Millä eroon selkäkivuista?

Processed with VSCO with c1 preset

Vanhuus ei tule yksin, sanotaan. Milloin sitten tietää tulleensa vanhaksi? Olen vahvasti sitä mieltä, että kroppa alkaa ikääntyä noin 33-vuoden iässä. Ensin meni olkapää, sitten puhkesi astma ja nyt on selkä kolmatta viikkoa kipeänä. Väitän, että vanhuus iski sillä sekunnilla kun täytin 33! Parin viikon päästä mittariin tulee vuosi lisää ja odotan kauhulla mitä silloin tapahtuu. Tuntuu, että valitan jostain vaivasta joka päivä. Mies ei jaksa enää kuunnella ja kohta ei enää työkaveritkaan saati te blogin lukijat. Sitten märisen yksinäni jossain kylmässä parvekkeen nurkassa 😀

Mun selkä on kipeänä nyt kolmatta viikkoa. Tai ei voi sanoa, että se on kipeä. Ainakaan koko aikaa. Lähinnä alaselkä on todella jumissa ja alaselässä kulkee noin 10 cm levyinen ”panta”. Istuminen ja seisominen on kaikista pahinta ja aamuisin alaselkä on todella jäykkä. Treenaaminen on ainoa hetki, kun selkä on ihan normaali eikä mitään tuntemuksia sillä alueella ole. Selkää, pakaroita ja jalkoja on nyt hierottu auki ja aion varata taas ajan ensi viikolle. Myös osteopaatilla ja fyssarilla olen käynyt. Olen tehnyt paljon kotona ja treenien yhteydessä lihashuoltoa rullauksen ja venyttelyn muodossa. Tuntuu, että kaikkea on jo kokeiltu, mutta jäkki on ja pysyy. Alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään!

Processed with VSCO with c1 preset
Pakaran aktivoimisharjoitukset menossa.

Todennäköisesti vaiva johtuu edelleen jollain tavalla olkapäästä. Oikea pakara ei kuulemma hermotu kunnolla ja saman puolen lonkankoukistaja on todella kireällä. Vasemman puoleinen pakara on jumissa koko ajan hieronnoista ja käsittelyistä huolimatta. Kaikki nämä saavat lantion kääntymään väärään asentoon ja aiheuttavat selän tuntemukset. Selkä on siis koko ajan todella väsyneen oloinen ja suoliluun harjanteet tällä hetkellä hieman tulehtuneet. Muistan, että tällainen samanlainen tilanne oli kun olkapää hajosi, mutta myös vähän sen jälkeen kun meidän tyttö oli syntynyt. Aina esim. selkäkipu ei siis johdu pelkästään selästä, vaan se vika voi olla jossain ihan muualla. Joskus pelkkä lääkärissäkäynti ja lepo auttaa, mutta suosittelen vahvasti visiittiä myös muille asiantuntijoille, jos kivut eivät hellitä!

Mitäs jatkossa tapahtuu? Ensi viikolla hieronta ja mahdollisesti myös visiitti osteopaatille. Teen ahkerasti fyssarin antamia liikkeitä ja yritän saada oikean pakaran toimimaan kunnolla. Se rassukka kun ei oikein tajua tehtäväänsä. Näiden lisäksi pidän itseni liikkeessä ja venyttelen kroppaa paljon liikkuvuusharjoittelun lisäksi. Istun ja seison paikoillani mahdollisimman vähän. Jos vaiva jatkuu vielä niin sitten mennään taas fyssarille!

Onko teillä muilla olkapääleikatuilla ollut samanlaista ongelmaa? Tai ylipäänsä kellään teistä lukijoista?

Influenssarokote – Otitko?

Processed with VSCO with 5 preset

*Sis.mainoslinkin

Influenssasta ja influenssarokotteesta kohkataan nyt mediassa paljon. Täällä Suomessa influenssakausi alkoi aiemmin kuin viime vuonna ja kuten tavallista – se alkoi rytinällä. Työskentelen itse terveydenhuollossa, jossa otan influenssatestejä päivittäin. Näihin aikoihin potilasmäärät ovat suuria juurikin influenssan vuoksi. Se on helposti tarttuva ja suhteellisen kova tauti ihan perusterveellekin ihmiselle. Itse olen ottanut influenssarokotteen nyt neljänä vuotena peräkkäin ja tulen ottamaan sen jatkossakin. Päällimmäiset syyt sen ottamiseen ovat voimakas altistuminen influenssalle päivittäin sekä nyt perussairautena astma. Olen kuullut influenssaan sairastuneilta astmaatikoilta ettei tauti ole heille todellakaan mikään helppoa ja useat ovat joutuneet sen vuoksi sairaalahoitoon. Rokotteella yritän itse välttää tällaiset reissut ja samalla estän myös itse levittämästä tautia.

Tänään uutisoitiin Aamulehdessä rokotteen toimimattomuudesta. Vanhuksilla sen teho on ollut vain 30%, pikkulapsilla hieman parempi. Ongelma rokotteen valmistamisessa on se, että se joudutaan valmistamaan joka vuosi niin aikaisin. Maailman terveysjärjestö WHO valitsi jo viime helmikuussa rokotteeseen tulevat kannat. Virukset ovat siitä katalia tyyppejä, että ne voivat muuntua matkan varrella jolloin rokote ei enää välttämättä tehoa niihin niin hyvin. Muistan, että viime vuonna työpaikallani oli muutama rokotteen ottanut influenssa sairastava tapaus. Tänä vuonna niitä ei ole ollut vielä yhtään. Se ei tosin kerro yhtään mitään, koska olemme loppujen lopuksi melko pieni yksikkö verrattuna esim. keskussairaaloihin.

Ihmisillä tuntuu olevan se uskomus, että influenssa torjuu kaikki flunssat. Kuulen päivittäin jonkun sanovan ”otin rokotteen, mutta silti olen ollut kuumeessa/sairaana/flunssassa.” No daa! Rokote ei suojaa muilta flunssilta, joita muuten tällä hetkellä on liikkeellä todella paljon! Influenssan rinnalla kulkee toinen viruskanta, joka aiheuttaa täysin samat oireet kuin influenssa olematta kuitenkaan influenssa. Muita sairauksia rokotehan ei siis torju. Ja täytyy muistaa aina sekin, että kun ottaa rokotteen niin oireet ovat lievemmät, vaikka influenssan rokotteen ottamisesta huolimatta saisi. Tänä vuonna influenssan aiheuttamat jälkitaudit ovat olleen sen verran kovia (useilla esim. keuhkokuume), joten jo noiden takia halusin itse ottaa rokotteen. Minä sain jännittää rokotteen ottamista ja sen tehoa loppumetreille saakka, koska sairastuin kaksi kertaa ihan putkeen enkä voinut rokotetta sen vuoksi ottaa. Sain otettua sen vasta influenssakauden alettua, mutta toistaiseksi olen ainakin säästynyt siltä. Rokote alkaa tehota noin kaksi viikkoa sen ottamisesta.

Influenssa A:n aalto on tällä hetkellä pahimmillaan, sanoisin että meidän yksikössä ehkä jo hiukan laantumaan päin. Mutta odottakaas vain! Jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin tässä tulee pieni suvantovaihe ja sen jälkeen iskee Influenssa B. Sitä odotellessa… Lue Aamulehden kirjoitus täältä.

Otitteko te rokotteen? Miksi otitte tai miksi ette ottaneet?

Ps. Sportamorella uuden vuoden ale! Treenivermeitä jopa -60% alella 😉 Tsekkaa tarjoukset täältä*.