Testissä Valion kasvipohjaiset uutuudet!

Valion kasvipohjaiset uutuudet

Valion kasvipohjaiset uutuudet – Näitä on odotettu!

Olen jo pitkän aikaa miettinyt, että milloinkahan Valio ottaa kopin ja alkaa valmistaa kasvipohjaisia tuotteita. No, sieltähän ne tulivat! Valion Oddlygood tuotteet on valmistettu suomalaisesta kaurasta, joten nämä sopivat hyvin myös vegaaneille. Monessa kaurapohjaisessa tuotteessa on se oma ”kaurainen” makunsa, mutta nähtävästi itse olen siihen jo tottunut, sillä Oddlygood-tuotteet olivat todella mun mieleen! Jotta joku ei ajattele, että kehun vain koska sain tuotteita testattavaksi, niin voin myös rehellisesti kertoa, että meidän tytölle ne eivät uponneet. Hänelle tosin ei nykyään uppoa mikään normaalista poikkeava.

Saimme kotiin maisteltavaksi Oddlygood -sarjasta jogurtteja (vanilja, mango, vadelma, mansikka ja mustikka), kaurajuomaa kaakaonmakuisena sekä maustamatonta kaurajuomaa. Näiden lisäksi kassista löytyi myös proteiinijuomia, proteiinivanukasta, valmispuuroa, kookosmaitoa sekä raejuustoa. Oddlygood -jogurtit on hauskasti nimetty gurteiksi mikä on omasta mielestäni varsin innovatiivinen uusi nimitys! Tyttö hihitteli vaikka kuinka pitkään nimelle, joten se jäänee varmasti ihmisten mieleen. Valio Oddlygood gurtit ovat 100% kasviperäisiä, jogurtin tapaan käytettäviä herkullisuuksia, joiden pääraaka-aine on suomalainen kaura. Gurtit sisältävät maitohappobakteereita sekä herneproteiinia ja ne ovat täysin maidottomia sekä myös laktoosittomia. Makeuttaminen on toteutettu tavallisella sokerilla ja rasvaa tuotteissa on vain 0,7%.

Valion kasvipohjaiset uutuudet

Valion kasvipohjaiset uutuudet

Oddlygood -kaurajuoma ei taasen sisällä lisättyä sokeri ollenkaan ja sitä voi juoda ihan sellaisenaan, käyttää smoothieissa, leivonnassa tai ruuanlaitossa. Kaurajuomaan on lisätty B2-, B12- ja D2-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia. Muita lisä- tai säilöntäaineita tuotteissa ei olekaan. Meillä kaurajuomaa on käytetty smoothieihin ja mies laittaa sitä aina murojen sekaan. Hän kun syö cornflakeseja aina ennen treenejä kera mustaviinimarjojen. Älkää kysykö miksi. Suureksi suosikiksi meillä nousi kaurajuomista kaakaonmakuinen, joka on pakattu 2,5 dl pakkaukseen. Se on siis hyvin näppärä ottaa mukaan ja hörpätä missä ikinä haluaa. Myös tämä tuote on vegaaninen, maidoton ja laktoositon.

Kuten jo mainitsinkin niin kassista löytyi myös uutta Valion Profeel proteiinivanukasta ja tämä sai meillä erinomaisen vastaanoton! Tiedättekin ehkä, että varsinkin minä pidän suuresti proteiinivanukkaista, joten tämän tuotteen kimppuun sormeni (tai makunystyräni) suorastaan syyhysivät! Eikä muuten tarvinnut pettyä. Sekä suklaa-nougat että minttu-suklaa olivat molemmat todella hyviä ja tuunasin annoksia hieman myslillä ja pähkinöillä. Proteiinivanukkaissa on 10g protskua 100g kohti, hiilareita 5,3 g ja rasvaa 1,5g. Vanukkaissa ei ole lisättyä sokeria ollenkaan ja ne ovat myös laktovegetaarisia, laktoosittomia ja gluteenittomia. Suosittelen! Profeel sarjaan kuuluu myös 2,5 dl  proteiinipirtelö makuina kaakao sekä appelsiinikaakao. Lahjoin työkaverin toisella purkilla ja kovasti sai kehua tuo appelsiiniversio eikä yhtään huonompaa ollut kaakaokaan! Pirtelössä on 25g protskua per annos (tölkki) eikä lainkaan lisättyä sokeria. Juoma on myös laktoositon. Tässäkin tuote, joka uppoaa meikäläiseen kuin veitsi voihin.

Valion kasvipohjaiset uutuudet

Valion kasvipohjaiset uutuudet

Mitäs vielä? Saatiin testattavaksi myös raejuustoa, mutta kaikki varmasti tiedätte mitä raejuusto on, joten ei siitä sen enempää. Sen sijaan uudet valmispuurot on varsin mielenkiintoinen uutuus. Puurot on pakattu tetroihin ja ne ovat valmiita syötäväksi samoin tein. Puuroissa makuina on omena sekä puolukka ja ne ovat täysin luomuja. Makeutuksena on käytetty hedelmän tai marjan omaa sokeria. Puuro sisältää luomukauraa hiutaleina sekä leseinä sekä tietysti hedelmää/marjaa. Hiilareita puurot sisältävät n. 12g/100g, proteiinia 1,5g ja rasvaa 2,7g. Puurot ovat laktoosittomia ja lisäaineettomia.

Tsekkaa lisätietoa tuotteista Valion sivuilta.

* Tuotteet saatu

Joko Valion kasvipohjaiset uutuudet on teille tuttuja? Oletteko testanneet tai törmänneet kauppojen hyllyillä?

Edellinen postaus: Kodin järjestäminen – Olohuone

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

 

Valion kasvipohjaiset uutuudet

 

Herkuttelua viikolla – viikon 5 ruokapäiväkirja

No niin, on taas aika tsekata miten ruokailut sujuivat viime viikolla ja mitä kaikkea tulikaan tungettua kurkusta alas. Päällimmäisenä muistikuvana on synttärijätski tiistaina sekä lauantaireissu Winter wareihin. Erittäin usein tuollaisilla kisareissuilla unohdan syödä ja juoda säännöllisesti. Tällä kertaa olin pakannut riittävästi eväitä mukaan ja myös söin niistä jokaisen. Myös vesipulloa kävin täyttelemässä säännöllisesti ja sen seurauksena ravasin myös toiletin puolella säännöllisesti 😀 Oravan rakko jo sitä rataa. Jonkunlaisia smoothieta ja tai banskujäätelöitä olen vääntänyt harva se päivä ja tällä viikolla myös mun kun 5-vuotias tyttö hurahti niihin. Nyt mietitäänkin iltaisin yhdessä, että mitä sinne törppöön oikein laitettaisiin!

Viime viikon ruokailut sujuivat kuta kuinkin seuraavasti.

MAANANTAI

5.30 kaksi siivua kauraleipää juustolla ja kanamunalla + teetä

9.00 töissä omena ja teetä

11.00 lounaalla kanaa, riisiä ja salaattia

14.00 kolme riisikakkua kinkulla, avocadolla ja kurkulla

16-17 crossfit-treeni: lihashuoltotunti

17.15-17.45 kävely kotiin + palkkari

19.00 paistettua punakampelaa, perunaa ja vihanneksia

19.30 kaksi palaa Fazerin sinistä

21.00 banskujäde, jossa pakastettu banaani, vaniljaheraa ja punaviinimarjoja

TIISTAI

6.45 kaksi kauraleipää pinaatilla, juustolla ja kananmunalla, mandariini ja teetä

9-9.40 kävely töihin iltavuoroon

9.50 3 riisikakkua avocadolla, kinkulla ja kurkulla

13.00 Picnicin kana-fetasalaatti avocadolla + pala moniviljapatonkia

16.00 CocoVin Superprotein brownie + teetä

19.00 pekoniin käärittyä lihamureketta, avocadoa, fetaa ja vihanneksia

21.00 omenaa ja maapähkinävoita

KESKIVIIKKO

5.30 kauraleipää salaatilla, kinkulla, juustolla ja tomaatilla + teetä

9.00 töissä mandariini, teetä ja 1 pala korvapuustipitkoa + 1 pala omena-kanelipitkoa (koska synttärit!)

11.00 lohkoperunoita, pekoniin käärittyä lihamureketta ja vihanneksia

14.00 3 riisikakkua, kinkkua, avocadoa ja kurkkua

15-15.30 olin matkalla treeneihin, kun tuli puhelu päiväkodilta että tyttö on sairastunut. Ei treeniä siis..

16.00 2 kauraleipää avocadolla ja kananmunalla + teetä

17.00 muutama pala Fazerin sinistä

19.00 riisiä ja pekoniin käärittyä lihamureketta + vihanneksia

20.00 Purkillinen 3 kaverin paahdettu pähkinä & kinuski -jätskiä, ihan yksin söin!

TORSTAI

Kotona tytön kanssa. Oma olokin oli todella huono..

8.30 kaksi kauraleipää kinkulla, salaatilla ja paprikalla + teetä

12.30 kaksi lihapiirakkaa juustolla ja ketsupilla

13.00 pala mustikkapiirakkaa

13.30-16.30 päiväunet tytön kanssa

17.00 kaksi palaa kauraleipää kinkulla, aamupalajuustolla ja paprikalla + teetä

20.30 smoothiebowl: banaania, mustaherukoita, avocadoa, turkkilaista jogurttia, vaniljaprotskua ja kauramaitoa & päällä omenaa, granaattiomenan siemeniä, kookoshiutaleita ja cashewpähkinöitä

PERJANTAI

Olo vallan mainio! Mistään pöpöistä saati väsymyksestä ei tietoakaan.

9.30 kaksi palaa kauraleipää, hevosen lihaa, juustoa ja paprikaa + teetä

13.30 spagettia, pekoniin käärittyä lihamureketta ja avocadoa

15.00 banaani

16.30-18 salilla höntsäilemässä

18.15-18.45 kävely kotiin + palkkari

20.15 tortillapizzaa, jossa jauhelihaa, ananasta, juustoa, punasipulia ja avocadoa

21.30 viili ja saksanpähkinöitä

LAUANTAI

 Päivä kului Winter wareissa Tampereella

7.45 kaksi kauraleipää avocadolla, salaatilla, paprikalla ja kinkulla + teetä

11.30 riisiä, jauhelihaa, ananasta, punasipulia ja avocadoa, hyvää myös kylmänä!

12.45-13.30 pussillinen raakasuklaakuorrutettuja manteleita

16.30 taskulämmin proteiinivanukas

18.30 automatkalla kaksi kauraleipää kinkulla, juustolla ja kurkulla

21.15 muutama nakki ketsupilla

SUNNUNTAI

9.00 kaksi palaa kauraciabattaa pinaatilla, juustolla ja paistetulla kananmunalla

11.30 vaarin luona teetä ja yksi pims keksi

14.00 Subin 30 cm:n pulled chicken patongista 3/4 ja jälkkäriksi suklaavanukas

16-18 crossfit-treenit: maastaveto, shoulder press ja voimisteluohjelmaa

18.20-18-45 kävely kotiin + palkkari

19.30 Tortillapizza samoilla täytteillä kuin perjantaina

21.00 smoothiebowl, jossa banaania, pinaattia, mustaviinimarjoja, vaniljaheraa, kauramaitoa, mandariini ja turkkilaista jogurttia

Muutama päivä meni selkeästi huonommin, mutta mä en satunnaisesta herkuttelusta huonoa omatuntoa pode. Tuo kolmen kaverin jäätelö oli muuten siitä jännä, että se ei maistunut alkuun juuri miltään, mutta mitä enemmän sitä söi sitä paremmaksi se muuttui! Ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa niin purkki oli tyhjä…Torstai nyt meni ihan plörinäksi kun oli niin huono olo ja nukuin pitkät päiväunet. Olin ihan varma, että minullekin on flunssa tulossa, mutta väärässä olin. Avocadoa mulla uppoaa ihan kivasti päivän aikana, koska se vain on niin hyvää 😉

Sain viime viikolla Valiolta ihanan brunssilähetyksen, josta olisi tarkoitus tällä viikolla kokkailla jotain hyvää! lähetys sisälsi uusia rahkatuotteita sekä tykötarpeita muutamiin ruokiin. Reseptivihkossa oli vaikka mitä herkullisia reseptejä, joita on pakko päästä testailemaan, nams 🙂 Bataattilaatikko oli mielettömän herkullisen kuuloista ja suklaamuffinsseja on ehkä pakko tehdä…

No miltäs näytti viime viikko?

Lisää vihanneksia ruokavalioon: mifu-kasvispihvit

Processed with VSCO with a6 preset

Kasvisten lisääminen ruokavalioon on lähtenyt etenemään meidän perheessä varsin kivasti. Viime päivinä ollaan syöty paljon ihan perussalaattia tomaatteineen ja kurkkuineen, mutta lisäksi höyrytyskattila ja raastin ovat käyneet kuumina. Juurekset ovat nyt edullisia ja niitä kannattaa todellakin käyttää! Joskus on vaan vaikeaa keksiä mitä niistä laittaisi enkä itsekään ole mikään haka (vielä) tekemään kasvisruokia. Mulla on tavoitteena vähentää punaisen lihan syöntiä huomattavasti ja lisätä kalan ja kasvisten määrää. Kyllästyn ruokiin todella helposti, joten tarvitsen vaihtelua ja uusia reseptejä jatkuvasti kokeiltavaksi!

Olen todella kiitollinen, että sain Valiolta kasan mifua sekä erilaisia terveellisiä raaka-aineita kotiin. Tähän mennessä olen kokkaillut niistä täytettyjä paprikoita, välimeren makaronilaatikkoa ja nyt näitä kasvispihvejäkin. Täytetyt paprikat olivat todellinen hitti, mutta välimeren makaronilaatikko jäi vähän mauttomaksi oman mokani vuoksi. En lukenut ohjetta riittävän tarkasti ja yksi tärkeä aine, ja samalla vahva maun tuoja, jäi kokonaan pois. En tietenkään tajunnut nostaa samalla mausteiden määrää, joten lopputulos olis syötävä kaikinpuolin, mutta vähän platun makuinen. Kuvia mulla ei valitettavasti kyseisestä ruuasta ole pienten teknisten vaikeuksien vuoksi. Välimeren makaronilaatikon ohjeen löydät kuitenkin täältä.

No mutta näihin kasvispihveihin. Nämä vaativat hieman aikaa, koska kaikki tehdään itse alusta loppuun asti raastamisesta pilkkomiseen. Pihvit eivät todellakaan ole vaikeita tehdä, mutta ehkä seuraavalla kerralla käyttäisin raastamiseen käsipelin sijaan monitoimikonetta. En ole mikään raastamisen suuri fani 😀 Pihvit ovat täysin kaiken vaivan arvoisia ja meillä jopa mies tykkäsi näistä! Ja onhan näissä paljon hyviä asioita 😉

Processed with VSCO with a6 preset

Mifu-kasvispihvit

  • 2 dl mannasuurimoita
  • 3 (200g) punajuurta
  • 2 (200g) porkkanaa
  • 50g lehtikaalia
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä chili
  • paistamiseen voita tai Valion oivariini juoksevaa
  • 1 pkt (330g) Mifu original ruokaraetta
  • 2 dl vettä
  • maustamiseen suolaa ja mustapippuriaPaahda mannasuurimot kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi, varo polttamasta. Siirrä sivuun jäähtymään.

    Kuullota sipulit ja chili Oivariini rasvassa tai voissa korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää Mifu ruokarae. Paista silloin tällöin sekoitellen muutama minuutti. Lisää juuresraasteet ja lehtikaali. Kypsennä keskilämmöllä 5 minuuttia samalla sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla.

    Muotoile massasta 8 paksuhkoa pihviä leivinpaperille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 25 min. Käytä hampurilaispihvinä tai syö sellaisenaan kasvispihveinä.

    Vinkki: Minulla ei ollut rittävän korkeareunaista paistinpannua niin kippasin raastesekoituksen kypsennyksen jälkeen suureen leivontakulhoon, lisäsin mannasuurimot ja veden ja laitoin kannen päälle. Raaste oli niin lämmintä, että suurimot turposivat myös näin todella hyvin!

    Alkuperäinen resepti täällä.

Uunipaprikat ala mifu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun kasvisruokapainotteinen viikko on alkanut aika kivasti. Lihan muodossa olen syönyt lähinnä leikkelettä leivän päällä ja yhden annoksen kanaa, mutta siinäpä se sitten onkin. Sain maanantaina Valiolta ison korin mifua testattavaksi ja kylkeen muitakin raaka-aineita kokkailua tukemaan. Korista olisi tarkoitus kokkailla mifu-ateria viikon jokaiselle päivälle, mutta yksin kun täällä kotona nyt olen, niin yhdestä kokkailua riittääkin mulle parille päivälle! Korin mukana tuli pino reseptejä, joten mun tehtäväkseni on jäänyt ainoastaan toteutus sekä syöminen, totta kai. Ja tähän naiseenhan ruoka uppoaa vähän liiankin hyvin 😀

Aloitin mifun testaamisen uunipaprikoiden muodossa. Niin, jos joku teistä ei tiedä mitä mifu on, niin se on Valion uusi maitopohjainen pääraaka-aine lämpimään ruoanvalmistukseen ja sitä voi käyttää korvaamaan lihaa ja kanaa ruoissa. Voi sitä toki käyttää niiden kanssakin! Ulkonäöltään mifu muistuttaa raejuustoa ja suutuntuma on pureskeltava, mutta pehmoinen. Mifua saa sekä maustamattomana että maustettuna! Mutta niihin paprikoihin. En valehtele yhtään jos sanon, että nämä olivat ehkä parhaimpia uunipaprikoita, joita olen koskaan tehnyt! Nuolin jopa paistinpannun täytteen valmistuksen jälkeen puhtaaksi! Saattoi osa täytteestä mennä parempiin suihin ennen aikojaan…

Uunipaprikat ala mifu

  • 3 paprikaa
  • 1  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
  • ½  tl suolaa
  • 1  (200 g) grillattu broilerin koipi-reisi
  • 1 sipuli
  • 1  pak (330 g)Valio MiFU® ruokaraetta Meksikon pippuri
  • 2  dl Valio Juustomestarin vahvempi gouda raastetta
  • paistamiseen Oivariini-rasvaa/öljyä/voita

Tee näin:

Halkaise pestyt paprikat. Poista sisus. Voitele paprikoiden sisäpinnat Oivariini rasvalla ja mausta pinnat suolalla. Nosta paprikat vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Esipaista paprikoita uunin keskitasolla 200 asteessa 10 min. Valmista sillä aikaa täyte.

Irrota liha broilerin koipi-reisipalasta. Paloittele liha veitsellä ja hienonna halutessasi joukkoon myös grillattua nahkaa. Hienonna sipuli.

Kuumenna Oivariini rasva paistinpannulla. Lisää Mifu ruokarae. Ruskista harvakseltaan sekoitellen. Lisää broileri ja sipuli. Paista hetki. Nosta pannu pois liedeltä. Sekoita joukkoon 1 dl juustoraastetta. Nostele täyte esikypsennettyihin paprikoihin – jos paprikoihin on kertynyt nestettä, voit valuttaa sen pois (onnistuu helposti keittiöpihdeillä!). Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Jatka kypsentämistä uunissa 20 min.

Tarjoa paprikat pääruokana leivän ja salaatin kanssa tai lisukeruokana

Reseptin löydät myös Valion sivulta.

 

Syötätkö lapsellesi liikaa sokeria?

Kumpi olisikaan parempi välipala?
Kumpi olisikaan parempi välipala?

Olin eilen Valion järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli aiheena Sokerikoukussa lapsesta asti – menetetty peli vai mahdollisuus muutokseen? Aihe oli todella mielenkiintoinen, koska kotoa löytyy reilu 4-vuotias, joka eläisi karkilla ja sokeriherkuilla, jos saisi itse päättää. Tilaisuudessa oli puhujina lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä psykoterapeutti Janna Rantala, laillistettu ravitsemusterapeutti Aino-Maija Eloranta, Tiina Hmäläinen Valion tuotekehittelystä sekä Huono äiti-blogin Sari Helin.

Janna Rantala oli todella mielenkiintoinen ja inspiroiva puhuja. Hän kertoi yhteisten ruokailuiden tärkeydestä ja siitä mitkä asiat ruokailuun vaikuttavat. Jokaisen meistä pitäisi kysyä itseltään mitä meille tarkoittaa syödä hyvin ja mikä on mielestämme hyvää ruokailua? Minkälaisesta ruokakulttuurista itse tulen ja mitkä asiat ruokailussa on tärkeimpiä itselleni (terveellisyys, kattaus, yhdessä olo jne)? Näiden ajatusten pohjalta ovat syntyneet myös omat ruokailutottumukset, jotka olemme jakaneet lapsillemme. Ruokailutottumukset eivät tarkoita pelkästään ruokaa, jota syödään vaan myös omia ajatuksiamme syömästämme ruuasta. Mitä siitä ajattelemme?

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Ruokailuiden avulla lasta voidaan suojella niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Hyvä ja terveellinen ruoka tukee lapsen kasvua, mutta myös herkkuja täytyy saada silloin tällöin. Aina ei voi nipottaa kaikesta, vaan välillä täytyy myöntyä ja antaa lapsen päättää mitä hän haluaa syödä ja miettiä sen jälkeen sopivia ratkaisuja yhdessä. Voidaan myös keskustella miltä lapsesta tuntuu, jos hän ei saa juuri sitä mitä haluaa tai jos hän saakin juuri sitä mitä mieli tekee. Hyvä vaihtoehto voisi olla, että perheessä pidettäisiin päiviä jolloin lapsi saa päättää mitä ruuaksi laitetaan tai mitä herkkuja ostetaan. Janna Rantala korosti myös yhdessä syömisen tärkeyttä ja tässä kohtaa itse koin suuren pistoksen sydämessä. Meillä ei vieläkään syödä päivittäin yhdessä vaan jokainen syö kuka milloinkin… Tähän asiaan on saatava muutos! Kannattaa kuunnella periscopesta Janna Rantalan puheenvuoro Valion profiilissa (@JannaRantala: perheen merkitys lasten ruokailutottumusten omaksumisessa).

Toinen erittäin mielenkiintoine puheenvuoro oli Aino-Maija Elorannalla, joka on ollut mukana Kuopion yliopiston tutkimuksessa, jossa tutkitaan suomalaisten lasten sokerin saantia. Lähtökohtana oli, että ravitsemus muuttuu koko ajan (annoskoot muuttuvat, tuotteet muuttuvat, ruokavaliokokonaisuudet muuttuvat…), joten ravitsemustutkimus ei ole koskaan valmista. Lapsilla lisättyjen sokerien saanti tulisi olla alle 10E%, mutta käytännössä tämä toteutuu vain 20%:lla suomalaisista lapsista. Toisin sanoen 80% suomalaisista lapsista saa liikaa lisättyä sokeria ruokavaliossaan. Lisättyä sokeria on esimerkiksi mehuissa, karkeissa, kekseissä sekä jäätelöissä. Luonnollisia sokereita, joita saadaan esimerkiksi hedelmistä, ei lasketa näihin ollenkaan.

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Minusta hämmästyttävintä oli nähdä kaavio miten salakavalasti sokeria kertyykään lapsen ruokavaliossa. Sitä saadaan helposti päivän aikana useista lähteistä (kaakao, vanukkaat, jogurtit, limut, mehut, ketsuppi…) joihin kaikkiin emme voi edes vaikuttaa. Voimme vaikuttaa vain valintoihin, jotka tehdään kotona. Suurin sokerin lähde tutkimuksen mukaan ovat erilaiset sokeroidut juomat mikä on käsittämätöntä, koska meillä tyttö ei juuri saa juoda mehuja tai limuja. Mutta kaikillahan ei näin ilmeisesti ole. Pienemmillä lapsilla eniten sokeria tulee välipaloista sekä päivittäin käytetyistä tuotteista. Sokeroitujen juomien sekä herkkujen määrä kasvaa lapsen kasvaessa. Lapset saavat sokeria eniten viikonloppuna eli lauantaina sekä sunnuntaina, mutta selkeästi määrä kohoaa jo perjantaina arkipäiviin verrattuna. Päivän aterioita tarkasteltaessa sokeria saadaan suurin määrä välipaloissa jolloin 20% välipalojen energiasta tulee sokerista. Tämä pisti itseäni mietiyttämään myös aika lailla!

Miksi sokeri sitten on niin haitallista? Jos sokeria saadaan normaalin energiantarpeen lisäksi niin väistämättä paino alkaa nousta. Jos sokeri kattaa liian suuren osan normaalista energianmäärästä niin samalla mm. pehmeitä rasvoja, kuituja, vitamiineja sekä hivenaineita saadaan liian vähän. Sokerin saantia voidaan kuitenkin kohtuullista varsin helpoin keinoin: erotetaan sokeriherkut tavallisesta ruoasta, herkkupäivinä voi herkutella jälkiruualla, kiinnitetään enemmän huomiota päivittäin käytettyyn ”tavalliseen ruokaan” (mehut, kaakaot ym juomat, välipalat, pikkuherkut…) ja pidetään näistä säännöistä kiinni koko perheen sekä lähipiirin voimin. Aino-Maijan esitys Suomalaisten lasten sokerin saanti tutkimusten silmin löytyy myös periscopesta!

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Tietoisuus sokerista ja siihen liittyvistä mahdollisista haitoista kasvaa maailmanlaajuisesti. Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista ja muista eurooppalaisista pyrkii vähentämään sokerin käyttöään. Myös Who on ilmaissut huolensa sokerin käytöstä ja suosittaa, että max. 10% päivittäisestä energiansaannista tulisi lisätyistä sokereista. Valio teetti viime vuonna asiakastutkimuksen, jonka perusteella he ovat aloittaneet uudet tuotekehittelyt. Tavoitteena on vähentää maitopohjaisten välipalojen sokerimäärää 50%:lla vuoteen 2020 mennessä! Tutkimuksen mukaan sokerin käyttö herkuttelutuotteissa hyväksytään, mutta päivittäisesti käytettävissä tuotteissa toivotaan olevan vähemmän sokeria. Ihmiset halauvat vähentää tuotteissa olevaa sokerimäärää, mutta niiden makeus pitäisi kuitenkin säilyttää samana. Tutkimusten pohjalta Valio on tuonut nyt markkinoille tuotteita, joissa on 30% vähemmän sokeri kuin ennen. Nämä tuotteet ovat pitkän tuotekehittelyn tulos, sillä sokerin vähentäminen vaikuttaa samalla myös tuotteen ulkonäköön, koostumukseen ym! Uusien tuotteiden ainesosaluettelossa on kerrottu mistä lähteistä tuotteen sokeri tulee. Ei siis ilmoiteta pelkästään kokonaissokerin määrä! Tämä on mun mielestä todella hyvä idea, koska suurin osa ihmisitä ei ehkä osaa ajatella, että sokeria voi tulla myös marjoista sekä maitoproteiinista. Se ei aina tarkoita pelkästään lisättyä sokeria.

Pääsin itse maistamaan uudistettua Hedelmäpommi-jogurttia. Rinnalla oli maisteltavana vanha versio, jossa lisättyä sokeria oli 8g sekä illman tuotekehittelyä tehty jogurtti, jossa oli 30% vähemmän sokeria (5,6g/100g). Luulin, että vanha versio olisi parasta, mutta ei! Tämä uusin versio on makaudeltaan täysin samanlainen kuin vanha sokerisempi versio, mutta uudessa on paljon raikkaampi maku. Tuo ilman tuotekehittelyä tehty oli todella platun makuinen näihin kahteen verrattuna. Sanoisinpa, että lopputulos on todella hyvä! En nyt tiedä tuleeko meistä vieläkään mitään jogurtin suurkuluttajia, mutta on hyvä tietää että parempia vaihtoehtoja on taas tarjolla 🙂

Processed with VSCO with c3 preset

Jos Valio-jogurtin tuotekehittely kiinnostaa niin senkin löydät periscopesta: Tiina Hämäläinen – Mikä sokerin vähentämisessä on niin vaikeaa? Case Valio.

Mites teillä, saako lapsi liikaa sokeria? Minä voin ihan rehellisesti sanoa, että ainakin viime aikoina meillä on saanut…

Ps. Kannattaa katsoa myös muut Valion videot periscopesta. Siellä on paljon mielenkiintoisia juttuja!

Oletteko kuulleet Rahkariinista?

Processed with VSCO with c1 preset

Olin tänä aamuna pressitilaisuudessa, jossa esiteltiin Valion mielenkiintoinen uutuus Valio Better Rahkariini. Rahkariini. Rahkariini on Sydänmerkin saanut hyvinvointilevite, joka nimensä mukaisesti sisältää myös rahkaa. Rahkariini on valmistettu rahkasta, kotimaisesta rypsiöljystä sekä maukkaasta voista. Kyseessä on siis kevyt, mutta maukas tuoteuutuus. Olin hiukka skeptinen, koska mielikuvana rahka levitteessä ei kuulosta kauhean hyvältä. Kuohkealta joo, mutta ei hyvältä. Väärässäpä olin!

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Paikalla tilaisuudessa oli Valiolta Annamari Jukkola kertomassa Rahkariinin kehityksestä. Oli mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea yhden tuotteen kehittämiseen kuuluu ja ennen kaikkea kuinka kauan siihen menee. Rahkariinin tuotekehittely aloitettiin 2,5 vuotta sitten ja nyt se on vihdoin saatu kauppojen hyllyille! Tilaisuudessa saimme kuulla myös Vappu Pimiän ruokafilosofiaa, joka on aika lailla samanlainen kuin omanikin: jokaisen suupalan tulee olla nautinto. Ja näinhän se on! Kukapa meistä haluaisi syödä pahaa ruokaa!? Sen ei tarvitse olla mitään fine diningia, vaan hyvällä ja terveellisellä kotiruualla pärjää jo pitkälle. Vappu toi omalla puheenvuorollaan esille myös yhden todella tärkeän asian esille: yhdessä syömisen. Meillä karkaa homma helposti arkisin siihen, että jokainen katsoo omaa ohjelmaansa tai vähintään näpyttelee kännykkää eikä yhteisiä ruokahetkiä ole juuri ollenkaan. Tähän asiaan tuli taas hyvä muistutus! Vapun hyvinvointifilosofia oli muutenkin varsin fiksu ja samankuuloinen kuin itselläni: runsaasti vettä päivän aikana, säännölliset ruokailuvälitä ja herkkuja vain viikonloppuisin. Tällä pärjää jo pitkälle 😉

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Nummenmaa, ja Vappu Pimiä.
Mikko Nummenmaa, Annamari Jukkola ja Vappu Pimiä.

Suurin pudottaja-ohjelmasta tuttu Mikko Nummenmaa kertoi meille treenaamisesta, hyvinvoinnista ja ravinnosta. Hän nosti esille todella mielenkiintoisia asioita esimerkiksi ohjelmassa olonsa ajalta. Minulle itselleni ruokavalio ja treenaaminen ovat todella tuttuja asioita, mutta täytyy muistaa ettei kaikilla ole sama tilanne. Näin ei ollut ohjelmaan osallistuneille ihmisille. Omia tottumuksiaan on vaikea muuttaa, mutta se on mahdollista jos sitä oikein haluaa ja siihen panostaa. Mikko ja Vappu olivat loihtineet Rahkariinista omat reseptinsä maisteltavaksi ja molemmat olivat kyllä niin hyviä, että ”voittajaa” on vaikea valita. Mikko oli tehnyt herkullisen lohileivän ja Vappu hieman terveellisempiä mustikkamuffinsseja. Kummassakin reseptissä oli käytetty Rahkariinia ja sehän sopii muuten leivontaankin! Sitä ei voi käyttää paistamiseen, mutta leivontaan se soveltuu, kuten vaikkapa piiraspohjiin.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Tässä vielä tarkempia speksejä Valion Better Rahkariinista:

  • sisältää rahkaa 37%
  • sisältää rasvaa 40% (josta 27% kasvirasvaa ja 13% maitorasvaa)
  • sisältää hyviä omega3-rasvahappoja
  • Sydänmerkki
  • suolaa 1g/100g
  • helposti levittyvä ja raikkaan makuinen
  • sopii myös leivontaan

Kuulostaako tämä tuote mielenkiintoiselta ja sinun ruokavalioosi sopivalta?

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset