syödä välipalaksi tai iltapalaksi. Niin ja jälkiruokana! Reseptiin tästä.

8. Kermainen suklaa-chiavanukas

10 suosituinta reseptiäni

Kermainen suklaa-chiavanukas on melkoisen tuhtia tavaraa, joten sitä ei tarvitse nautiskella kovinkaan suurta määrää kerrallaan makeanhimon taltuttamiseksi. Vanukas on viljaton, sokeriton ja maidoton. Ja tosi suklainen! Reseptiin tästä.

9. Banaani-protiinivohvelit

10 suosituinta reseptiäni

Mä rakastan vohveleita, mutta usein arki-illat varsinkin on niin kiireisiä etten ehdi vohveleita paistelemaan. Terveellisimpinä versioina erilaiset vohvelit ovat kuitenkin mitä maittavin välipala! Nämä banaani-proteiinivohvelit ovat viljattomia, sokerittomia ja pienellä kikkailulla myös maidottomia. Reseptiin tästä.

10. Maailman parhaat kaurasämpylät

10 suosituinta reseptiäni

Nämä kaurasämpylät ovat oikeasti parhaat ikinä leipomani sämpylät! Mielettömän meheviä ja ihanan rapsakka kuori. Koko perhe tykkäsi näistä suunnattoman paljon ja tätä reseptiä on kulutettu ja sovellettu meillä ihan urakalla. Reseptiin tästä.

Siinäpä 10 suosituinta reseptiäni tällä hetkellä! Heh, kovimpa oli reseptit kakkuvoittoisia ja eniten tänne eksytään nimen omaan raakakakkujen sekä erilaisten paleoleivonnaisten kautta. Oletko sinä testannut jotain minun jakamaani reseptiä? Tälle postauksellehan voisi melkein tehdä jatko-osan….

 

 

Mies keittiössä: maidoton mustaherukkajäätelö

maidoton mustaherukkajäätelö

Morjens! Me ollaan juuri matkalla Tampereelle Särkänniemeen ja tähän hetkeen on hyvä tempaista ilmoille miehen loihtima loistoresepti! Hän sai pari päivää sitten inspiraation maidottomaan ja varsin helppotekoiseen jäätelöön, jonka tekemiseen ei juuri aikaa ja vaivaa kulu. Tämä maidoton mustaherukkajäätelö tekeytyy pakkasessa eikä sen valmistamiseen tarvita jäätelökonetta. Aineksetkin löytyvät varsin kätevästi jokaisen marketin ja lähikaupan hyllyltä, joten ei muuta kuin synnitön herkku tulille.

Mulla on takataskussa useampikin maidottoman herkkujäätelön resepti ja kesäloma olisi varsin hyvää aikaa toteuttaa näistä jokaikinen! Jäätelökoneen möin jo aikaa sitten pois, koska sille ei ollut käyttöä, joten reseptin täytyy olla toteutettavissa pelkän pakkasen avulla. Onko sulla hyviä jäätelöreseptejä käytössä, jotka haluaisit jakaa muillekin? Tai haluaisit että minä testaisin? Laitappa kommenttiloota laulamaan, jos tiedät hyviä reseptejä! Lupaan laittaa houkuttelevimmat reseptit testiin 😉 Mutta nyt miehen kehittelemän reseptin pariin.

Maidoton mustaherukkajäätelö

  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1 pss mustaherukoita (200g)
  • 5 taatelia
  • 2 rkl kaurahiutaleita

Laita ensimmäisenä kaurahiutaleet blenderiin ja surauta jauhoksi. Lisää muut ainekset sekaan ja aja tasaiseksi massaksi. Lusikoi jäätelömassa pakkasen kestävään rasiaan ja nosta pakkaseen. Käy sekoittamassa jäätelömassaa noin tunnin välein, jotta saat ihanaa kuohkeutta jädeen. Anna olla pakkasessa kunnes jäätelö on saavuttanut haluamasi koostumuksen. Meillä jäätelö oli pakkasessa 6-7 tuntia. Tässä ajassa jäätelö ei ollut karahtanut ihan umpijäähän, vaan oli keskeltä jäistä mutta pehmeää.

maidoton mustaherukkajäätelö

Epäilin ensin vähän kaurahiutaleiden laittoa jäätelömassaan, mutta se toikin ihanan pehmeän ja kauraisen vivahteen jäätelöön. Sopi mustaherukoiden kanssa todella hyvin! Ja mikä mikä oudointa, kookos ei tässä jäätelössä juuri maistu.

Jos testailette reseptiä ja laitatte kuvaa esim. instaan niin muistakaahan tägät minut @jonna_musakka kuvaan niin pääsen ihastelemaan luomuksianne!

Tsekkaa myös: Pähkinä-suklaajäätelön ohje ja maidottomat mansikka-suklaatikkujädet!

Herkuton toukokuu – mitä se minulle merkitsee?

*Sisältää mainoslinkkejä

Happy milkshake -lautanen täältä*
Instagramin puolella tuli hyvää keskustelua herkuttelusta ja herkuttomuudesta. Näinhän se on, että jokainen ymmärtää se eri tavalla. Toiselle herkuttomuus tarkoittaa sitä ettei mitään ylimääräistä syödä normaalin ruuan sijaan. Toisille se on pelkästään sokerista kieltäytymistä ja toiset saattavat sallia esimerkiksi jäätelön. Kuka mitenkin sen oman ajattelumallinsa mukaan asettaa. Koko idea herkuttomaan toukokuuhun lähti mieheltä ja minä olin heti mukana. Meidän tarkoituksen on vältellä nimenomaan valkoista sokeria ja kaikki jumalattoman rasvaiset roskaruuat ovat myös kiellettyjen listalla. Emme syö mitään minkä koemme epäterveelliseksi. Hän ei syö myöskään protskupatukoita, mutta itse taas sallin ne täysin. Syön myös sokerittomia herkkuja, kuten raakakakkuja ja kaikkea missä ei ole käytetty valkoista sokeria. Tiedän, että keho reagoi samalla tavalla oli kyse mistä sokerista tahansa, mutta se ei ole mulla se pointti. Raja piti vetää johonkin ja minulla se on valkoisen sokerin käyttö. Sinulla asia saattaisi olla toisin!

Olen itse vetänyt kaikenlaista sokerimättöä nyt todella pitkän aikaa ja huomannut, että määrät vain kasvavat viikko viikolta. Mikään ei tunnu olevan tarpeeksi ja kokonainen karkkipussi heilahtaa nasuun ihan sormia napsauttamalla. Joka perjantai alan miettimään mitä hyvää söisin lauantaina. Olo sunnuntaina on myös todella väsynyt ja herään turvoksissa ja kauheaan janoon. Näistä haluan eroon. Herkuttoman toukokuun ideana on myös kokeilla uusia, hieman terveellisempiä, reseptejä ja opetella myös lauantaisin syömään ennemmin oikeaa ruokaa kuin mättämään vain kourakaupalla herkkuja. Onnistui ainakin viime viikonloppuna! Olin miettinyt tekeväni ainakin banskulettuja ja banskujädeä, mutta söinkin niin paljon oikeaa ruokaa ettei tehnyt muuta enää mieli. Pari suklaa-appelsiinipalleroa (raaka) maistoin, mutta siinä kaikki. Tehtiin illalla pizzaa, mutta jätettiin perinteiset juustokuorrutteet laittamatta. Ei ollut huono noinkaan!

Alla video mun herkuttoman toukokuun ensimmäisestä herkuttomasta lauantaista! Muistakaahan klikata itsenne videon kautta youtubeen ja tilata kanavaa 😉

Miten sinä käsität herkuttomuuden?

Lohturuokaa: Pähkinävoipannarit

Processed with VSCO with 4 preset

Pähkinävoipannarit ovat ensimäinen resepti, jota testasin Outi Rinteen uudesta kirjasta Lohturuokaa. Sain kirjan kotiin lueskeltavaksi tovi sitten ja olen viikon päivät sitä selannut kuola valuen ja sopivaa hetkeä odottaen. Kirjasta on tulossa oma postauksensa, joten en lähde sitä tässä sen enempää avaamaan. Säilyköön jännitys sinne asti 😉 Kirjan resepteistä päädyin testaamaan ensimmäisenä hieman erikoisen kuuloisia pähkinävoipannareita. Erikoisia siinä mielessä, että pannareihin tulee kikherneitä, joista en kauheasti pidä. Ajatuksena kikherneet tai linssit pannareissa ei herätä kovin miellyttävää saati houkuttelevaa mielikuvaa, joten tätä ajatusta vastustellen tartuin paistinpannuun ja lähdin kokeilemaan mitä nämä pannarit oikein ovat miehiään! Tein pannareita välipalaksi ennen treeniä ja mietiskelin kuinkahan hyvin nämä pitävät nälkää. Aikaa treeniin oli kuitenkin kolme tuntia…Nälkä pysyi loitolla täysin! En huomannut koko treenin aikanakaan pienintkään mahan murahdusta. Päin vastoin. Näistä pähkinävoipannareista tuli sopivan täysi, mutta kuitenkin kevyt fiilis. Kaiken lisäksi nämä pannarit sopivat paremmin kuin hyvin mun sokerittomaan ajanjaksoon!

Pähkinävoipannarit (12 kpl)

  • 4 dl kypsennettyjä kikherneitä (tölkistä tai itse keitettyjä)
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 2,5 dl kaura- tai mantelimaitoa
  • 2 rkl voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen

Tehosekoita kaikki taikinan aineet. Jos tölkkiherneet on säilötty suolaliemeen, lisää vähemmän suolaa. Lämmitä paistinpannu, jossa on tarttumaton pinta. Jos käytät valurautapannua, sipaise pintaan luomuvoita tai kookosöljyä. Levitä pannulle pari ruokalusikallista taikinaa ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes letut saavat vähän väriä. Papuja sisältävät taikinat kärähtävä helposti, joten paista maltilla.

Omat pannarini nautiskelin kera sulatetuiden mansikoiden, mutta näihin pannareihin oli liitetty myös herkullisen kuuloinen pähkinäsiirapin ohje:

Pähkinäsiirappi

  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 dl makeuttamatonta manteli- tai kauramaitoa

Tehosekoita kaikki ainekset tasaisiksi ja tarjoile pannareiden kanssa!

Herkullista sunnuntaita!

 

Terveellinen suklaa-maapähkinävoifudge

Processed with VSCO with 6 preset

Mä olen aivan rakastunut maapähkinävoin ja suklaan yhdistelmään, jos ette ole jo huomanneet! Terveellinen suklaa-maapähkinävoifudge syntyi hetken mielijohteesta, koska alkoi tekemään mieli jotain hyvää. Mulla on usein jääkaapissa tummaa suklaata herkkuhetkiä varten, mutta nyt yritän tehdä itse enemmän raakasuklaata sekä erilaisia fudgeja ostamisen sijaan. Ei ole järkeä säilöä kaapissa kaikkia ihania raaka-aineita, kun voin yhtä lailla taikoa niistä itselleni ja perheelleni terveellisiä ja maistuvia herkkuja!

Erilaiset fudget ovat mielettömän helppoja tehdä. Periaatteessa sulatat ja sekoitat ainekset, annostelet seoksen muotteihin, laitat jääkaappiin ja pienen odottelun jälkeen syöt ne. Nämä ei tosiaankaan vaadi paljon aikaa eikä vaivaa, mutta ovat mielettömän herkullisia! Kukapa meistä ei mieluummin söisi sitä Fazerin sinistä, mutta aina se ei ole vaihtoehtona. Ainakaan jos suklaalla haluiaa herkutella hyvällä omallatunnolla päivittäin! Mä olen ratkaissut ongelman fudgeilla 😀

Processed with VSCO with 6 preset

Terveellinen suklaa-maapähkinävoifudge

  • 100g (reilu dl) kookosöljyä (itse käytin CocoVin)
  • noin 100g ( reilu dl) maapähkinävoita
  • 4 rkl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa tuomaan maapähkinävoin makua esille
  • 0,5 dl vaahterasiirappia

Laita kookosöljy pieneen kattilaan ja sulata se miedolla lämmöllä. Lisää maapähkinävoi, kaakaojauhe, vaniljauute sekä suola kattilaan ja sekoita kunnolla. Nosta kattila liedeltä, lisää sekaan vaahterasiirappi ja sekoita jälleen hyvin. Kaada fudgeseos haluamiisi muotteihin. Itse käytin silikonisia sydänmuotteja. Nosta fudget jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Säilytä rasiassa jääkaapissa tai pakkasessa ja nappaa sieltä herkkuhetken koittaessa!

Katso myös:

Kookos-pähkinäfuge

Suklainen pähkinäfudge

Terveellinen suklaa-maapähkinävoivanukas

Processed with VSCO with a7 preset

Ai että mä tykkään vanukkaista! Rehellisesti sanottuna mulle uppoaa kaikki kaupan jacky-vanukkaista lähtien aina omatekoisiin terveellisiin versioihin.  Olen aina ollut hulluna vanukkaisiin. En tiedä onko se juttu koostumuksessa vai maussa, mutta jotain spesiaalia niissä on. Mun suosikkeja ovat kaikki suklaa- ja minttusuklaaversiot, mutta kyllä muutkin menee ihan mukisematta. Harmillista ettei kaupoissa ole enää lapsuuden Nami nameja, ne vasta hyviä olikin! Muistaako joku teistä vielä Nami nami vanukkaat? Mun suosikki oli se oranssi suklaanmakuinen, jonka kannessa oli pesukarhu. Oi niitä aikoja!

Tämän suklaiset chia-vanukkaan tein töihin välipalaksi iltavuoroon. Lopulta vanukas olikin niin tuhti, että siitä riitti kahdelle päivälle. Tykkään todella paljon myös maapähkinävoita ja laitankin sitä nykyään melkein joka paikkaan. Olen saanut tartutettua tämän maapähkinävoi hullutuksen tyttäreenikin ja hän pyytää usein välipalaksi riisikakkua maapähkinävoilla 🙂 Voisi olla asiat huonomminkin!

Ohje on maidoton, viljaton ja sokeriton.

Terveellinen suklaa-maapähkinävoivanukas 

  • 2,5 dl mantelimaitoa tai kauramaitoa
  • 30g chia-siemeniä
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta  (minulla Luontaistukun)
  • 3 rkl maapähkinävoita
  • 1-2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia makeutukseen

Kaada ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Itse käytin sähkövatkainta, koska maapähkinävoi oli aika jäykkää tavaraa. Lusikoi vanukasmassa halutessasi kauniiseen lasipurkkiin ja nosta jääkaappiin peitettynä yön yli tai vähintään kolmeksi tunniksi. Viipaloi valmiin vanukkaan päälle halutessasi banaania ja ripottele vielä kaakaonibsejä koristeeksi. Nauti!

Mikä on sun suosikkivanukas? 

Ps. Muistattehan, että blogin nimi muuttuu huomenna! Uusi nimi tulee olemaan Palasia arjestani 🙂

Aamupalaksi korvapuustivohveleita, kyllä kiitos!

Processed with VSCO with a6 preset

Mulla on kotona jos jonkinlaista keittiöhärveliä aina blenderistä crockpottiin ja jäätelökoneeseen. Osa on käytössä aktiivisesti ja osa harvemmin, mutta yhdestäkään en ole vielä valmis luopumaan. Oleskelee niin paljon keittiössä vapaa-ajallani, että mielestäni olen ansainnut kaikki härvelini. Mies tosin on asiasta eri mieltä ja vieväthän ne tilaa, sen myönnän! Vohvelirauta on yksi käytetyimmistä keittiölaitteista viime aikoina. Olen innostunut tekemään vohveleita lettujen sijaan, koska se rapsakkuus <3 Selailin muutama päivä sitten Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjaa ja löysin sieltä näiden ihanien korvapuustivohvelien ohjeen. Ei muuta kuin vohvelirauta kuumaksi!

Ohje on viljaton, maidoton ja sokeriton.

Korvapuusti vohvelit

  • 2 dl mantelijauhoja
  • 2 rkl kookosjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ceyloninkanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 2 luomukananmunaa
  • 2 dl kookosmaitoa tai manteli- tai kauramaitoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl sulaa kookosöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää toiseen kulhoon kananmunat, kookosmaito, hunaja, kookosöljy ja ja vaniljauute ja vispaa kevyesti vaahdoksi. Kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Sivele vohveliraudan pinnoille kookosöljyä. Täytä pannu taikinaa ja kypsennä laitteen ohjeiden mukaan kypsäksi ja rapsakaksi. Tarjoa esim. banaanin ja pähkinävoin kanssa! Itse pistin ranttaliksi ja sivelin päälle nutellaa!

Ohjeesta tulee 5 vohvelia.

 

 

Viljaton banaani-suklaaleipä

Processed with VSCO with a6 preset

Tummuneet banaanit tuijottivat minua syyttävästi kulhostaan keittiön pöydältä. Nuo mukavan ruskean sävytteen saaneet hedelmät suorastaan huusivat pääsyä käyttöön. Ajattelin tekeväni niistä tylsästi jälleen kerran banskulettuja, mutta tulin pian toisiin aatoksiin. Tarvitsin töihin jotain hyvää mutta terveellistä välipalaksi. Jotain, joka olisi riittävän ravitsevaa, mutta kuitenkin pikkuisen luksusta arkiruokailuihin. Olen tehnyt banaanileipää lukuisia kertoja ja aina ne ovat olleet yhtä herkullisia, kosteita ja täyttäviä säilyttäen kropassa kuitenkin hyvän fiiliksen. Tällä kertaa päätin yhdistää banaanin kanssa tumman suklaan, jota löytyi jääkaapista useampi levy. Suklaa tuo leipään kivasti makua ja jähmettyneenä suutuntumaakin. Harvoin syön ennen treeniä suklaata, mutta nyt on sekin testattu. En valita!

Tänä banaani-suklaaleipä on viljaton ja sokeriton ja maidotonkin, jos käyttäisi tumman suklaan tilalla raakasuklaata 😉

Viljaton banaani-suklaaleipä

  • 4 kypsää banaania
  • 4 luomumunia
  • 1 dl pähkinävoita (itse käytin mantelivoita)
  • 4 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • ripaus kanelia
  • ripaus suolaa
  • noin 60g mahdollisimman tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa pieni leipävuoka leivinpaperilla.

Muussaa banaanit kulhossa haarukalla tai sauvasekoittimella ja lisää kulhoon kananmunat, sulatettu kookosöljy sekä pähkinävoi. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi.

Lisää banaaniseoksen sekaan kaikki loput ainekset suklaata lukuunottamatta ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Rouhi suklaat veitsellä karkeaksi rouheeksi. Lisää suklaarouhe taikinaan ja Kääntele lusikalla sekaisin.

Kaada taikina leipävuokaan ja paista banskuleipää uunin keskitasolla 55-60 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä hammastikulla tai veitsellä. Jos taikinaa ei jää yhtään kiinni tikkuun, on leipä kypsä. Anna leivän jäähtyä ensin hetki vuoassa ja sen jälkeen ilman vuokaa esimerkiksi ritilän päällä.

Herkuttele sellaisenaan tai hulluttele kera nutellan tai pähkinävoin!

Ps. Muistakaa käydä äänestämässä mun vohvelipizzan resepti voittoon TÄÄLLÄ. Mun resepti löytyy ihan alhaalta 🙂

Viljattomia mustikkamuffinsseja välipalaksi!

Processed with VSCO with c3 preset

Olen päättänyt tehdä arjestakin hieman herkullisempaa ja alkaa taas leipomaan enemmän näitä terveellisempiä herkkuja. Kyllästyn helposti ruoka-aineisiin enkä jaksa syödä samoja asioita päivästä toiseen. Välillä on pakko saada vaihtelua! Meillä sekä minä että tyttö tykätään paljon muffinsseista, joten päätin tehdä pitkästä aikaa terveellisempiä versioita niistä. Nämä viljattomat mustikkamuffinssit ovat ihanan kosteita ja maukkaita. Laitoin taikinaan myös hieman pähkinöitä suutuntumaa tuomaan. Minun oli tarkoitus tehdä nämä nimenomaan välipaloja varten töihin, mutta syötiin suurin osa jo eilen, joten joudun taas keksimään jotain muuta. Ei ole helppoa, kun onnistuu leipomaan liian hyvää!

Muffinssit ovat viljattomia, sokerittomia, maidottomia ja mahdottoman hyviä! Ohjeesta tulee 5-6 muffinssia.

Viljattomat mustikkamuffinssit

  • 2,5 dl mantelijauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • pieni ripaus suolaa
  • 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • pikkuisen reilu desi kookosmaitoa
  • 2 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 1 kananmuna
  • noin desi mustikoita (omani olivat pakastettuja ja hyvin toimivat!)
  • 0,5 dl pähkinöitä pieneksi rouhittuna (itse käytin cashewpähkinöitä)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita kipossa mantelijauhot, leivinjauhe sekä suola hyvin sekaisin. Nosta sivuun odottamaan.

Ota esille toinen kippo ja sekoita siinä hunaja, kookosmaito, sulatettu kookosöljy sekä kananmuna hyvin sekaisin.

Yhdistä kuivat ja märät ainekset lusikalla varovasti käännellen. Lisää taikinaan mustikat sekä rouhitut pähkinät ja kääntele varovasti sekaisin.

Lusikoi taikinaa paperisilla muffinssivuoilla vuoratun muffinssipellin koloihin. Paista muffinsseja uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanvärisen sävyn.

Nautinnollisia herkkuhetkiä!

Processed with VSCO with c2 preset

 

Vegaaninen vadelmajuustokakku

Processed with VSCO with c1 preset

Leivoin elämäni ensimmäistä kertaa juhliin raakakakkua ja vieläpä ihan tilauksesta! Okei, ei tämä mikään varsinainen tilauskakku ollut, vaan kummityttö oli tämän kyseisen kakun pinterestistä bongannut ja kysyi voisinko tehdä tätä hänen rippijuhliinsa tarjolle. Olen raakakakkuja ”urani” aikana jokusen tehtaillut, joten homma kävi minulta käden käänteessä. Tämä vegaaninen vadelmajuustokakku oli yksi helpoimmista raakakakuista, jonka olen koskaan tehnyt. Ainoa miinuspuoli juhlia ajatellen on se, että kakku pakastetaan. Sitä ei voi siis kovin kauan seisottaa pöydällä ellei tahdo lusikoida pelkkää sulaa vadelmamassaa lautaselta…

Vegaaninen vadelmajuustokakku

POHJA

  • 1,25 dl pekaanipähkinöitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl taateleita, kivet poistettuna
  • 0,5 tl kanelia
  • ripaus suolaa

TÄYTE

  • 2,5 dl cashewpähkinöitä, liotettuna yön yli tai vähintään 2h kuumassa vedessä
  • 1 tölkki (400 ml) kookosmaitoa yön yli jähmetettynä jääkaapissa, käytetään vain päälliosan ”kerma”
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 tl vaniljauutetta tai aitovaniljajauhetta

VADELMARAIDAT

  • 2,5 dl vadelmia
  • 1 rkl vaahterasiirappia

Vuoraa noin 21 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita kaikki pohjan ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. Ole kärsivällinen, sillä riippuen blenderisi tehosta, voit joutua kaapimaan aineksia reunoilta muutamaan otteeseen. Painele pohja-ainekset vuoan pohjalle ja sentin verran myös reunoille tasaisesti. Laita pohja pakkaseen odottamaan täytteen valmistusta.

Laita liotetut cashewt blenderiin ja blendaa, kunnes pähkinät ovat tasaisen samettista massaa. Siirrä sivuun odottamaan.

Laita jähmettynyt kookosmaidon osa kulhoon ja vatkaa käsivatkaimella kuohkeaksi. Lisää vaahterasiirappi, sitruunamehu, raastettu sitruunan kuori sekä vanilja kookosmaidon sekaan ja vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon cashewtahna ja kääntele lusikalla hellästi sekaisin. Lisää seos pohjan päälle.

Laita vadelmat sekä vaahterasiirappi kulhoon ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Lusikoi vadelmaseosta raakakakun pinnalle ja tee pintaan terävän veitsen avulla haluamiasi kuvioita.

Nosta kakku pakkaseen 2-3 tunniksi, nosta pois, paloittele ja tarjoile!

Vinkki: voit tehdä kakun myös 20 x 20 cm kokoiseen neliönmuotoiseen vuokaan!

Processed with VSCO with c1 preset

Pähkinä-suklaajäätelö

Processed with VSCO with f1 preset

Jos mun pitäisi valita vain yksi herkku maailmassa, jota saisin syödä, se olisi ehdottomasti jäätelö! Lapsena ja vielä muutamia vuosiakin sitten olin kovasti karkkien ja muun makean perään, mutta nykyään jäätelö on ylitse muiden. Toki syön kakkuja ja muita leivonnaisia ihan mielelläni silloin kun niitä on tarjolla, mutta en erityisesti kaipaa niitä. Jostain syystä syön herkkuhetkinä nykyään mieluummin jotain suolaista kuin makeaa ja esimerkiksi tortillat ja itse tehty pizza pesee karamellit 100-0. Tykkään myös välillä herkutella viikollakin ja sillon teen näitä vähän terveellisempiä juttuja, kuten itse tehtyä jätskiä ja banskulettuja tai raakasuklaata. Viikonloppuna käykin sitten ihan kaikki. Mikä nyt sattuu milloinkin kuumottamaan.

Tämä jäätelö on maultaan hyvin pähkinäinen ja tumma suklaa sekö pähkinäpalaset tuovat kivasti suutuntumaa sekä lisämakua. En ole muistaakseni aikaisemmin käyttänyt minkäänlaista pähkinävoita jäätelön tekoon, mutta ainakin tämä oli täyskymppi! Jäätelö on maidoton, sokeriton ja viljaton muttei suinkaan kaloriton saatu mauton.

Pähkinä-suklaajäätelö

  • 3,75 dl mantelimaitoa
  • 2,5 dl pehmeitä taateleita, kivet poistettu
  • 2,5 dl mantelivoita
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • reilu dl pekaanipähkinöitä pilkottuna
  • 0,5 dl tummaa suklaata pilkottuna + pari palaa sulatettuna koristeluun

Laita mantelimaito, taatelit, mantelivoi, suola ja vaniljajauhe blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää pekaanipähkinät ja suklaa joukkoon ja pyöräytä kerran pari blenderiä, jotta lisukkeet jauhautuvat hieman pienemmiksi.

Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja ripottele päälle vielä halutessasi esimerkiksi pähkinöitä. Laita kansi päälle ja pakasta jäätelöä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

Anna jäätelön sulaa hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua, koristele sulatetulla suklaalla ja nauti hyvässä seurassa!