1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla – Mitkä fiilikset?

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Nyt olen ollut jo 1,5 kuukautta vegaanisella ruokavaliolla ja on aika tehdä pientä koostetta hommasta, sitä kun on kyselty ahkerasti! Kun puolitoista kuukautta sitten päätin pistää ruokavalioni päälaelleen, en itsekään uskonut, että tällaisena tuuliviiri-ihmisenä sitä kauan noudattaisin. Alkuun lähdin hommaan mukaan hyvin kriittisellä asenteella – se on tämä tai ei mitään, mutta ote on rentoutunut ajan kuluessa vaikken mitään ”ohi” ole syönytkään. Moni varoitteli, että elämä vegaanisella on vaikeaa, nälkäistä ja rajoittavaa. Jo tällä kokemuksella voin sanoa, että ei pidä paikkaansa yhtään! Kun jaksaa vähän penkoa ja kaivaa tietoa, hyvää ruokaa ja reseptejä on tarjolla yllin kyllin. Toiset väittävät, että vegaanit laihtuvat koska ruoka on niin pahaa, että sitä voi syödä vain vähän. Monen mielestä vegaanin elämä on yhtä kärsimystä ja asioista kieltäytymistä. Ei muuten pidä sekään paikkaansa. En miellä itseäni vegaaniksi, vaan noudatan vegaanista ruokavaliota omista syistäni. Vegaaninen ruoka on mielettömän hyvää, täyttävää ja makurikasta. Olen monta kertaa herkistynyt keittiössä pöperöitäni maistellessa: voiko ruoka oikeasti olla näin hyvää!? En muista koska viimeksi olisin samanlaista fiilistä saanut vanhalla ruokavaliolla. Uskokaa tai älkää, mutta totta se on.

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Sanotaan, että yleinen olotila muuttuu, kun ihminen siirtyy vegaaniselle ja voin allekirjoittaa tämän täysin. Olo on jotenkin energisempi ja freesimpi. On kevyt ja hyvä olo. Tuntuu, että jaksaa mitä vain! Palautuminen treeneistä on ehkä hieman nopeampaa kuin ennen ja treenit kulkevat entistä paremmin. Olen lisännyt treenimääriä ja saan nostaa treenipainoja viikko viikolta. Paino mulla on pysynyt kuta kuinkin samoissa koko ajan, mutta kroppa on selkeästi kiristynyt ja entinen jatkuva turvotus on poissa. Mikä parasta: vatsa ei ole sekaisin monta kertaa viikossa! Itse asiassa koko tänä aikana vatsa ei ole ollut sekaisin kertaakaan. Uskon, että juuri tällä asialla on suuri vaikutus mun treeneihin ja kropan kiristymiseen. Ravintoaineet oikeasti ehtivät imeytyä suolistossa kunnolla eivätkä solahda hetkessä koko kropan läpi pönttöön. Ilmankos mulla oli ennen niin usein tyhjä ja vetämätön olo, kun suurin osa ruuasta tuli sukkana pihalle.

Tykkään syödä paljon samoja asioita päivästä toiseen, mutta tarvitsen myös pientä vaihtelua. Ravintoaineita on hyvä saada useista eri lähteistä ja tämän pohjalta testailen ja etsin uusia hyviä reseptejä. Alkuunhan olin todella neuroottinen proteiinin saannin kanssa, mutta nyt en jaksa sitäkään asiaa stressata. Tiedän, että saan tällä hetkellä riittävästi myös proteiinia. Jotkut teistä saattavat muistaa mun taistelun hiilihydraattien kanssa. En voinut ennen syödä kovinkaan paljon hiilareita paisumatta ja jouduin tarkkailemaan määriä koko ajan. Nyt syön hiilaria huomattavasti enemmän päivässä eikä tunnu missään, päinvastoin! Myös rasvan määrä on noussut ennestään, mutta sekään ei haittaa ollenkaan, koska pähkinät ja hummus vaan on niin hyvää 😀

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla

Herkkujen määrä on vähentynyt roimasti. Ehkä alkuun sen vuoksi etten tiedä mitä voisin syödä enkä ole ehtinyt juurikaan leipomaan, mutta viime viikkoina ei ole oikeastaan tehnyt edes mieli muuta kuin jäätelöä. Vegaanista pullaa taidan tehdä viikonloppuna mökillä ja maistattaa muillakin. Saa nähdä mikä on tuomio! Mies on kysellyt välillä, että koska lopetan tämän pelleilyn, mutta on ilmeisesti alkanut ymmärtämään ettei tämä ole loppumassa, oli hänen mielipiteensä mikä tahansa. On ollut mielenkiintoista huomata miten mun ruokavaliomuutos on ollut isompi asia monelle muulle kuin mulle itselleni. Ihmisillä on hyvin vahva kuva vegaaneista eikä se kuva ole kovin imarteleva. En voi olla muuta kuin minä ja jos mun ruokavalio jotakuta niin kovasti haittaa, niin ei ole mun ongelma.

Ei tämä pelkkää ruusunterälehdillä tanssimista ole ollut ja joitain ongelmiakin on tullut vastaan. Ennen oli niin helppoa napata vain jauhelihapaketti kaupasta matkaan, jos ei keksinyt mitä ruokaa laittaisi. Alkuun oli vaikea keksiä tällaisia ”hätäratkaisuja”. Edelleen minua mietityttää mitä appivanhemmat ajattelee ja miten jatkossa hoidetaan anoppilassa syömiset, mutta se on sen ajan murhe. Viikonloppuna mökillä se sitten nähdään miten meidän yhteisruokailut ja -ruuanlaitot sujuu anopin kanssa. En usko, että siitä mitään ongelmia tulee. Vaati ehkä alkuun vain totuttelua. Instassa minulta kysyttiin, että kaipaanko kovasti joitain ei vegaanisia asioita ja pakko myöntää, että ikävöin kunnon suklaista jäätelöä, Fazerin sinistä, Polar-juustoa ja paistettuja kananmunia leivän päällä. En oikeastaan muuta eikä nämäkään asiat mitenkään ylitsepääsemättömiä ole. Kaikki on korvattavissa 😉 Minulta otettiin vajaa kuukausi sitten verikokeena mm. ferritiini, b12-vitamiini sekä d-vitamiini. Kaikki oli kunnossa, mutta näitä on tarkoituksena seurata noin vuoden välein. Sukurasitteena minulla on lisäksi diabetes sekä korkea kolesteroli, joten nekin ovat tarkkailun alla siinä ohessa!

Nyt on siis oltu 1,5 kk vegaanisella ruokavaliolla ja  jatketaan hyvillä fiiliksillä siis eteenpäin!

Lue myös:

Kermainen nyhtökaura-curry

Viikon 27 ruokapäiväkirja – Vegaaniviikko!

Miten saada riittävästi proteiinia vegaanisella ruokavaliolla?

Edellinen postaus: Miten treenaan nyt?

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka