Ihmisten elämäntavat järkyttää

elämäntavat

Joskus en haluaisi kuulla kaikkea mitä kuulen. Rakastan ihmisten parissa työskentelyä, mutta joskus se saa minut todella hämilleen ja surulliseksikin. Kuulen päivittäin rankkoja elämäntarinoita, mutta myös iloisia selviytymistarinoita. On ihmisiä, jotka arvostavat elämää ja vaalivat terveyttään ja niitä, joita ei voisi vähemmän kiinnostaa. On myös niitä, jotka ovat alkaneet arvostaa omaa terveyttään vasta kun joku läheinen tai he itse ovat sairastuneet vakavasti. Miksi asioiden täytyy aina mennä niin? Että herätään vasta kun jotain sattuu? Ehkä me totutaan terveyteen eikä osata arvostaa sitä. Sitä ei ajatella ennen kuin on pakko. Moni tekee elämäntapamuutoksen vasta kun on pakko. Vasta kun diabetes on puhkeamaisillaan tai kun lääkäri ehdottaa lääkitystä. Parempi kuitenkin myöhään kun ei silloinkaan!

Elämäntavat ja niiden muuttaminen

Juttelen paljon ihmisten kanssa elämäntavoista, ruuasta, liikunnasta ja henkisestä jaksamisesta. Kun keskustelee näistä asioista noin 40 ihmisen kanssa, saa aika kattavan otannan vuositasolla. Päivittäin törmään ihmisiin, jotka ovat onnistuneet elämäntapamuutoksessa, laihduttaneet useita kymmeniä kiloja ja välttyneet näin diabetekselta sekä useilta eri lääkityksiltä. Nämä ovat niitä hienoimpia kohtaamisia. Monet sanovat etteivät ymmärrä miten olivat päästäneet itsensä siihen jamaan ja kuinka helppoa elämäntapojen muuttaminen oli, kun siihen vain ryhtyi tosissaan. Ja näinhän se on. Jostain sen oivalluksen on tultava, joka muuttaa kaiken. Älkääkä käsittäkö väärin, en sano että kaikki ylipainoiset ovat sairaita, mutta valitettavan useilla (nuorillakin!) on useita lääkityksiä käytössä huonojen elämäntapojen myötä. Siihen kun lisätään vielä suvun tuomat huonot geenit niin soppa on valmis. Olen itsekin suvusta, jossa on diabetesta, korkeaa kolesterolia, alkoholismia ja mitä näitä nyt on. Kaikki sairaudet eivät ole vain ylipainoisten sairauksia vaan esim. diabetes ja kolesteroli kummittelee myös normaalipainoisen ovella jos sukurasite on kova. Siinä saa olla aika tarkkana elämäntapojen kanssa, että välttää näihin liittyvät lääkitykset ja aina ei sekään riitä!

Elämäntavat: ruoka ja liikunta

Kauhistelen päivittäin miten huonosti ihmiset syövät. Yllättävän monilla aamupalan korvaa pelkkä kahvi ja varsinainen ruoka syödään vasta lounaalla jos silloinkaan. Ihmisen elimistö tottuu mihin vaan, mutta tuskin normaalikokoiselle miehelle, joka tekee rankkaa ruumillista työtä, on riittävää syödä kaksi kertaa päivässä? Ainakin omaan korvaan kuulostaa melko karulta. Yhä nuoremmat sairastuu diabetekseen ja usein syynä on juurikin ruokavalio. Syödään paljon roskaruokaa, karkkia, suklaata, sipsiä…mitä vaan on helppo ostaa ja syödä. Moni ei osaa edes valmistaa kunnollista ruokaa, mutta siitä ei ehkä voi syyttää kuin vanhempia. En nimittäin itsekään osannut laittaa ruokaa kun muutin omilleni 16-vuotiaana. Mitä siitä seurasi? Melkein 20kg lisää painoa lyhyessä ajassa! Ehkä monikaan ei tiedä mitä terveellinen ruoka oikeasti tarkoittaa. En ainakaan itse tiennyt nuorena. Luulin, että voista ja vehnäjauhoista tehty jauhelihakastike on todella terveellistä. Vihanneksia en juurikaan syönyt ja söin todella suuria annoksia ettei tarvitsisi syödä niin usein. Yhtä lailla myös hoikat ihmiset syövät huonosti kuin ylipainoisetkin. Toiset elävät pelkällä roskaruualla ja se kyllä sitten näkyy myös veriarvoissa! Ja myöhemmin lääkearsenaalina yöpöydällä. En itsekään ole mikään niuho ruuan suhteen, mutta syön kuitenkin perusterveellisesti. Välillä ihmetyttää ihmisten syömistavat. Mistä ne on oikein peräisin? Monille ei tunnu olevaan aikaa tai tahtoa liikuntaan, joka kuitenkin selkeästi kohentaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Kun itse löytää perheellisenä aikaa viisi kertaa viikossa treenaamiseen, on vaikeaa ymmärtää miten joku ei löydä edes yhteen. Ehkä se on vain ihmisen omasta halusta kiinni ja jotkut eivät vain ymmärrä (tai halua ymmärtää) liikunnan hyviä vaikutuksia. Onhan se toki kauheaa kun hengästyy ja hikoilee..

Elämäntavat: tupakointi ja alkoholi

Järjetöntä alkoholin käyttöä ja tupakointia en ymmärrä myöskään. Olen itse tupakoinut joskus nuorempana ja nyt jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu todella typerältä ja jopa häpeän sitä. En ymmärrä mitä järkeä on pistää satoja euroja vuodessa savuna ilmaan ja kaupan päälle haista hirveälle? Ihan vain sen takia että saa pilata keuhkonsa. Ei tupakoinnista nimittäin mitään hyötyä ole vai onko joku eri mieltä? Voin sanoa, että on aika järkyttävää nähdä reilu parikymppinen vastasyntyneen lapsen vanhempi, joka on sairastunut keuhkoahtaumatautiin tupakoituaan kolme vuotta. Siinä tilanteessa ihminen todellakin alkaa miettimään miksi on pitänyt olla niin tyhmä? Useimmat luulevat, että keuhkoahtaumaan sairastuu vain vanhemmat pitkän linjan sauhuttelijat, mutta yhä useammin tulee vastaan reilusti alle kolmekymppisiä sairastuneita. Entäs sitten alkoholi? Käytän itsekin alkoholia silloin tällöin, mutta en todellakaan viikoittain tai edes kuukausittain. Liika alkoholin käyttö ei pelkästään sairastuta ihmistä fyysisesti vaan myös henkisesti. Eivät nämä henkilöt mitään maailman positiivisinta porukkaa ole! Olen itse nähnyt alkoholismin ja sen vaikutukset niin läheltä, että tunnistan liikakäyttäjät jo kilometrin päästä. Ja kierrän heidät myös kaukaa. Surullista mitä ihminen voi itselleen (ja läheisilleen) tehdä.

Koko postaus perustuu asioihin, joita olen kuullut asiakkaiden kertomana. Ei siis tilastoihin tai mutu-tuntumaan. En myöskään puhu tässä masentuneista ym vaan ihan työssä käyvistä normaaleista ihmisistä. En ole itsekään mikään malliesimerkki kaikessa, mutta kyllä nämä asiat pistävät miettimään: eikö ihmiset oikeasti arvosta terveyttään? Miksi monella on niin huonot elämäntavat? Herääkö ajatuksia?

Täällä erittäin hyvää ja tärkeää tekstiä lasten vanhemmille!

Tältäkö tuntuu pysyä terveenä?

*Sisältää mainoslinkkejä

Takki: Zara // pallokuosinen paita täältä* // farkut täältä* // kello: Garmin
Elin todella hirveää aikaa noin 3,5 vuotta sitten kun tyttö meni päiväkotiin ja minä palasin takaisin työelämään. Aloin sairastelemaan melkein heti töiden alettua. Tyttö pysyi suhteellisen terveenä ja mies meillä ei muutenkaan ole koskaan kipeänä. Minä sen sijaan elin flunssasta toiseen ja jouduin olemaan järjettömän paljon poissa töistä. Itse asiassa niin paljon, että pelkäsin jo työpaikkani puolesta. Ravasin lääkärillä jos jonkinlaisella, mutta mitään selitettävää vikaa ei löytynyt. Sairastelu alkoi syksyllä ja jatkui pitkälle kevääseen saakka. Jokainen lääkäri lupasi, että kunhan kesä koittaa niin olo ja flunssat helpottaa. Ei se kauheasti lohduttanut, mutta ei auttanut kuin uskoa siihen. Tuona aikana olin terveenä Maximissaan kolme viikkoa kerralla. Ehdin aina päästä juuri ja juuri treeneihin kiinni kun tulin uudestaan kipeäksi ja sitten oltiinkin taas tauolla pari viikkoa. En muistele noita aikoja lämmöllä…

Sitten tuli kesä ja olo tosiaan helpottui. Sairastelin edelleen, mutta en läheskään niin usein kuin aiemmin. Seuraavana keväänä mulla puhkesi paha koivuallergia ja olin asiasta todella ihmeissäni, koska minulla ei ollut koskaan ollut minkäänlaisia allergioita. Koivun ohella sain reaktioita meidän kissoista sekä huonepölystä. Lääkityksellä nämäkin saatiin onneksi kuriin. Jouduin jo tuona aikana käyttämään paljon avaavia suihkeita, koska happi ei kulkenut kunnolla. Vasta tämän vuoden joulun tienoilla selvisi, että yhdessä koivuallergian kanssa minulla puhkesi myös allerginen astma, joka näkyi jo silloisissa astmatesteissä. Mainitsin asiasta meidän sen hetkiselle työterveyslääkärille, mutta hänen mielestään ei ollut mitään syytä huoleen. Olen ihmetellyt miksi olen edelleen sairastellut todella paljon aina viime joulukuuhun saakka ja syy on ilmeisesti astmassa. Voi kun siihen olisi puututtu jo silloin. Olisin säästynyt paljolta!

Viime vuoden lopussa aloin saada omituisia yskänkohtauksia, jotka päättyivät hengenahdistuskohtaukseen. Sitä ennen olin saanut jo edellisenä keväänä mökillä astmakohtauksen keskellä yötä, mutta luulin sen johtuvan jälleen koivusta. Aloin tekemään omatoimisesti pef-puhalluksia ja marssin tulosten kanssa jälleen lääkärille, joka laittoi minut heti keuhkolääkärin vastaanotolle. Siellähän se sitten selvisi, että olen sairastanut tietämättäni astmaa jo useamman vuoden ajan! Sain joulukuussa säännöllisen lääkityksen enkä ole sen jälkeen ollut päivääkään sairaana, vaikka ympärillä olisi vellonut mitä. Tämä viimeinen puoli vuotta on ollut aivan uskomatonta aikaa! Tältäkö tuntuu oikeasti pysyä terveenä!? Onhan tässä toki ollut kaikenlaista muuta kremppaa, mutta kaikki taudit olen välttänyt ja luulen sen olevan vain ja ainoastaan astmalääkityksen ansiota. Työympäristö mulla on nimittäin sellainen, että täällä on pöpöjä tarjolla, vaikka muille jakaa ja voisi luulla että terveenä pysyminen olisi hankalaa. Onneksi näin ei kuitenkaan ole 🙂

Toivottavasti elo jatkuu yhtä auvoisena jatkossakin! Vihaan sairastamista nimittäin yli kaiken…Onko siellä ruudun toisella puolella kohtalotovereita?

Aiheeseen liittyen luettavaa:

Ihan vitsi koko muija

Ja niin repsahti taas ruokavalio

Maailmanlopun meininki

Hukkaan heitetty päivä

Iltavuorojen vaikeus – ruokapäiväkirja

Pakollinen breikki

Flunssa-ajan ruokapäiväkirja

Uuden opettelua

Ja tässä vain murto-osa sairaana tägin postauksista!

 

Millä eroon selkäkivuista?

Processed with VSCO with c1 preset

Vanhuus ei tule yksin, sanotaan. Milloin sitten tietää tulleensa vanhaksi? Olen vahvasti sitä mieltä, että kroppa alkaa ikääntyä noin 33-vuoden iässä. Ensin meni olkapää, sitten puhkesi astma ja nyt on selkä kolmatta viikkoa kipeänä. Väitän, että vanhuus iski sillä sekunnilla kun täytin 33! Parin viikon päästä mittariin tulee vuosi lisää ja odotan kauhulla mitä silloin tapahtuu. Tuntuu, että valitan jostain vaivasta joka päivä. Mies ei jaksa enää kuunnella ja kohta ei enää työkaveritkaan saati te blogin lukijat. Sitten märisen yksinäni jossain kylmässä parvekkeen nurkassa 😀

Mun selkä on kipeänä nyt kolmatta viikkoa. Tai ei voi sanoa, että se on kipeä. Ainakaan koko aikaa. Lähinnä alaselkä on todella jumissa ja alaselässä kulkee noin 10 cm levyinen ”panta”. Istuminen ja seisominen on kaikista pahinta ja aamuisin alaselkä on todella jäykkä. Treenaaminen on ainoa hetki, kun selkä on ihan normaali eikä mitään tuntemuksia sillä alueella ole. Selkää, pakaroita ja jalkoja on nyt hierottu auki ja aion varata taas ajan ensi viikolle. Myös osteopaatilla ja fyssarilla olen käynyt. Olen tehnyt paljon kotona ja treenien yhteydessä lihashuoltoa rullauksen ja venyttelyn muodossa. Tuntuu, että kaikkea on jo kokeiltu, mutta jäkki on ja pysyy. Alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään!

Processed with VSCO with c1 preset
Pakaran aktivoimisharjoitukset menossa.

Todennäköisesti vaiva johtuu edelleen jollain tavalla olkapäästä. Oikea pakara ei kuulemma hermotu kunnolla ja saman puolen lonkankoukistaja on todella kireällä. Vasemman puoleinen pakara on jumissa koko ajan hieronnoista ja käsittelyistä huolimatta. Kaikki nämä saavat lantion kääntymään väärään asentoon ja aiheuttavat selän tuntemukset. Selkä on siis koko ajan todella väsyneen oloinen ja suoliluun harjanteet tällä hetkellä hieman tulehtuneet. Muistan, että tällainen samanlainen tilanne oli kun olkapää hajosi, mutta myös vähän sen jälkeen kun meidän tyttö oli syntynyt. Aina esim. selkäkipu ei siis johdu pelkästään selästä, vaan se vika voi olla jossain ihan muualla. Joskus pelkkä lääkärissäkäynti ja lepo auttaa, mutta suosittelen vahvasti visiittiä myös muille asiantuntijoille, jos kivut eivät hellitä!

Mitäs jatkossa tapahtuu? Ensi viikolla hieronta ja mahdollisesti myös visiitti osteopaatille. Teen ahkerasti fyssarin antamia liikkeitä ja yritän saada oikean pakaran toimimaan kunnolla. Se rassukka kun ei oikein tajua tehtäväänsä. Näiden lisäksi pidän itseni liikkeessä ja venyttelen kroppaa paljon liikkuvuusharjoittelun lisäksi. Istun ja seison paikoillani mahdollisimman vähän. Jos vaiva jatkuu vielä niin sitten mennään taas fyssarille!

Onko teillä muilla olkapääleikatuilla ollut samanlaista ongelmaa? Tai ylipäänsä kellään teistä lukijoista?

Influenssarokote – Otitko?

Processed with VSCO with 5 preset

*Sis.mainoslinkin

Influenssasta ja influenssarokotteesta kohkataan nyt mediassa paljon. Täällä Suomessa influenssakausi alkoi aiemmin kuin viime vuonna ja kuten tavallista – se alkoi rytinällä. Työskentelen itse terveydenhuollossa, jossa otan influenssatestejä päivittäin. Näihin aikoihin potilasmäärät ovat suuria juurikin influenssan vuoksi. Se on helposti tarttuva ja suhteellisen kova tauti ihan perusterveellekin ihmiselle. Itse olen ottanut influenssarokotteen nyt neljänä vuotena peräkkäin ja tulen ottamaan sen jatkossakin. Päällimmäiset syyt sen ottamiseen ovat voimakas altistuminen influenssalle päivittäin sekä nyt perussairautena astma. Olen kuullut influenssaan sairastuneilta astmaatikoilta ettei tauti ole heille todellakaan mikään helppoa ja useat ovat joutuneet sen vuoksi sairaalahoitoon. Rokotteella yritän itse välttää tällaiset reissut ja samalla estän myös itse levittämästä tautia.

Tänään uutisoitiin Aamulehdessä rokotteen toimimattomuudesta. Vanhuksilla sen teho on ollut vain 30%, pikkulapsilla hieman parempi. Ongelma rokotteen valmistamisessa on se, että se joudutaan valmistamaan joka vuosi niin aikaisin. Maailman terveysjärjestö WHO valitsi jo viime helmikuussa rokotteeseen tulevat kannat. Virukset ovat siitä katalia tyyppejä, että ne voivat muuntua matkan varrella jolloin rokote ei enää välttämättä tehoa niihin niin hyvin. Muistan, että viime vuonna työpaikallani oli muutama rokotteen ottanut influenssa sairastava tapaus. Tänä vuonna niitä ei ole ollut vielä yhtään. Se ei tosin kerro yhtään mitään, koska olemme loppujen lopuksi melko pieni yksikkö verrattuna esim. keskussairaaloihin.

Ihmisillä tuntuu olevan se uskomus, että influenssa torjuu kaikki flunssat. Kuulen päivittäin jonkun sanovan ”otin rokotteen, mutta silti olen ollut kuumeessa/sairaana/flunssassa.” No daa! Rokote ei suojaa muilta flunssilta, joita muuten tällä hetkellä on liikkeellä todella paljon! Influenssan rinnalla kulkee toinen viruskanta, joka aiheuttaa täysin samat oireet kuin influenssa olematta kuitenkaan influenssa. Muita sairauksia rokotehan ei siis torju. Ja täytyy muistaa aina sekin, että kun ottaa rokotteen niin oireet ovat lievemmät, vaikka influenssan rokotteen ottamisesta huolimatta saisi. Tänä vuonna influenssan aiheuttamat jälkitaudit ovat olleen sen verran kovia (useilla esim. keuhkokuume), joten jo noiden takia halusin itse ottaa rokotteen. Minä sain jännittää rokotteen ottamista ja sen tehoa loppumetreille saakka, koska sairastuin kaksi kertaa ihan putkeen enkä voinut rokotetta sen vuoksi ottaa. Sain otettua sen vasta influenssakauden alettua, mutta toistaiseksi olen ainakin säästynyt siltä. Rokote alkaa tehota noin kaksi viikkoa sen ottamisesta.

Influenssa A:n aalto on tällä hetkellä pahimmillaan, sanoisin että meidän yksikössä ehkä jo hiukan laantumaan päin. Mutta odottakaas vain! Jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin tässä tulee pieni suvantovaihe ja sen jälkeen iskee Influenssa B. Sitä odotellessa… Lue Aamulehden kirjoitus täältä.

Otitteko te rokotteen? Miksi otitte tai miksi ette ottaneet?

Ps. Sportamorella uuden vuoden ale! Treenivermeitä jopa -60% alella 😉 Tsekkaa tarjoukset täältä*.

 

Juuri tätä EN tilannut!

Processed with VSCO with q8 preset

Joko teillä alkaa olla jouluvalmistelut loppusuoralla? Mun nimittäin onneksi on. Vaikka aloitin ajoissa siivoushommat ja paketoinnit niin näköjään viimesillekin päiville riittää hommaa ihan riittävästä. Mä oon nimittäin siivonnut täällä aamusta asti! Vielä on keittiö raivattavana ja muutama lahja paketoimatta ja se olis siinä. En varmaan muuten näin rehkisikään, mutta tänä vuonna joulupäivän ateria syödään meillä ja haluan, että täällä on jouluista ja siistiä. Oon raivannut paikkoja, pyyhkinyt pölyjä ja imuroinut lattiat ja sohvan sekä hakenut joulukukkia kaupasta. Tietysti kävi niin, että kun aloin pesemään lattioita höyrypesurilla niin se ei enää toiminutkaan. Juuri silloin kun sitä kipeästi tarvitsisin! No ei muuta kuin kehittelemään joku moppipatentti ja luuttuamaan lattioita…Haettiin kuusi vasta eilen varastosta ja alettiin samalla ripottelemaan joulukoristeita ympäriinsä. Totesin ettei meillä niitäkään kovin paljon itse asiassa ole. Olen joka vuosi ostanut kotiin jonkin uuden koristeen, mutta tänä vuonna jäi ostamatta. Tarkoitus oli mennä tänään töiden jälkeen Jumboon tekemään vielä viimeisiä ostoksia, mutta suunnitelmiin tuli muutos…

Processed with VSCO with q8 preset

Processed with VSCO with q8 preset

Ei tämä meidän joulun vietto tällä hetkellä kovin ruusuiselta näytä. Hain eilen tytön kesken tarhapäivän pois. Hänellä on vatsatauti.. Onneksi se alkaa pikku hiljaa olla selätetty, mutta jotta elämä ei olisi liian helppoa niin minä heräsin tänä aamuna kurkkukipuun ja kovasti tuntuu joku pöpö puskevan päälle. Vuodessa on yksi ainoa päivä, jolloin en halua sairastaa ja se on jouluaatto! Tätä en todellakaan tilannut tälle vuodelle enää. Koko tämä vuosi on ollut pelkkää sairasta vitsiä ja kipeäksi tuleminen jouluaatoksi olisi kärsimysten kirsikka koko surkuhupaisan kakun päälle. Ensi vuodesta tuskin voi tulla tätä huonompi.

Processed with VSCO with q8 preset

Processed with VSCO with q8 preset

No, ei auta itku markkinoilla! Täällä porskutellaan just näillä eväillä mitkä on suotu ja vedetään inkivääriä kaksin käsin nassuun. Toivon todella hartaasti, että saadaan juhlia joulua terveinä, koska eihän tämäkään päivä ole kuin kerran vuodessa! Teilla rakkaat lukijat haluan toivottaa oikein rauhallista ja tunnelmallista joulua <3 Voipi olla, että huomisen aikana en ehdi, jaksa enkä haluakaan palata koneen ääreen blogia kirjoittamaan 😉

Syökää hyvin ja nauttikaa!

Processed with VSCO with q8 preset

Blogin uudet tuulet!

Processed with VSCO with 5 preset

Vitsi miten hieno fiilis: mä oon vihdoin terveenä ja täällä puhaltaa uudet tuulet! Lauantai meni totaalisesti sängyn pohjalla huonoa ja flunssaista oloa potiessa, mutta eilen elämä alkoi jo kirkastua. Eihän tauti kestänytkään kuin vaatimattomat kaksi viikkoa. Jokohan nyt saisin olla terveenä ja lähteä treenaamaankin?  Treenijuttuja on tosin luvassa vasta keskiviikkona, koska tänään olen iltavuorossa töissä ja huomenna on mm. lapsen päiväkotikuvausta sekä uintireissu Flamingoon. Ihanaa päästä polskimaan ja rentoutumaan porukalla.

Viikonloppu meni levätessä ja syödessä hyvin. Perjantaina pidettiin tytön kanssa pizza-perjantai ja leffailta ihan tyttöjen kesken. Kotihommat jätettiin sikseen ja oltiin vain. Olin perjantaina jo todella väsynyt ja lepo teki terää. Katsottiin jotain lasten leffaa ja olin sen jälkeen valmista kauraa sänkyyn. Uni tuli sekunnissa. Lauantai jatkui täysin samalla mallilla. Jo aamusta asti olin väsynyt kuin mikä eikä minkään sortin kotihommat kiinnostaneet pätkääkään. Niinpä keskityin lepäämiseen ja syömiseen, lauantai kun oli. Käytiin päivällä hakemassa Metsäojan lihatilaus, mutta muuten en juuri nenääni näyttänyt ulkona. Haaveilin vain terveemmästä olotilasta. Kuin ihmeen kaupalla fiilis alkoikin parantua illan aikana ja eilinen päivä meni jo ihan normaaleissa merkeissä. Elämä voitti sittenkin, jälleen kerran! Nyt toivon, että nämä pöpöt olisi hetkeksi selätetty.

Sain eilen idean ja perustin blogilleni samaa nimeä kantavan Youtube-kanavan. Tykkään itse todella paljon videoiden teosta ja aion alkaa panostamaan niihinkin enemmän. Ensimmäisenä täytyy hankkia kunnollinen videoiden editointiohjelma sekä kameraan mikrofoni, jotta ääni kuuluisi moitteettomasti. Vlogi kantaa siis nimeä Palasia arjestani ja tulee käsittelemään samoja aiheita kuin blogikin. Vlogiin juttelen enemmän ajankohtaisia asioita ja juttuja, joita on mielen päällä kulloinkin. Julkaisin vlogiin eilen jo ensimmäisen videon, jonka kanssa oli tosin isoja ongelmia. Editointiohjelma ei ottanut toimiakseen ja jouduin lataamaan videon youtubeen ilman editointia. Mutta jostain on aloitettava! Kanavaa pääset katselemaan ja tilaamaan tästä. Treenivideot tulevat vanhalle omaa nimeäni kantavalle kanavalle aivan niin kuin ennenkin ja niitä pääset katselemaan tästä.

Tällaiset uudet tuulet täällä puhaltaa 🙂 Miltäs kuulostaa? Ihanaa alkanutta viikkoa!

Pitäisikö hifistellä ruokavalion kanssa?

 

Processed with VSCO with 4 preset

Flunssa on ja pysyy. Hitto soikoon miten sitkeän pöpön olen saanut riesakseni. Olen työkykyinen, mutta treenaamisesta on turha haaveilla. Tiedän, että hikoilu vain pahentaisi tilannetta, joten sitä virhettä en aio tehdä. Täytyy vaan malttaa parannella itsensä ettei tule kauheita jälkitauteja. Yksi asia kuitenkin on, josta olen ylpeä: ruokavalio. Se on pysynyt ihan normaalina sairastelusta huolimatta. Normaalistihan mulla lähtee homma lapasista sillä sekunnilla, kun flunssan ensioireet iskevät. Elän leivällä, suklaalla ja jäätelöllä muita herkkuja unohtamatta. Nyt päätin jo heti alkuvaiheessa, että periksi ei anneta. Siitä huolimatta flunssa ei ota lähteäkseen.

Processed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 preset

Eilen pähkäilin taas, että pitäisikö tässä taas jättää vähäksi aikaa kaikki maito- ja viljatuotteet pois kokonaan? Olisiko siitä apua? Maitotuotteita käytän lähinnä juustossa, mutta viljatuotteita olen nyt syönyt leivän muodossa päivittäin pieniä määriä. Haluaisin vain näistä taudeista eroon, joten väkisinkin alan miettimään kaikki mahdolliset keinot läpi. Pitäisikö lisätä entistä enemmän marjoja, hedelmiä ja vihanneksia? Viher- ja sitruunajuomaa? Omenaviinietikkaa? Hapankaalia ja kombutsaa? Jokin kunnon terveyspommi-pirtelö päivässä tuskin tekisi ainakaan huonoa! Vai pitäisikö kuitenkin jatkaa ihan vain entiseen malliin, koska virustautihan lähtee pois vain omia aikojaan. Ehkä ruokavaliolla voisi kuitenkin edesauttaa jotenkin sen pois häätämistä?

Processed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 preset

Tämän hetken ruokavalio on aika perus. Aamulla munia ja vihanneksia, teetä ja vitamiinit. Aamupäivällä töissä lisää teetä ja hedelmä + pähkinöitä. Lounaalla joko salaattia protsku- ja rasvalisällä tai edellisen päivän illallisen jämät. Iltapäivällä kotona välipala: normaalisti teetä ja leipää päällisillä. Viime aikoina myös pari suklaapalaa siihen lisäksi. Illalla tavallista kotiruokaa vihanneksilla: makaronilaatikkoa, kanaa ja riisiä, pastaa ja jauhelihakastiketta, mitä nyt milloinkin. Iltapalan syön aika harvoin ja jos syön niin se on yleensä omenaa ja maapähkinävoita. Kuta kuinkin tällä rungolla olen mennyt jo pitkään ja tuntenut jaksavani varsin hyvin. Nyt kuitenkin pohdin tuleeko jotain liian vähän? Pitäisikö jättää viljat kokonaan pois tai vaihtaa gluteenittomiin.

Processed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 presetProcessed with VSCO with 4 preset

Niin pitkään nämä asiat eivät juuri vaivaa, kun kroppa pysyy terveenä. Heti kun sairastun niin alan saman tien miettimään teenkö kuitenkin jotakin väärin. Voisinko tehdä jotain enemmän? Tämä sairastelu alkaa pikku hiljaa taas riittämään. Ei ole kauhean mukavaa elämä tämä tällainen..

Hah, kuvien perusteella olen syönyt kaikkea muuta kuin hyvin ja normaalisti, mutta älkää antako niiden hämätä. Ruokakuvia on näköjään tullut otettua viime aikoina harmillisen vähän ja nekin vähän lähinnä herkuista 😀

Melkein ottaa päähän

Processed with VSCO with 5 preset

*Sis. mainoslinkin.

Nyt mulla alkaa oikeasti jo hermot palamaan. Miksi ihmisen elämä ei voi olla tasaista ja kivaa, ilman sen suurempia vastoinkäymisiä? Miksi pitää koko ajan tulla vastaan jotain inhottavaa, joka ahdistaa, ärsyttää ja masentaa? Juuri kun ehdin taas saada elämäni jotenkuten tasaantumaan niin eikö ala taas hirveä alamäki. Juuri kun ehdin innostua treenaamisesta ja palasin takaisin crossfitin pariin niin mattoa vedetään taas jalkojen alta ja kaikki suunnitelmat menee uusiksi. No, ei välttämättä uusiksi, mutta muuttuvat ainakin rankasti. Välillä musta tuntuu, että viimeinen vuosi on mun kohdalla ollut lähinnä suurta pilaa ja herään tästä painajaisesta ihan koska tahansa.

Kerroin eilen, että kotona oleminenkin on ihan mukavaa nyt kun en vielä treenatakaan voi. Se kelkka muuttui tänä aamuna, kun totesin ettei tarvitse ehkä useampaan päivään haaveilla mistään urheilusta ja sehän tietää lisää kotona vietettyjä tunteja. Urheilevalle ihmisille tämä alkaa olla jo pikkusen liikaa. Mulla on ollut jo neljä flunssaa syyskuun puolen välin jälkeen ja lisäksi muutama viikko sitten alkoi hengenahdistus ja kauheat yskänkohtaukset. Tänään kävin työterveyslääkärillä ja kovastihan tuo astmalta vaikuttaa. Vielä on keuhkolääkärin visiitti edessä, mutta siihen asti ollaan ja ihmetellään. Yksi syy näille taas alkaneille sairasteluille voisi hyvinkin olla astman puhkeaminen ja pakko myöntää, että kyllä sellainen tieto helpottaisi! Aika kummissani olen saanut viime viikot olla näiden keuhkojeni kanssa.

Kuumotus salille ja treenien pariin olisi jo kova, mutta nyt on maltettava. Ärsyttää todella paljon tällainen tilanne, mutta eihän tälle minkään tee. Ehkä ensi vuosi on sitten hieman parempi, kun tämä on mennyt niin huonosti? Täällä jatketaan siis kotona oleilua, joulukorttitalkoita ja kodin hämmennystä. Tällä menolla tulee vielä päivä jolloin mies luulee tulleensa väärään asuntoon 😀 On meinaan aika kova kuume alkaa vaihtamaan tapetteja ja maalaamaan seiniä! Sitä tämä joutilaisuus teettää.

Elloksella* on muuten nyt pari todella hyvää tarjousta, tuli noista tapeteista mieleen!

PRE BLACK FRIDAY DEAL – VOIMASSA VAIN 24H – 25% alennusta* tilauksestasi – myös monista merkkituotteista sekä leluista! Alennus koskee uutta tilausta Elloksen valikoimasta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, sisävalaisimia, tapetteja ja mattoja. Alennus on voimassa 23.11.2016 asti, ja sen voi käyttää vain kerran. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin eikä tuotemerkkeihin UGG, Vagabond, Odd Molly, Odd Molly Home, Vagabond tai Spanx.  Alennuksen saat koodilla 345447.

TAI

40% alennusta kalleimmasta tuotteesta + 2 Iittalan kivituikkua kaupan päälle* kun tilaat väh. 50 eurolla Edut koskevat uutta tilausta Elloksen valikoimasta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, sisävalaisimia, tapetteja ja mattoja. Edut ovat voimassa niin kauan kuin tuotteita riittää, kuitenkin vain 20.12.2016 asti, ja ne voi käyttää vain kerran. Kivi-lyhtyetu koskee vähintään 50 euron tilausta. Vain 1 Kivi-lyhtysetti kaupan päälle/asiakas. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Etuja ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin eikä Ei alennusta -tuotteisiin. Alennuksen saat koodilla 345733.

Mikä ihmeen kombutsa?

Processed with VSCO with 6 preset

Jotkut teistä ovat ehkä nähneet snäpin puolella (jonnamusakka) mun juttuja kombutsasta ja sen valmistuksesta. Luen aika paljon jenkkiblogeja ja siellä kombutsa tunnetaan hyvin ja sitä juodaankin paljon. Kombutsa on vanha terveysjuoma, joka valmistetaan mustasta sokeroidusta teestä volgansienen avulla. Volgansieni on laktobasillien ja hiivasienten muodostama sienen näköinen kompleksi. Anoppi oli onnistunut saamaan volgansienen työkaveriltaan ja yhden käytön jälkeen sieni kotiutui meille. Kombutsaa valmistaessa sieni tekee purkkiin aina itselleen uuden kaverin, jonka voi joko käyttää omiin suurempiin viljelmiin tai lahjoittaa eteenpäin!

Kombutsa on siis terveysjuomaa, jonka sanotaan olevan vatsalle vielä parempaa kuin hapankaalin. Se sisältää paljon hyviä bakteereita, aminohappoja, c- ja b-vitamiinia sekä antibioottisia ainesosia sekä muita elimistölle hyvää tekeviä asioita. Melkoisen tehokas laitos tuo volgansieni! Kombutsaa käytetään elimistön puhdistamiseen, mielen virkistämiseen sekä tuomaan energiaa. Kombutsan sanotaan myös tekevän hyvää iholle sekä parantavan näköä.

Processed with VSCO with 6 preset

Kombutsa maistuu oikein valmistettuna hapokkaalle. Valmistuksessa käytetään sokeria, joka kuitenkin haihtuu suurimmaksi osaksi käymisprosessissa. Jos Kombutsaa maistaa heti käymisprosessin alussa niin maku on melko makea, mutta pikku hiljaa bakteerien muodostuessa makeus häviää ja tilalle tulee kiva hapokkuus. Makeutta voi itse säädellä katkaisemalla käymisprosessin sopivassa välissä ja oikean hetken löytää vain maistamalla! Kombutsaa voi tehdä eri makuisina lisäämällä pullotusvaiheessa sekaan vaikkapa inkivääriä, hedelmiä tai marjoja. Meillä on ensimmäiset kombutsat nyt pullotettu ja tehdään tämä eka versio ilman makuaineita. Seuraavaan aion kokeilla vadelmia tai mangoa 🙂

Aion tehdä vielä laajemman postauksen kombutsan valmistuksesta ohjeineen kaikkineen, mutta pakko sano, että tämä touhu on helppoa ja mukavaa! Eikä ole kallistakaan, jos vaan volgansienen onnistuu jostain käsiinsä saamaan. Jos kombutsan valmistus kiinnostaa niin meillä on aika ajoin ylimääräisiä volgansieniä saatavilla 😉

Onko teistä kukaan tehnyt itse tai maistanut Kombutsaa?

Lue lisää kombutsasta esimerkiksi täältä.

Ihan vitsi koko muija

Processed with VSCO with 4 preset

Elämä nauraa mulle taas ilkeästi. Että pitikin eilen mennä kirjoittelemaan flunssasta ja vitamiineista. Unohdin ilmeisesti koputtaa puuta, koska nyt ollaan tässä inhottavassa tilanteessa. Kävin eilen treeneissä crossfit Vantaalla ja koko treeni kulki kuin unelma. Sain sykittyä ihan kunnolla, vaikka jouduinkin osan liikkeistä skaalaamaan tämän hetkiseen tilanteeseen sopivaksi. Bussi sujahti nenän edestä, mutta lähdin kävelemään kotia kohti hymyssä suin. Fiilis oli todella hyvä ja suunnittelin järkkäileväni kotona paikkoja, kun mieskin oli tytön kanssa uimahallissa. Kotona söin ja istahdin sohvalle. Iski väsymys, tein silti suunnittelemani hommat. Olo huononi nopeasti ja yhdeksän aikaan kurkku oli jo aivan tulessa.

Tänä tauti iski päälle oikein rytinällä ilman mitään ennakkovaroitusta! Kuume, kurkkukipu, kauhea yskä ja keuhkot tohjona. Ei muuta kuin lääkäriin ja ilmoitus töihin etten ole ihan elämäni kunnossa. Pitikin taas sattua näin! Ihan vitsi taas koko juttu ja arvatkaa miksi? Mulle käy aina näin, kun on jotain kivaa tiedossa. Perjantaina olisi firman pikkujoulut ja stand uppia tiedossa. Mä niin haluan sinne ja syömään raflaan!

20161116_143810

Ei olisi pitänyt kirjoittaa mitään flunssista… Lisää teetä sit vaan! Eihän sitä olekaan vielä kovin montaa kuppia kulunut.

Parempi kuin ennen

Processed with VSCO with c3 preset

”Sehän alkaa olla kunnossa.” Sanat joita olen odottanut viimeiset puoli vuotta. Niin pitkä aika on jo kulunut olkapään operoinnista. Alku oli kivuliasta ja hankalaa enkä edes osannut unelmoida terveestä olkapäästä. Niin pitkään se oli jo kenkkuillut ja vihlonut. Elämä kivun kanssa on tuntematon käsite ennen kuin sen joutuu kokemaan itse. Eihän se kivaa ole, mutta aika pitkään kivunkin kanssa pärjää, jos normaali arki ei siitä kauheasti kärsi. Itselläni alkoi kärsiä siinä vaiheessa, kun kipu vaikeutti jo työtä enkä pystynyt enää treenaamaan juuri ollenkaan. Onneksi pääsin leikkaukseen nopeasti jolloin myös toipuminen ja kuntoutus pääsivät alkamaan nopeasti.

Minua on hoitanut koko tämän ajan Pasi Pitkänen Forever Fysiolla Hiekkaharjussa. Heti ensimmäisellä kerralla totesin, että ompa siinä osaava kaveri! Minäkin olen fyssareita nähnyt elämäni aikana kohtuullisen monia ja osa on kyllä niin kujalla kuin vain voi olla. Onneksi omalle kohdalleni sattui näin taitava kaveri, jonka kanssa ollaan tehty töitä kohta puoli vuotta. Kerta kerralta olkapää on vahvistunut ja saanut lisää liikkuvuutta. Nyt on enää viimein silaus jäljellä ja seuraavalla kerralla keskitytään koko kroppaan. Mulla on ollut tämän olkapääkeissin jälkeen myös lantion hallinnassa ongelmia, koska olen tietämättäni yrittänyt kompensoida joitakin liikkeitä kääntämällä lantiota väärään asentoon. Riittävän monta kertaa kun tekee virheliikettä niin se tuntuu ”oikealta”. Ryhti mulla on parantunut tänä aikana todella paljon ja väitän sen olevan parempi kuin ennen. Olkapäät eivät enää tipahda eteen vaan pysyvät nätistä omalla paikallaan. Jonain päivänä ehkä uskallan vielä tempauksiakin kokeilla 😉

Processed with VSCO with c3 preset
Kävin testaamassa eilen myös Hiekkaharjun Foreverin salin. Oli todella hyvä ja iso sali!

Miten kuntoutus tästä vielä sitten jatkuu? Pari kertaa käyn vielä fyssarilla ja teen harjoitteita itsenäisesti kotona ja salilla. Kunhan tunnen olevani entisissä kantimissa niin aion mennä uudestaan Performance Matrix-testiin, joka minulle tehtiin viime keväänä Forever Fysiolla. Siinä kartoitetaan kropan hallinta sekä matalan (arkielämä) että korkean (treeni) kynnyksen harjoitteilla. Tykkäsin todella paljon itse testistä sekä saamistani ohjeista. Luulen, että jo niiden pohjalta mun kropan hallinta on nykyään paremmalla mallilla kuin esimerkiksi vuosi sitten. Suosittelen kyllä lämpimästi! Ensimmäisen testin sain yhteistyön puitteissa, mutta toisen aion maksaa ihan omasta pussistani. Performance Matrix-testi soveltuu esim. erilaisten vammojen ja kiputilojen hoitamiseen sekä urheilusuoritusten parantamiseen. Lisää testistä voit lukea esim. täältä.

Onko teistä kukaan tehnyt Performance Matrix-testiä?

Lue myös nämä postaukset aiheesta (vanhin postaus alimmaisena):

Kun elämä tuntuu maailman lopulta

Kauhean paljon hommaa vai lisää mahdollisuuksia?

Loistavat eväät olkapään kuntoutukseen!

Fitness vääristää terveellisiä elämäntapoja

Processed with VSCO with a7 preset

Fitness on todella loppuun kaluttu aihe, mutta silti mua pistää aina välillä suututtamaan ihan todenteolla. Tunnustan, menin ja lueskelin vauva-palstaa, koska oli tylsää. Sieltä saa ainakin hyvät naurut jos ei muuta! Eksyin ketjuun Onko nuorten naisten fitnessintoilu karannut käsistä. Ai että miksi eksyin? Koska siellä puhuttiin myös meistä Fitfashionin bloggaajista, jotka olemme kuulemma langanlaihoja ja pylly aina töröllään kameralle 😀 Fitness elämäntapana ja käsitteenä kiinnostaa minua todella. On kiinnostanut jo vuosia! Enkä varmasti olisi kisahommiinkaan koskaan lähtenyt jos ei olisi kiinnostanut.

Silloin tällöin nähdään fitnesskisaajien julkituloja, jossa he kertovat miten fitness on pilannut heidän elämänsä. Sen enempää näihin paneutumatta uskon, että nimenomaan näiden kommenttien vuoksi Fitness lajina ja elämäntapana on saanut niin huonon ja ”sairaan” maineen. Pitäisi kuitenkin muistaa, että jokainen meistä on yksilö, joka tekee omat päätöksensä. Koskaan ei pitäisi antaa ajaa itseään sairauteen tai sen partaalla olevaan tilanteeseen vain sen takia, että valmentaja käskee. Jokaisen meistä luulisi tietävän milloin asiat eivät ole ihan kunnossa. Muistan itsekin nuo kisadieettiajat jolloin olo oli väsynyt eikä uni tullut. Tiesin näiden olevan ”normaaleja” asioita dieetin loppumetreillä, mutta koskaan en tuntenut itseäni sairaaksi. Oli päiviä jolloin olo oli toki niin heikko, että otin puhelun valmentajalle. Silloin pidettiin lepopäivä tai kaksi. Kisadieetti on kahden kauppa. Kisaajan täytyy osata tulkita omaa oloaan, mutta valmentajalla täytyy myös olla sen verran ammattitaitoa ettei hän tieten tahtoen aja kisaajaa yli rajojen. Tässä yhtälössä kun isketään kaksi puupäätä yhteen niin tulos ei varmasti ole hyvä.

Processed with VSCO with a7 preset

Lausahdus fitness vääristää terveellisiä elämätapoja on aika hazardi. Tällaisen väitteen takana seisova ihminen on todella kapeakatseinen persoona. Fitness käsittää niin paljon muutakin kuin kisalavat ja änkyräkireässä kunnossa olevat ruskeat ihmiset. Mulle fitness on elämäntapa johon kuuluu kokonaisvaltainen hyvinvointi (henkinen sekä fyysinen), terveellinen mutta rento ruokailu, monipuolinen treenaaminen, kehonhuolto, palautuminen ihan kaikki! Ennen kaikkea se on hyvinvointia. Toki se joillekin voi olla jotain ihan muuta, mutta näin itse asian ainakin käsitän. Fitness edustaa minulle nimenomaan terveellisiä elämäntapoja ja itsestään huolehtimista, ei suinkaan syömishäiriötä tai kilpirauhasongelmia. Näistä ongelmia kohtaa aika pieni prosentti fitnessharrastajista ja näistä kärsivät olisivat todennäköisesti sairastuneet ennemmin tai myöhemmin ihan ilman fintessharrastustakin. Toki sen äärimmilleen vieminen varmasti myös edesauttaa sairastumista, mutta tuskinpa kaikesta voi syyttää pelkkää fitnesstä?

Mitä fitness sinulle edustaa? Syömishäiriöisiä ihmisiä vai terveellistä elämäntapaa?

Lue myös Piian todella hyvä postaus aiheesta: Fitness ei pilaa elämääsi. Teet sen ihan itse!

Lopetin kahvin juonnin – mikä on hyöty?

Processed with VSCO with f2 preset

Kerroin teille vähän aikaa sitten, että olen jo kauan kärsinyt selittämättömistä vatsaoireista. Vatsa oli koko ajan sekaisin eikä mikään pysynyt sisällä. Oli vatsakipuja ja kauheaa väsymystä, kaikenlaisia omituisia oireita. Välillä vatsa oli ihan kunnossa kunnes taas tilanne räjähti käsiin. Saatoin kärsiä viikonkin oireista yhtämittaisesti ja pahimmillaan ne olivat aina aamulla. Menin lääkäriin ja minulle määrättiin paljon erilaisia kokeita, joiden tulosten mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa. Valkosoluarvot olivat ainoat, jotka olivat koholla. Lääkäri kehotti pienen haastattelun jälkeen kokeilemaan kahvitonta elämää ja niinhän minä sitten tein. Jätin kahvin pois elämästäni siltä istumalta ja hetkeäkään en ole katunut.

Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Oikeastaan aika paljon. Ensimmäinen päivä oli toki tuskainen, mutta selvisin siitä hammasta purren ja buranan voimalla. Periksi en aikonut antaa vaikka mikä olisi! Sitä seuraavan päivänä homma alkoi jo rullaamaan. Heräsin virkeänä ja keittelin itselleni teetä. Haluan juoda jotain lämmintä aamulla, joten tee oli minulle enää ainoa hyvä vaihtoehto. Vatsa on ollut ihan normaali koko tämän ajan. Ei minkäänlaista oiretta tai oikkua. Ei vatsakipuja eikä väsymystä. On oikeastaan aika jännä olotila, kun ei väsytä missään vaiheessa päivää. Olo on energinen ja mieli kirkas. Aikaisemmin aamut olivat yhtä tuskaa, koska en herännyt millään ennen kuin sain kupillisen kahvia.

Processed with VSCO with f2 preset

Join kahvia ennen muutaman kupin päivässä: aamulla heräämisen jälkeen, aamupäivällä töissä ja iltapäivällä töissä tai kotona. Aina kun alkoi väsyttämään otin kahvikupin käteen, koska sillähän se väsymys lähtisi. Noh, enää ei tarvitse kahvia juoda sen vuoksi, että väsyttää, koska sitä väsymystä ei enää tule. Jännää! Välillä olen miettinyt, että uskaltaisinko ottaa kahvilassa jonkin kivan kahvijuoman, mutta toisaalta miksi ottaa riskiä? Enää ei tarvitse miettiä kauppaan mennessä, että missähän täällä on wc kun kohta tulee kuitenkin lähtö. Eipä ole enää sitäkään ongelmaa! En ole kaivannut kahvia ensimmäisen päivän jälkeen eikä kahvin tuoksu saa minussa minkäänlaisia tuntemuksia aikaan. Eipä voi kuin miettiä minkälaista myrkkyä kahvi oli minun vatsalleni…

En voi kuin suositella kahvitonta elämää!

Ja niin minusta tuli teen lipittäjä

Processed with VSCO with a6 preset

*sis. mainoslinkin.

Meinasin saada viime keskiviikkona hermoromahduksen, kun lääkäri ehdotti kahvin juoneen lopettamista. Mietin, että ei se nyt niin helppoa ole ja tuskin auttaa mun vaivaan ollenkaan. Rakastan kahvia ja nyt mun pitäisi luopua siitä? Not gonna happen. Sitten aloin pohtia asiaa. Pari päivää vieroitusoireita ja mulla olisi mahdollisesti paremmin voivat vatsa. Pystisinkö? Pystyisin kyllä, mutta haluaisinko? No en todellakaan!

En ole koskaan kokenut juovani kahvia siksi, että tarvitsisin päivittäisen kofeiiniannokseni. Olen juonut kahvia siksi, että pidän sen mausta. Niin minä kuitenkin päätin panostaa enemmän omaan hyvinvointiini ja testata mitä tapahtuu kun kahvin juonti loppuu. Jo ensimmäinen päivä ilman oli kauheaa. Päätä särki, väsytti ja nupissa humisi koko päivän. Odotin töissä hetkeä jolloin pääsisin kotiin päiväunille. Mietin etten kestäisi tuota olotilaa montaa päivää. Kahvi pyöri mielessä ihan koko ajan!

Niin koitti päivä kaksi ja olo oli mitä mainioin. Aloin juomaan teetä niin hetkinä, kun aikaisemmin olin juonut kahvia. Huomasin ettei tee ainakaan ole yhtä paha diureetti kuin kahvi. Vatsa voi mahtavasti. Pääsin eroon iltapäivän väsymyksestä ja herään virkeänä joka aamu. Voisiko kaikki muka ratketa näin helposti? Siltä nimittäin vaikuttaa!

Nyt täällä lipitellään vain teetä. Kahviin en aio enää koskea, olo on jotenkin kirkkaampi kuin ennen! Nyt kaipaisinkin vinkkejä hyviin teelajikkeisiin! Mikä on sun suosikki?

I love me-messujen lippuarvonta on suoritettu ja liput itselleen voitti Noora! Laitan sinulle sähköpostia tulemaan 😉

Ps. Housut of brandonilla alkoi juuri mieletön ale! Paljon tuotteita 60%! Treenivaatteita, kenkiä, mekkoja….itse laitoin pari mekkoa tilaukseen! Shoppaamaan pääset tästä*.

Päässäni pyörii (ruoka)vuoristorata

Processed with VSCO with c2 preset

Hurjan iso kiitos edelliseen postaukseen kommentoineille! Odottelen täällä jännittyneenä labratuloksia, mutta ihan kaikki eivät ole vielä valmistuneet. Tulehdusarvot ovat jonkin verran koholla eli jonkin sortin tulehdustila vatsassa/suolistossa on päällä. Lisää selvinnee lähipäivinä. Tänä aamuna jätin kahvin pois kokonaan ja olotilakin on kuin nistillä: päätä särkee, hermostuttaa ja mielessä pyörii lähinnä kahvi. Pää on täynnä sumua eikä ajatus oikein kulje. Odotan vain hetkeä kun pääsen kotiin päiväunille!

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Viime aikoina mun ruokavalio on ollut erittäin säännöllinen ja niin sanotusti hallittu. Olen syönyt saman rungon mukaan päivästä toiseen ja höllännyt viikonloppuisin. Mulle ei ole mikään ongelma syödä arkisin samalla kaavalla, päinvastoin. Koen, että se helpottaa mun elämää suunnattomasti! Aamulla munia ja vihanneksia, lounaalla vihanneksia, joku proteiinin lähde ja hyviä rasvoja, ennen treeniä hiilaria ja protskua, sama treenin jälkeen mutta suuremmassa mittakaavassa, iltapala oman olotilan mukaan. Olen jaksanut käydä töissä ja treenata varsin hyvin. Ja kun ruokavalion runko on näin simppeli niin se kestää hyvin myös leipomiset ja pienet herkuttelut myös viikolla.

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 presetProcessed with VSCO with c2 presetProcessed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Eilisen ja tämän päivän olenkin miettinyt entistä enemmän omia syömisiä. Minusta on ollut ihanaa, kun olen voinut leipoa viljattomia ja maidottomia juttuja ihan omasta tahdostani, mutta olisiko se yhtä kivaa jos voisinkin enää syödä vain niitä? Tiedän, että moni joutuu (vai saa?) näin ihan tahtomattaan tekemään ja tiedän senkin, että mietin ihan liikaa jo etukäteen. Mutta kun olen tällainen spekuloija. Entä jos? Minulle suositeltiin jo tässä vaiheessa alustavasti kahvista luopumista ja fodmap-ruokavalioon tutustumista. Myös viljaton ja maidoton ruokavalio nostettiin esiin aika vahvasti. Loppujen lopuksi oman terveyden kanssahan tässä nyt taistellaan. Että olisi hyvä olla. Nyt ei nimittäin ole. Jotenkin vaan tuntuu niin vaivalloiselta ajatella rajoitettua ruokavaliota. Tiedän, että siihen tottuu, mutta kun olen tällainen tuuliviiri, joka haluaa syödä juuri sitä mitä kulloinkin tekee mieli.

Yritän tässä juuri miettiä mitä laittaisin ruuaksi illalla ja yksikään mieleen tullut vaihtoehto ei tasan ole maidoton ja viljaton 😀 Hyvä alku!